Καλωσόρισμα και ερώτηση

Reaction score
0
Καλημέρα σε όλους και καλώς σας βρίσκω. Είμαι ο Γιάννης και ψάχνοντας σε ελληνικά sites με αντικείμενο το A/V θέμα, και ιδιαίτερα το Home Theater, με μεγάλη χαρά βρήκα το forum αυτό.

Κατασκευάζω μία μονοκατοικία και θα ήθελα την άποψή σας για το χώρο που επέλεξα να φτιάξω το Home Theater.

Η κάτοψη του υπογείου είναι η ακόλουθη:

Ο χώρος που έχει επιλεγεί είναι η γωνία που φαίνεται το τζάκι (κόκκινο χρώμα). Με μπλε χρώμα είναι οι κολώνες, ενώ με γαλάζιο τα τοιχεία.

Οι ερωτήσεις που θα ήθελα να απευθύνω σε όσους έχουν τον χρόνο να απαντήσουν είναι:
- Η χρήση του χώρου πάνω από το τζάκι για την τοποθέτηση τηλεόρασης LCD είναι λογική; (όχι απαραίτητα ιδανική, αλλά λογική)
- Εάν όχι η τοποθέτησή της σε ποιον από τους δύο τοίχους θα ήταν καλύτερη; Στον τοίχο αμέσως δεξιά του τζακιού (διάσταση 4,20μ) ή σε αυτόν αμέσως αριστερά του τζακιού (διάσταση 9,10μ);
- Είναι καλύτερη η επιλογή για projector ο οποίος και παλι θα βρίσκεται πάνω από το τζάκι;
- Σε ότι αφορά την τοποθέτηση των ηχείων υπάρχουν κάποιες ιδέες ή προτάσεις για το τί να προσέξω;

Σας δείχνω και μία σκέψη που έχω κάνει με τοποθέτηση των 4 ηχείων και του subwoofer.

Ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο σας και τη βοήθεια. :D

Reaction score
298
Καλώς όρισες, Γιάννη. Γράφεις για υπόγειο. Το πάνω αριστερά (στο διάγραμμα) είναι παράθυρο και αν ναι, πώς γίνεται αυτό?

Reaction score
0
Το πιο σωστό είναι υπερυψωμένο υπόγειο από τη μία πλευρά. Το παράθυρο όντως υπάρχει και είναι από τα 2,00μ μέχρι τα 2,50μ περίπου με άνοιγμα 1,80μ.

Reaction score
1
Re: Καλωσόρισμα και ερώτηση

Γιάννη καλως όρισες στην παρέα μας!  :D
Εύχομαι εδώ σε αυτή τη φιλόξενη κοινότητα να βρείς πολλές απαντήσεις και να διαβάσεις πολλά ενδιαφέροντα θέματα γύρω από το AV (και όχι μόνο)  :!: :!: :!:

Κατ' αρχήν μερικές διευκρινιστικές ερωτήσεις:
1. Το τζάκι έχει ήδη χτιστεί ή προγραμματίζεις να το τοποθετήσεις εκεί; Γιατί αν είναι "υπο σκέψη" και όχι "υπό κατασκευή" ή έτοιμο έχω να σου κάνω μερικές "προτάσεις"  :wink:
2. Στη δεύτερη περίπτωση (προγραμματισμού) θέλεις υποχρεωτικά τζάκι στο συγκεκριμένο χώρο (σ.σ. υπόγειο με μόνο ένα σημείο αερισμού);
Στο υπόλοιπο σπίτι δεν υπάρχει περίπτωση να μεταφερθεί αλλού το τζάκι;
3. Θα σου ήταν εύκολο να μας προσδιορίσεις τις εξής αποστάσεις:
α) Αποστάσεις ανάμεσα στις 3 κολώνες
β) Αποστάσεις από το "τελείωμα" του τζακιού μέχρι την εκάστοτε κολώνα;

Αυτά προς το παρόν και περιμένουμε για τη συνέχεια προκειμένου να μπούμε στο ψητό... !!!

Reaction score
0
Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας.

Να διευκρινήσω 1-2 πραγματάκια. Κατ' αρχήν το σπίτι έχει τέσσερα επίπεδα. Στο ισόγειο, με το μεγάλο σαλόνι-τραπεζαρία, είναι επιλογή να μην έχουμε καθόλου τηλεόραση. Στον 1ο όροφο είναι υπνοδωμάτια, ενώ στο δώμα η χρήση είναι το γραφείο. Οπότε απομένει μόνο το υπόγειο για την εγκατάσταση.

Τώρα, ως προς το τζάκι, η θέση είναι οριστική. Ήδη έχει γίνει η κατασκευή για την εξωτερική καμινάδα. Βεβαίως, το εάν θα είναι τελείως γωνιακό ή θα είναι σε κοντινή θέση, είναι υπό εξέταση. Αν υπάρχει καμμία άποψη, ευπρόσδεκτη.

Το ένα σημείο αερισμού στον χώρο είναι δεδομένο. Το υπόγειο έχει στο χώρο του λεβητοστασίου και cours-anglais οπότε αυτό είναι το 2ο σημείο.

Τέλος για τις αποστάσεις, στον τοίχο των 9,10μ η απόσταση από την κεντρική κολώνα μέχρι αρχή τζακιού ~3,30μ και μέχρι τοιχείο ~4,55μ. Ενώ στον τοίχο των 4,20μ, από την κολώνα μέχρι την αρχή του τζακιού 2,80μ, και μέχρι τη γωνιακή κολώνα 4,10μ.

Reaction score
14
RDoherty said:
Ωραία. Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι για όλα φταίει το τζάκι :lol:

Μην του μιλάτε για τζάκια ρε παιδιά...ανάβει! :p :lol:

Reaction score
14
Γνώμη μου (μια και το ζω) είναι ότι η γωνιακή θέση τηλεόρασης αποτελεί μια χαρά επιλογή.
Τα πίσω ηχεία μπορείς να τα "μαζέψεις" λίγο.
Δεν είναι ανάγκη να βρίσκονται πίσω από τα καθίσματα.
Μπορούν κάλλιστα να βρίσκονται στο πλάι αυτών.
Με τις σωστές χρονοκαθυστερήσεις/εντάσεις θα δημιουργούν τις σωστές ψευδαισθήσεις.

Αυτό που δεν "βλέπω" είναι το κεντρικό.
Επίσης έχω σοβαρή ενσταση για τα "καπνίσματα" και την θερμότητα του τζακιού.
Τα μπροστινά θα σου "αρπάξουν" σίγουρα τόσο κοντά στο τζάκι ενώ η τηλεόραση....
θα πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλο ύψος από το τέλος της εστίας.
Έτσι θα αποφύγεις ενδεχόμενο "ατύχημα"....με το κόστος όμως τρελλού στραβολεμιάσματος... :wink:

Reaction score
0
Τηλεόραση και τζάκι δεν πανε μαζί ...Εκτός αμα βάλεις την τηλεόραση για εστία ... ( αμερικάνικη μόδα )
Η ένσταση για το τζάκι και το ένα παράθυρο είναι βάσιμη, γιατί μπορεί να προκύψει πρόβλημα υγείας , κυρίως μονοξείδιο του άνθρακος

Αναγκαστικά η τηλεόραση θα πρέπει να είναι μακριά απο το τζάκι , και σε καμία περίπτωση πάνω απο αυτό , αφού εκεί αναπτύσονται θερμοκρασίες κοντά στους 70 βαθμούς Κελσίου ( εκτός εαν βάλεις καμία χοντρή μόνωση στην καμινάδα , όμως μειώνεις πολύ την απόδοση σε ζέστη ) και οι τηλεόρασεις δεν έχουν καλές αντιδράσεις σε θερμοκρασίες άνω των 55 βαθμών ( πλαστικούρα κανείς ; ) ... Επίσης και το πανί ενός προτζέκτορα μπορεί εύκολα να καεί όταν είναι κατεβασμένο και το τζάκι αναμένο , κακός συνδιασμός όπως και ότι χαλάει τον φωτισμό στο πανί ( σκιές , ζάρες , και πολλά άλλα προβλήματα )

Ετσι όπως είναι το σχέδιο , θα έβαζα το τζάκι στον μεγάλο τοίχο και την τηλεόραση στον μικρό τοίχο ...Βέβαια εσύ θα μείνεις σε αυτό το σπίτι , εσύ αποφασίζεις , και εγώ έχω μια 29άρα sony δίπλα σε τζάκι ( 1,5 μέτρο ) κλειστού τύπου όμως . και δεν μπορώ να πω ότι επηρεάζεται ή όχι ... οι LCD είναι πιο ευαίσθητες ...

Reaction score
7
Καλως ηρθες και απο εμενα

Για τα ηχεια θα προτεινα κατι τετοιο...

Και φυσικα η TV μακρυα απο το τζακι. Και λογω θερμοκρασιας και λογω υψους θεασης.
Η TV ειναι μεσο προβολης και οχι διακοσμητικο να το κρεμασεις πανω απο το τζακι.

Reaction score
0
Είναι πολύ χρήσιμες οι απόψεις σας. Σήμερα είχα μία συνάντηση στην BOSE όπου θα ετοιμαστεί και μία πρόταση/μελέτη για την καλωδίωση.

Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η πρόταση του κ. Ανδρεάδη. Ευχαριστώ και πάλι.

Reaction score
1
Γιάννη,

Διάβασα την απάντησή σου, καθώς και τα σχόλια των φίλων και θα ήθελα να σου πω αρχικά ότι καλύτερα να μην δεσμευτείς με την πρόταση μίας συγκεκριμένης εταιρείας καθώς ό,τι σου προτείνει θα βασίζεται αποκλειστικά σε σχεδιασμό που έχει συσχετισθεί με τα προιόντα της.
Η BOSE είναι σίγουρα μία καλή εταιρεία, αλλά πίστεψέ με, στην αγορά θα βρείς εξίσου καλές. αλλά ακόμα και καλύτερες επιλογές τόσο ποιοτικά όσο και οικονομικά. Γι' αυτό μη δεσμεύεσαι με ένα συγκεκριμένο όνομα και με την πρόταση που θα σου κάνουν.
Για παράδειγμα αν προσανατολίζεσαι σε λύση "μεγέθους" BOSE (με μικρά ηχεία) σου προτείνω να δείς τα πολύ καλύτερα για εμένα B&W σειρά ΜΤ-20 ή 30, καθώς και τα Mirage Omnisat v2 (παντοκατευθυντικά) ή τα Tannoy Arena. Και οι 3 προτάσεις είναι αρκετά καλές, αναλόγως και του budget που διαθέτεις και προπάντως σου δίνουν περισσότερες επιλογές πέρα από τα BOSE!!!

Τώρα για το θέμα του χώρου σου:
1) Με βάση τις διαστάσεις που μας έδωσες, σου έχω κάνει ένα σχέδιο μίας πρότασης για ανάπτυξη του HC στο χώρο σου, αντιστρέφοντας τη διάταξη των καναπέδων, και αλλάζοντας λίγο τα υπόλοιπα έπιπλα (τραπέζι, μπουφε;) που νομίζω ότι έχεις βάλει στο σχέδιο. Αν εκείνο το παραλληλόγραμμο σχήμα είναι τραπέζι (για καθημερινό, από ό,τι φαντάζομαι) θα μπορούσες να κοιτάξεις για μία ροτόντα ή ένα οβάλ που καταλαμβάνουν μικρότερο μήκος και εξυπηρετούν αναλόγως ίδιο αριθμό ατόμων.
2) Στο σχέδιο που σου προτείνω υποθέτω (λόγω BOSE) ότι προσανατολίζεσαι σε διάταξη 5.1 με μικρούς δορυφόρους βάσης/τοίχου, κεντρικό και sub. Σε αυτή την περίπτωση σου έχω κάνει το σχέδιο με τοποθέτηση του sub δίπλα στο διθέσιο όπου μπορείς να βάλεις από πάνω του και κάποιο τραπεζάκι για να ακουμπήσεις τις πηγές σου (ενισχυτή, dvd, κ.λπ).
3) Επίσης λόγω αυτής της διάταξης δεν έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις σε στήσιμο καλωδίων, οπότε αποκτάς αρκετές ελευθερίες μελλοντικά, γιατί αν τοποθετήσεις τις πηγές σου όπως σου ανέφερα, τότε τα καλώδια των πίσω ηχείων μπορούν άνετα να περάσουν κάτω από τον καναπέ (μέσα σε πλεξούδα ή μικρό πλαστικό κανάλι που θα "κολλησεις" είτε στο πάτωμα είτε στους πάτους των καναπέδων για να μην φαίνονται).
4) Μοναδίκη απαίτηση κατά τη γνώμη μου είναι να στήσεις ένα ή δύο κανάλια καλωδίων -στο σχέδιο στα έχω με κόκκινο χρώμα- τα οποία θα περνάνε κάτω από το πάτωμα (σου στέλνω pm για περισσότερες "τεχνικές λεπτομέριες"), προκειμένου να ενώσεις τα μπροστινά ηχεία και όταν θα αγοράσεις τον projector να μπορέσεις να του στείλεις το καλώδιο το οποίο θα ανέβει υποχρεωτικά στο ταβάνι μέσω κατασκευής με γυψοσανίδα προκειμένου να φτάσει στο σημείο που θα στηθεί το προβολικό σου.
5) Τέλος αναφορικά με το τζάκι, εφόσον ήδη έχει γίνει το άνοιγμα για την καμινάδα ΟΚ. Μπορείς όμως αντί για διαγώνιο-χτιστό (παραδοσιακό) να κοιτάξεις και κάποιες άλλες λύσεις (δές π.χ. www.estiabiet.gr) σε γωνιακά-ενεργειακά "κλειστά" (μονόπλευρα ή αμφίπλευρα) ή ακόμα καλύτερα με υγραέριο-φυσικό αέριο τα οποία προσφέρουν καλύτερες εφαρμογές στο χώρο σου και είναι ασύγκριτα ποιό αποδοτικά σε θέρμανση και κατανάλωση από ένα παραδοσιακό χτιστό τζάκι, ενώ δεν σου δημιουργούν και τα προβλήματα υπερθέρμανσης των συσκευών σου (ηχεία, TV, κ.α.) λόγω της αρχής μηχανικής λειτουργίας τους.
6) Με βάση τα όσα σου είπα στο #5 στο γκρί χρώμα που σου έχω κάνει στον τοίχο μπορείς να κρεμάσεις την TV (ή να την βάλεις σε χαμηλό τραπεζάκι) χωρίς να έχεις πρόβλημα με τη θερμοκρασία του τζακιού και αργότερα να κρεμάσεις και το πανί σου από το ταβάνι άφοβα.
Σημείωση: Τα #4 και #5 σχόλιά μου είναι δοκιμασμένες λύσεις και δουλεύουν μιά χαρά!!! :wink:

Reaction score
1
Γιάννη sorry

Επειδή το καταραμένο το jpg δεν ανεβαίνει με τίποτα :oops:
σου στέλνω pm για τα περαιτέρω... :wink:

Reaction score
7
Stelexos said:
5) Τέλος αναφορικά με το τζάκι, εφόσον ήδη έχει γίνει το άνοιγμα για την καμινάδα ΟΚ. Μπορείς όμως αντί για διαγώνιο-χτιστό (παραδοσιακό) να κοιτάξεις και κάποιες άλλες λύσεις (δές π.χ. www.estiabiet.gr) σε γωνιακά-ενεργειακά "κλειστά" (μονόπλευρα ή αμφίπλευρα) ή ακόμα καλύτερα με υγραέριο-φυσικό αέριο τα οποία προσφέρουν καλύτερες εφαρμογές στο χώρο σου και είναι ασύγκριτα ποιό αποδοτικά σε θέρμανση και κατανάλωση από ένα παραδοσιακό χτιστό τζάκι, ενώ δεν σου δημιουργούν και τα προβλήματα υπερθέρμανσης των συσκευών σου (ηχεία, TV, κ.α.) λόγω της αρχής μηχανικής λειτουργίας τους.
Δε μπορεις να πεις οτι ειναι ασύγκριτα ποιό αποδοτικά σε θέρμανση και κατανάλωση από ένα παραδοσιακό χτιστό τζάκι, γιατι τα παραδοσιακα τζακια δεν εχουν καθολου αποδοση.... Ζεσταινουν μονο αυτον που καθεται απεναντι λογω της ακτινοβολιας και για την καυση χρησιμοποιουν το "θερμο" αερα μεσα απο το σπιτι.... :wink:

Reaction score
0
Καλησπέρα και πάλι!

Λοιπόν, μετά από συζητήσεις και έρευνα τις τελευταίες ημέρες, αποφάσισα να διαχωρίσω το τζάκι από την TV. Συγκεκριμένα, το τζάκι παραμένει γωνιακό (τρίγωνο ή ορθογώνιο) ενώ η τηλεόραση θα τοποθετηθεί στον μεγάλο τοίχο.

Η ερώτηση που θα ήθελα να απευθύνω σε όσους γνωρίζουν είναι σε ποια απόσταση από το τζάκι μπορεί να τοποθετηθεί η τηλεόραση ώστε να μην επηρρεάζεται για λόγους θερμότητας.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.114
Members
38.535
Νεότερο μέλος
Manosahead