Κάπνισμα και υποτιθέμενη απαγόρευση.

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870
Απάντηση: Κάπνισμα και υποτιθέμενη απαγόρευση.

Σαν καπνιστής κι εμένα με ενοχλεί η κατάσταση μερικών που δε σέβονται τίποτα. Όπως έγραψα και σε άλλο ποστ ο καθένας μας είναι ένας μικρός φασίστας, κάνει ότι του καπνίσει και όποτε θέλει αδιαφορώντας για τον συνάνθρωπό του.

Παίρνω παράδειγμα από τον εαυτό μου που καπνίζω ενώ η σύζυγος το έκοψε με τη γέννα. Μέχρι να βγει ο νόμος περι απαγόρευσης δεν πηγαίναμε για καφέ έτσι απλά και έλεγα από τότε κακώς δεν υπάρχουν καφετέριες για τους μη καπνίζοντες και καφετέριες για εμάς που καπνίζουμε.

Το θέμα είναι ότι με το που ήρθε ο νόμος, οι μη καπνιστές έχουν μια εξουσία παραπάνω και μερικοί "πατάνε" πάνω σε αυτήν. Αυτό όμως που με ενοχλεί είναι ότι γκρινιάζουν για το τραπεζάκι με απαγορευτικό σε ενιαίο χώρο, λες και δεν πάει ο καπνός προς εκείνο το τραπέζι. Το άλλο που με ενοχλεί είναι ότι μας ενοχλούν αυτά που βλέπουμε-μυρίζουμε, δεν κοιτάνε που έχουν τα κινητά η ασύρματα δίπλα στα παιδιά, ούτε το ρεύμα φαίνεται αλλά σκοτώνει, δεν κοιτάνε τα καυσαέρια των αυτοκινήτων γιατί φαίνονται παρα μόνο από μακρυά φαίνεται το νέφος. Δεν κοιτάνε που τα παιδιά που είναι χύμα στο πίσω κάθισμα η στο εμπρός για αερόσακο του συνοδηγού. Ούτε τι τρώνε, τι νερό πίνουν, δε μιλάμε για τα εμβόλια... και τα σκυλάκια τους ενοχλούν που έχουν λιγότερα μικρόβια από τον άνθρωπο και τόσα άλλα.

Βγήκα εκτός θέματος βέβαια αλλά τελικά είναι πολλά αυτά που ενοχλούν.

Είμαι καπνιστής κι έχω φάει πολύ κρύο στο μπαλκόνι κι όχι γιατί το λέει ο "νόμος" του σπιτιού η της οικογενείας αλλά είναι θέμα ευσυνειδησίας.

Reaction score
2.238
Τελικά έχουμε παρανοήσει εντελώς.

Σου λέει ο ένας, ότι σε χώρο με σήμανση μη καπνιζόντων, κάθισαν κάποιοι και κάπνιζαν, και ότι από αυτή την ιστορία προέκυψε πως ο μ@λάκας της υπόθεσης είναι αυτός που δεν κάπνιζε.

Και απαντάει ο άλλος και ο παράλλος, και του λένε ότι όντως είναι ο μαλάκας της υπόθεσης, επειδή μπορεί να μην ανακυκλώνει και να μην έχει αλλάξει τον καταλύτη του στην ώρα του...

Σε μια χώρα δημοκρατική, όπου η ελευθερία του ενός ορίζεται από τα όρια της ελευθερίας του άλλου, νόμοι που σκοπός τους είναι να προστατεύουν αυτά τα όρια είναι αυτόματα σεβαστοί και επιβαλλόμενοι όχι από τα όργανα της εξουσίας αλλά από όλους.

Εδώ έχει εφευρεθεί μέχρι και νέα ράτσα, αυτή των καπνιστών, προκειμένου να προστατεθούν οι συνήθειες , οι οποίες κυμαίνονται αποκλειστικά γύρω από το δικαίωμα στο να κάνουν κάποιοι ότι γουστάρουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα, όσο και να πλήττεται αυτός από τη συμπεριφορά τους. Και βγαίνουν έτσι να υπερασπίζονται μαινόμενοι το βόλεμά τους, με λάβαρο την δημοκρατία και την υπεράσπιση των ελευθεριών... Ελλάδα...

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870

έχει εφευρεθεί μέχρι και νέα ράτσα καπνιστών

δηλαδή?

Reaction score
2.238
Re: Απάντηση: Κάπνισμα και υποτιθέμενη απαγόρευση.

έχει εφευρεθεί μέχρι και νέα ράτσα καπνιστών

δηλαδή?
Τι, δεν έχεις ακούσει το ακλόνητο επιχείρημα ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους είναι μέτρο ρατσιστικό;

Reaction score
0

Τι, δεν έχεις ακούσει το ακλόνητο επιχείρημα ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους είναι μέτρο ρατσιστικό;
Δημόσιος χώρος θεωρείται και η Βουλη?

Στον τηλεφωνικό αριθμό 1142 μπορεί κάποιος να δίνει πληροφορίες για χώρους, ή άτομα, που κατ' επανάληψη παραβαίνουν το νέο αντικαπνιστικό νόμο.

Reaction score
2.238
Re: Απάντηση: Κάπνισμα και υποτιθέμενη απαγόρευση.

Στον τηλεφωνικό αριθμό 1142 μπορεί κάποιος να δίνει πληροφορίες για χώρους, ή άτομα, που κατ' επανάληψη παραβαίνουν το νέο αντικαπνιστικό νόμο.
Να υποθέσω ότι εκτός από το μέρος και το άτομο ο καταγγέλλων ρωτάται και άλλες χρήσιμες πληροφορίες όπως αν

1.ο μη καπνιστής,που έχει λήξει ο καταλύτης του και σκορπάει καρκίνο στους γύρω και σε μένα που οδηγάω από πίσω του,τον αλλάξει.(ΝΟΜΟΣ)

2.θα καταφέρω να περάσω από μια διάβαση πεζών,όπου θα με δουν να ακουμπάω το πόδι μου οι μη καπνιστές οδηγοί,τότε θα σταματήσω να καπνίζω μέσα σε κλειστούς χώρους.(ΝΟΜΟΣ) Στον φίλο με το μωράκι,αν το καταφέρεις πες μου.

3.οι μη καπνιστές σταματήσουν να βάζουν xenon λάμπες στα αυτοκίνητά τους,χωρίς να αλλάζουν όλο το φανάρι.Δεν ξέρουν ότι με τυφλώνουν το βράδυ? (ΝΟΜΟΣ)

4.οι μη καπνιστές σταματήσουν να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους έτσι που να πιάνει 2 θέσεις.(ΑΓΡΑΦΟΣ ΝΟΜΟΣ)

5.οι μη καπνιστές αρχίσουν να ανακυκλώνουν.Για ένα καλύτερο μέλλον.(ΑΓΡΑΦΟΣ ΝΟΜΟΣ)

6.οι μη καπνιστές μάθουν να αλλάζουν λάστιχα και να κάνουν σέρβις στο αυτοκίνητό τους για να μην επιβαραίνουν το περιβάλλον και εμένα.(ΝΟΜΟΣ)

και πολλά ακόμη.....
σωστά;

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Απάντηση: Κάπνισμα και υποτιθέμενη απαγόρευση.

Δυστυχώς δεν έχουν δωθεί αριθμοί τηλεφώνου για τα παραπάνω από το Κράτος και ούτε δικαίωμα για καταγγελία ή μήνυση,αλλά αναμένω υπομονετικά.Μέχρι τότε θα τρώω στην μάπα όλα τα παραπάνω γιατί οι πιθανότητες να με πατήσει αυτοκίνητο σε μια διάβαση πεζών ή να με στραβώσει ένας μαλ@@ας με τα φώτα του, είναι πολύ μεγαλύτερες από το να πεθάνω από το τσιγάρο.

Το μίσος και η απέχθεια που διακατέχει τους μη καπνιστές είναι ολοφάνερο και αποδεδειγμένο και από τις απαντήσεις.Ενω δεν έχω προσβάλει ούτε μιλήσει ειρωνικά σε κανέναν,δέχομαι ειρωνεία και άλλα.

Δείχνω μια εικόνα ενός βουλευτή που καπνίζει μέσα στην Βουλή και μου αντιπαραθέτης πράγματα τα οποία θεωρείς ασήμαντα?

Λυπητερό,αν μη τι άλλο.....

Υ.Γ.Οποιος καλέσει και κάνει καταγγελία στον Πάγκαλο ας το πεί.Ετσι για να δούμε πόσο υπερασπίζετε το Νόμο σας.....

Reaction score
2.238
Σου αντιπαραθέτω πράγματα που είναι άσχετα! Και η νοοτροπία του τύπου "ναι αυτό που κάνω είναι λάθος, αλλά ο άλλος κάνει κάτι πιο λάθος" εκτός του ότι αντιστοιχεί σε επτάχρονο, δεν έχει προξενήσει μόνο ανυπόφορη ατμόσφαιρα σε χώρους μη καπνιστών, αλλά έχει οδηγήσει τη χώρα στο σημείο που είναι σήμερα σε κάθε τομέα.

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Απάντηση: Κάπνισμα και υποτιθέμενη απαγόρευση.

Σου αντιπαραθέτω πράγματα που είναι άσχετα!
Εχεις χάσει την ουσία.Μόνο άσχετα δεν είναι.

Και η νοοτροπία του τύπου "ναι αυτό που κάνω είναι λάθος, αλλά ο άλλος κάνει κάτι πιο λάθος"
Το να καπνίζω ΔΕΝ είναι λάθος,αλλά όλα τα παραπάνω που ανέφερα είναι λάθος και παράνομα.Το κάνεις και φαίνεται σαν εκδίκηση....ενώ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

δεν έχει προξενήσει μόνο ανυπόφορη ατμόσφαιρα σε χώρους μη καπνιστών
Εκεί είναι ο ρατσισμός που σας διακατέχει.Ορίσατε με το έτσι θέλω,τους εσωτερικούς,ζεστούς και φιλόξενους χώρους ως χώρους "μη καπνιστών" και οι "απόβλητοι" (καπνιστές) τους έχετε περιθωριακά και πεταμένους έξω.Ζέστη,κρύο.

αλλά έχει οδηγήσει τη χώρα στο σημείο που είναι σήμερα σε κάθε τομέα.
Πολλά άλλα και πιο σοβαρά θέματα έχουν φέρει την χώρα αυτή στο σημείο που είναι σήμερα.....Οχι το τσιγάρο.

Reaction score
2.238
Εσύ δεν κατάλαβες τίποτα. Αλλά επειδή έχω όρεξη σήμερα θα στο κάνω λιανά:

Η νοοτροπία "εγώ δεν ακολουθώ το νόμο, επειδή άλλοι κάνουν άλλα πράγματα τα οποία είναι χειρότερα από αυτό που κάνω εγώ" είναι η ίδια ακριβώς με τη "δεν πειράζει που δεν πλήρωνα φόρους, που μπήκα με βύσμα στο δημόσιο, που που που, αφού άλλοι έκαναν περισσότερα και χειρότερα, και όταν κάνουν εκείνοι τα σωστά θα τα κάνω και εγώ", "δεν έχω μερίδιο ευθύνης εγώ που σφύριζα αδιάφορος σε όσα έβλεπα γύρω μου τόσα χρόνια, επειδή για όλα φταίνε οι πολιτικοί που με κορόιδεψαν"

Όσο για τις λοιπές ασυναρτησίες επίπεδου "ρατσισμού που σας διακατέχει" οι καπνιστές μόνοι σας μπήκατε ξέχωρα από την υπόλοιπη κοινωνία, ξεχωρίζοντας πρώτα τον εαυτό σας από τους υπόλοιπους και στη συνέχεια επινοώντας έναν ρατσισμό που καμία ράτσα δεν αφορά. Μάλλον όμως η πιπίλα του ρατσισμού έχει πολύ να κάνει με τον ψευτοπροοδευτικό - ελευθεριακό μανδύα που θέλετε να προσδώσετε στον παρανοϊκό αγώνα σας.

Εκεί λοιπόν είναι που αποτυγχάνεις να δεις ότι το να καπνίζεις εκεί που ο χώρος έχει χαρακτηριστεί ως μη καπνιστών, ή γενικότερα σε χώρο όπου καλείσαι να συνυπάρχεις με άλλους που δεν έχουν υιοθετήσει τις συνήθειές σου, εκτός από δεδομένα παράνομο είναι και δεδομένα ανελεύθερο και άρα σε μια δημοκρατική κοινωνία λάθος.

Επιπλέον άνοιξε ένα θέμα, κάνε καταγγελίες, ενεργοποιήσου για τα θέματα τα οποία θεωρείς σημαντικότερα από το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, και εκεί θα έχεις όλο τον κόσμο μαζί σου. Όσο δεν κάνεις τίποτα για αυτά και απλά τα χρησιμοποιείς ως φτηνές δικαιολογίες εδώ για να υπερασπιστείς την απόλυτη και με το έτσι θέλω κατάργηση εκ μέρους σου (και των ομοϊδεατών σου) ενός νόμου, δεν καταφέρνεις παρά να μιλάς με επιχειρήματα επτάχρονου.

Reaction score
8
Απάντηση: Re: Κάπνισμα και υποτιθέμενη απαγόρευση.

Tα έχουμε λίγο μπερδέψει τα πράγματα.
Κάποια δεδομένα......
1.Ο συγκεκριμένος νόμος δεν υπήρχε περίπτωση να ισχύσει ποτέ, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει δυνατότητα
ελέγχου.
2.Δεν ίσχυσε ποτέ.
3.Πρακτικά δεν είναι ευθύνη του πελάτη αλλά του ιδιοκτήτη.

Μία λύση.....ο διαχωρισμός σε καπνίζειν και μη.

ΚΑΝΟΝΑΣ....Σε μπαρ ή καφέ που υπάρχει ή ΔΕΝ υπάρχει ταμπελάκι και υπάρχει μέσα μωρό, έγγυος
ή κάποιος άλλος που απλά θα παραπονεθεί ότι δεν αντέχει, γιατί π.χ. έχει άσθμα ή τέλως πάντων έτσι γουστάρει
την κάνουμε διακριτικά και φεύγουμε ή πάμε και καπνίζουμε έξω, όπως κάνουμε στο εξωτερικό.

Δε χρειάζονται νόμοι για το αυτονόητο, υπάρχουν ηθικοί κανόνες που τουλάχιστον εγώ ακολουθούσα πάντα.

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746

Δε χρειάζονται νόμοι για το αυτονόητο, υπάρχουν ηθικοί κανόνες που τουλάχιστον εγώ ακολουθούσα πάντα.
Συμφωνώ απολύτως!

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
730

Απλα τα πραγματα(απο την μερια ενος φανατικου καπνιστη)
Οπου απαγορευεται το καπνισμα-και εννοω καφετεριες, κεντρα διασκεδασης, εστιατορεια οπου θα παω για 1 αντε 2 ωρες μια φορα στο τοσο- πολυ απλα ΔΕΝ ΠΑΤΑΩ
Και οχι μονο δεν παταω αλλα πειθω και φιλους και γνωστους να μην πατησουμε.
Εκει οπου απαγορευεται το καπνισμα ειναι για αυτους που δεν καπνιζουν και καλο και σωστο ειναι εκει να εφαρμοστει ο νομος.
Εαν στην παρεα υπαρχουν και καπνιστες και μη καπνιζοντες, και υπερισχυσει η γνωμη των ακαπνων, δεν ακολουθω για να μην χαλασω το χατηρι κανενος.

Και στο παρελθον παντως σε παρομοιες συζητησεις ειχα ισχυριστει πως ο νομος κατα του καπνισματος δεν προκειται να εφαρμοστει ποτε στην χωρα μας λογω του πολυ μεγαλου ποσοστου "φουμαδορων"
Οπως δεν ισχυσε ποτε και σε καποιες αλλες χωρες της ΕΕ( ψαξτε να τις βρειτε)
Περιμενετε τωρα, και εν μεσω κρισης, να εφαρμοστει?

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
730

Οταν το θυμηθούν φίλε.
Πριν 2 μήνες το NODUS έφαγε τσουχτερό πρόστιμο.
Και?
Τους συμφερει πιο πολυ να τρωνε προστιμο καπου καπου παρα να χασουν τους καπνιζοντες.
Το τσιγαρο φερνει και καταναλωση στο αλκοολ...

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746

Και?
Τους συμφερει πιο πολυ να τρωνε προστιμο καπου καπου παρα να χασουν τους καπνιζοντες.
Το τσιγαρο φερνει και καταναλωση στο αλκοολ...
Ναι ρε παιδάκι μου.
Απλά λέω οτι κάνουν έλεγχο όταν και αν το θυμηθούν.

Reaction score
209

He who does no wrong has no need of the law. Plato 427-347 BC.

Αλήθεια, μια και βλέπω ότι μιλάτε για την κρίση. Ο Τζέφρυ θα έπαιρνε βραβείο για τον αντικαπνιστικό νόμο που πέρασε. Κάποια στιγμή το καλοκαίρι όμως συζητούσε εάν θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες κάποιο τέλος για να μπορούν να έχουν το δικαίωμα στο μαγαζί να καπνίζουν οι πελάτες. Ξέρει κανείς τι είχε γίνει με αυτό; Κάποια υπουργική ρύθμιση ίσως;

Reaction score
8

He who does no wrong has no need of the law. Plato 427-347 BC.
Σωστά, υπάρχει βέβαια και αυτό,

"That is legal is also moral". George Voulgarakis 2008 A.D.:142:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.134

Ξέρουμε οτι στην Ελλάδα οι νόμοι είναι απλά για να υπάρχουν γραμμένοι σε κάποια βιβλία που κανένας δεν ασχολείτε...δεν είναι δυνατόν να έχει θεσμοθετηθεί νόμος σχετικα με το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους συναθρησης και κανένας να μην τους τηρεί και μάλιστα να σε προσβάλλουν και οι υπεύθυνοι τον καταστημάτων επειδή ζητάς το αυτονόητο όταν μάλιστα έχεις μαζί και μωρό 2 μηνών.

Βρεθηκαμε σήμερα το απογευμα στην καφετερια OLYMPICO διπλα στο Σταδιο Ειρηνης και Φιλίας, 4 άτομα (μη καπνιστές) και είχαμε 1 μωρό 2 μηνών μαζί μας, καθίσαμε στην τεράστια κλειστή εσωτερική αίθουσα σε χωρό με σήμανση ΜΗ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΩΝ, χωρίς τασάκια στα τραπέζια, σε μια ακρη και με όλα τα τραπέζια δίπλα μας άδεια για να μην έχουμε θέμα με τον καπνό... εντός λίγων λεπτών αρχισαν γυρω μας να γεμίζουν τα τραπέζια και μαλιστα με αρκετους καπνιστές...παρατηρήσαμε οτι οι σερβιτόροι δεν έφερναν τασάκια αλλά μικρά ποτήρια για τους καπνιστές για να μην δίνουν στόχο.
μετά από λίγο αναψαν τα πρώτα τσιγάρα και μιλήσαμε σε μια σερβιτόρα να παρατηρήσει τους πελάτες να τα σβήσουν ή να αλλάξουν χώρο. ενοείτε πως δεν έγινε κάτι τέτοιο παρά γυρισε πίσω με προτροπή του υπευθύνου να μας αλλάξουν τραπέζι και να μας πάνε στην άλλη άκρη του καταστήματος (καμια 20αρια τραπεζια μακριά) εκεί που δεν υπήρχε ψυχή και ήταν σκοτεινά...
επιμείναμε στην θέση μας οτι δεν αλλάζουμε τραπέζι μιας και εκεί που καθόμασταν είναι ο χωρος ΜΗ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΩΝ και επίσης οτι όλοι γύρω μας ήρθαν μετά από εμάς και παρόλο που έβλεπαν το καροτσι με το μωρό δεν το σεβάστηκαν...
αμεσως μετά ήρθε ο υπευθυνος του καταστήματος παρακαλώντας μας να φύγουμε από το τραπέζι μας και να κάτσουμε εκεί που μας υποδείκνιαν μιας και δεν μπορεί να τους διώξει όλους τους υπόλοιπους ή να τους επιβάλει να μην καπνίσουν... επίσης, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ, μας παρακάλεσε στο όνομα της ΚΡΙΣΗΣ που τους μαστίζει και έχουν ΜΑΤΩΣΕΙ στα έσοδα τους, λέει, "δεν είναι δυνατόν να ενοχλήσω όλους αυτούς γύρω σας"...δηλαδή εμείς ήμασταν το αγκάθι στα έσοδα τους και εμείς είμασταν οι παράλογοι που κάναμε το λάθος 4 ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ να καθησουμε σε χωρο ΜΗ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΩΝ και να έχουμε μαζί μας και ένα μωρό.
ΈΛΕΟΣ...

Θα πρέπει να νιώσουμε και τύψεις λοιπόν κατά τον κύριο αυτόν που απαιτήσαμε το αυτονόητο δικαίωμα μας.
θα πρέπει δηλαδή να μας επιβληθεί κοινωνικός αποκλεισμός επειδή δεν καπνίζουμε και δεν θέλουμε ενα μωρό να αναπνέει καπνό, να μην ξαναβγουμε από το σπίτι μας ίσως ?????
... ΝΤΡΟΠΗ επίσης και για τους γύρω μας που συνέχιζαν να καπνίζουν παρακολουθώντας το συμβάν γεμάτοι ικανοποίηση χωρίς κανενα σεβασμό στην νέα ζωή που βρισκόταν μαζί μας (ξεροντας πολύ καλα γιατί γινόταν όλο αυτό).
Ενοείτε πως σηκωθήκαμε και φύγαμε εκφράζωντας την δυσαρέσκεια μας όπου και αμέσως μετά κάναμε επώνυμη καταγγελία στην δημοτική αστυνομία η οποία έχει στην αρμοδιότητα της τα συγκεκριμένα θέματα η οποία μας ενημέρωσε πως δεν ήταν δυνατόν εκείνη τη στιγμή να έρθει κάποιος αστυνομικός και πως έχουν δεχθεί και άλλες καταγγελιες ίδιου χαρακτηρα για το εν λόγω καταστημα...να σημειώσω πως τουλάχιστον η Δημοτική Αστυνομία μας έκανε μετά απο κανα 2 ώρες ένα τηλεφώνημα για να δει αν ευσταθουν τα στοιχεία της καταγγελουσας, πραγμα θετικό αλλά νομιζω πως το θέμα θα παραμείνει εκεί...ξέρετε πως είναι αυτά στην Ελλάδα...έτσι την έχουμε καταντήσει και ας μας κακοφένεται όταν μας προσθέτουν διάφορους χαρακτηρισμούς.

Είναι ντροπή τους όλη αυτή η συμπεριφορά, είναι απαραδεκτοι, δεν δείχνουν σεβασμό σε τίποτα, και σε κοροιδεύουν μεσ'τα μούτρα σου. :445:
ΝΤΡΟΠΗ...ΝΤΡΟΠΗ...ΝΤΡΟΠΗ
μονο αυτό έχω να πώ.
Θέλω να σου πω ορισμένα πράγματα που ίσως σε εκνευρίσουν ακόμη περισσότερο, αλλά μακροπρόθεσμα ίσως βοηθήσουν.

Πρώτον, ναι, εσείς ήσασταν το αγκάθι στην όλη κατάσταση. Δες το ψυχρά, από την πλευρά των αριθμών, όχι μόνο επειδή ήσασταν πολύ λίγοι απέναντι στους καπνίζοντες, αλλά και από οικονομικής πλευράς. Εάν ο καταστηματάρχης εφήρμοζε πιστά το νόμο, θα το είχε κλείσει το μαγαζί, τόσο απλά. Πρόσεξε, δεν μιλάμε για τον χώρο κάποιας δημόσιας υπηρεσίας, αλλά για τον δημόσιο χώρο μεν, μέσα στον οποίον, όμως, κάποιοι άνθρωποι βγάζουν το ψωμί τους. Κι αν ο καταστηματάρχης εφήρμοζε πιστά το νόμο και έκλεινε το μαγαζί του, κανένας δημόσιος υπάλληλος ή όποιος άλλος σχετίζεται με την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου δεν θα έδινε δυάρα γι' αυτό. Κανένας.

Δεύτερον, αν έτσι όπως στα γράφω, σου φαίνομαι ως θρασύς και επιθετικός - ή ό,τι άλλο, δεν ξέρω, προσωπικά θεωρώ πως έτσι είμαι περισσότερο τίμιος από την Πολιτεία, η οποία, στο όνομα της όποιας σπουδής της εναντίον του ανθυγιεινού -έτσι ή αλλιώς- καπνίσματος, επέλεξε την απροκάλυπτη υποκρισία, δηλαδή ναι μεν να απαγορεύει το κάπνισμα όπου του κάπνισε εκείνου του γαλανομάτη τύπου της ΝΔ, που εισήγε το σχετικό νόμο, αλλά από την άλλη δέχεται τα έσοδα από την πώληση καπνού, όχι απλώς αδιαμαρτύρητα, αλλά και με απειλές κατά της σχετικής φοροδιαφυγής.

Τρίτον, ναι μεν έχετε το δικαίωμα να μην υπάρχει καπνός σε χώρο όπου το κάπνισμα απαγορεύεται από τη νομοθεσία, αλλά έχε υπ' όψιν και το ενδεχόμενο, η νομοθεσία να είναι παράλογη, όχι κατ' ουσίαν, αλλ' όσον αφορά το εύρος της εφαρμογής της. Διότι, έτσι όπως συνετάχθη αυτός ο νόμος, με αυτή τη νοοτροπία, μην εκπλαγείς αν αύριο τροποποιηθεί έτσι, ώστε να απαγορεύει το κάπνισμα ακόμα και στην κουζίνα του σπιτιού σου, παραβιάζοντας -όχι το ελληνικό Σύνταγμα, αυτό το εξοργιστικό συνοθύλευμα που έχουμε σήμερα, αρχής γενομένης από τη 2η θητεία του Α. Γ. Παπανδρέου- αλλά τα θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη μεγαλύτερη ίσως κατάκτηση της Γηραιάς Ηπείρου.

Τέταρτον, όσον αφορά το παιδί που είχατε μαζί σας. Με λίγο περισσότερη προσοχή και λίγα μαθηματικά, εύκολα μπορεί κανείς να συμπεράνει με ασφάλεια, πως το μέτρο επιβάρυνσης των παθητικών καπνιστών είναι τάξεις μεγέθους μικρότερο από αυτήν των καπνιστών, πολλώ δε μάλλον αφ' ης στιγμής το παθητικό κάπνισμα συμβαίνει αποσπασματικά στο πέρασμα του χρόνου, και όχι συνεχώς. Υπάρχουν χιλιάδες άλλοι παράγοντες που είναι πολύ περισσότερο απειλητικοί για όλους μας, όπως τα αλουμινένια μαγειρικά σκεύη, τα κατασκευασμένα από PVC υλικά με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή, η αιθάλη και οι ενώσεις του θείου που εκλύουν οι αρύθμιστοι ντηζελοκινητήρες, τα βαρέα μέταλλα, οι ταγκιασμένοι ξηροί καρποί, αλλά και οι χαλασμένοι καταλύτες και τα παλιά σαράβαλα στα οποία οι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες τους καίνε αμόλυβδη, εκλύοντας αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Θα μου πεις, καλά, όλα αυτά είναι λόγος για να δεχόμαστε και τον καπνό των καπνιζόντων; Όχι, αλλά αν συμβεί αυτό μια στο τόσο, δεν χάλασε ο κόσμος. Το πλέον σημαντικό είναι, τα παιδιά να μη μεγαλώνουν μέσα στο φόβο. Είναι τόσο πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν νεοπλασματικό νόσημα, που το αποσπασματικό παθητικό κάπνισμα ωχριά μπροστά τους. Και εκτός αυτού, είναι πολύ σημαντικότερο να ζούμε -όχι μέσα στο φόβο, όπως θα βόλευε πολλούς, αλλά ελέγχοντας το φόβο μας, και γνωρίζοντας πώς να ζούμε καλά με αυτά που έχουμε. Και οπωσδήποτε, ζούμε καλά όταν αισθανόμαστε καλά, όταν τρώμε καλά (όχι πολύ, καλά), όταν πίνουμε καλά, όταν εργαζόμαστε καλά, και όταν διασκεδάζουμε καλά, και οπωσδήποτε όταν δεν είμαστε διηρημένοι σε καπνιστές και μη καπνιστές, σε αριστερούς και δεξιούς, σε βάζελους και γαύρους, σε φοροφυγάδες και κορόιδα, σε σε σε...

(Σόρρυ για τον ενικό ε; Έτσι μου βγήκε)...

Reaction score
5

Αυτά τα ωραία θεωρητικά, δεν αναιρούν την υποχρέωση για τήρηση των νόμων, αν θέλουμε να είμαστε πολίτες μιας συντεταγμένης πολιτείας.
Αν δεν συμφωνούμε με τον νόμο, δεν τον καταπατούμε, προσπαθούμε να τον αλλάξουμε με τα εργαλεία που μας δίνει η δημοκρατία: συμμετοχή, οργανωμένη διαμαρτυρία και ψήφο.
Βασική αρχή της δημοκρατίας είναι ότι εφ'όσον πλειοψηφική κυβέρνηση θέσπισε νόμο, ο νόμος πρέπει να τηρείται από όλους.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last
  • spylab
    TrumpoMusk

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.050
Members
38.526