Κατασκευή οθόνης 2:35:1 και μέγεθος οθόνης βαση αποστασεων.?

Reaction score
0
Καλησπέρα σας.

Θέλω να κατασκευάσω μια οθόνη για τον προβολέα μου...(Epson EH TW-9000) και τελιώνω με την συλλογή των υλικών κατασκευής της.Το πρόβλημα και η απορίες μου ειναι οι εξής....Η αιθουσα ειναι dedicate επομένος δεν έχω καποιον περιορισμό,άλλα κολάω στις λεπτομέριες.Πχ...η οθόνη που εχω στο μυαλό μου θα γίνει με λογο διαστασεων 2:35:1 και οχι 16:9 μιας και θα προβάλω μόνο ταινίες εκεί.Το πρόβλημα μου ειναι ο χώρος και η απόσταση θεασης.Το δωμάτιο λοιπόν έχει 2,40 υψος, 3,95 πλάτος και 7 μέτρα μήκος.Οι διαστάσεις λοιπόν που εχω για να τοποθετήσω την ιδιοκατασκευη του πανιού είναι 2,40 χ 3,95...Βεβαια δέν εχω σκοπό να κάνω όλο τον τοιχο πανί προβολής αλλά θέλω να πιάσω τα μέγιστα έτσι ώστε κάποιος απο τα 4,5 ώς τα 7 μετρα αποσταση να μπορεί να βλέπει με αξιοπρέπεια και χωρίς να σταρβολαιμιάζει η να μην βλέπει καλά τους υπότιλους...Με λίγα λόγια πόσο μεγάλη σε διαστάσεις να κανω την οθόνη?

PS...Ο προτζέκτορας έλεγα θα τοποθετηθεί στα 6,30 μέτρα απο το πανί βαση του projector central...άλλα με σχεδόν 2 μετρα υψος καδρου...πάνε πολυ χαμηλά εικόνα και υπότιλοι...Οποτε?

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.592
Απάντηση: Κατασκευή οθόνης 2:35:1 και μέγεθος οθόνης βαση αποστασεων.?

Γέμισε τον τοίχο σου να το ευχαριστιέσαι!!

Αν δεν σε εμποδίζει η τοποθέτηση των ηχείων, γέμισε τον τοίχο σου! Αφού έχεις και το περιθώριο των 7 μέτρων, σε τέτοια απόσταση θα χαθεί.

Όσο για το πόσο χαμηλά θα έρθουν οι υπότιτλοι, μέλη του φόρουμ έχουμε δει οθόνη που ξεκινούσε από τους 30-40 πόντους από το έδαφος και είχε απίστευτη αίσθηση. Το αντίθετο είναι κουραστικό.

Reaction score
0

όλα καλά και μάλλον προς τα εκεί παω..Να γεμισω τον τοιχο όσο μπορώ..απλά στα 4,50+ μετρα που δοκιμασα την πολυθρονα τα 40 εκατοστά της εικονας απο το εδαφος ακόμα μου μοιαζουν αρκετα χαμηλα...έλεγα να ξεκιναει απο τα 75 εκατοστά?Τι λέτε?

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.592

Μπορείς να κατέβεις ακόμα 10 εκατοστά? Θα δεις στην πράξη ότι είναι πολύ πιο ξεκούραστο, μια και οι υπότιτλοι θα έρχονται στο ύψος του ματιού.

Εξάλλου, αν χρησιμοποιήσεις όλο το πλάτος, με τα 75 εκ. συν τα 168 της οθόνης, ξεπερνάς τα 240 του ύψους που διαθέτεις. Πρέπει ακόμα να υπολογίσεις και το πλάτος του πλαισίου της οθόνης (αν την φτιάξεις με πλαίσιο).

Όλες οι διαστάσεις που αναφέρω αφορούν την οθόνη, και όχι το πλαίσιο. Αν για παράδειγμα η οθόνη απέχει 65 εκ από το πάτωμα, και το πλαίσιο έχει πλάτος 10 εκ, τότε το κάτω μέρος του πλαισίου πρέπει να απέχει 55 εκ από το πάτωμα.

Nelsy

Ιεράπετρα
Reaction score
2.882

Αν η οθόνη είναι ηχοδιαπερατή μπορείς να κάνεις τα παραπάνω:και να γεμίσεις όλο τον τοίχο και το ύψος να ξεκινάει ~40 πόντους από το πάτωμα...έτσι θα έχεις μια χορταστική οθόνη ~'170' ιντσών....(αν έπαιρνες και κανένα τρίτσιπο dlp θα ήσουν άρχοντας και όχι apateonas:116:...βρε που το βρήκες αυτό το nick name;:103:)

...σε αντίθετη περίπτωση,το μέγεθος θα μικράνει αισθητά γιατί πρέπει να τοποθετηθούν και ηχεία LCR....

Reaction score
0

Να μια φώτο απο το χώρο

Nelsy

Ιεράπετρα
Reaction score
2.882

Nelsy

Ιεράπετρα
Reaction score
2.882

Ποια ηχεία έχεις;

Reaction score
0

οχι τίποτα σημαντικό...2 JAMO και ένα sub ....Δέν καίγομαι να βγαλω 7.1 ηχο ακόμα άν και ο YAMAHA μου βγάζει 7.1...Οπότε με τον ήχο μόλις μαζεψω στην ακρη τότε θα επενδυσω ξανα...

Player------->προβoλέας για εικονα απο HDMI
Player οπτικη-------->A/V receiver για ήχο

Reaction score
15.548

Καλησπέρα σας.

Θέλω να κατασκευάσω μια οθόνη για τον προβολέα μου...(Epson EH TW-9000) και τελιώνω με την συλλογή των υλικών κατασκευής της.Το πρόβλημα και η απορίες μου ειναι οι εξής....Η αιθουσα ειναι dedicate επομένος δεν έχω καποιον περιορισμό,άλλα κολάω στις λεπτομέριες.Πχ...η οθόνη που εχω στο μυαλό μου θα γίνει με λογο διαστασεων 2:35:1 και οχι 16:9 μιας και θα προβάλω μόνο ταινίες εκεί.Το πρόβλημα μου ειναι ο χώρος και η απόσταση θεασης.Το δωμάτιο λοιπόν έχει 2,40 υψος, 3,95 πλάτος και 7 μέτρα μήκος.Οι διαστάσεις λοιπόν που εχω για να τοποθετήσω την ιδιοκατασκευη του πανιού είναι 2,40 χ 3,95...Βεβαια δέν εχω σκοπό να κάνω όλο τον τοιχο πανί προβολής αλλά θέλω να πιάσω τα μέγιστα έτσι ώστε κάποιος απο τα 4,5 ώς τα 7 μετρα αποσταση να μπορεί να βλέπει με αξιοπρέπεια και χωρίς να σταρβολαιμιάζει η να μην βλέπει καλά τους υπότιλους...Με λίγα λόγια πόσο μεγάλη σε διαστάσεις να κανω την οθόνη?

PS...Ο προτζέκτορας έλεγα θα τοποθετηθεί στα 6,30 μέτρα απο το πανί βαση του projector central...άλλα με σχεδόν 2 μετρα υψος καδρου...πάνε πολυ χαμηλά εικόνα και υπότιλοι...Οποτε?
ενα-ενα....

1)ταινιες 16/9 δεν θα βλεπεις..?:111:
2)Οταν λες ποσο μεγαλη να κανεις την οθονη,εννοεις να βαψεις λευκο ενα κομματι τοιχου...? η κατι αλλο....και τι ειναι αυτο..?

Reaction score
0

1)Θα τις αποφευγω και αν βλέπω κάτι που δεν θα υπαρχει σε αυτο το φορμά θα κανω masking σε λιγοτερες ιντσες φυσικα.Με ενδιαφερει το απολυτα κινηματογραφικό 2:35:1
2)Ηχητικά θα μπoυν τερμα δεξια-αριστερα και ψηλά που δεν υπαρχει θέμα με την προβολη ή ακομα και χαμηλα αφου και στα 40cm να ξεκιναει η οθονη με παιρνει για να εχω τα ηχεια κατω
3)Ο τοιχος ειναι ήδη βαμένος σε καδρο κοντα στο 16:9 απλά μετα απο αλλαγες στο χωρο μπορώ να εχω όλο το πλατος και υψος του τοιχου ελευθερο.Επειδη ομως ειναι γυψοσανιδα δεν θελω να ξαναβαψω,ξανατριψω να στοκαρω κτλ κτλ...Ετσι σκέφτηκα να κανω ένα ξύλινο τελαρο ιδιοοκατασκευη με υφσμα blackout λευκό σε 2:35:1 με 3D Bluray player που μετακινει υπότιλους και htpc.Αυτα

Reaction score
15.548

Καλα κανεις και σαρεσει το 235/1 και συμφωνω μαζι σου....αλλα.!!!!

Τον προβολεα τον εχεις....η θα τον παρεις τωρα..?

Reaction score
0

Δέν τον εχω ακόμα.Τα νουμερα τα εχω πάρει απο το projector central.Την βαση θα την τποθετήσω αφου πρωτα δοκιμασω και μολις δοκιμασω που μαρεσει θα μαρκαρω και θα μετρησω για να ξεκινησω και την κατασκευη.Με την σειρα δηλαδη

Reaction score
15.548

Ωραια....

λοιπον.....

Θα πρεπει να τοποθετησης τον προβολεα με τερμα ανοιχτο το ζουμ(αντε τα 3/4 του) ετσι ωστε να εχεις το καδρο που θελεις για 2.35/1.
Μετα θα μπορεις να το κλεινεις το ζουμ για να εχεις ολο το καδρο σε 16/9 και βαζοντας masking δεξια-αριστερα της οθονης να εισαι μια χαρα.

Θεωρω τα 3-3.5μ πλατος οθονης εισαι οκ

Με βαση το δεξι-αριστερο ηχειο ποσο κενο θες να αφησεις...

Reaction score
15.548

Θα πρεπει να εχεις 40-50 ποντους απο εδαφος και το ιδιο απο επανω....
Επισης θα πρεπει με καποιο τροπο να κανεις μπροστα απο την οθονη(στο ταβανι) 1μ περιπου μαυρο ωστε να μην εχεις αντανακλαση απο την εικονα......ειτε θα το βαψεις μαυρο η θα βαλεις καποιο απορροφητικο μαυρο υφασμα που ειναι καλυτερα.

Reaction score
0

Ακριβώς όπως τα λές.Ηχεία δεξια αριστερα απο 25 εκατοστα το παλτος τους.Η οθόνη βασει του projector central θα ειναι 3,27 μετρα σε πλάτος.Οπότε χωρανε δεξια αριστερα τα ηχεια.Στο ταβανι για να σβησω τις αντανακλάσεις θα βαλω ενα μαυρο πανι στο ενα μετρο βαθος...Ολα τα αλλα τα εχω σκεφτει οπως ακριβως τα ειπες..

Reaction score
15.548

Μιας και ειδα απο το P.C. τι παιζει.....θεωρω ενα υψος οθονης 1.4μ με πλατος οθονης 3.35μ. μια χαρα...
Ετσι σου μενει 1μ για πανω-κατω να βαλεις οπου θελεις την οθονη....
Και η αποσταση προβολεα-φακου πρεπει να ειναι 4.5μ. περιπου.....

Για ακριβεια θα πρεπει να το τσεκαρεις οταν τον παρεις..ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΖΟΥΜ ΤΕΡΜΑ...αντε κανε ενα κλικ κλεισιμο για ψυχολογικους λογους...

Ποιο πισω μην τον βαλεις γιατι θα χασεις φως,μιας και το θελεις για το μεγαλο καδρο του 235/1

Reaction score
15.548

Οποτε θα παιζεις 143" σε 235/1 και 112" σε 16/9

δλδ ιδιο υψος εικονας με αλλο πλατος στην αλλαγη καδρου.

Reaction score
15.548

Παρε και περιφερειακα ηχεια.....εστω και ξεφτιλες....κατι θα κανουν :403:

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.592

Παρε και περιφερειακα ηχεια.....εστω και ξεφτιλες....κατι θα κανουν :403:
Και κεντρικό και sub.......:403:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.892
Members
38.517
Νεότερο μέλος
Mpermplis