Λάμπα vs Τρανζίστορ

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.422
Για να ρίξω και ολίγον λάδι στη φωτιά:137:
ΙΜΗΟ:
Ο εν λόγω λαμπάτος έβαλε την ουρά στα σκέλια(σε συγκεκριμένα σημεία) όταν κοντραρίστηκε με έναν ''ψηφιακό'' τελικό με βαρβάτη οδήγηση.
Στις φωνές ο λαμπάτος ήταν πιό ευήκουστος,αλλά και ο ''ψηφιακός'' σε εξαιρετικό επίπεδο.
Οκ στο μπάσσο και την ενώτερη μεσαία περιοχή(ειδικά σε μπότα και τομ) ο ''ψηφιακός'' απλά του πήρε το σκάλπ.Εδώ μέτρησαν τα watt και η ικανότητα του ''ψηφιακού'' να σβύνει ακαριαία,με τρομερό έλεγχο στο μεγάφωνο.Η ενέργεια που έδινε ο ''ψ'' στις εν λόγω περιοχές είναι απλά τρομακτικές.Στα υπόψιν όμως ότι μιλάμε για συγκεκριμένο ''ψηφιακό'' ενισχυτή και όχι για όλους,οπότε μην βγάλετε κανα γενικό συμπέρασμα(η εν λόγω εταιρία έχει κάνει τρομερό ντόρο στο εξωτερικό,τόσο και με τον ήχο,όσο και με τις,προσιτές,τιμές της).
Στις υψηλές είχαμε.......θέμα καθαρά γούστου.Ο λαμπάτος είναι πιό γλυκός,ενώ εδώ θα ήθελα να ακούσω τον ''ψ'' με το φυσικό του ταίρι(καθώς απ ότι έχω διαβάσει είναι κWλός και βρακί σαν συνδυασμός).

Επίσης θα ήθελα να δώ τι μπορεί να κάνει ο ''ψ'' και με πιό ζόρικα ηχεία.
Ο λαμπάτος δεν ξέρω αν θα τα κατάφερνε με πιό ζόρικα ηχεία,τουλάχιστον χωρίς να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του.

Τι θα έβαζα σπίτι μου;
Τον ''ψ'' με μια καλή προενίσχυση,μάλλον λάμπα.Εκτός και αν όντως ισχύει η σχέση του με το προενισχυτικό του ταίρι,οπότε θα πήγαινα κατά 'κεί.
Όσον αφορά τον εν λόγω λαμπάτο.Εξαιρετικό μηχανάκι,τουλάχιστον με ηχεία παρόμοια σε χαρακτηριστικά με τα PM-AUDIO(PeterMeni Audio:137:).Για αυτούς που δεν επιζητούν υψηλές στάθμες αρκεί στο 99,99 των περιπτώσεων καθώς εκτός οπ τα συνήθη ''προτερήματα'' της λάμπας ρίχνει ξύλο και στους υπόλοιπους τομείς.:126:
Πραγματικά θα ήθελα να του αφιερώσω περισσότερο χρόνο σε περισσότερα είδη μουσικής.
(Jazz-fans ενισχυτής αυτού του είδους είναι η νιρβάνα σας!)

Reaction score
2.248
Απάντηση: Λάμπα vs Τρανζίστορ

ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ

Συγνώμη..... αλλά δεν άντεξα :410:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.341
Να διευκρινίσω πως και οι δύο ενισχυτές που αναφέρω ήταν μαμά (βλέπε απείραχτοι) και μάλιστα ο λαμπάτος με τις πολύ μέτριες αρχικές λυχνίες που τον συνοδεύουν.
Έτσι τον άκουσε και ο Γιώργος (gstriftos).

Ο συνδυασμός του λαμπάτου προενισχυτή και του ψηφιακού τελικού που ακούσαμε κοστίζουν περίπου 600 ευρώ παραπάνω από τον single ended. Δηλαδή 3000 ευρώ.

Από όλα τα άτομα (πάνω από 8) που άκουσαν τον ίδιο συνδυασμό μηχανημάτων ο Γιώργος είναι ο μόνος που προτίμησε τον συνδυασμό προ-τελικού.
Όλοι οι υπόλοιποι διάλεξαν το λαμπάτο.
Γούστα βέβαια είναι αυτά και σίγουρα σεβαστή η κάθε άποψη.

Χτες το βράδυ λοιπόν άλλαξα τις οδηγήτριες λυχνίες των 845 με άλλες καλύτερες και το πράγμα πήρε άλλη τροπή.
Ακόμα καλύτερα δυναμικά και αληθοφάνεια με τη μία.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.422
Από όλα τα άτομα (πάνω από 8) έχουν άκουσαν τον ίδιο συνδυασμό μηχανημάτων ο Γιώργος είναι ο μόνος που προτίμησε τον συνδυασμό προ-τελικού.
Χμμμ,να το κοιτάξω αυτό..

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.341
Δεν έχεις να κοιτάξεις τίποτα. :137:
Σίγουρα ο ψηφιακός σε θέματα ταχύτητας και ελέγχου είναι απλά αλλού.
Ο καθένας μας δίνει βάση σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο και εκεί εστιάζει.

Reaction score
1.769

μονο που με τα α,ψ και λ κανεις δεν καταλαβε τιποτα εκτος απο τους παροντες.ποιο το νοημα λοιπον;

Reaction score
4
Το ίδιο αναρωτιέμαι κι εγώ: ποιο είναι το νόημα της αστυνομικής πλοκής; Η εμπειρία των χρηστών και μάλιστα μέσα από συγκριτικό είναι να βοηθήσει τους υπόλοιπους να βγάλουν συμπεράσματα και για συγκεκριμένα μηχανήματα. Αλλιώς μένουν όλα στο φλου και το περίπου.

Reaction score
0
Θα ηθελα να προσθεσω και εγω την εμπειρια μου απο το ακουσμα
των ενισχυτων και των ηχειων στο σπιτι του Petermeni

Τα πρωτα ακουσματα ηταν με καποιο λαμπατο ιδιαιτερα προσεγμενο
και αμεσως φανηκε το πολυ καλο δεσιμο ολων των συνοδων αλλα
και τα υψηλου επιπεδου χαρακτηριστικα των ηχειων.
Παρα πολυ ελκυστικο ακουσμα.

Μετα βαλαμε τον συνδιασμο προ λαμπα και ψηφιακου τελικου
Παρα πολυ εντυπωσιακο ακουσμα με ακαριαιες ταχυτητες και
μπασο που σκοτωνει. ( Δεν ηταν του γουστου μου το συνολικο αποτελεσμα )

Τελευταιο βαλαμε το λαμπατο με τις 845
Ακουσαμε τα 10-15 μουσικα κομματια που ακουσαμε και με τους
προηγουμενους συνδιασμους συν 9-10 ακομη και αμεσως φανηκε
με δαφορα η ανωτεροτητα του στην πυκνωτητα του ηχου στην
αληθοφανεια στην αισθηση του ρυθμου και στη μελωδικοτητα. Μαγεια!!!!!!!!!!

Θα προσθεσω οτι αφου καταληξαμε στα συμπερασματα μας
αποφασιζουμε να ακουσουμε 2-3 μουσικα κομματια ακομη
και να φυγουμε.
Ο λαμπατος με τις 845 μας καθυλωσε στις καρεκλες μας
και μας ρουφηξε κυριολεκτικα
Το αποτελεσμα ηταν να ακουσουμε 20-25 μουσικα κομματια

Ας μην πω πολλα ακομη
Ειμαι σιγουρος οτι καταλαβατε την ουσια

Reaction score
0
Να διευκρινίσω πως και οι δύο ενισχυτές που αναφέρω ήταν μαμά (βλέπε απείραχτοι) και μάλιστα ο λαμπάτος με τις πολύ μέτριες αρχικές λυχνίες που τον συνοδεύουν.
Έτσι τον άκουσε και ο Γιώργος (gstriftos).

Ο συνδυασμός του λαμπάτου προενισχυτή και του ψηφιακού τελικού που ακούσαμε κοστίζουν περίπου 600 ευρώ παραπάνω από τον single ended. Δηλαδή 3000 ευρώ.

Από όλα τα άτομα (πάνω από 8) που άκουσαν τον ίδιο συνδυασμό μηχανημάτων ο Γιώργος είναι ο μόνος που προτίμησε τον συνδυασμό προ-τελικού.
Όλοι οι υπόλοιποι διάλεξαν το λαμπάτο.
Γούστα βέβαια είναι αυτά και σίγουρα σεβαστή η κάθε άποψη.

Χτες το βράδυ λοιπόν άλλαξα τις οδηγήτριες λυχνίες των 845 με άλλες καλύτερες και το πράγμα πήρε άλλη τροπή.
Ακόμα καλύτερα δυναμικά και αληθοφάνεια με τη μία.
Επιτελους αποφασισες να αλλαξεις τις λαμπες...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.341
Το ίδιο αναρωτιέμαι κι εγώ: ποιο είναι το νόημα της αστυνομικής πλοκής; Η εμπειρία των χρηστών και μάλιστα μέσα από συγκριτικό είναι να βοηθήσει τους υπόλοιπους να βγάλουν συμπεράσματα και για συγκεκριμένα μηχανήματα. Αλλιώς μένουν όλα στο φλου και το περίπου.
Σαν βάση δεν έχεις άδικο αλλά οποιαδήποτε αναφορά σε μάρκες μηχανημάτων μπορεί να θεωρηθεί σαν διαφήμιση και προώθηση και αυτό είναι κάτι που θέλω να αποφύγω.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.341
Re: Απάντηση: Λάμπα vs Τρανζίστορ

Ααααχ...τι φωτιές μας ανάβεις....:141:

Και εγώ που ήμουν μακάριος, με το τρανζιστορικό πτωχό μου πνεύμα...Να αρχίσω να ψάχνομαι τώρα?

Μια ερώτηση μόνο..δεν μπορώ να κρατηθώ...

Αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κάποιος με Λάμπες αν έχει χαμηλό budget? (ΠΧ 2500 για ενισχυτή + ηχεία?)

(Τώρα έχω A-S1000 + Advance Acoustics Ultim UM 40)
Φίλε μου την απάντηση στην ερώτηση σου μόνο εσύ μπορείς να τη δώσεις...

1. Σου αρκεί η χαμηλή ισχύς ενός λαμπάτου?
2. Έχεις τη διάθεση και το χρόνο να ψάξεις την αγορά για το τι αξίζει?
3. Θα μπορούσες να περιορίσεις τις επιλογές σου στα ηχεία ώστε να ταιριάζουν με τον ενισχυτή?

Αν στα παραπάνω οι απαντήσεις είναι ναι τότε κατά τη γνώμη μου αξίζει ο κόπος.
Ο λόγος είναι πως στις χαμηλές κατηγορίες μηχανημάτων, και ιδίως στις ψηφιακές πηγές, ο ήχος είναι σκληρός και χωρίς όγκο.
Αυτά με τη λάμπα διορθώνονται σε μεγάλο βαθμό με μείον βέβαια την ελαφρά απώλεια ελέγχου χαμηλά.

Το <<δέσιμο>> είναι κυρίως αυτό που κάνει τη διαφορά στα χαμηλού προϋπολογισμού συστήματα.

Reaction score
59
Απάντηση: Re: Απάντηση: Λάμπα vs Τρανζίστορ

Φίλε μου την απάντηση στην ερώτηση σου μόνο εσύ μπορείς να τη δώσεις...

1. Σου αρκεί η χαμηλή ισχύς ενός λαμπάτου?
2. Έχεις τη διάθεση και το χρόνο να ψάξεις την αγορά για το τι αξίζει?
3. Θα μπορούσες να περιορίσεις τις επιλογές σου στα ηχεία ώστε να ταιριάζουν με τον ενισχυτή?

Αν στα παραπάνω οι απαντήσεις είναι ναι τότε κατά τη γνώμη μου αξίζει ο κόπος.
Ο λόγος είναι πως στις χαμηλές κατηγορίες μηχανημάτων, και ιδίως στις ψηφιακές πηγές, ο ήχος είναι σκληρός και χωρίς όγκο.
Αυτά με τη λάμπα διορθώνονται σε μεγάλο βαθμό με μείον βέβαια την ελαφρά απώλεια ελέγχου χαμηλά.

Το <<δέσιμο>> είναι κυρίως αυτό που κάνει τη διαφορά στα χαμηλού προϋπολογισμού συστήματα.
Οντως η "σκληράδα" που αναφέρεις είναι κάτι που με ενοχλεί στο σύστημά μου.
Από την άλλη, από τα ελάχιστα λαμπάτα συτήματα που έχω ακούσει, είχα την αίσθηση ότι "κάτι λείπει" στα άκρα του ακουστικού φάσματος.
(Τα θέλω όλα, ε?) Κατάλαβα ότι είναι δύσκολο να βρεις την "χρυσή τομή" ειδικά όταν έχεις χαμηλό budget.
Η αναζήτηση όμως είναι ένα όμορφο ταξίδι, και έχω σκοπό (όποτε βρω χρόνο) να το κάνω.
Σ'ευχαριστώ.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.341
Επιτελους αποφασισες να αλλαξεις τις λαμπες...
Γιώργο μετά από όσα άκουσα-ακούσαμε είπα να δω τι παραπάνω θα έπαιρνα από τις καλύτερες λυχνίες.
Το είδες πιστεύω και εσύ πως δεν σου έλειπε κάτι και με τις <<μαμά>> λυχνίες αλλά τελικά είχε να δώσει και άλλο!

Reaction score
96
Απάντηση: Re: Απάντηση: Λάμπα vs Τρανζίστορ

Οντως η "σκληράδα" που αναφέρεις είναι κάτι που με ενοχλεί στο σύστημά μου.
Από την άλλη, από τα ελάχιστα λαμπάτα συτήματα που έχω ακούσει, είχα την αίσθηση ότι "κάτι λείπει" στα άκρα του ακουστικού φάσματος.
(Τα θέλω όλα, ε?) Κατάλαβα ότι είναι δύσκολο να βρεις την "χρυσή τομή" ειδικά όταν έχεις χαμηλό budget.
Η αναζήτηση όμως είναι ένα όμορφο ταξίδι, και έχω σκοπό (όποτε βρω χρόνο) να το κάνω.
Σ'ευχαριστώ.
Λοιπόν, τη δουλειά του PeterMeni την γνώρισα κατ' αρχήν στο Hi-End Show τον Νοέμβριο. Εκεί, δεν ξέρω αν είναι σύνηθες φαινόμενο (κάποιος μου έχει πει πως συμβαίνει συχνά), ο ήχος στα περισσότερα από τα δωμάτια ήταν αξιοθρήνητος σε σχέση με τα χρήματα που ζητούσαν τα εκτιθέμενα συστήματα - παρότι σχεδόν όλοι οι εκθέτες χρησιμοποιούσαν και φίλτρα ρεύματος.

Κάποια στιγμή κατέβηκα στο υπόγειο, όπου άκουσα κάποιον να παίζει σαξόφωνο - κι έπαιζε καλά ο κερατάς! Φαντάσου την έκπληξή μου, όταν διαπίστωσα πως το ζωντανό σαξόφωνο που άκουγα, έβγαινε από ένα κομπιούτερ που χρησιμοποιούσε ένα πειραγμένο ντακάκι V-DAC της Musical Fidelity, ένα ενισχυτάκι με λυχνίες των 300 ευρώ και ένα ζευγάρι ηχεία βάσης, που μου φάνηκαν για B&W, αλλά αποδείχθηκε πως ήταν δημιουργήματα του PeterMeni!

Το σύστημα του υπογείου, ΞΕΦΤΙΛΙΖΕ στην κυριολεξία συστήματα με δεκαπλάσια αξία, που ακόμα κι αν σκεφτεί κανείς πως έπαιζαν εκτός έδρας (σε στενά δωμάτια με μοκέτες, κλειστές κουρτίνες, κακό ρεύμα, κλπ. κλπ.) θα περίμενε κανείς πως, μόνο και μόνο για το χρηματικό τους αντίτιμο, θα έπρεπε τις αντιξοότητες να τις μασάνε...

Τα παραπάνω, ένα πράγμα αποδεικνύουν: Πως το ζητούμενο "ευ" βρίσκεται κυρίως στην συνέργεια των μηχανημάτων και όχι στις αστρονομικές τους τιμές.

Τον εξαιρετικά σεμνό Κύρο Γρανάζη του υπογείου, έψαξα αρκετά να τον εντοπίσω και χάρηκα που το κατάφερα. Χάρηκα ακόμα περισσότερο, όταν άκουσα στο σπίτι του τον single ended με τις 845 να παίζει με τα ηχεία της Έκθεσης. Δεν στάθηκε δυνατόν να κάνουμε κάποια σύγκριση με τον ψηφιακό ενισχυτή, ή να δοκιμάσουμε διάφορους συνδυασμούς. Ας πω όμως κι εγώ τις εντυπώσεις μου:

Παρότι δεν έχω μεγάλη πείρα από single ended σχεδιάσεις, νοιώθω πως οι ενισχυτές αυτοί είναι αχτύπητοι σε θέματα ηχοχρωμάτων. Ακούς τη μουσική και βλέπεις χρώματα. Όποιος στα νειάτα του άκουγε ψυχεδέλεια αντιλαμβάνεται αμέσως τι θέλω να πω. Αλλά και κάποιοι κολλημένοι με ηχογραφήσεις που έγιναν με χρήση τέτοιων ενισχυτών (βλέπε cd με μεταγραφές από δίσκους γραμμοφώνου - είτε όπερα, είτε πιάνο, είτε απλώς...ρεμπέτικα!) θα νοιώσουν πως μεταφέρονται στο παρελθόν, την εποχή της ηχογράφησης...

Εγώ από την άλλη, ως ακροατής, χρειάζομαι και κάποιον "δεκαθλητή" ενισχυτή, ακριβώς γιατί ακούω τα πάντα. Δεν παίρνω όρκο ότι ο single ended θα μπορούσε να παίξει με επιτυχία Sabbath ή έστω Uriah Heep - και δεν είχαμε δείγματα τέτοιας μουσικής στη διάθεσή μας. Σε όλα τα άλλα, το αποτέλεσμα ήταν με μια λέξη αισθησιακό. Με πάσα ειλικρίνεια, ομολογώ πως σε μία περίσταση ένοιωθα τόσο κοντά στην τραγουδίστρια που ήθελα να την φιλήσω στο λαιμό!...

Η έκπληξη και πάλι, ήταν η συνολική τιμή ενισχυτή-ηχείων. Τα ηχειάκια του PeterMeni δεν είναι βεβαίως τα καλύτερα στον κόσμο. Δεν σου δίνουν την αίσθηση της "σημειακής πηγής", τα πρίμα τους είναι αλανιάρικα (αλλά αυτό είναι σε τελική ανάλυση και θέμα γούστου) και όσο για την στερεοφωνική εικόνα, δεν ήταν δυνατόν να την κρίνω με αυστηρότητα, καθώς, ούτε τα ηχεία είχαν στηθεί με ακρίβεια μοιρογνωμόνιου, ούτε ο χώρος ήταν ο πλέον κατάλληλος (μιλάμε για ένα κοινότατο μεσαίο σαλόνι με τα τραπεζομάντηλά του, τις φωτογραφίες στο σίνιο κλπ). Το ζήτημα είναι ότι από ένα σημείο και πέρα, οι αδυναμίες έπαυαν να είχαν ουσιαστική σημασία κι ακόμα και το πειρατικό cd της Ραλίας, ανταγωνιζόταν σε απόλαυση τις audiophile ηχογραφήσεις αναφοράς - για να μην πω ότι τις ξεπερνούσε κιόλας, αφού το μουσικό περιεχόμενό του, ήταν κατά πολύ ζωντανότερο.

Αν προτιμάει κανείς όπως εγώ, την Serena Grandi από τη Monica Belucci, (για να μην μιλήσουμε για τις ψηφιακές ξανθιές του σημερινού σινεμά), θα καταλάβει άνετα το γιατί θα προτιμούσα ασυζητιτί τον single ended με τα πειραγμένα dac και τα ηχειάκια του συντονιστή μας από τον ήχο ενός τελειομανούς solid state. Οφείλω να ομολογήσω ωστόσο, ότι στο Hi End Show με εντυπωσίασε η ανθρωπιά που εξέπνεε ο ψηφιακός Nad των 2000 ευρώ (συνοδευόμενος από το cd player του) μαζί με τα PSB Imagine T - ένας πραγματικά εξαιρετικός συνδυασμός. Αν όμως κάποιος πιεί απ' το νερό της λυχνιακής λησμονιάς, φοβάμαι πως δύσκολα θα γυρίσει πίσω...

Reaction score
59

Δεν θέλω απλά να ξαναπώ ευχαριστώ.

Απλά αυτές οι ειλικρινείς και καλοπροαίρετες απόψεις που μοιράζεστε μαζί μας (ειδικά για εμάς που δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία) είναι ανεκτίμητες.

Μόνο αυτό.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.341
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Λάμπα vs Τρανζίστορ

...Με πάσα ειλικρίνεια, ομολογώ πως σε μία περίσταση ένοιωθα τόσο κοντά στην τραγουδίστρια που ήθελα να την φιλήσω στο λαιμό!...
Ώστε ήθελες να μου κάνεις το σπίτι <<Αμέρικαν Μπαρ>> εεε:142::142::142:

Reaction score
3.950

Το θυμάμαι το σύστημα με το V Dac και τον μικρό λαμπάτο, ήταν το πρώτο νομίζω που άκουσα στο σόου, έπαιζε ωραία!
Τα συγκεκριμένα Νad δεν τα πρόσεξα, αλλά κατά το -μάλλον μακρυνό- παρελθόν που έτυχε να ακούσω με είχε εντυπωσιάσει ο ήχος της εταιρείας έχοντας κ πολύ καλό λόγο κόστους - απόδοσης.
Γιά να ξανάρθουμε στο θέμα λάμπας, ήταν γιά μένα αποκάλυψη η οδήγηση ηχείων μου 4Ω/89 db (τιμές κατασκευαστή) απο μονομπλόκ 2χ35 Watt με δύο 6550 ανα κανάλι.
Μετά ήρθε λαμπάτος προ και παραέδεσε το γλυκό!
Απλά όταν ακούω βινύλιο (λαμπάτο phono) χρειάζομαι λίγο νεράκι καβάντζα για τα σορόπια!

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.626
Members
38.471
Νεότερο μέλος
nickger