Κατασκευή ηχείων 3-δρόμων

Reaction score
2.288
Απάντηση: Κατασκευή ηχείων 3-δρόμων

Επισης απο οτι ειδα η αποκριση του μιντ πεφτει αισθητα απο τους 500κυκλους που σημαινει οτι ιδανικα πρεπει να το κροσαρεις το πολυ στα 250Hz κατι που δεν ειναι εφικτο με το κροσοβερ του AV ενισχυτη σου.
Γενικα αν και καταλαβαινω το σκεπτικο σου η επιλογη των μεγαφωνων ειναι ατυχης και δεν θα σου επιτρεψει να εχεις ενα αποτελεσμα αντιστοιχο των χρηματων και του κοπου που θα καταβαλεις.
Υπαρχουν ηχεια ιδιοκατασκευες που καλυπτουν τις αναγκες σου αλλα με τη χρηση καταληλοτερων επαγγελματικων μοναδων.
Δες εδω για να παρεις μερικες ιδεες http://mail.audiokarma.net/forums/showthread.php?t=150939
http://www.diysoundgroup.com/waveguide-speaker-kits.html

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Re: Απάντηση: Κατασκευή ηχείων 3-δρόμων

@PeterMeni

Λέω να δοκιμάσω να φτιάξω άλλα crossover για τα Ciare και τα 18teen και να δω πώς θα παίζουν σε σχέση με τα έτοιμα που έχω.
Σε ποια συχνότητα λες να κροσάρω?

Θα είναι τα πρώτα μου (δεν έχω ξαναφτιάξει) οπότε οποιαδήποτε συμβούλη για την κατασκευή, επιλογή των υλικών κτλ. δεκτή :)
Θα παίζουν σίγουρα διαφορετικά αλλά σε καμία περίπτωση <<σωστά>>, από τη στιγμή που δεν διαθέτεις εξοπλισμό και εμπειρία.
Καλός ή κακός αυτά δεν γίνονται στη τύχη.

Reaction score
0

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά.

SpZach τα μεγάφωνα τα έχω ήδη και τα έχω πάρει όλα μεταχειρισμένα σε πολύ χαμηλές τιμές. Τα κουτιά επίσης τα έχω (χθες τα τελείωσα).
Τα mid τα κόβω από τον ενισχυτή στα 110Ηz (τόσο μου βγάζει αυτόματα με το μικρόφωνο ο Yamaha). Έχει επιλογή να ανέβει μέχρι τα 200Hz.
Τόσο τα βάζω αν χρειαστεί να παίζουν για πολύ ώρα τέρμα, για να μην πάθουν τίποτα.

Το crossover που έχω τώρα κόβει στα 2900Hz αλλά είναι για μεγάφωνα 4ohm, οπότε το mid που είναι στα 8 υπάρχει θέμα, γι αυτό λέω να φτιάξω άλλα.
Ακόμα έχει εξασθενητή στο tweeter το οποίο έχω στα -5 οπότε ισοσταθμίζεται η διαφορά στην ευαισθησία των 2 μεγαφώνων.

Όπως είναι τώρα παίζουν πολύ δυνατά και καθαρά. Απλά έλεγα να δοκιμάσω να φτιάξω ένα άλλο πιο σωστό crossover.

Λες να φτιάξω ένα στα 2500Hz? Μήπως υπάρχει κίνδυνος να κάψω τα tweeter? Πόσο μάλλον για τα 2000Hz?

Petermeni εσύ τί λες για τη συχνότητα?
Δεν περιμένω να παίξουν 100% σωστά. Τώρα όπως παίζουν με ικανοποιούν. Αν παίξουν λίιιιγο πιο σωστά θα με ικανοποιούν ακόμα πιο πολύ.

Τώρα εξοπλσιμό για μετρήσεις δεν έχω, ούτε εμπειρία πάνω σε κατασκευή crossover.
Έχω όμως όρεξη και δεν χάνω και τίποτα να δοκιμάσω, από κάπου πρέπει να αρχίσω, σωστά?
Στη χειρότερη να κάψω κανά tweeter, δεν τρέχει και τίποτα.

Μιας που το ανέφερες, ένας βασικός εξοπλισμός για μετρήσεις (π.χ. κανά μικρόφωνο + πρόγραμμα για pc?) πόσο κοστίζει και που θα βρω?
Αν το κόστος είναι λογικό (100-150-200€), τα δίνω άνετα.

Reaction score
2.288

Τα τουιτερ που εχεις τωρα δεν μπορεις να τα κοψεις τοσο χαμηλα.
Σε γενικες γραμμες η συχνοτητα αποκοπης με φιλτρο 2ης ταξης (12db/oct) πρεπει να ειναι 2 με 3 φορες πανω απο την συχνοτητα συντονισμου του τουιτερ (Fs) ενω για μεγαλυτερη ασφαλεια και πολυ υψηλες εντασεις μπορει να χρειαζεται να ειναι και 4 φορες ψηλοτερα η με φιλτρο υψηλοτερης ταξης.
Αυτο που εχεις ειναι Super tweeter και κανονικα προοριζεται για συχνοτητες αποκοπης απο 5kHz και πανω μια που η συχνοτητα συντονισμου του ειναι πολυ ψηλα στα 1.8kHz.
Με δυο λογια ειναι παντελως ακαταληλο για την περιπτωση σου.
Παρε ενα Selenium d220ti η ενα D202ti που σηκωνουν αποκοπη ακομα και στα 1500Hz, παρε αυτην εδω τη χοανη παρε ενα L-Pad, φτιαξε ενα απλο (πυκνωτης-πηνιο) φιλτρο High Pass με τη βοηθεια ενος απο τα δωρεαν προγραμματα που υπαρχουν στο διαδυκτυο η παρε ενα ετοιμο high pass στα 1.8-2.5kHz. Δεν θα ειναι τελειο μια και δεν θα ειναι time & phase aligned αλλα ειναι μια αρχη.
Το L-Pad θα σου δωσει την δυνατοτητα να ρυθμισεις την ενταση του τουιτερ και θα σταθεροποιησει και την αντισταση του ωστε να λειτουργει το φιλτρο σωστα εκει που εχεις ορισει (αν και τα περισσοτερα CD εχουν πολυ σταθερη εμπεδηση ετσι κι αλλιως).
Στην πορεια μπορεις να το βελτιωσεις αφου μαθεις οσα χρειαζεται να ξερεις για να σχεδιασεις σωστα ενα crossover.
Στο μεταξυ παιξε με ενα custom made low pass για το γουφερ που το εχει περισσοτερο αναγκη (λογω της εμπεδησης του τα ετοιμα δεν κανουν δουλεια). Σε αυτο θα χρειαστεις σιγουρα βοηθεια απο ανθρωπους που ξερουν κανοντας τις ερωτησεις σου ειτε εδω ειτε σε καποιο φορουμ του εξωτερικου (δυστυχως εγω δεν μπορω να σε βοηθησω περισσοτερο γιατι δεν τα ξερω και τοσο καλα).
To 18sound μην το φοβασαι πιστευω οτι δεν θα μπορεσεις να το καψεις ακομα και αν προσπαθησεις αλλα για την συχνοτητα διαχωρισμου με το sub κανε μερικες δοκιμες παιζοντας ταυτοχρονα και με την φαση στα sub.
Κανονικα χρειαζεσαι εργαλεια μετρησης γιατι το αυτι δεν ειναι ο καταληλοτερος τροπος αλλα απο το ολοτελα...
Παντως μια αρχη για εργαλεια μετρησης μπορεις να κανεις με ενα συγκεκριμενο μικροφωνο της Behringer που δεν θυμαμαι τον τυπο του (γυρω στα 50 ευρω) και καποιο δωρεαν προγραμμα για υπολογιστη.

Reaction score
0

SpZach σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.

Με το crossover που έχω τώρα πάντως και που κόβει στα 2900 δεν είχα πρόβλημα στα tweeter ακόμα και μετά από πολλές ώρες με τέρμα την ένταση.

Οπότε έλεγα να φτιάξω ένα πάλι κάπου εκεί κοντά στα 3000Hz για να κόβεται κ πιο σωστά το mid.

Reaction score
2.288

Τωρα που το ξανασκεφτομαι το καλυτερο απο ολα ειναι να κανεις του κεφαλιου σου (οχι τιποτε αλλο αλλα να μην μπορει να πει κανεις οτι δεν κανεις τιποτα απο αυτα που σου προτεινονται εδω, τωρα υπαρχει σαφης προταση που δεν θα δυσκολευτεις να ακολουθησεις :) ).

Reaction score
0

:)

Ξέρεις τί γίνεται, το να πάω σε άλλα μεγάφωνα από τη στιγμή που έχω αυτά είναι λίγο δύσκολο.
Όπως επίσης δε θα ήθελα να αλλάξω το tweeter που έχω με κάποιο με χοάνη (που ίσως παίζει και πιο τσιριχτά) γιατί θέλει πάλι άλλη κατασκευή στα κουτιά πάνω που τα τελείωσα. Ίσως κάποια στιγμή αφού δοκιμάσω άλλο crossover, να πάρω κανά vifa/scanspeak που είναι πιο ποιοτικά να δω τί διαφορά θα έχει.

Προχωράω πάντως και βλέπουμε. Για οτιδήποτε αλλαγές-εντυπώσεις θα ενημερώνω.

Ευχαριστώ και πάλι.

Reaction score
0

Τέλος με τα κουτιά.
Το βάψιμο έγινε καλύτερο από ότι περίμενα, ειδικά για 1η φορά. Το πιστόλι έκανε δουλειά.

Το χρώμα βέβαια το περίμενα λίγο διαφορετικό, αλλά και έτσι μια χαρά είναι.

Reaction score
0

Πήρα τελικά τα Scanspeak d2604/830000 και σήμερα τα έβαλα να τα συγκρίνω με τα Ciare CT267 που έχω χωρίς να αλλάξω τίποτα στο setup.

Τα Scanspeak παίζουν πιο αναλυτικά, πιο μαλακά και γενικά πιο σωστά.
Ειδικά όταν έπαιζε κιθάρα καταλάβαινα αμέσως μεγάλη διαφορά.
Μου άρεσαν πάρα πολύ, αλλά δεν ταιριάζουν καθόλου με τα 10αρια mid της 18teen που έχω.

Τα Ciare από την άλλη παίζουν πολύ πιο δυνατά (λογικό αφού έχουν μεγάλη διαφορά στην ευαισθησία), υστερούν πολύ στην ανάλυση και ακούγεται πιο πολύ το τστστστσσσσ.
Δεν είναι όμως καθόλου κουραστικά (ακόμα και σε πολύ υψηλές εντάσεις) όπως είναι άλλα εππαγγελματικά horn tweeters και ταιριάζουν πάρα πολύ με τα 18teen που έχω.

Πολύ χρήσιμη αυτή η δοκιμή, γιατί κατέληξα ότι θα κρατήσω τα ηχεία όπως είναι χωρίς να αλλάξω τίποτα.
Μένει μόνο να δοκιμάσω άλλο crossover, γιατί με αυτό ανεβαίνουν πολύ ψηλά τα mid (παίζουν μέχρι τα 5KHz σίγουρα).

Οπότε τα Scanspeak θα τα χρησιμοποιήσω στο άλλο σετ 2-δρόμων που θα φτιάξω.

Reaction score
2.288

Το οτι δεν θα ταιριαζαν τα Scanspeak ηταν το μονο σιγουρο (που πας βρε καραμητρο με 92db?) οπως δεν θα ταιριαζε σχεδον κανενα τουιτερ θολου.
Με πολλη δουλεια στο κροσοβερ ισως το Audax TW034 σε συνδυασμο με το waveguide που σχεδιασε ο Troels Gravesen γι αυτο η ακομα και το Scanspeak με εναν ανταπτορα και το ιδιο waveguide θα μπορουσαν να ταιριαξουν αν φταχτει ενα shelf filter που να ισορροπει την αποκριση του 18sound και θα κατεβαζει την ευαισθησια του στα επιπεδα του τουιτερ.
Κατα τη γνωμη μου ομως σωστη δουλεια μπορει να γινει μονο με καλο αν και οχι απαραιτητα ακριβο compression driver, καλη χοανη (κατα προτιμιση constant directivity wavegide και οχι κορνα) και συχνοτητα διαχωρισμου κατω απο 2k (το ξερω, το εχω ξαναπει).
Στη χειροτερη περιπτωση θα μπορουσες να παρεις σχετικα οικονομικα (οχι ακριβοτερα απο οσο σου στοιχισαν τα Scanspeak) ενα ζευγαρι Denovo DNA-150 και ενα ζευγαρι οικονομικες χοανες και να εφτιαχνες ενα πολυ πιο ισορροπημενο συστημα απο αυτο που εχεις τωρα (βεβαια και σε αυτη τη περιπτωση η κατασκευη κροσοβερ θα ηταν ο αδυναμος κρικος).

Παντως αν μου επιτρεπεις και χωρις παρεξηγηση απο οτι εχω καταλαβει γνωριζεις περιπου το 5% απο οσα πρεπει να γνωριζεις για να φτιαξεις ενα αξιοπρεπες ηχειο.
Εγω δεν ειμαι καλυτερος βεβαια, γνωριζω περιπου το 10% απλα φροντισα να μαθω πρωτα ποσα πρεπει να ξερω για να το κανω.
Γι αυτο το λογο εχω επιλεξει να κινηθω γυρω απο ηδη δοκιμασμενες λυσεις οπου ανθρωποι με περισσοτερες γνωσεις απο εμενα και με τα καταληλα εργαλεια (μετρησεων αλλα και προσομοιωσης) εχουν αφιερωσει πολλες ωρες δοκιμων, μετρησεων και πειραματισμων βελιστοποιησης και προσπαθω οι επιλογες μου να μην ξεπερνουν τις δυνατοτητες μου.
Το να μην ξερεις βεβαια και να πηγαινεις ξυπολυτος στ'αγκαθια δεν ειναι και τοσο κακο, εχει την πλακα του, απλα δεν εχει αποτελεσμα και κοστιζει ακριβα.
Ωστοσο δειχνεις να εχεις ορεξη και απο οτι φαινεται το γεγονος οτι τελικα θα ξοδεψεις περισσοτερα και θα πετυχεις λιγοτερα δεν δειχνει να σε πτοει οποτε προχωρα.
Στη χειροτερη περιπτωση μετα απο μερικα χρονια θα βλεπεις τι ειχες κανει και θα γελας με την ψυχη σου.

Reaction score
0

@SpZach τα ηχεία όπως είναι τώρα μου αρέσουν πάρα πολύ!

Τα Scanspeak τα πήρα για να φτιάξω άλλο σετ 2-δρόμων (πιο ποιοτικό για χαμηλότερες εντάσεις), απλά είπα να τα δοκιμάσω και πάνω σε αυτά που έχω τώρα.

Για τα έξοδα που λες τα έχω πάρει όλα κάτω από την μισή τιμή καταλόγου, κοντά στο 1/3 (μην πω και λιγότερα).

Οπότε όλα κομπλέ! :)

Και ένα γρήγορο βιντέακι που μόλις έβγαλα:
https://www.youtube.com/watch?v=JuT4_kNhvxI

Reaction score
2.288

Τασο παω πασσο. Αν σου αρεσουν αυτα τοτε τιποτα δεν αποκλειει να σου αρεσουν και τα επομενα τυχαια ηχεια που θα φτιαξεις οποτε ολα καλα.

Παντως ειναι κριμα γιατι τα μεγαφωνα που εχεις δεν ειναι καθολου κακα και με τις καταληλες συμπληρωματικες αγορες και ενα καλοσχεδιασμενο κροσοβερ θα μπορουσες να φτιαξεις πολυ καλα ηχεια με ποιοτικο ηχο και ετσι τα χρηματα σου να επιαναν τοπο.
Αν τα ηχεια σου επαιζαν καλα δεν θα ειχες την αναγκη να φτιαξεις αλλα "πιο ποιοτικα ηχεια για χαμηλοτερες εντασεις".
Θα επαιζαν εξισου καλα και σε χαμηλες και σε υψηλες εντασεις.
Αυτη τη στιγμη εχεις ηχεια που ενω η επιμερους ποιοτητα των μεγαφωνων τους ειναι καλη, ο συνδυασμος τους ειναι ατυχης και το αποτελεσμα ειναι οτι απλα παιζουν δυνατα και χωρις παραμορφωση (λογικο αφου μιλαμε για επαγγελματικα μεγαφωνα).
Πολλα HiFi ηχεια χρησημοποιουν επαγγελματικα μεγαφωνα με εντυπωσιακα αποτελεσματα.
To 18sound ειναι πολυ καλο midrange αν χρησημοποιηθει οπως σου περιεγραψα και αν συνδυαστει με ενα καταληλο woofer.
Η κατασκευη ενος ηχειου περιπου σαν κι αυτο http://www.danielhertz.com/products/m1 θα ηταν μια σωστη προσεγγιση.
Ακομα και με τις καμπινες που ηδη εχεις ενα οικονομικο 12ιντσο σαν αυτο http://www.thomann.de/gr/fane_sovereign_12500_lf.htm θα ταιριαζε καλυτερα και θα ηταν πολυ ευκολο να φτιαξεις ενα απλο κροσοβερ 1ης ταξης στα 500Ηz μεταξυ του woofer και του midrange.
Στη συνεχεια θα μπορουσες να φτιαξεις εκ νεου ξεχωριστες καμπινες μονο για τα subwoofer τα οποια δεδομενου οτι θα ειναι ενεργα δεν θα εχουν προβλημα να ακολουθησουν τα κατα πολυ πιο ευαισθητα 3δρομα και θα παιζουν στις συχνοτητες που ειναι φτιαγμενα να παιζουν δηλαδη κατω απο τους 80Hz.
Το συνολικο κοστος δεν θα ξεπερνουσε τα 300ευρω και θα ειχες ενα ζευγαρι 3δρομα + subwoofer που θα αντιστοιχουσαν σε αγοραστα ετοιμα κατηγοριας τιμης ανω των 3000ευρω.

Στη συνεχεια τα supertweeter της Ciare θα μπορουσες να τα εκμεταλευτεις για την κατασκευη ηχειων με midrange υψηλης ευαισθησιας 6.5-8 ιντσων ωστε να μπορεις να τα κοψεις στους 3.5-5kHz. Με μια γρηγορη ματια ενα ζευγαρι fullrange Visaton BG20 θα μπορουσε να ταιριαξει ανετα http://www.lautsprechershop.de/index_hifi_en.htm με μονο ενα πυκνωτη και μια αντισταση.

Τελος, αν νομιζεις οτι αγοραζοντας πιο ποιοτικα μεγαφωνα (εννοωντας conventional HiFi μεγαφωνα μια που για καποιους τα επαγγελματικα μεγαφωνα δεν ειναι ποιοτικα by default κατι που ειναι φυσικα λαθος) και φτιαχνοντας τυχαια κροσοβερ θα πετυχεις το στοχο σου τοτε να εισαι προετοιμασμενος να συνεχισεις την αναζητηση με 3ο, 4ο, 5ο και 6ο ζευγαρι ηχεια εκτος κι αν καταφερεις να συνηδητοποιησεις νωριτερα τι χρειαζεται για να πετυχεις ποιοτικο ηχο.

Reaction score
0

Φίλε SpZach, μάλλον αποδίδουμε διαφορετική έννοια στον όρο "ποιοτικός ήχος".

Ναι, και τώρα όπως παίζουν όλοι οι γνωστοί/φίλοι/συγγενείς που τα έχουν ακούσει (αλλά δεν ασχολούνται με αυτά) λένε ότι παίζουν πολύ ποιοτικά και δυνατά.

Όταν λέω ποιοτικό εννοώ να αναπαράγει όσο πιο πιστά γίνεται τη μουσική, που η γνώμη μου είναι ότι ένα επαγγελματικό μεγάφωνο δεν μπορεί να το κάνει λόγω κατασκευής ότι και να κάνεις. Ας πει κ κάποιος πιο έμπειρος τη γνώμη του.

Σίγουρα με ένα πιο σωστό crossover θα έχω λίιιιιγο πιο ποιοτικό ήχο, αλλά όχι αυτό που εννοώ ποιοτικό.

Όπως διάβαζα και σε αμερικάνικα forum για car audio, υπάρχει το SPL (=δυνατά), το SQL (ή SQPL) (=δυνατά και καθαρά) και το SQ (=καθαρά).
Αυτά που έχω φτιάξει τα κατατάσσω στα SQL με τάσεις SPL.

Τα συγκεκριμένα 10αρια 18teen από όσα επαγγελματικά midrange έχω ακούσει μου άρεσαν πιο πολύ απόλα.
Παίζουν πολύ δυνατά και καθαρά χωρίς να κουράζουν.
Τα άλλα που έχω ακούσει είναι (πάντα σε αμάξια):

18teen 6.5αρια
18teen 8αρια
Celstion 8αρια
Celstion 10αρια
Beyma 6.5αρια
Beyma 8αρια (και τα 4 διαφορετικά που έχει)
Beyma 10αρια
Matrix Audio 8αρια
Matrix Audio 10αρια
Matrix Audio 12αρια
Impact 8αρια
Cadence 8αρια
Ground Zero 8αρια
Audiopower 8αρια
Soundstream 8αρια

...και άλλα που ίσως μου ξεφεύγουν.

Με λίγα λόγια αυτά τα 10αρια της 18teen μου άρεσαν πιο πολύ απόλα τα SPL μεγάφωνα που έχω ακούσει σε car audio. Βασικά ήταν τα μόνο που μου άρεσαν και που θα έβαζα σπίτι...

Για τα Horn Tweeters της Ciare πάλι, μου αρέσουν πιο πολύ από όλες τις κόρνες που έχω ακούσει (όλες τις Beyma, Cadence, Ground Zero, Audiopower, Soundstream κ.ά.). Μπορεί να παίζουν πιο σιγά σε σχέση με Beyma, αλλά παίζουν πολύ πιο μαλακά χωρίς να ξυρίζουν και να κουράζουν.

Τώρα βέβαια δεν έχω ακούσει άλλα καλά pro μεγάφωνα όπως B&C και RCF (και άλλα που δε γνωρίζω) που δεν αποκλείω να μου άρεσαν πιο πολύ από τα 18teen, αλλά με τόσο που πήρα τα 18teen δεν τίθεται θέμα να ψάξω για άλλα.

Από έτοιμα επαγγελματικά ηχεία δεν έχει τύχει να ακούσω σε σπίτι, μόνο σε διάφορα μαγαζιά, οπότε δε μπορώ να συγκρίνω. Στα μαγαζιά πάντως πολύ δύσκολο να πετύχω κάποια που να μου αρέσουν όπως παίζουν. Τα πιο πολλά παραμορφώνουν και κουράζουν, ειδικά σε ψηλές συχνότητες.

Ακόμα, ο ήχος του tweeter με χοάνη δεν μου αρέσει. Γενικά θέλω οι υψηλές να είναι μαλακές-γλυκές, να μην τσιρίζουν/ξυρίζουν.

Συνοψίζοντας, τα 3 δρομα που έχω φτιάξει με τα συγκεκριμένα μεγάφωνα δεν πρόκειται να τα αλλάξω σε καμία περίπτωση με άλλα επαγγελματικά, γιατί για την δουλειά που τα έφτιαξα παίζουν καλύτερα από όσο θα ήθελα!

Το μόνο που θα δοκιμάσω κάποια στιγμή είναι άλλο crossover για να δω διαφορές.

Αφήνουμε λοιπόν τις εντάσεις και επόμενη κατασκευή είναι το 2-δρόμων.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Re: Απάντηση: Κατασκευή ηχείων 3-δρόμων

Φίλε SpZach, μάλλον αποδίδουμε διαφορετική έννοια στον όρο "ποιοτικός ήχος".

Ναι, και τώρα όπως παίζουν όλοι οι γνωστοί/φίλοι/συγγενείς που τα έχουν ακούσει (αλλά δεν ασχολούνται με αυτά) λένε ότι παίζουν πολύ ποιοτικά και δυνατά.

Όταν λέω ποιοτικό εννοώ να αναπαράγει όσο πιο πιστά γίνεται τη μουσική, που η γνώμη μου είναι ότι ένα επαγγελματικό μεγάφωνο δεν μπορεί να το κάνει λόγω κατασκευής ότι και να κάνεις. Ας πει κ κάποιος πιο έμπειρος τη γνώμη του.

Σίγουρα με ένα πιο σωστό crossover θα έχω λίιιιιγο πιο ποιοτικό ήχο, αλλά όχι αυτό που εννοώ ποιοτικό.
Μερικές παρατηρήσεις...
Η έννοια <<ποιοτικός ήχος>> είναι συγκεκριμένη και δεν είναι θέμα άποψης.

Το να παίρνεις απόψεις του μπακάλη και του μανάβη της γειτονιάς σου (κατά τα άλλα σεβαστά τα επαγγέλματα) δεν έχει κανένα απολύτως νόημα αφού δεν έχουν επαφή με το αντικείμενο που συζητάμε.

Αυτά που σου είπε ο SpZach παραπάνω είναι πολύ σωστά αλλά μάλλον δεν θες να τα καταλάβεις.
Λοιπόν θα σου τα πω λίγο διαφορετικά...

Αυτό που κάνει ένα ηχείο ποιοτικό είναι πρωτίστως η σωστή σχεδίαση μαζί με ένα καλοσχεδιασμένο κύκλωμα διαχωρισμού (κροσόβερ) και τρίτο και καταϊδρωμένο τα ποιοτικά υλικά και τα μεγάφωνα.

Από τη στιγμή λοιπόν που δεν μπορείς να εκπληρώσεις τα δύο πρώτα, ακόμα και αν χρησιμοποιήσεις τα ακριβότερα-ποιοτικότερα μεγάφωνα του πλανήτη, το αποτέλεσμα θα είναι κάτω του μετρίου έως τραγικό και πολύ χειρότερο από ένα <<σωστό>> ηχείο του εμπορίου των 200 ευρώ.

Αυτά τα αναφέρω για να σε γλιτώσω από έξοδα.

Το κακό με το αυτί μας είναι πως <<εκπαιδεύεται>> και συνηθίζει, και πολλές φορές προς λάθος κατεύθυνση, ώστε να φτάνει στο σημείο να του αρέσει το <<λάθος>> και να απορρίπτει ότι διαφέρει από αυτό, όσο σωστό και αν είναι αυτό.

Reaction score
0

Συμφωνώ σε όλα 100%!

Να ρωτήσω, υπάρχουν ποιοτικά/Hi-Fi/Hi-End έτοιμα ηχεία του εμπορίου που να χρησιμοποιούν τέτοια μεγάφωνα επαγγελματικά με ευαισθησία 98-100-105dB?

Edit: Ποιοτικό είναι και ένα επώνυμο επαγγελματικό ηχείο, ποιοτικό είναι και ένα επώνυμο Hi-Fi ηχείο. Παίζουν όμως το ίδιο "ποιοτικά"?

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
Γενικώς κανόνας είναι ο εξής, και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά λόγο περιορισμών της φυσικής...

ΔΕΝ υπάρχουν ποιοτικά και ταυτοχρόνως ευαίσθητα μεγάφωνα, οπότε και κατ' επέκταση ηχεία.
Θα είναι είτε το ένα είτε το άλλο.

Τώρα επειδή όλα είναι συμβιβασμοί, ανεχόμαστε την μία ή την άλλη κατάσταση και παραμυθιαζόμαστε αναλόγως. :wink:

Reaction score
0

Οπότε συμφωνούμε.

Αυτό λοιπόν ήθελα να φτιάξω.

Πρώτον ένα δυνατό ηχείο 3-δρόμων που να παίζει όμως καθαρά και να μην κουράζει (όπως κουράζουν πολλά άλλα επαγγελματικά) που για τα γούστα μου τουλάχιστον το έχω καταφέρει.

Δεύτερον ένα λιγότερο δυνατό ηχείο 2-δρόμων που να παίζει όμως πιο ποιοτικά και πιστεύω ότι με τις δικές σας κ άλλων συμβουλές θα τα καταφέρω.

Ο μόνος περιορισμός είναι ότι για την ώρα (εκτός από το crossover-αν βρω) δε θέλω να ακολουθήσω ένα έτοιμο σχέδιο κάποιου DIY ηχείου.

Reaction score
2.288

Για αρχη ας συμφωνησουμε οτι υπαρχει ο ποιοτικος ηχος για οικιακη χρηση και χαμηλες εντασεις (κατηγορια στην οποια κινουνται οι πεισσοτερες υλοποιησεις ηχειων για οικιακη χρηση) και ο ποιοτικος ηχος σε ρεαλιστικες σταθμες κατηγορια στην οποια ανηκουν συνηθως High End κατασκευες οι οποιες απαιτουν αντιστοιχης ποιοτητας συνοδα.

Περα απο αυτο ομως θα διαφωνησω με τον Πετρο μια που βρισκω πολυ γενικευμενη την απαντηση του.
Γενικα ειναι λαθος να βλεπουμε το καθε κομματι της ακουστικης αλυσιδας ως κατι αυτονομο και ανεξαρτητο. Ειδικα το ηχειο ειναι αναποσπαστο ηλεκτρικο μερος του ενισχυτη που το οδηγει οποτε αν θελουμε μια σωστη προσεγγιση θα πρεπει να τα βλεπουμε ως ενα.

Συνηθως οι απαιτησεις σε σταθμες σε ενα οικιακο συστημα καλυπτονται με ενα συστημα μεσαιας/χαμηλης ευαισθησιας και φτηνης ισχυος απο ολοκληρωμενα κυκλωματα. Μολις ομως αρχισουν να ανεβαινουν οι σταθμες αρχιζουν τα προβληματα και εκει η επιλογη περισσοτερης ισχυος η πιο ευαισθητου μεγαφωνου παιζει καθοριστικο ρολο στο αποτελεσμα μια που αυτο δεν εξαρταται απο τα στεγνα χαρακτηριστικα ισχυος και παραμορφωσης που συνηθως δεν λενε τιποτα.

Κατα τη γνωμη μου μολις ανεβουν οι σταθμες σε ρεαλιστικα επιπεδα τα πλεονεκτηματα των ηχειων υψηλης ευαισθησιας μηδενιζουν τις οποιες διαφορες και συνηθως περνανε μπροστα.
Για να μην συμβει αυτο το συνολικο κοστος του ηχειου χαμηλης ευαισθησιας/ενισχυτη θα πρεπει να πλησιαζει τα αστρα.

Ακομα και σε χαμηλες σταθμες ομως ενα ηχειο υψηλης ευαισθησιας σχεδιασμενο να παιζει με εναν λαμπατο χαμηλης ισχυος μπορει να δωσει το επιθυμιτο High End αποτελεσμα.
Εδω βεβαια τελειωνει το θεμα της αντικειμενικης και συγκεκριμενης εννοιας του ορου "ποιοτικος ηχος" μια που μιλαμε για δυο τελειως διαφορετικες σχολες και προσεγγισεις με φανατικους υποστηρικτες και απο τις δυο πλευρες.
Οποτε εν κατακλειδει μαλλον θα διαφωνησω και εδω με τον Πετρο μια που ο ποιοτικος ηχος εχει και υποκειμενικη υποσταση.

Ηχεια HiFi/HiEnd με επαγγελματικες μοναδες? Παρ'ολο που τα επαγγελματικα μεγαφωνα ειναι σχεδιασμενα κυριως για να ανταπεξερχονται σε συνθηκες υψηλου στρες αρκετα απο αυτα τα καταφερνουν αρκετα καλα και σε πιο απλους και λιγοτερο απαιτητικους ρολους. Λογω των διαφορετικων απαιτησεων οι υλοποιησεις αυτες δεν ειναι πολλες μια που συνηθως συνοδευονται απο μη αποδεκτη εμφανιση και πολυ χαμηλο WAF.

Αυτο δεν σημαινει οτι δεν υπαρχουν η οτι δεν ειναι High End, βαριεμαι ομως να ψαχνω οποτε θα βαλω μονο μερικα που μου ερχονται γρηγορα στο μυαλο, καποια απο αυτα πανακριβα HighEnd και καποια απο μικρες εταιριες σε χαμηλοτερο κοστος και ακομα και σε μορφη κιτ.

http://blog.daum.net/haizea/132
http://hometheaterreview.com/meyer-sound-x-10-powered-loudspeakers/
http://www.tuneaudio.com/anima.html
http://www.danielhertz.com/products/m1
http://www.gedlee.com/downloads/recommendations.pdf
http://www.gedlee.com/Loudspeakers.htm
http://www.pispeakers.com/catalog/product_reviews_info.php/products_id/108/reviews_id/2

Reaction score
2.288

Οπότε συμφωνούμε.

Αυτό λοιπόν ήθελα να φτιάξω.

Πρώτον ένα δυνατό ηχείο 3-δρόμων που να παίζει όμως καθαρά και να μην κουράζει (όπως κουράζουν πολλά άλλα επαγγελματικά) που για τα γούστα μου τουλάχιστον το έχω καταφέρει.

Δεύτερον ένα λιγότερο δυνατό ηχείο 2-δρόμων που να παίζει όμως πιο ποιοτικά και πιστεύω ότι με τις δικές σας κ άλλων συμβουλές θα τα καταφέρω.

Ο μόνος περιορισμός είναι ότι για την ώρα (εκτός από το crossover-αν βρω) δε θέλω να ακολουθήσω ένα έτοιμο σχέδιο κάποιου DIY ηχείου.
Αυτο παντως θα σε βοηθησει αρκετα για αρχη http://www.diyaudio.com/forums/mult...designing-crossovers-without-measurement.html
Για σωστο αποτελεσμα και βελιστοποιηση θα χρειαστεις επιπλεον εργαλεια μετρησεων και πολλη υπομονη.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.301
Members
38.539
Νεότερο μέλος
James.z.2007