Κλώνος Meridian Explorer

Μηνύματα
85
Reaction score
8
Καλημέρα,
εδώ και λίγο καιρό έψαχνα να αγοράσω το πρώτο μου usb dac. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελα να διαθέσω μεγάλο ποσό, οπότε μετά από λίγο καιρό ψαξίματος κατέληξα να αγοράσω το παρακάτω dac παρόλο που δεν είχα κάποια αναφορά σχετικά.
http://www.ebay.com/itm/upgrade-XMOS...item3a8edf1430

Το μηχανάκι βασίζεται στη λογική του Meridian Explorer χρησιμοποιώντας και εδώ ένα xmos asynchronous chip ως usb receiver και το pcm5102 της BurrBrown ως dac. Επέλεξα την έκδοση με τα αναβαθμισμένα oscillators, γιατί θεωρώ ότι είναι σχεδόν εξίσου σημαντικά στο τελικό αποτέλεσμα με το ίδιο το dac chip.

Μόλις το παρέλαβα, η πρώτη δουλειά ήταν να το ανοίξω να δω την υλοποίηση και από κοντά. Οι επισυναπτόμενες φωτογραφίες είναι αυτές που τράβηξα εγώ.

Το εξωτερικό είναι όλο από βουρτσισμένο αλουμίνιο και δείχνει στιβαρό αλλά και ελαφρύ.
Εσωτερικά, η κατασκευή φαίνεται αρκετά προσεγμένη και "καθαρή". Όπως θα παρατηρήσετε έχει 3 oscillators, ένα για τα πολλαπλάσια των 44,1kHz, ένα για τα 48kHz και ένα για το dac.
Μόνη ένσταση σχετικά με την ποιότητα κατασκευής είναι η υποδοχή της εξωτερικής τροφοδοσίας. Το καλωδιάκι τροφοδοσίας που έστειλαν δεν εφαρμόζει και πολύ σταθερά με αποτέλεσμα να αποσυνδέεται εύκολα. Αργότερα, όταν θα έχω χρόνο θα γίνει μια επέμβαση στο συγκεκριμένο, όπως υπολογίζω να κατασκευάσω και μια σταθεροποιημένη τροφοδοσία.

Στο λειτουργικό κομμάτι, αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι από τη μια χρειάζεται drivers για να το αναγνωρίσει σε windows υπολογιστές (το ίδιο και στο desktop και στο notebook) και από την άλλη παίζει σε android συσκευές μέσω του usb audio player pro. Στο κινητό (zte v967s) απαιτεί την επιλογή "force 1 packet per transfer" και την εξωτερική τροφοδοσία για να παίξει σωστά, ενώ στο tablet (google nexus 10) παίζει και μόνο με τη usb χωρίς κάτι άλλο.

Από ακουστικής πλευράς, οι πρώτες εντυπώσεις μου είναι ότι ο ήχος στρογγύλεψε και έγινε πιο ισορροπημένος. Ειδικά όταν το σύδεσα στο κυρίως σύστημα, πολλές φορές μου έδεινε την εντύπωση του live. Ότι είναι κάποιος εδώ και τραγουδάει. Ότι είναι κάποιος εδώ και παίζει πιάνο ή σαξόφωνο ή κιθάρα.
Μπορεί σε πολλούς από εσάς αυτό να ακούγεται κάτι συνηθισμένο, αλλά σε μένα είναι πρωτόγνωρο. Δεν έχει πολύ καιρό που ξεκίνησα να φτιάχνω το κυρίως ηχοσύστημα και είναι η πρώτη φορά που το ακούω ολοκληρωμένο. Δεν είχα άλλο dac, παρά μόνο το crystal audio bludac με το οποίο θα κάνω αργότερα και κάποιες άμεσες συγκρίσεις.
Επίσης, έκανε την εμφάνισή του και το μπάσο. Αλλά όπως μου αρέσει. Γρήγορο, σφιχτό και ελεγχόμενο. Να το ακούς όταν παίζει ένα όργανο ,π.χ. κοντραμπάσο, και να τελειώνει εκεί ώστε να το διαδεχθεί ένας άλλος ήχος. Όχι εκείνο το πλαδαρό μπάσο που αιωρείται και παραμένει για άλλο μισό δευτερόλεπτο στον αέρα ή και λίγο περισσότερο και καλύπτει και τα επόμενα. Ή που μπουμάρει και λίγο.

Ελπίζω να μην σας ζάλισα. Θα επανέλθω σε κάποια άλλη στιγμή, αφού κάνω πρώτα όλες τις δοκιμές που με ενδιαφέρουν.
 

Attachments


AriPetro

Ears of Gold
Μηνύματα
938
Reaction score
1.632
Απλώς να κάνω μια μικρό διόρθωση.
Για να θεωρηθεί ως meridian clone, πέρα από το hardware, θα πρέπει να χρησιμοποιεί και το apodizing filter που χρησιμοποιεί η meridian στα ψηφιακά της, και της δίνει αυτόν τον ιδιαίτερο ηχητικό χαρακτήρα.
Να σημειώσω ότι έχω ακούσει το Director, όχι όμως το explorer.
Φιλικά
 

AriPetro

Ears of Gold
Μηνύματα
938
Reaction score
1.632
Edit: Διορθώνω τον εαυτό μου, το Meridian Explorer ΔΕΝ έχει το apodizing filter, σε αντίθεση με το Meridian Director το οποίο το έχει και το οποίο έχω ακούσει.
 

Μηνύματα
85
Reaction score
8
Να πω την αλήθεια αυτή την πληροφορία σχετικά με το apodising filter δεν τη γνώριζα. Ο λόγος που το χαρακτήρισα ως κλώνο του Explorer είναι ότι εκτός από τα ίδια usb receiver και dac chips που χρησιμοποιούν, στην περιγραφή του προΪόντος έγραφε ότι η αρχική ιδέα για τη σχεδίαση του ήρθε από τον Explorer.
Δυστυχώς δεν γνωρίζω αν όντως έγινε πιστή αντιγραφή του.
 

AriPetro

Ears of Gold
Μηνύματα
938
Reaction score
1.632
Να πω την αλήθεια αυτή την πληροφορία σχετικά με το apodising filter δεν τη γνώριζα. Ο λόγος που το χαρακτήρισα ως κλώνο του Explorer είναι ότι εκτός από τα ίδια usb receiver και dac chips που χρησιμοποιούν, στην περιγραφή του προΪόντος έγραφε ότι η αρχική ιδέα για τη σχεδίαση του ήρθε από τον Explorer.
Δυστυχώς δεν γνωρίζω αν όντως έγινε πιστή αντιγραφή του.
Τελικά όπως φαίνεται το Explorer ΔΕΝ χρησιμοποιεί το apodizing filter.
 

Μηνύματα
1.985
Reaction score
766
να ρωτησω κατι αν επιτρεπει ο v_peri...μιας και αναφερθηκατε περι φιλτρων

βλεπω και σε καποια αλλα dac την προσθηκη φιλτρων και συγκεκριμενα για την μειωση φαινομενων ringing...
φιλτρα, τα οποια εφαρμοζονται αναλογα το ειδος του αρχειου που αναπαραγουμε (pcm, dsd κλπ)

και μαλιστα, ορισμενοι κατασκευαστες υποδεικνυουν και ποιο φιλτρο να επιλεξουμε αναλογα το αρχειο που παιζουμε, για καλυτερο αποτελεσμα...αλλα τελικα λενε, οτι η επιλογη του ενος ή του αλλου φιλτρου, ειναι υποκειμενικο γνωρισμα και εξαρταται απο τις προτιμησεις μας...

τελικα, καλο ειναι να υπαρχουν τετοια φιλτρα γενικα, απ το να ειναι ας το πουμε "γυμνο" το dac?...ποιο ειναι το πλεονεκτημα ενος dac, με ενσωματωμενα-επιλεγομενα απο το χρηστη, φιλτρα?...ποιο το "μαγικο" που μας δινουν?...κι αυτο "ακουγεται"?...μηπως νομιζουμε οτι ακουμε διαφορες και τελικα ειναι καλυτερα να "φευγουν" απ τη μεση τετοιες δυνατοτητες?
 

AriPetro

Ears of Gold
Μηνύματα
938
Reaction score
1.632
...τελικα, καλο ειναι να υπαρχουν τετοια φιλτρα γενικα, απ το να ειναι ας το πουμε "γυμνο" το dac?...ποιο ειναι το πλεονεκτημα ενος dac, με ενσωματωμενα-επιλεγομενα απο το χρηστη, φιλτρα?...ποιο το "μαγικο" που μας δινουν?...κι αυτο "ακουγεται"?...
Αν εχεις ορεξη για διαβασμα κοιτα εδω:
http://www.ayre.com/pdf/Ayre_MP_White_Paper.pdf

εδω:
http://www.amr-audio.co.uk/large_image/Tech Paper 3 - Ringing.pdf

εδω:
http://forums.stevehoffman.tv/threa...gital-filters-apodizing-minimum-phase.186820/

εδω:
http://www.positive-feedback.com/Issue14/digital.htm

Περα απο τις αντικειμενικες μετρησεις που φανερωνουν μετρησιμες διαφορες, εναποκειται τελικα στο αυτι και τα γουστα του ακροατη.
Ειναι υποκειμενικο εντελως νομιζω.
Φιλικα
 


Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.620
Μηνύματα
2.868.297
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top