Μέτρημα μεγαφώνων

Reaction score
21
Καλημέρα.
Γνωρίζετε αν υπάρχει πουθενά κανένα κατάστημα (ή οτιδήποτε τελοσπάντων) να του στείλω 4 μεγάφωνα να τα μετρήσει;
Βασικά θέλω τα γραφήματα αντίστασης και συχνότητας για το καθένα.
Έπειτα από ψάξιμο είδα ότι μπορώ να το κάνω και μόνος μου με ARTA κλπ αλλά επειδή θα είναι one-off project δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο να φτιάχνω έξτρα κατασκευές...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Το διάγραμμα της αντίστασης μεταβάλλεται λίγο όταν το μεγάφωνο τοποθετηθεί σε καμπίνα.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με αυτό της απόκρισης.
Γιαυτό και οι εργοστασιακές μετρήσεις είναι ενδεικτικές, για να πάρουμε μια ιδέα τι συμβαίνει. Συνήθως αναφέρεται η καμπίνα που τοποθετήθηκε η μονάδα και οι διαστάσεις της πρόσοψης.
Από τη στιγμή που δεν διαθέτεις μετρητικό δεν είμαι σίγουρος πόσο μπορούν να σε βοηθήσουν οι μετρήσεις που ζητάς σε μια κατασκευή.

Reaction score
21
Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Για την αντίσταση είμαι ΟΚ. Την μετράω εύκολα με ARTA.
Θα ήθελα τις μετρήσεις απόκρισης για να σχεδιάσω το crossover των ηχείων. Τα woofer μου είναι δύο peerless 850124 για τα οποία δεν μπορώ να βρω πουθενά online τα διαγράμματα τους. Εχω επικοινωνήσει και με την εταιρεία αλλά η απάντηση ήταν αρνητική (We assume this driver has been end of life long before Peerless was moved from Denmark to China).
Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζομαι τις μετρήσεις, έστω και τις αρχικές. Χωρίς τίποτα στο χέρι μου είναι λίγο άχρηστα...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Προφανώς αναφέρεσαι σε αυτοκινητάδικα μεγάφωνα περασμένων ετών, που οι μετρήσεις τους υπήρχαν μόνο στα σχετικά φυλλάδια της εταιρίας. Αν θυμάμαι καλά κάπου αρχές της δεκαετίας του '90 πρέπει να ήταν.
Σχετικά με την απόκριση ισχύει αυτό που σου έγραψα παραπάνω...
Δηλαδή σε ενδιαφέρει η απόκριση του μεγαφώνου τοποθετημένου στη καμπίνα και μόνο.
Με βάση αυτή τη μέτρηση ξεκινάς το κύκλωμα διαχωρισμού, βλέποντας συνεχώς και με διαδοχικές μετρήσεις τη συμπεριφορά του, μέχρι να το φέρεις εκεί που θέλεις.
Η θεωρητική σχεδίαση δεν έχει την παραμικρή πρακτική αξία.

Reaction score
21
Δεν μιλάω για αυτοκινητάδικα. Είναι ακριβώς ίδια με αυτά (υλικό, διαστάσεις, αντίσταση κλπ). Ολόιδια.
http://www.d-s-t.com.au/data/Peerless/850136.pdf
Η απάντηση από την τώρα peerless είναι ότι υπάρχει περίπτωση να είναι και το ίδιο ακριβώς.

Τα είχα πάρει πριν 10 περίπου χρόνια από κέντρο μεγαφώνου και μάλιστα μου τα είχε δώσει σαν ειδικά για κλειστή καμπίνα για να αντικαταστήσω 2 κατεστραμένα Vifa σε ένα ζευγάρι JPW AP2.

Η αλήθεια είναι ότι πριν την αλλαγή το ηχείο έπαιζε καλύτερα... Αλλά έπρεπε να γνωρίζω και εγώ καλύτερα ότι δεν αλλάζουμε απλά ένα μεγάφωνο με ένα άσχετο και περιμένουμε να παίξει καλά.

Τα ανέσυρα πριν κανένα μήνα από την αποθήκη και είπα μήπως ασχοληθώ λίγο να δω τι μπορώ να βγάλω.

Για τα υπόλοιπα το καταλαβαίνω και έχεις δίκιο αλλά από κάπου πρέπει να αρχίσω...

Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου πάντως.

Last edited:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.905
Members
38.519
Νεότερο μέλος
gperdik