Κασέτα ή σόμπα για το τζάκι;

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.589
Το τζάκι στο σπίτι που κατοικώ (και νοικιάζω) βρίσκεται στην υπόγα (απο τη μια πλευρά), όχι στο σαλόνι ή σε άλλο χώρο. :rolleyes:
Έχει μεγάλο ύψος και ημικυκλικό σχήμα. :rolleyes:
Η καμινάδα είναι κοντά σε τοίχο και χαμηλή παρά το μεγάλο συνολικό ύψος της. :rolleyes:
Όταν φυσάει περίεργα, κάτι συχνό εδώ λόγω των γύρω λόφων, καπνίζει ελαφρά αν δεν είναι full φουντωμένο.

Επειδή δεν είναι καλοσχεδιασμένο, δεν θερμαίνει καν σωστά το χώρο που βρίσκεται ενώ στο προηγούμενο σπίτι μου ένα απλό τζάκι του '50 έκανε το μισό σπίτι κόλαση.

Υψηλότατη κατανάλωση με χαμηλότατη απόδοση, χρειάζομαι κασέτα ή σόμπα μέσα στο τζάκι όπως βάζουν οι βόρειοι στα παλιά σπίτια. Αλλά όχι οποιαδήποτε κασέτα/σόμπα γιατί αποκλείεται να κάνω μερεμέτια. Θα το πληρώσω εγώ (αν και προθυμοποιήθηκε η Αρτεμούλα) και πρέπει να αφαιρείται.

Τι αφαιρούμενο να πάρω κορίτσια; Πώς γίνεται η προσαρμογή της εξόδου καπναερίων στο υπάρχον ντάμπερ;

Ξύλα έχω άπειρα και δωρεάν απο τον κήπο, αλλά σε γενικά μεγάλες διαστάσεις. Κυρίως ευκάλυπτους, αρκετές ελιές, λίγες δάφνες και πουρνάρια.

PS. Έλεγα νωρίτερα στον xfader για τα χθεσινά, όπου ξαφνικά άρχισε να φυσάει δυτικός αλλά έπρεπε να φύγουμε. Άφησα τα κάρβουνα πυρωμένα και έκλεισα την καμινάδα έχοντας φυσικά σκοπό να αερίσω μόλις γυρίσω για να μη σχολάσουμε απο το μονοξείδιο (ο χώρος αποκλείεται απο το υπόλοιπο σπίτι).
Όταν μετά απο 2-3 ώρες επέστρεψα, ο χώρος έβραζε. :) Και πήρα την απόφαση να λερώσω. Λίγο όμως. :D

Reaction score
89
La Nordica κασέτα έχει βάλει φίλος μου με πολύ καλό αποτέλεσμα και η τιμή λίγο πάνω από 1000 αν θυμάμαι καλά. Τα nordpeis είναι κορυφαία αλλά μάλλον ακριβά για σπίτι που δεν είναι δικό σου. Το 1o είναι με βεντιλατέρ και αν δεν κάνω λάθος βολεύει περισσότερο στην τοποθέτηση ως κασέτα από το 2ο που για να αποδόσει τα μέγιστα θέλει πολύ σωστό θερμοθάλαμο.

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.069
Επειδή δε θα φύγεις από κει ποτέ, γκρέμισε το υπάρχον τζάκι και φτιάξε από την αρχή ένα νορντπεις με 4.000€.

Τα νέα τζάκια τους, εκτός από απόδοση >90%, εκτός από τριτογενή καύση, εκτός από πιστοποιημένα ελάχιστα μικροσωματίδια καύσης, αποθηκεύει και θερμότητα, και βγάζει μέχρι και 24 ώρες αφού το κλείσεις. Αν βάλεις μισό ξύλο το βράδυ,μέχρι το επόμενο μεσημέρι βγάζει ζεστή κανονικά, σαν αναμμένο.

Το έχουν τερματίσει...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.069
Δες αυτή την κατηγορία, και νομίζω αυτό το τζάκι φτάνει και περισσεύει..

Σπεκς:

Smoke pipe dimention
150 mm

Fresh air supply
Yes

Efficiency
90 %

Heat accumulating capacity

100% -> 4,4 hrs
50% -> 16,7 hrs
25% -> 27 hrs

Έχει και PDF...

A heat-storing fireplace gives you:

• Heat up to 24 hours with only a few loads
  • Heat when you awake
  • No uncomfortable intense heat periods
  • High efficiency and economy
  • Simple and quick installation

Το τερμάτισαν εντελώς ..

Τερατώδες Genelec σε τζάκι. The end...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.069
Το μόνο "μειονέκτημα" αυτών των τζακιών, είναι ότι θέλουν εντελώς ξερά ξύλα για να λειτουργήσουν στις προδιαγραφές τους.

Με φρέσκα ξύλα, μη μπεις στον κόπο. Άναψε κλιματιστικό...

Σα στο όντιο: με χρόνους αντήχησης >1 sec, ηχόμπαρα και πολύ σου είναι, μην αγοράζεις τίποτα. ;)

Akis_G

Τηγανιτοειδές (κόντρα πλακέ) μπάσο!
Reaction score
8.238
Δες αυτή την κατηγορία, και νομίζω αυτό το τζάκι φτάνει και περισσεύει..

Σπεκς:

Smoke pipe dimention
150 mm

Fresh air supply
Yes

Efficiency
90 %

Heat accumulating capacity

100% -> 4,4 hrs
50% -> 16,7 hrs
25% -> 27 hrs

Έχει και PDF...

A heat-storing fireplace gives you:

• Heat up to 24 hours with only a few loads
  • Heat when you awake
  • No uncomfortable intense heat periods
  • High efficiency and economy
  • Simple and quick installation

Το τερμάτισαν εντελώς ..

Μπριζολες ψηνει?

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.589
Επειδή δε θα φύγεις από κει ποτέ, γκρέμισε το υπάρχον τζάκι και φτιάξε από την αρχή ένα νορντπεις με 4.000€.
Τι λες μωρή άρρωστη; :o Υπολόγιζα πολύ λιγότερα.

Αν ήταν να φτάσουμε εκεί επίσης, θα το έφτιαχνα στο χωλ στην άκρη του σαλονιού που έχει πολύ περισσότερο νόημα.

Δεν είπαμε όχι μερεμέτια; Κομπρεσέρ στο σπίτι δεν μπαίνει αν δε βγω εγώ.

Κάτι σε Behringer δεν έχει; :party:

Το μόνο "μειονέκτημα" αυτών των τζακιών, είναι ότι θέλουν εντελώς ξερά ξύλα για να λειτουργήσουν στις προδιαγραφές τους.
Πάντα καίω ξύλα κομμένα 2-3 χρόνια πριν.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.589
Φύγε από το σπίτι για μια μέρα. Αν δεν το δεις και δεν το ακούσεις, δε συνέβη ποτέ. :D
Θα δω τη σκόνη Δημητρέλο. :eek::eek::eek: Δε με ενοχλεί το ίδιο το κομπρεσέρι.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.069
Το εν λόγω τζάκι, έρχονται και στο στήνουν σε ελάχιστο χρόνο, χωρίς ίχνος σκόνης, εκτός από τις πατημασιές των εγκαταστατών, αν δε σκουπίσουν καλά τα πόδια τους!

Όλο το τζάκι που βλέπεις, αποτελείται από ευμεγέθη κομμάτια ειδικού κράματος ελαφρομπετού μεγάλης θερμοχωρητικότητας, που έρχονται έτοιμα, συσκευασμένα σε ναϋλον, όμορφα και σένια, κάθονται το ένα πάνω στο άλλο, και χτίζεται σα λέγκο.

Τελειώνει σε ντετέ.

Νομίζω ότι μαζί με το ΦΠΑ βγαίνει αυτό που σου έδειξα 3,300-3,400€ (αυτή την τιμή μου έδωσε γνωστός μου).

Επίσης, ξεστήνεται σε ντετέ, και μεταφέρεται όπου αλλού θες, ακριβώς λόγω της αρθρωτής κατασκευής.

Αυτή η κατηγορία τζακιών, είναι το αποκορύφωμα της τεχνολογίας τους, να βγάζουν ζεστη 27 ώρες αφού τα σβήσεις...

Έχουν και πιο οικονομικά μοντέλα, δες την απόδοση, διάλεξε κάποιο 90% ή και πιο πάνω.

Όλα είναι αρθρωτά, λέγκο.

Έχουν και προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης λέμε, σα τα κλιματιστικά! Α++ και τέτοια, οι άνθρωποι πραγματικά το τερμάτισαν, χωρίς ανεμιστήρια, χωρίς τίποτα, φυσική ροή.

Από τη νέα σειρά των HEAT ACCUMULATION FIREPLACES έχει εγκαταστήσει ο γνωστός μου εδώ στα περίχωρα Θεσσαλονίκης το μεσαίο μέγεθος, και δεν πίστευε ούτε ο ίδιος την ποσότητα ζέστης που έβγαζε σε μια τεράστια εξοχική μονοκατοικία που τοποθετήθηκε, την κάλυψε πλήρως, μου είπε αυτολεξεί "πάρτο θα γελάς κάθε φορά που θα το ανάβεις, είναι τρελό τζάκι, δεν υπάρχει"...

Δες και τα νέα στρόγγυλα τζάκια τους, είναι πολύ σέξι... ;)

Ειλικρινά δε νομίζω πως υπάρχουν τζάκια που να πλησιάσουν τα νορντπεις. Είναι μακράν ο,τι καλύτερο υπάρχει, και τα κοστολόγια λογικά.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.069
Εφόσον έχεις διάθεση και φτηνά ή τζάμπα ξύλα, το τζάκι παραμένει μια όμορφη επιλογή θέρμανσης και η πλέον οικονομική.

Να σημειωθεί ότι τα νορντπεις καίνε ελάχιστα ξύλα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλα τζάκια. Αυτό το έζησα, αν δε το ζήσεις, δε μπορείς να το χωνέψεις. Ένα μικρό κατάξερο κούτσουρο οξιάς, που σε κοινό τζάκι λιώνει σα χαρτί στο 10', στο νορντπεις βγάζει τρελή φλόγα για ένα δίωρο γεμάτο!

Η επόμενη καλύτερη προσέγγιση, είναι κλιματιστικά. Ένα ωραιότατο daikin, εδάφους, με απόδοση που ξεπερνά το 7, βγάζει ζέστη οικονομικά, σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Είναι η επόμενη λογική επιλογή.

Μετά, υγραέριο, δηλαδή προπάνιο. Καθαρό καύσιμο, φτηνότερο από το πετρέλαιο, μεγάλης ενεργειακής απόδοσης, ακριβότερο του ρεύματος όμως.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.892
Members
38.517
Νεότερο μέλος
Mpermplis