Αρχικα ισως γινομαι κουραστικος γιατι γραφω αρκετα αλλα πιστεψε με ειναι ολα παρα πολυ χρησιμα και το σημαντικοτερο δεν θα τα βρεις σε κανενα βιβλιο και ποσο μαλλον συγκεντρωμενα ...
Το κυκλωμα αυτο που εχεις ανεβασει ειναι ενα κυκλωμα το ελεκτορ ....πριν ξεκινησεις να δεις οτιδηποτε αλλο πρεπει να εχεις μια δυο πληροφοριες η οποιες ειναι παρα πολυ χρησιμες .
Ολα τα κυκλωματα ενισχυτων του ελεκτορ ειναι προιοντα simulator και ανθρωπων που σκεφτονται με τον ιδιο τροπο ...Στα simulator ολα τα εξαρτηματα ειναι τελεια δεν εχουν ανοχες ,προβληματα και δεν δημιουργουν επισης κανενα προβλημα με τις θερμοκρασιες .
Αυτο σημαινει οτι ενα BC547 εχει hfe 160 για παραδειγμα και στην προσωμειωση χρειαζεται 250 ο ενισχυτης αυτος δεν σταθεροποιηται ποτε ....Στην πραξη πρεπει να αγορασεις 100 τεμ. BC547 για να βρεις δυο ζευγαρια που να ειναι σωστα για την εφαρμογη σου.
Με λιγη προσπαθεια θα βρεις πολλα ποστ σε πολλα φορουμ για ενισχυτες cressendo η τιταν που δεν μπορεσαν να τους σταθεροποιησουν ποτε για τους παραπανω λογους.
Να εισαι απολυτα σιγουρος οτι ενα μηχανημα του ελεκτορ θα δουλεψει μια χαρα ακομα και με απλες αντιστασεις εκπομπου τουβλακια αλλα δεν θα δουλεψει ποτε με μη ματσαρισμενα τρανσιτορ . ( φυσικα οι προτασεις που εχεις σημειωμενες πανω στο σχεδιο για πυκνωτες styroflex κλπ μονο καλο μπορουν να κανουν αλλα αυτο δεν εχει απολυτως καμμια σχεση με τα παραπανω η υψηλη ποιοτητα πυκνωτων δεν μπορει να σου λυσει τα υπολοιπα προβληματα )
------------------------------------------------------------------------------------
κατα τα αλλα ο σχολιασμος σου για τους διαφορους πυκνωτες ως πυκνωτες σταθεροποιησης ειναι εγκληματικα λαθος και δειχνει πληρη αγνοια για το τι γινεται στο κυκλωμα ( χωρια καμμια κακια φυσικα αυτο μην παρεξηγηθουμε )...
εξηγω
c2 αποζευκτικος της εισοδου δεν επιτρεπει dc να μπει στον ενισχυτη και συναμα οριζει το κατοτερο οριο στο ευρος του ενιχυτη ( καμμια σχεση με σταθεροποιηση )
c3 φιλτρο της εισοδου που οριζει πεισης το ανωτερο οριο στο ευρος του ενισχυτη( καμμια σχεση με σταθεροποιηση )
C8-9 φιλτρο στον καθρεφτη ρευματος του συγκεκριμενου σημειου ( καμμια σχεση με σταθεροποιηση )
C6-7 στην ουσια εκει αυτοι δουλεουν επισης ως αποζευκτικοι ( καμμια σχεση με σταθεροποιηση )
C12-13 ακριβως το ιδιο πως στην περιπτωση C8-9
Οι μονοι πυκνωτες που συμβαλουν πραγματικα στην σταθεροποιηση του ενισχυτη ειναι οι C11-10 κι ο πυκνωτης του zobel C16...
Τωρα .... αν εβαλες πυκνωτες απο τις αντιστασεις εκπομπων προς την γη δημιουργησες το ενα επιπροθετο φιλτρο υψηλων αναλογα την τιμη του πυκνωτη η των πυκνωτων το οποιο θα σου φαει σιγουρα καποιες απο τις ψηλες του ενισχυτη και τσπ αυτο ειναι κατοι που πραγαματικα δεν εχω ξαναδει πουθενα και δεν ανηκει στην πρακτικη κανενος κατασκευαστη συν οτι δημιουργει κινδυνο ground loop απο τις επιστροφες των πυκνωτων προς την γη .
Αν εβαλες τους πυκνωτες παραλληλα με τις αντιστασεις εκει πια μας πηρε και μας σηκωσε γιατι οι πυκνωτες εκει στην ουσια κανουν τις αντιστασεις bypass αλλα μονο για τις ψηλες η πολυ υψηλες συχνοτητες με αποτελεσμα σε αυτο το φασμα των συχνοτητων οι αντιστασεις να μην μπορουν να κανουν την δουλεια τους σωστα η οποια παλα ειναι να μοιραζουν το ρευμα και τις διαφορες απο τρανσιτορ σε τρανσιτορ ...Στην πραξη αυτο σημαινει οτι σε καποι φασμα συχνοτητων δεν υπαρχει μοιρασμα των ρευματων απο τα τρανσιστορ οποτε το ποιο αργο η το πιο αδυνατο η το πιο ζεστο γινεται φορτιο για ολα τα υπολοιπα ...
Αυτο αγαπητε μου ειναι απλα συνταγη για καταστροφη και οι πιαθνοτητες να δουλεψει σωστα ειναι κατω απο το μηδεν
Αυτα απο μενα ...σορρυ για το μακρυ ποστ αλλα ειναι αναγκαιο ...στη διαθεση σου για οτι αλλο μπορω να βοηθησω
Εχω την εντυπωση οτι αυτο το λεβεντοπαιδο ο Giesberts εχει σχεδιασει και τον titan και εχει βαλει ενα καρρο κοσμο σε τρελλο τραβηγμα ... ( για το τιποτα )
Επισης πες του λεβεντη χαιρετισματα οτι οι πυκνωτες αυτοι ολοι μαζι κανουν ενα τρελλο φιλτρο τυπου 0,5mfd σε καθε πλευρα .... το οποιο οπως ειπα ειναι πρακτικη που δεν την εχω ξαναδει πουθενα
και μια συμβουλη .... κανε την χαρη στον εαυτο σου να ακουσεις ενα απλο κυκλωμα αλλα πολυ σωστα φτιαγμενο ...δεν συγκρινεται με τιποτα με αυτες τις σχεδιασεις που σε βασανιζουν ...
Καλησπερα!
Κατ'αρχας να διευκρινησω οτι τα σχολια για τον τυπο των πυκνωτων, ειναι για δικη μου ευκολια (για να θυμαμαι τι εχω αλλαξει), και δεν εχουν καμια σχεση με την σταθεροποιηση.
Απλα το ανεβασα οπως ηταν.
Τωρα αν εσυ το εξελαβες λαθος, ειναι δικο σου προβλημα και οχι δικο μου.
Θα μπορουσες να με ρωτησεις.
Δεν ισχυριστηκα ουτε οτι ειμαι ο σχεδιαστης του κυκλωματος, ουτε οτι γνωριζω ακριβως τι συμβαινει σε ολα τα σημεια του.
Για την ακριβεια δεν ισχυριζομαι οτι τα ξερω ολα...
Αν ηξερα δεν θα εμπαινα στα φορουμ ρωτωντας, αλλα θα προσπαθουσα να βοηθησω με τις γνωσεις μου τους μη γνωστες, με ευγενικο και χαμηλων τονων τροπο.
Θεωρω τον τροπο γραφης σου απαξιωτικο, και οσες γνωσεις και αν εχεις, (που σιγουρα τις απεκτησες με κοπο και χρονο, και ξερω να το σεβομαι αυτο) δεν σου επιτρεπεται να μου δινεις οδηγιες πως να δωσω χαιρετισματα στον Giesberts, γιατι ουτε μπατζανακης μου ειναι, ουτε τον ηξερα και απο εχθες.
Απο την αρχη σε βλεπω οτι σε τρωει, για αυτο και θα σου συστησω να εισαι πιο επιφυλακτικος με προσωπα και πραγματα που δεν γνωριζεις, οπως οτι τον ενισχυτη αυτον τον εχουν κατασκευασει ανθρωποι με περισσοτερη ενδεχομενα εμπειρια απο εσενα, και ΤΕΧΝΙΚΟΙ, και οχι τεχνιτες.
Λυπαμαι για τον απαξιωτικο χαρακτηρισμο, αλλα το υφακι σου σε εκανε να τον κερδισεις επαξια...
Επιπροσθετα εχει χαρακτηριστει σαν μια απο τις 10 καλυτερες σχεδιασεις της δεκαετιας του.
Για τους πυκνωτες παραλληλα στις αντιστασεις εκπομπου, θα σου πω οτι μου εδωσαν περισσοτερο σωμα στις υψηλες συχνοτητες, και αυτο ΤΟ ΑΚΟΥΣΑ.
Λυπαμαι αν δεν συναδει με την μεχρι τωρα τεχνικη σου καταρτιση, αλλα αυτο δεν μπορω να το διορθωσω.
Επισης ο ενισχυτης και παλι ενημερωτικα θα σου πω, οτι παιζει καλα σε φουλ ενταση, και με πολυ καλη αποδοση για πανω απο 10 χρονια.
Το να βαζεις ολες τις κατασκευες του ελεκτορ σε εναν κοινο παρονομαστη, με μονο επιχειρημα οτι ξερεις πως σκεφτονται οι συντακτες του, λεγεται τσουβαλιασμα.
Αν το συνεχιζαμε θα μου ελεγες να του βαλω φωτια να το καψω, η οτι θα παρει φωτια μονο του!
Οταν σε ρωτησα κατι συγκεκριμενο για το πως μπορουμε να ελεγξουμε αποτελεσματικα για ταλαντωσεις, απαντησες γενικολογα και συντομα.
Μπηκα σε αυτο το φορουμ, γιατι νομιζα οτι μοιραζομαι πραγματα με ανθρωπους, που θελουν να ακουμε και να γουσταρουμε την μουσικη μας.
Σε αλλο thread, καποιος "χρυσοαυτιας" βγηκε με ακρως απαξιωτικο τροπο, και χαρακτηρισε ανθρωπους που ουτε το ονομα τους δεν ηξερε, σαν ασχετους και κουφους, μονο και μονο γιατι δεν συμφωνουσαν μαζι του!
Βαρεθηκα τους Θεους, τους ημιθεους και ολους τους εγωπαθεις, που ο μονος φιλος τους ειναι ο καθρεφτης τους!
Αποστασιοποιουμαι απο την φανατιλα, και απο την μονομανια!
Δεν θα σας λειψω, αλλα και ουτε και εσεις σε μενα!
Υ.Γ.
Ευχαριστω ολους οσους με εχουν βοηθησει, και εχουμε συζητησει σε πραγματικα ανθρωπινο τονο...
δεν βρισκω το λογο να αρπαζεσαι δεν εχω κατι προσωπικο μαζι σου και αυτα που γραφω απλα εκφραζουν μια αποψη και σε καποια σημεια αρκετα τεκμηριωμενη ( σχολια για το λεβεντοπαιδο τον τιτανα και αλλα τετοια που εχει κανει υπαρχουν σε παρα πολα φορουμ ...δεν ειναι μονο δικη μου αποψη )
Περιπου το ιδιο ισχυει και για τους πυκνωτες πανω στις αντιστασεις εκπομπων ...εντος εισαγωγικων σε "προκαλω" να μου δειξεις καποια αλλη σχεδιαση που λειτουργει με αυτο τον τροπο ... δυσκολα θα βρεις εστω και μια ...
το οτι ο ενισχυτης παιζει δεν ειναι κατι το οποιο αμφισβητησα ποτε το αν λειτουργει σωστα στο 100% δεν μπορει να φανει με το αυτι μονο ...
Τα σχολια μου και οι περιγραφες μου δεν εχουν σκοπο να σε θιξουν προσωπικα ...εκφραζουν απλα μια αποψη ( που συνηθως ερχεται απο την πεπατημενη )
δοκιμασε με παλμογραφο και γεννητρια σε τετραγωνικο παλμο
και βαλε τον να οδηγησει ενα μικρο χωρητικο φορτιο. ο παλμος δεν πρεπει να αλλαζει απο τετραγωνικος ουτε να παρουσιαζει ringing.