Κεντρικό με...κόρνα;

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
53.798
. . . Σε ΚΑΘΕ περίπτωση ένα σωστό tweeter θόλου θα αποδώσει καλύτερα από μια κόρνα.
Αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό από την μέτρηση απόκρισης συχνότητας και απόσβεσης κυμάτων, αντίστοιχων υλοποιήσεων.
Δεν είναι κάποια μαγεία αλλά φυσική και αφορά την λειτουργία του εκάστοτε τρόπου διάδοσης.
Η κόρνα είναι <<βιασμός>> της φυσικής ροής του ηχητικού κύματος, προκειμένου να παραχθεί υψηλότερη ηχητική στάθμη . . .

.
- ερώτηση : η κόρνα δεν είναι τουίτερ θόλου με μηχανική ενίσχυση ; . . . αυτό λογικά της επιτρέπει να παίζει ποιο δυνατά με λιγότερη διέγερση του διαφράγματος , άρα μακρύτερα από το όριο παραμόρφωσης

πχ : στα klipsch μου εάν αφαιρέσω την κόρνα ( ταλαιπωρία αλλά έχω κάνει το πείραμα ) , το τουίτερ μόνο του πλέον , ψιθυρίζει ( σε σχέση πάντα με την στάθμη αναφοράς που το άκουγα πρίν το πείραμα )

Reaction score
1.188
Μα αυτή είναι η δουλειά της κόρνας. Να ενισχύει τον ήχο έτσι ώστε το μεγάφωνο με μικρότερες κινήσεις (με λιγότερη «προσπάθεια») να πετυχαίνει μεγαλύτερες ηχητικές στάθμες.
Οπως όταν βάζεις τα χέρια σου γύρω από το στόμα σου για να φωνάξεις δυνατά να σε ακούσει κάποιος που βρίσκεται πολύ μακριά σου.

Reaction score
222
Κι ομως μπορεις να πετυχεις σωστο ηχο η τελος παντων να ''φερεις'' την κορνα στα μετρα των ωτων σου ,παιζοντας ομως αρκετα με το crossover ,με δεδομενο βεβαια οτι διαθετεις ενα καλο compression driver.

Reaction score
62
Τι ισχύει γενικά αρχικά... και όχι ειδικά σε οικιακό κινηματογράφο.
Σε ΚΑΘΕ περίπτωση ένα σωστό tweeter θόλου θα αποδώσει καλύτερα από μια κόρνα.
Αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό από την μέτρηση απόκρισης συχνότητας και απόσβεσης κυμάτων, αντίστοιχων υλοποιήσεων.
Δεν είναι κάποια μαγεία αλλά φυσική και αφορά την λειτουργία του εκάστοτε τρόπου διάδοσης.
Η κόρνα είναι <<βιασμός>> της φυσικής ροής του ηχητικού κύματος, προκειμένου να παραχθεί υψηλότερη ηχητική στάθμη.

Ειδικά τώρα, σε ένα σύστημα με προβληματική υψηλή περιοχή, όπως κάλλιστα μπορεί να είναι ένα σύστημα οικιακού κινηματογράφου, οι λιγότερες πληροφορίες της περιοχής, λόγο ακριβώς της λειτουργίας της κόρνας (μη ομαλή απόκριση), καθώς και η σταδιακή μείωση της στάθμης όσο ψηλότερα ανεβαίνουμε στο φάσμα, ενδεχομένως να κουράζουν λιγότερο τον ακροατή και η γενική αίσθηση να είναι θετική.

Σε ένα απόλυτα ισορροπημένο και υψηλής ποιότητας σύστημα δεν θα συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο.
Δηλαδη οι εχων κορνα ειναι "βιαστες"????

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.439
- ερώτηση : η κόρνα δεν είναι τουίτερ θόλου με μηχανική ενίσχυση ; . . . αυτό λογικά της επιτρέπει να παίζει ποιο δυνατά με λιγότερη διέγερση του διαφράγματος , άρα μακρύτερα από το όριο παραμόρφωσης

πχ : στα klipsch μου εάν αφαιρέσω την κόρνα ( ταλαιπωρία αλλά έχω κάνει το πείραμα ) , το τουίτερ μόνο του πλέον , ψιθυρίζει ( σε σχέση πάντα με την στάθμη αναφοράς που το άκουγα πρίν το πείραμα )
Κάνεις το λάθος να θεωρείς τη διάταξη της κόρνας ιδανική σε όλες τις καταστάσεις-συνθήκες ενίσχυσης, πράγμα που βέβαια δεν είναι.
Αναλόγως των φυσικών της διαστάσεων και του σχήματος της ενισχύει συγκεκριμένα τμήματα ενώ άλλα, εξαρτώμενα από το μήκος κύματος, τα αφήνει ανεπηρέαστα ή και ακυρώνει. Γιαυτό και οι έντονες διακυμάνσεις στην απόκριση συχνότητας.

Για να γίνει ποιο κατανοητό...
Εδώ είναι η απόκριση ενός τυπικού tweeter της Peerless:

Η Peerless θέλοντας να δώσει στο κοινό και ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο tweeter πρόσθεσε ένα κορνάκι και ιδού το αποτέλεσμα:
http://www.parts-express.com/pedocs/specs/277-406-peerless-specifications-44808.pdf
Πρόσεξε τι συμβαίνει ιδίως πάνω από τους 10 KHz, αλλά και χαμηλά, και πως συμπεριφέρεται το μεγάφωνο αναλόγως τη γωνία.

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
53.798
- PeterMeni , δεν θεωρώ την κόρνα ιδανική , γι΄ αυτό και κατέθεσα την άποψή μου ως ερώτηση , παρακολουθώντας σε , ξέρω πως έχεις περισσότερες γνώσεις από τις δικιές μου

- πιστεύω πάντως σε ''σωστές'' σχεδιάσεις , είναι ισότιμες με τα τουίτερ θόλου

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
83.940
Τι ισχύει γενικά αρχικά... και όχι ειδικά σε οικιακό κινηματογράφο.
Σε ΚΑΘΕ περίπτωση ένα σωστό tweeter θόλου θα αποδώσει καλύτερα από μια κόρνα.
Η κόρνα είναι <<βιασμός>> της φυσικής ροής του ηχητικού κύματος, προκειμένου να παραχθεί υψηλότερη ηχητική στάθμη.

Ειδικά τώρα, σε ένα σύστημα με προβληματική υψηλή περιοχή, όπως κάλλιστα μπορεί να είναι ένα σύστημα οικιακού κινηματογράφου, οι λιγότερες πληροφορίες της περιοχής, λόγο ακριβώς της λειτουργίας της κόρνας (μη ομαλή απόκριση), καθώς και η σταδιακή μείωση της στάθμης όσο ψηλότερα ανεβαίνουμε στο φάσμα, ενδεχομένως να κουράζουν λιγότερο τον ακροατή και η γενική αίσθηση να είναι θετική.

Σε ένα απόλυτα ισορροπημένο και υψηλής ποιότητας σύστημα δεν θα συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Δεν βλέπω κανένα like από τζειμπιελάδες:whistling::D:D:D

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
83.940
γιατι διαφωνουμε καθετα!;) θες να τα ακουσεις!!! :D twitter και ριμπον ειχαμε πριν τα jbl και καιγοντουσαν σαν σπιρτα ..... μαθαμε τωρα
και είπατε να αναβαθμιστείτε σε Zippo?:p:roflmao::roflmao::roflmao:

Γι'αυτό ρωτάω καλέ..:laugh:
και εγώ που το διάβασα με άφησε με απορίες και είπα να ξεκινήσω καβγά μήπως μάθουμε τίποτις παραπάνω για το ποιος κερδαίνει :tongue::roflmao:

susano lx90

Professional Home Cinema
Reaction score
5.141
και είπατε να αναβαθμιστείτε σε Zippo?:p:roflmao::roflmao::roflmao:

Γι'αυτό ρωτάω καλέ..:laugh:
και εγώ που το διάβασα με άφησε με απορίες και είπα να ξεκινήσω καβγά μήπως μάθουμε τίποτις παραπάνω για το ποιος κερδαίνει :tongue::roflmao:
τι zippo? φλογοβολο!!!:roflmao::roflmao::roflmao::roflmao::lolsign:

Reaction score
6.618
Μα αυτή είναι η δουλειά της κόρνας. Να ενισχύει τον ήχο έτσι ώστε το μεγάφωνο με μικρότερες κινήσεις (με λιγότερη «προσπάθεια») να πετυχαίνει μεγαλύτερες ηχητικές στάθμες.
Οπως όταν βάζεις τα χέρια σου γύρω από το στόμα σου για να φωνάξεις δυνατά να σε ακούσει κάποιος που βρίσκεται πολύ μακριά σου.
καταλαβα τι θες να πεις αλλα ,
αυτο το παραδειγμα μαλλον τη θαβει :D... εγω παντως θα ηθελα οταν ακουω καποιον τα χερια να τα εχει μονο στο μικροφωνο οχι στο στομα του...

- PeterMeni , δεν θεωρώ την κόρνα ιδανική , γι΄ αυτό και κατέθεσα την άποψή μου ως ερώτηση , παρακολουθώντας σε , ξέρω πως έχεις περισσότερες γνώσεις από τις δικιές μου

- πιστεύω πάντως σε ''σωστές'' σχεδιάσεις , είναι ισότιμες με τα τουίτερ θόλου
σε σωστα σχεδιασμενο ηχειο... πιο ειναι αυτο? αν καποιος εχει ασχοληθει με κατασκευες ηχειων, η εχει διαβασει τα βασικα θα ηξερε οτι η τελικη ευαισθησια ενος ηχειου κρινεται απο τη μοναδα που παραγει τις χαμηλοτερες συχνοτητες και τυγχανει να ειναι και η λιγοτερο ευαισθητη οποτε τις περισσοτερες φορες η δεν κατεβαινει χαμηλα το ηχειο, η για να το πετυχει και να ακολουθησει θα πρεπει να ειναι τεραστιο με πολλα μεγαφωνα...
προσοχη αναφεροματσε σε κορνες και οχι απλα καποια waveguide! που βεβαια και αυτα οφειλουν να ειναι καλοσχεδιασμενα αλλα κυριως σκοπος ειναι η διασπορα, η βελτιωση πολικης αποκρισης και οχι η αυξηση ευαισθησιας

ε .. αμα αλλαξεις την αντισταση στο κρος δε θα ψιθυριζει, αφου εχει αυτην που υποβιβαζει τη σταθμη λογω κορνας, δηλαδη απο τη μια η κορνα αυξανει και απο την αλλη την ξανακοβει με την αντισταση :D

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.306
Members
38.538
Νεότερο μέλος
intergrale