Καλωδιωση.....

Reaction score
498
Αργύρη με μπέρδεψες τώρα λίγο, αλλά δεν πειράζει..

Πάντως δεν καταλαβαίνω τελικά που καταλήγεις..

Reaction score
3.926
Μιχάλη ΝΑΙ.
Οσο πιο μικρά σε μήκος είναι τα καλώδια διασύνδεσης, τόσο το καλύτερο.
Εκτός κι αν κάποιοι, όπως είπα τα χρησιμοποιούν σαν κόφτες.

Εγώ τέλος πάντων πιστεύω ότι το καλύτερο καλώδιο στον κόσμο για μεταφορά αναλογικού σήματος είναι αυτό που έχει μηδενικό μήκος. Αν υπάρχει κάποιος που πιστεύει το αντίθετο παρακαλώ να μας το τεκμηριώσει γιατί δεν πρέπει να χάνουμε άλλο τον χρόνο μας.

Reaction score
0
gday λοιπον ολες οι σοβαρες εταιριες προτεινουν καλωδια intrc μηκους απο 1 μετρο και πανω για να μπορεσει το καλωδιο να δειξει τι κανει στα δε ρευματος 3 ποδια εννοειται με κομενα νυχια .Σε καλωδια ρευματος που εχω κανει τεστ σε 1και 1.8μ υπαρχει διαφορα μικρη βεβαια αλλα υπαρχει καλωδιο τεστ kimber 10 kai 14 σε interc δεν εχω κανει ωστε να ξερω τι δινεται ΑΛΛΑ ολα τα interc θελοντας και μη ειναι γυρω στο μετρο για να μπορουν να διασυνδεσουν προ και τελικο αν τα καλ ειναι μικροτερα του μετρου σιγουρα μας δυσκολευουν πολυ. Εγω προσωπικα εχω στη μεση τον προ και δεξια και αριστερα τους τελικους και ειμαι σχεδον οριακος με 1μ intrc. Αν καποιος τα εχει το ενα πανω απο το αλλο το 1μ ειναι λιγο το καλυτερο θα ηταν να μην ειχαμε καλωδια καθολου αλλα αν ειμαστε ρεαλιστες δεν γινεται αλλιως .Τεστ σε intrc κατω του μετρου μονο σε custom εχω κανει δοκιμη και δεν ειδα διαφορα στο 1μ και στους 60ποντ. Επομενο τεστ αλλαγη rca bullit vs xlo unltd με καλωδιο xlo .εντυπωσεις .προσεχως .Καλη η θεωρεια του minimal αρκει να μπορει να εφαρμοστει.

Reaction score
3.926
Ο συντελεστής απόσβεσης (D.F  - Damping Factor) είναι ένας αριθμός που βγαίνει από το  αποτέλεσμα της διαίρεσης της αντίστασης του φορτίου προς την αντίσταση εξόδου της πηγής.

Παράδειγμα.
Εχουμε έναν τελικό ενισχυτή με καθαρή ωμική αντίσταση εισόδου 10ΚΩ  
Εχουμε και έναν ενεργό λαμπάτο προενισχυτή με καθαρή ωμική αντίσταση εξόδου 1ΚΩ.

Ο συντελεστής απόσβεσης (DF) είναι 10.

Το ερώτημα που μπορεί να μας τεθεί είναι εαν αυτός ο μικρός συντελεστής απόσβεσης επαρκεί για την σωστή οδήγηση του τελικού ενισχυτή.

Στις υωηλές συχνότητες (RF) πρέπει αναγκαστικά να ταιριάξουμε την αντίσταση εξόδου της πηγής μας με την αντίσταση του φορτίου διαφορετικά έχουμε απώλειες σήματος και ανεπιθύμητες ανακλάσεις  Αυτό ισχύει και για το καλώδιο διασύνδεσης.
Οι αντιστάσεις στο RF είναι περισσότερεο σύνθετες παρά ωμικές.
Ενα απλό παράδειγμα είναι η κεραία ενός ραδιοφωνικού δέκτη.  Η κεραία τερματίζεται  στον δέκτη με ένα καλώδιο  75Ω ή 300Ω, ανάλογα με τον τύπο της κεραίας. Ο δέκτης μας πρέπει να διαθέτει την κατάλληλη υποδοχή των 75Ω ή 300Ω για τον σωστό τερματισμό.  Αυτό το κάνουμε  για να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή μεταφορά σήματος από την πηγή (κεραία) προς τον δέκτη.  Εννοείται ότι ακόμα και εδώ ισχύει ότι όσο πιο μικρό μήκος έχει το καλώδιο της κεραίας μας τόσο πιο καλό σήμα θα πάρουμε στο ν δέκτη.   Οταν η κεραία είναι εξωτερική, αναγκαστικά το μήκος του καλωδίου είναι μεγάλο οπότε θα έχουμε και μεγαλύτερες απώλειες σήματος.

Στις πολύ χαμηλές συσχνότητες (20-20ΚΗz -Audio Freq.) και για μήκη καλωδίων <3μ.,  η σύνθετη αντίσταση του καλωδίου είναι σχεδόν σταθερή και σχεδόν καθαρά ωμική.  

Πιστεύω πάντως ότι οι ακουστικές  διαφορές που λέμε ότι  ακούμε ακόμα και με καλώδια μικρού μήκους,  δεν έχουν να κάνουν τόσο με τα κύρια ηλεκτρικά χαρακτ/κα ( R, L, C)  ενός  καλωδίου.   Υπάρχουν σίγουρα  και κάποια άλλα στοιχεία που δεν μπορούμε με απλά μέσα να τα μετρήσουμε. Αυτά είναι η μαγνητική υστέρηση , η ποιότητα των επαφών στα βύσματα και στις κολλήσεις, το ποσοστό γήρανσης,  οι μικροκραδασμοί, τα στατικά φορτία, η ανοχή του καλωδίου σε εξωτερικές παρεμβολές τύπου EMI/RFI και άλλα πολλά.

Reaction score
3.926
argiris said:
gday λοιπον ολες οι σοβαρες εταιριες προτεινουν καλωδια intrc μηκους απο 1 μετρο και πανω για να μπορεσει το καλωδιο να δειξει τι κανει στα δε ρευματος 3 ποδια εννοειται με κομενα νυχια .Σε καλωδια ρευματος που εχω κανει τεστ σε 1και 1.8μ υπαρχει διαφορα μικρη βεβαια αλλα υπαρχει καλωδιο τεστ kimber 10 kai 14 σε interc δεν εχω κανει ωστε να ξερω τι δινεται ΑΛΛΑ ολα τα interc θελοντας και μη ειναι γυρω στο μετρο για να μπορουν να διασυνδεσουν προ και τελικο αν τα καλ ειναι μικροτερα του μετρου σιγουρα μας δυσκολευουν πολυ. Εγω προσωπικα εχω στη μεση τον προ και δεξια και αριστερα τους τελικους και ειμαι σχεδον οριακος με 1μ intrc. Αν καποιος τα εχει το ενα πανω απο το αλλο το 1μ ειναι λιγο το καλυτερο θα ηταν να μην ειχαμε καλωδια καθολου αλλα αν ειμαστε ρεαλιστες δεν γινεται αλλιως .Τεστ σε intrc κατω του μετρου μονο σε custom εχω κανει δοκιμη και δεν ειδα διαφορα στο 1μ και στους 60ποντ. Επομενο τεστ αλλαγη rca bullit vs xlo unltd με καλωδιο xlo .εντυπωσεις .προσεχως .Καλη η θεωρεια του minimal αρκει να μπορει να εφαρμοστει.
Αργύρη,

Το είπαμε άλλωστε. Οσο πιο μεγάλο σε μήκος είναι το καλώδιο τόσο πιο πολύ προσθέτει ή αφαιρεί πράγματα.
Ενα καλώδιο με μηδενικό μήκος δεν αφαιιρεί ούτε προσθέτει πράγματα.
Με λίγα λόγια, εσύ χρησιμοποιείς τα καλώδια σαν ένα είδος equalizer για να φέρεις τον ήχο σε ένα σημείο που δεν θα σε ενοχλεί όταν ακούς μουσική από το σύστημά σου.

Είναι και αυτή μια επώδυνη μέθοδος που κοστίζει πολύ ακριβά.
Δεν δοκιμάζεις καλύτερα να κάνεις ισοστάθμιση με ένα Behringer Ultracurve για να τα φέρεις όλα εκεί που θέλεις εύκολα και απλά ?

Οταν θα πάρω το δικό μου Ultracurve θα έρθω σπίτι σου να το δοκιμάσουμε.

Reaction score
0
Argiris επειδή βρισκόμαστε σε κατηγορία high-end και επειδή οι γνώμες λίγο πολύ επηρρεάζουν θα ήταν ενδιαφέρον να μας παρέθετες και σε τι σύστημα αναφέρεσαι-χρησιμοποιείς που δοκιμάζεις και έχεις τα αποτελέσματα που έχεις και βγάζεις τα συμπεράσματα που βγάζεις, έτσι ώστε να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω μαζί σου και να έχει πρακτικό αποτέλεσμα η συζήτηση.

Γιατί π.χ. μπορεί να χρησιμοποιείς χρωματισμένες ή αχρωμάτιστες συσκευές, κορυφαίες ή μη, ουδέτερες ή μη κλπ.

Επίσης επειδή αναφέρθηκες σε μια διαφορά Siltech-Xlo , αυτή ήταν με ομότιμα προιόντα;

Reaction score
0
τα μηχανακια μου αν και βελτιωμενα σε απιστευτο σημειο ειναι ενα ματσο σιδερα σε συγκριση με αυτα που τα εχω για αναφορας δηλ πηγη 989 pioneer mod προ τελικοι rotel ηχεια mirage καλωδια xlo mogami kimber analysis ultralink φιλτρα τσακιριδη super purifier russ andrews. Συστημα που ελεγχω προ τελικος mark levinson 333 ηχεια revel saloon πηγη mark levinson καλωδια audioquest dnm transparent Αν και ακουω αρκετα πραγματα και στα δικα μου στο δευτερο σετακι αποκαλυπτει το καθε τι εχω βαλει πανω του .Δοκιμη για εικονα στον προβολεα μου benq7700 εδω τα πραγματα ειναι πιο ευκολα γιατι το ματι ειναι πολυ πιο ευαισθητο απο το αυτι μιλω βεβαια για καλωδια power και εικονας

Reaction score
26.516
g kar η επαφη τουλαχιστον μπορει να μας δωσει ενα μετρησιμο μεγεθος ,την ωμικη της αντισταση σε mΩ . τωρα το ποσο κρισιμα ειναι αυτα τα mΩ μπορουν να φανουν σε μια καθαρη και σφικτη επαφη (πχ 5-6mΩ) και σε μια χαλαρη (πχ 20-30mΩ). νομιζω οτι ο mac ειχε μια αναλογη εμπειρια με τα τανογια του οταν εσφιξε την επαφη του ενος ηχειου που ειχε χαλαρωσει.
επισης καποια στιγμη ο κωστας κογιας καποια στιγμη ειχε αναφερει μερικα ενδιαφεροντα σχετικα με το DF του συστηματος τελικος-ηχεια (και τι γινεται οταν βαλεις 5-6 μετρα καλωδιο ηχειων)

Reaction score
3.926
Παναγιώτη, αυτά τα βασικά ηλεκτρικά χρακτηριστικά που μετριώνται με συγκεκριμένα όργανα τα γνωρίζουμε.
Το θέμα μας εδώ είναι πιο προχωρημένο και δεν εξηγείται εύκολα με απλά ακαδημαΙκά ηλεκτρονικά.

Το αρχικό θέμα που ετέθει από τον Μιχάλη ήταν συγκεκριμένο. Ο άνθρωπος ρώτησε αν τα καλώδια πρέπει να είναι μεγαλύτερα από ένα συγκεκριμένο ελάχιστο μήκος .
π.χ. Για το μήκος του καλωδίου ρεύματος της Kimber ο αντιπρόσωπος προτείνει ότι αυτό δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 1,2μ. για να αποδώσει τα μέγιστα.

Εγώ εξέφρασα την άποψη ότι για να ισχυρίζεται ο κατασκευαστής κάτι τέτοιο θα πρέπει το καλώδιο να έχει και κάποια άλλα χρακτηριστικά που του δίνουν και κάποιες πρόσθετες δυνατότητες που δεν γνωρίζουμε. Με λίγα λόγια μπορεί να λειτουργεί και σαν κάποιο είδος φίλτρου που για να λειτουργήσει σωστά θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή ίσο με 1.2μ.

Οπως αντιλαμβάνεσαι, έχουμε ήδη φύγει αρκετά από την απλή λογική του να σφίγγουμε καλά τα βύσματα. Εχουμε προχωρήσει σε άλλα επίπεδα αναζήτησης.

Τις διαφορές με τα καλώδια ρεύματος τις έχουμε ακούσει και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί.

Τώρα, όσοι δεν μπορούν να ακούσουν τις διαφορές με τα καλώδια ρεύματος κ.λ.π, ή τις ακούνε και δεν το λένε επειδή δεν μπορούν να τις εξηγήσουν με απλά ηλεκτρονικά, είναι άλλη ιστορία.

Με μοναδικά εργαλεία ένα φτηνό Cable Tester και ένα ηχείο Xanadu, δεν μπορούμε να πάμε και πολύ μακριά. Απαιτούνται εξειδηκευμένα εργαλεία και πολύ καλά ηχητικά συστήματα για να μπορέσουμε με ευκολία να ακούσουμε και κατόπιν να εξηγήσουμε τις διαφορές που υπάρχουν με τα καλώδια ρεύματος.

Reaction score
3.926
Οσό καλά και να σφίγγεις τα δίχαλα στους ακροδέκτες των ηχείων, ποτέ δεν θα ακουμπήσουν μεταξύ τους τα άτομα.
Αυτό ισχύει σε όλες τις επαφές. Ποτέ δεν έρχονται σε επαφή τα άτομα του ενός υλικού με τα άτομα του άλλου υλικού.
Πάντα υπάρχει μια απόσταση, όσο καλά και να τα σφίξεις. Το ίδιο ισχύει κι όταν τα κολλήσεις.

Reaction score
5
g.kar said:
Παναγιώτη, αυτά τα βασικά ηλεκτρικά  χρακτηριστικά που μετριώνται με συγκεκριμένα όργανα τα γνωρίζουμε.
Το θέμα μας εδώ είναι πιο προχωρημένο και δεν εξηγείται εύκολα με απλά ακαδημαΙκά ηλεκτρονικά.
Μήπως εδώ είναι το πρόβλημα ότι οι διαφορές που προκύπτουν δεν μετρούνται με όργανα και ο κάθε κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι τον συμφέρει χωρίς να μπορεί να το αποδείξει? Και αν υποθέσουμε ότι ένα καλώδιο χρειάζεται συγκεκριμένο μήκος για να απόδειξη τις αρετές και να λειτουργήσει σαν φίλτρο, αυτό είναι πλεονέκτημα του καλωδίου η μειονέκτημα τον μηχανημάτων?

Reaction score
3.926
Κατασκευαστές όπως η Siltech, η Kimber, η Cardas, η XLO, κ.λ.π δεν μπορεί να επιβιώνουν μόνο με το ψέμα. Υπάρχει αρκετή τεχνογνωσία πίσω από αυτές τις εταιρείες, απλά δεν μας αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.

Το πλεονέκτημα ενός καλωδίου δεν κρίνεται από τα άριστα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά του αλλά με τον τρόπο που αυτό διαμορφώνει τελικά τον ήχο του συστήματός μας.

Ενα μικρότερο σε μέγεθος καλώδια, το μόνο που μπορώ με σιγουριά να πω είναι ότι θα έχει μεν καλύτερα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά από το μεγαλύτερο σε μέγεθος καλώδιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ακούγεται απαραίτητα και καλύτερα στο σύστημά μου.. Τα καλώδια επομένως εγώ τα χρησιμοποιώ και για να ματσάρω καλύτερα το σύστημά μου ακουστικά ώστε αυτό να με ενοχλεί όσο γίνεται λιγότερο.

Τα γυαλιά ηλίου τα βάζουμε τελικά για να βλέπουμε καλύτερα κάτω από έντονο φωτισμό. Ετσι δεν είναι ?

LUXMAN

Επαγγελματίας
Reaction score
69
Καλησπερα και χρονια πολλα .
Μια και "ξανα"ανοιξε καλωδιοκουβεντα και αναφερονται οι θεωριες των εταιρειων , τα πως και τα γιατι σας παραπεμπω σ ενα παλιοτερο post μου που λογω ιδιοτητας ( αντιπροσωπος XLO ) ειχα την προσβαση στην θεωρια της εταιρειας επι καθε κλωδιοεπιστητου !

http://www.avsite.gr/smf/index.php?topic=9957.0

Λιγο πιο κατω θα βρειτε και τις αποψεις αλλων καλωδιοεταιρειων , οτι ομως βρισκει κανεις στους δικτυακους τους τοπους .

Reaction score
3.926
Luxman, χρόνια πολλά με υγεία.

Για πες μας την προσωπική σου άποψη για το μήκος των καλωδίων.
Πιστεύεις ότι το ελάχιστο μήκος καλωδίου που προτείνουν πολλές εταιρείες είναι ένας μύθος ή μια πραγματικότητα.
Δεν μας ενδιαφέρει να μας παραθέσεις τεχνικά στοιχεία από την XLO γιατί προφανώς αυτά δεν υπάρχουν. Σε αυτή τη φάση μας αρκούν μόνο οι παρατηρήσεις. Οπως έχουνε πει και στο παρελθόν, με τον ήχο μόνο το αποτέλεσμα μετράει.

Ultra Audio

Επαγγελματίας
Reaction score
2.916
βρε σεις δεν μεγαλώσατε για να έχετε ανασφάλειες με μήκη??? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Reaction score
3.926
Γ. ΚΟΨ. said:
βρε σεις δεν μεγαλώσατε για να έχετε ανασφάλειες με μήκη??? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Εχεις να προτείνεις ένα ελάχιστο μήκος για το εργαλείο ?

Reaction score
3.926
Στο Hi-End δεν αρκεί μόνο να το ακούς, πρέπει και να το βλέπεις.

Ultra Audio

Επαγγελματίας
Reaction score
2.916
εκτός κι αν παίζεις με οπτική ίνα !!!!! οι παλιοί πάντως επιμένουν ομοαξονικά.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.484
Members
38.705
Νεότερο μέλος
jimacid