Κίνηση Μοτέρ από πολλούς δέκτες?

Μηνύματα
888
Reaction score
2
Παιδιά καλησπέρα,
θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:

έχω ένα κινητό πιάτο 1.20χ1.10 με ένα Twin LNB πάνω σε μοτέρ Diseqc 1.2, το οποίο το κινώ με την Skystar2 αφού ακόμα δεν έχω καταφέρει να το κινήσω με την SS2 HD (Technotrend S2-3200).

έτσι όπως τα έχω συνδέσει τώρα, μόνο ο ένας δέκτης (πχ. SS) μπορεί να κινήσει το πιάτο, αφού αυτός περνάει μέσα από το μοτέρ, ενώ ο άλλος δέκτης (Manhattan 150 για Nova) παίρνει σήμα κατευθείαν από την 2η έξοδο του LNB με ξεχωριστή γραμμή.

Επειδή σκέφτομαι να προσθέσω ακόμα 1-2 δέκτες στο σύστημα, γνωρίζετε εαν μπορώ να περάσω τα σήματα του Diseqc 1.2 μέσω καπoιου switch 2:1 ή 4:1 έτσι ώστε όλοι οι δέκτες να μπορούν να κινήσουν το πιάτο?
Φυσικά το πρόβλημα με αυτή την συνδεσμολογία θα είναι ότι κάθε φορά που ένας δέκτης ζητάει κανάλι από άλλο δορυφόρο, θα χάνεται το σήμα από τους άλλους δέκτες εαν δεν είναι στον ίδιο δορυφόρο, αλλά δεν με πολυπειράζει...

μήπως θα με συνέφερε κάποια άλλη λυσή, πχ. αγορά Quad LNB ή ακόμα να βάλω ένα απλό σταθερό πιάτο μόνο για την Nova με ένα switch 4:1 και να αφήσω το μοτέρ ως έχει?

ευχαριστώ για την βοήθεια!!

Γιάννης
 


Μηνύματα
475
Reaction score
2
Απάντηση: Κίνηση Μοτέρ από πολλούς δέκτες?

για το θεαθήναι, θα απαντησω.

καλύτερα για όλα ειναι να βαλεις ανεξάρτητα πιάτα.


το σήμα DiSEQc ειναι σήμα 22 Κhz συμβολοσειρά, και μπορείς με ενα φίλτρο να το κάνεις να πηδήξει απο το ενα καλώδιο στο άλλο για να φτάσει το μοτέρ.

το φίλτρο δεν υπάρχει ετοιμο, και θα πρέπει να το φτιάξεις μόνος σου.

αποτελείται απο ενα φιλτρο VK200 υψηλών συχνοτήτων, και μια δίοδο με ορθή φορά παράλληλα με ενα πυκνωτή 470nF.

και τα 2 διοδάκια κοιτάζουν το θετικό (ψίχα) του καλωδίου που πάει στο μοτέρ. Τα μπλενταζ (αρνητικά) ειναι όλα κοινά.

τα φιλτρα VK200 εξαλειφουν τις παρεμβολές αναμεσα στα LNB και οι διόδοι βεβαιώνουν οτι δεν θα βραχυκυκλώσουν τα ευματα τροφοδοσίας των LNB μεταξύ τους. οι πυκνωτές φροντίζουν το Diseqc σήμα να φτάνει στο μοτέρ χωρς να ανορθώνεται .

θες ενα φίλτρο ανα καλώδιο (εξοdo LNB απο ελέγχων δεκτη.)

κάθε φίλτρο θελει μονωση στο δικό του ξεχωριστό μεταλλικό κουτάκι, μεσα απο το οποιο θα διερχεται το καλώδιο απο το οποιο θα "κλεβουμε" τάση 14 - 18V και τους παλμους DiSEQc για να το φιλτράρουμε, και να το ρίξουμε φιλτραρισμένο απο την ραδιοσυχνότητα στο μοτέρ.

τα μοτερ εχουν 25-50 μνημες δορυφόρων. Οι χάρτες Diseqc θα πρέπει να ειναι κοινοι στους 2 ή περισσότερους δέκτες

(π.χ.
1 hotbird,
2 astra,
3 w1
4 w2 και πάει λέγοντας) διαφορετικά θα πρέπει να κεντράρεις τον δορυφόρο απο την αρχη κάθε φορά. Μια εξυπνη λύση ειναι οι δεκτες να ειναι ιδιου τυπου και να κλωοποιήσεις το πρόγραμμα απο τον ενα στον άλλο. Καθε αναζητηση με τους δορυφόρους αποθηκευμένους στην μνήμη μετα θα ειαι ευκολη υπόθεση, αφου το μοτερ θα θυμάται που ειναι ο δορυφόρος που ψάχνεις.
 

Μηνύματα
888
Reaction score
2
σ'ευχαριστώ για την απάντηση αν και είναι αρκετά πιο πολύπλοκή απότι φανταζόμουν :140:

μου κάνει εντύπωσει που δεν έχουν σκεφτεί να μοιράζονται 1 κινητό πιάτο πολλοί δέκτες με κάποια έτοιμη συσκευή...

φένεται το 2ο πιάτο δεν το γλυτώνω...
 


Μηνύματα
475
Reaction score
2
Απάντηση: Κίνηση Μοτέρ από πολλούς δέκτες?

μα ειναι το ίδιο με το μοτέρ diseqc....

δεν εχει να κάνει.

ουτως ή άλλως το V-box δινει εντολές σε actuator που τις παιρνει απο δέκτη.

για να καταλάβεις, το δουλευω με το 1.60 μου.
 

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.570
Reaction score
668
Απάντηση: Κίνηση Μοτέρ από πολλούς δέκτες?

Νομίζω ότι η αυτό που προτείνει ο Γιάννης Μακρής είναι πιο κοντά στη λύση που θέλεις, αλλά απαιτεί γνώσεις για τις συνδέσεις.

Βέβαια δεν μου φαίνεται και πολύ σωστό να μπορείς να γυρνάς με δύο ή τέσσερις δέκτες ενα μοτέρ. Θα κάψεις τίποτα και θα τρέχεις.

Υπάρχει μια λύση που σκέφτηκα, δεν την έχω δοκιμάσει αλλά πιθανώς να παίξει.
Χρησιμοποιείς ενα splitter 1-4 , αυτόν :



Συνδέεις τις 4 εξόδους, σε 2-4 δέκτες και την είσοδο του στην έξοδο του motor.
Την είσοδο του μοτερ την συνδέεις σε μία απο τις εξόδους του LNB.
Τωρα θεωρητικά και επειδή στέλνει παλμούς μέσω του Diseqc ο δέκτης πρός το μοτέρ, θα πρέπει και απο τους 4 δέκτες να δέχεται παλμούς το μοτέρ.
Προσπάθησε όμως να μην ανοίξεις περισσότερους απο ένα δέκτη ταυτοχρονα. Δεν νομίζω να υπάρξει πρόβλημα αλλά καλό θα ήταν να μήν το επιχειρήσεις.

Το κόστος αυτού του Splitter για τις 4 πόρτες είναι 4 ευρώ και μπορείς να το βρείς εδώ:
http://elektronik.gr/eshop/index.php?main_page=product_info&cPath=845_10_149&products_id=180

Δεν είναι μεγάλο το κόστος και να μην δουλέψει αλλά μια δοκιμή θα σε πείσει...
 

Μηνύματα
888
Reaction score
2
Πάνο σευχαριστώ για την απάντηση, και γώ κάτι τέτοιο απλό είχα σκεφτεί με την προυπόθεση να μην ανοίγω πάνω από ένα δέκτη, ή τουλάχιστον να μην στέλνουν πάνω από 1 δέκτης μαζί Diseqc εντολές.
απότι λέει το splitter που προτείνεις, έχει διόδους προστασίας στις εξόδους άρα λογικά δεν θα περνάει έξτρα ρεύμα από την μία έξοδο στην άλλη.

βέβαια το επόμενο ερώτημα είναι εαν μπορώ να κάνω το ίδιο και με ένα multiswitch 2x4 ή 2χ8 έτσι ώστε να κατεβαίνουν και οι 2 πολώσεις (Η και V) ταυτόχρονα στους δέκτες, αφου το LNB έιναι Twin :604:

θα δοκιμάσω πρώτα με το splitterάκι και θα επανέλθω! :138:
 

Μηνύματα
26.485
Reaction score
20.868
Απάντηση: Κίνηση Μοτέρ από πολλούς δέκτες?

Για να κάνεις το τελευταίο, να περνάνε δηλαδή ταυτόχρονα και οι δύο πολώσεις αλλά και οι δύο μπάντες (μη τις ξεχνάμε αυτές, low και high δηλαδή), χρειάζεσαι LNB τύπου Quatro, το οποίο δίνει ταυτόχρονα και τους τέσσερις συνδυασμούς στις εξόδους του. Με twin δεν γίνεται δυστυχώς...
 

Μηνύματα
888
Reaction score
2
έχεις απόλυτο δίκιο! είχα ξεχάσει και τις άλλες συχνότητες :609:
άρα δοκιμάζω πρώτα με το splitter και βλέπουμε!
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.956
Μηνύματα
3.035.540
Members
38.523
Νεότερο μέλος
Klipschlascala_pro1988
Top