Κατασκευή ηχείων 3-δρόμων

Reaction score
0
Καλησπέρα,

Θα ήθελα τη γνώμη σας σε μια κατασκευή που λέω να κάνω.

Αυτή τη στιγμή έχω τα παρακάτω:

- Front: DIY ηχεία που αποτελούνται από:

- Tweeter/κόρνα: Ciare CT267
http://www.ciare.com/pdf/catalogo/CT267.pdf

- Midbass: 18teen 10MB600
http://www.eighteensound.com/index.aspx?mainMenu=view_product&pid=224

- Crossover για τα tweeter & mid:
Αυτό που έχει το set των MB-Quart PVF216

- Woofers:
Peerless XLS 12 (830564)

- Ενισχυτής A/V:
Yamaha RX-A2020

- Τελικός ενισχυτής:
Crown XLS-402

Με τον Yamaha παίζω τα tweeter & mid με διενίσχυση + κεντρικό + περιφερειακά και στις sub-out έχω συνδέσει τα 2 κανάλια του Crown που παίζει τα peerless για τις χαμηλές.

Τα κουτιά που έχω τα μεγάφωνα τώρα είναι αυτά:

Είναι στα 40L εσωτερικά καθαρά με χώρισμα στη μέση για το woofer.
Επειδή όμως τα 20L είναι πολύ λίγα για το 12αρι peerless και δεν παίζει σωστά, θέλω να φτιάξω καινούρια κουτιά ported αυτή τη φορά.

Έχω κάνει το παρακάτω σχέδιο:

Πώς σας φαίνεται? Είναι εντάξει, να προχωρήσω ή προτείνετε κάτι διαφορετικό?

Τα ηχεία τα χρησιμοποιώ κυρίως για ταινίες κ λιγότερο για μουσική σε ποσοστό 90-10, αλλά όταν βάζω μουσική θέλω να μπορεί να παίζει πολύ δυνατά (γι αυτό κ η επιλογή των 18teen).

Για κεντρικό έχω το Tannoy Sensys C, περιφερειακά έχω βάλει 2 ηχεία από το σετ των Gigaworks s750 και sub το JBL e150pch 10".

Έχω σκεφτεί πολλές φορές να τα παρατήσω και να πάρω κάποιο καλό επώνυμο έτοιμο σετ για μπροστά που θα παίζει σίγουρα πιο ποιοτικά από αυτά που έχω και θα είναι καλύτερα για ταινίες, αλλά μερικά που έχω ακούσει (στα Media Markt) στην κατηγορία τιμής ~500€ δεν μπορούν να πλησιάσουν την ένταση που βγάζουν αυτά που έχω...

Τί λέτε να κάνω???

Reaction score
54
Απάντηση: Κατασκευή ηχείων 3-δρόμων

Να γκουγκλίσεις την φράση diy speakers και να κάνεις έρευνα. Έχεις να μάθεις πολλά και θα αναιρέσεις περισσότερα, καθώς το ηχείο κρύβει ολόκληρη επιστήμη, πίσω από την φαινομενική απλότητα (2-3 μεγάφωνα, κροσσόβερ και φύγαμε).

Reaction score
0

Το ξέρω ότι είναι ολόκληρη επιστήμη και ότι δεν είναι κάτι το απλό.

Αυτό που ήθελα πριν ξεκινήσω την κατασκευή πριν 3+ χρόνια, ήταν να φτιάξω 2 ηχεία δαπέδου που να μπορούν να παίξουν δυνατά και καθαρά όλες τις συχνότητες (φαίνεται από την επιλογή των μεγαφώνων).

Δεν ήθελα να φτιάξω κάποιο ποιοτικό σετ σαν αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά.
Αν ήθελα κάτι τέτοιο, θα ψαχνόμουν πολύ περισσότερο με την επιλογή των μεγαφώνων και ειδικά με το θέμα crossover.

Δηλαδή δεν ήθελα ούτε να πάρω ένα σετ επαγγελματικών ηχείων το οποίο θα ήταν μόνο για πάρτυ, αλλά ούτε κάποιο σετ ηχείων home cinema που δεν θα μπορούσε να παίξει πολύ δυνατά. Ήθελα κάτι ενδιάμεσο.

Βρήκα λοιπόν σε πολύ καλές τιμές τα συγκεκριμένα tweeter και mid και προχώρησα στα παραπάνω κουτιά με σκοπό κάποια στιγμή να πάρω και ένα 10αρι woofer.

Έκατσε όμως ευκαιρία με 12αρια woofer σε πολύ καλή τιμή και τώρα πρέπει να φτιάξω άλλα κουτιά για να αποδώσουν καλά τα μπάσα.

Από ψηλές και μεσαίες είμαι πολύ ευχαριστημένος, ειδικά με τον καινούριο ενισχυτή Yamaha RX-A2020 παίζουν πολύ δυνατά και καθαρά (πριν είχα τον RX-V661). Αν δείτε τα 18teen είναι κορυφαία ανάμεσα στα επαγγελματικά ηχεία και τα tweeter της Ciare επίσης πολύ καλά. Με τα νέα κουτιά θα παίξουν πολύ καλά και οι χαμηλές, οπότε θα είμαι κομπλέ πιστεύω.

Απλά έλεγα μήπως είχε κάποιος κάποια παρατήρηση-συμβουλή που θα με βοηθούσε να φτιάξω τα κουτιά καλύτερα.

Ή αν είχε κάποιος προτάσεις έτοιμων σετ που θα μπορούσαν να παίξουν έστω λίγο παρακάτω σε ένταση από αυτά που έχω, αλλά με καλύτερη ποιότητα. Γιατί από τα λίγα που έχω ακούσει μπορεί 1-2 να μου άρεσαν καλύτερα σε ταινίες (π.χ. τα Crystal Audio TX T2SE έπαιζαν πολύ ποιοτικά), αλλά όλα είναι πολύ πιο κάτω σε ένταση σε σχέση με αυτά που έχω.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Θέλεις να φτιάξεις <<κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο>> και έχεις αγοράσει μοσχάρι, ρύζι και μια κατσαρόλα.
Τα μεγάφωνα που έχεις δεν έχουν καμία σχέση με το αυτοκινητάδικο κροσόβερ.
Το tweeter σου έχει συντονισμό στους 1800 κύκλους που σημαίνει θέλει κόψιμο πάνω από τους 3000. Εκεί όμως η απόκριση του βουτάει πολύ οπότε αν προσθέσεις την αποκοπή του κροσόβερ θα πάει στα τάρταρα η ευαισθησία στη περιοχή.
Το μεσαίων σου θέλει κόψιμο, βάση καμπύλης χωρίς να γνωρίζω τι κάνει στη καμπίνα σου, κάτω από τους 2500.
Τα αυτοκινητάδικα συνήθως κόβουν κοντά στους 4000 κύκλους και με ευαισθησίες εντελώς στο περίπου.

Reaction score
0

Τα συγκεκριμένα crossover κόβουν στα 2900Hz στα 4ohm (HPF για τα tweeter και LPF για τα mid).

Το tweeter είναι 4ohm οπότε το κόβει κανονικά στα 2900Hz και είναι εντάξει.
To mid όμως είναι 8ohm που σημαίνει ότι κόβει στα 2πλάσια δηλαδή στα 5800Hz (σωστά?).

Εμένα πάντως μια χαρά μου ακούγονται οι μεσαίες και οι ψηλές.
Τα καινούρια κουτιά θέλω να τα φτιάξω για να παίξουν σωστά και οι χαμηλές.

Αφού τα φτιάξω κ παίξουν σωστά οι χαμηλές, σίγουρα κάποια στιγμή θα πειραματιστώ και με το crossover.
Θα δοκιμάσω να αφήσω το crossover μόνο στα tweeter αφήνοντας ελεύθερα τα mid ή θα δοκιμάσω να βάλω απλά ένα πυκνωτάκι μόνο στο tweeter κ τίποτα άλλο κ τέλος μπορει να ασχοληθώ να σχεδιάσω και να φτιάξω ένα crossover που να είναι στα μέτρα των συγκεκριμένων μεγαφώνων από το μηδέν.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Αν μπορούσες να μετρήσεις και να δεις πόσο λάθος είναι το ηχείο σου θα καταλάβαινες τι σου λέω.
Οι διακιμάνσεις στην απόκριση είναι τουλάχιστον 10 db.

Car_Audio_Test

Επαγγελματίας
Editor
Reaction score
870

Το 12άρι XLS θέλει καμπίνα 55 λίτρων όταν έχει port.

Έχει δίκιο ο Πέτρος για το φίλτρο, επίσης θα συμπληρώσω ότι δεν έχει την δυνατότητα να μαζέψει 7dB διαφορά των δύο μεγαφώνων.

Reaction score
0

Στα κουτιά που λέω να φτιάξω η καμπίνα για τα 12αρια XLS θα είναι 60L στα 34Hz με 10αρα σωλήνα.
Νομίζω ότι θα είναι μια χαρά.

Ήθελα να ρωτήσω:

1. Το tweeter με το mid πρέπει να μπουν όσο πιο κοντά γίνεται? (έτσι μου είπαν 2-3 που είδαν τα παλιά κουτιά κ που είχα αφήσει μεγάλο κενό)

2. Το port έχει σημασία αν μπει όπως το έχω στο σχέδιο πάνω από το peerless ή μπορεί να μπει κ από κάτω? Αν μπει από κάτω μήπως υπάρχει θέμα με το πάτωμα και τον αέρα που θα βγαίνει από το πορτ? Που είναι καλύτερα?

Αφού φτιάξω τα κουτιά θα ψαχτώ και με τα crossover των mid & tweeter.

Reaction score
0

Προχωράω σιγά σιγά.
Για να κάνω πιο σωστά τις τρύπες, να κάνω πατούρες για τα μεγάφωνα και στρογγυλέματα στη μπάφλα, πήρα ένα Bosch POF 1200 AE.

Μερικές φώτος:

Reaction score
0

Εδώ φαίνεται η διαφορά από τα ήδη σχετικά μεγάλα προηγούμενα κουτιά:

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.844

Γιατί ρωτάς αφού κάνεις του κεφαλιού σου ;
Οι δύο που σου απάντησαν είναι μαστόρια και αυτιά από τα καλύτερα στο site .
Οδηγείς μέσα στη νύχτα χωρίς φώτα και φρένα.
Καλή τύχη.

Reaction score
0

Γιατί λες ότι κάνω του κεφαλιού μου?

Αφού είπα ότι θα φτιάξω πρώτα τα κουτιά για να είναι πιο σωστή η κούτα για τα woofers και μετά θα ψάξω να φτιάξω ένα πιο σωστό crossover όπως μου είπαν τα παιδιά.

Reaction score
0

Επόμενο βήμα είναι η δημιουργία πατούρας για το mid και το woofer στην επιπλέον μπάφλα με το router, βίδωμα στην κούτα και άνοιγμα οπών για το tweeter και το σωλήνα bass reflex με ποτηροτρύπανο. Πρώτη φορά χρησιμοποιώ router...έπρεπε να το είχα πάρει νωρίτερα, είναι πολύ καλό εργαλείο.

Θα πάρω και ένα εξάρτημα για να κάνω στογγυλέματα γύρω γύρω στην μπάφλα.

Reaction score
0

@PeterMeni και υπόλοιπους...

...αν για Tweeter έβαζα αντί για το Ciare CT267 το Vifa DX25TG-05-04 θα είχα καλύτερο αποτέλεσμα στις υψηλές συχνότητες? (εννοείται με την κατασκευή σωστού crossover κάποια στιγμή).

Τί διαφορές θα έχω σε σχέση με το Ciare που έχω τώρα?
Όσον αφορά το ταίριασμα με το mid 18teen 10mb600 που έχω, ποιο ταιριάζει καλύτερα?

Το συγκεκριμένο tweeter είδα ότι το χρησιμοποίησες στα ηχεία που έφτιαξες για τα οποία διάβασα πολυ καλά σχόλια κ με ένα γρήγορο ψάξιμο στο net είδα να λένε πολύ καλά λόγια και να το χρησιμοποιούν πολλοί στα diy speakers.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Σαν μονάδα είναι πολύ καλύτερο το Vifa. Θα ακούς πρίμα και όχι <<ξύσιμο>>.
Η μονάδα μεσαίων σου είναι πολύ ευαίσθητη και δεν μπορεί να ταιριάξει μαζί του.
Θέλεις τουλάχιστον 96 db ευαισθησίας από το tweeter.

Reaction score
0

Ωραία, αφού τελειώσω με τα κουτιά ίσως τα πάρω να τα δοκιμάσω. Ρώτησα την ellicon και έχουν κατάλογο 50€/τμχ.

Ξέχασα να αναφέρω ότι επειδή ήταν λίγο έντονες οι υψηλές, έχει ρύθμιση το crossover για μείωση της έντασης στο tweeter και το έχω βάλει τέρμα κάτω στο -5.

Οπότε πιστεύω το vifa θα μ αρέσει αρκετά πιο πολύ και θα το έχω στο 0 (μέχρι να φτιάξω άλλα crossover :p ).

Reaction score
0

Σήμερα πήρα το ανταλλακτικό για το router για να κάνω τις καμπύλες και πήρα και ένα τριβείο για το τρίψιμο:

Reaction score
0

@PeterMeni

Λέω να δοκιμάσω να φτιάξω άλλα crossover για τα Ciare και τα 18teen και να δω πώς θα παίζουν σε σχέση με τα έτοιμα που έχω.
Σε ποια συχνότητα λες να κροσάρω?

Θα είναι τα πρώτα μου (δεν έχω ξαναφτιάξει) οπότε οποιαδήποτε συμβούλη για την κατασκευή, επιλογή των υλικών κτλ. δεκτή :)

Reaction score
2.288

Οι μονες ελπιδες που εχεις για να κανεις κατι αξιοπρεπες ειναι με compression driver και μια καλη constant directivity χοανη η waveguide.
Φυσικα με κροσοβερ σχεδιασμενο για τα μεγαφωνα σου και οχι καποιο τυχαιο.
Η συχνοτητα διαχωρισμου πρεπει να ειναι το πολυ στα 2500Ηz με προτεινομενη τα 2000Hz αν τα σηκωνει το τουιτερ που θα επιλεξεις.
Οι βασικοτεροι λογοι που ΠΡΕΠΕΙ να γινει ετσι ειναι η ομοιομορφη αποκριση off axis μια που η διασπορα του 10ιντσου αλλαζει δραματικα απο τα 2kHz και πανω και η ευαισθησια που πρεπει να ειναι πανω απο 97-98db για να ταιριαζει με το μιντ (κατι που αποκλειει τα περισσοτερα συμβατικα τουιτερ θολου με εξαιρεση ισως το χρυσο της Audax το οποιο ομως δεν ξερω αν θα μπορεις να το κροσαρεις τοσο χαμηλα).
EminenceEASD1001, Selenium D220ti, B&C DE250, 18sound ND1090 μερικα δημοφιλη CD ενδεικτικα σε διαφορες κατηγοριες τιμης.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.295
Members
38.538
Νεότερο μέλος
intergrale