Μακεδονικά σε Ελληνικό Dvd...

Reaction score
0
Ενοικίασα σήμερα την ταινιούλα White Noise από DVD Club...

Το menu με τους υπότιτλους, "προχωρημένης" εικαστικής σύνθεσης με σημαιούλες αντί για λέξεις.

Παρατηρώ τη σημαία της FYROM δίπλα στις υπόλοιπες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Την βάζω στο PowerDVD για να δω πως το γράφει ο ποιητής το subtitle track, και αντικρύζω ένα μεγαλοπρεπές MACEDONIAN.

Μήπως είμαι πολύ ρομαντικός και περιμένω η εν λόγω εταιρεία (Προοπτική) να δείξει κάποια ευαισθησία ?

Δεν γνωρίζω πως λέγεται η επίσημη γλώσσα της FYROM αλλά η εντύπωση που αφήνει το ελληνικής παραγωγής DVD , τουλάχιστον σε εμένα, είναι πολύ κακή.

Τα έλεγε ο Μητσοτάκης (Μπρρρρ...) τότε. :cry:  :cry:

Reaction score
802
Mας αρεσει η οχι, Μακεδονια λεγονται στον υπολοιπο κοσμο.Ας προσεχαμε περισσοτερο...

Reaction score
786
Απ'οσο ξερω η Προοπτικη εξαγει DVD στα Βαλκανια, οποτε αν πουλας κατι στην "Μακεδονια" ειναι λογικο να αναφερεσαι σε αυτην ως "Μακεδονια"...

Τωρα το αν πρεπει να λεγεται ετσι ή οχι ειναι αλλο θεμα. Παντως ολοι (CNN, ξενες εφημεριδες, χαρτες κλπ) ετσι αναφερονται στους... φιλους γειτονες. Μαλλον πρεπει να το παρουμε αποφαση και να βγαλουμε το κεφαλι απο την αμμο

Reaction score
6
Απ'οσο ξερω η Προοπτικη εξαγει DVD στα Βαλκανια, οποτε αν πουλας κατι στην "Μακεδονια" ειναι λογικο να αναφερεσαι σε αυτην ως "Μακεδονια"...

Τωρα το αν πρεπει να λεγεται ετσι ή οχι ειναι αλλο θεμα. Παντως ολοι (CNN, ξενες εφημεριδες, χαρτες κλπ) ετσι αναφερονται στους... φιλους γειτονες. Μαλλον πρεπει να το παρουμε αποφαση και να βγαλουμε το κεφαλι απο την αμμο
Συγνώμη ρε Θεμη αλλα επειδή το λέει το "εγκυρο" CNN και οι ξενες εφημερίδες εγω πρεπει να το δεχτω;
Ας παει να το λεει ολοκληρος ο Γαλαξιας.
Οσο εμεις ξερουμε πραγματικα ποια ειναι η αληθεια , μπορουν να μας πεισουν για το αντιθετο αυτοι ;
Εχω πετυχει πολλες φορες τουριστα να με ρωτα χαμενος στους δρομους της Θεσσαλονίκης πιο δρομο πρεπει να παρει για να παει στην Μακεδονία. Η πρωτη μου αντίδραση μου ειναι απορία, kαθως δεν καταλαβαίνω τι εννοεί (πραγματικα)
Οταν αντιλαμβάνομαι τι λέει δεν του λεω "ναι εχεις δικιο ετσι ειναι απο κει θα πας"
Αλλα του εξηγώ οτι ηδη βρίσκετε στην Μακεδονια και πως αν θελει να παει στα Σκοπια θα παρει αλλον δρομο.
Δεν μπορω να κοροιδευω τον εαυτο μου ( αλλα και αυτόν το ιδιο) επειδή το λεει το CNN.
Το τι είναι ποιος και το ποιος ειναι τι ,δεν το καθορίζουν ουτε οι πολιτικοί ουτε τα τηλεοπτικα καναλια.
Η Μακεδονία υπήρχε πολύ πριν απο αυτους...

Reaction score
0
τι εννοεις οτι Τα ελεγε ο Μητσοτακης τοτε? Μηπως οτι σε μερικα χρονια δεν θα ασχολειται κανεις και οτι θα το εχουμε ξεχασει?.......Σωστα! ετσι εγινε....το ξεχασαμε...

Ομως πρεπει να ξερεις οτι ο Μητσοτακης ειναι υπαιτιος που τωρα λεγονται Μακεδονια τα σκοπια. Ο σαμαρας γιατι παραιτηθηκε απο την τοτε κυβερνηση???????

V

VIDEOMIX

Guest
Mας αρεσει η οχι, Μακεδονια λεγονται στον υπολοιπο κοσμο.Ας προσεχαμε περισσοτερο...
Οχι,δεν μας αρέσει.
:x
Στ'@ρχίδια μου πως την αναφέρουν οι ανιστόριτοι ξένοι. Εμείς τι κάνουμε με ενδιαφέρει.

GTX

Reaction score
39
Η αλήθεια είναι πως το παιχνίδι το χουμε χάσει προ πολλού, αλλα δε ξέρω οταν και γω βλέπω Macedonia και τέτοιες μ@λακίες μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι! δε μπορώ να συμβιβαστώ με την ιδέα.

Reaction score
86
ο κοσμος το εχει τουμπανο και εμεις κρυφο καμαρι.
σκοπια = μακεδονια
Ας το παρουμε αποφαση

Reaction score
49
Πολύ θα ήθελα να δω τα μούτρα όλων των καρεκλοκένταυρων την μέρα που τα μεγάλα κεφάλια των Σκοπίων (με τις πλάτες της "ειρηνοποιού" Αμερικής) (και κάποιων Ευρωπαίων -ή καλύτερα Ευρωπέων....- που γουστάρουν την ποιότητα της "άσπρης" που παράγεται στα Σκόπια) θελήσουν να "δουν" Θερμαϊκό!!! :shock: :shock: :shock:

Και δεν το αποκλείω η στιγμή αυτή να είναι ΠΟΛΥ κοντά..........
Και τότε όχι μόνο τα κεφάλια πρέπει να θάψουμε στην άμμο αλλά όλοι μας να σκάψουμε έναν λάκο και να πέσουμε μέσα......... :( :( :( :( :(

Reaction score
0
Γυρίζω το DVD που λέτε στο DVD Club και δεν κρατήθηκα...

Λέω στον υπεύθυνο του μαγαζιού την άλλη φορά που θα του έρθει η παραγγελία από την Προοπτική να τους δώσει συγχαρητήρια που έχουν βάλει "Μακεδονικά" στα DVD τους.

Με έκπληξη βλέπω ότι προβληματίζεται πολύ έντονα με αυτό που ακούει και με ρωτάει "Δηλαδή τι έννοείς, Ελληνικά δεν έχει?" :roll: :roll:

Όταν του εξήγησα ότι έχει και Ελληνικά φυσικά ηρέμησε... :?

V

VIDEOMIX

Guest
σκοπια = μακεδονια
Ας το παρουμε αποφαση
Με στεναχωρείς. Δεν ειναι λόγια Έλληνα αυτά.

Οσο για το λεξιλογιο φίλε Ανδρέα, την συγκεκριμένη λέξη δεν την χτ\ρησιμοποιώ ποτέ προφωρικά.(οι περισσότεροι το κάνουν)
Ομως ήταν η καταλληλώτερη ως απάντηση στην ανοησία του οτι αφού το λένε οι ξένοι, ας το αποδεχθούμε. Ελεος πιά, μην είμαστε έρμαια των τιποτένιων. Διοτι αυτό εκμεταλεύωνται. Την χαλαρώτητά μας και την αδιαφορία μας.
Οι γυναίκες σκέφτωνται το πήδημα,εμείς το πως θα βγάλουμε λεφτά και τα υπόλοιπα θέματα απλά δεν υπάρχουν στην ζωή μας. Αυτά που ήταν το κύριο ιδανικό στον υπέροχο αρχαιοελληνικό κόσμο. Τα ιερά και όσια της χώρας και η ακεραιότητά της.

Reaction score
6
σκοπια = μακεδονια
Ας το παρουμε αποφαση
Με στεναχωρείς. Δεν ειναι λόγια Έλληνα αυτά.
Θάνο μου , ας μην είμαστε απόλυτοι και ας μην φτάνουμε στο σημείο να "μαλώνουμε" ο ενας τον αλλον επειδή δεν συμφωνούμε.
Και γω στεναχωριέμαι οταν βλεπω πως υπάρχει έντονος "ωχαδελφισμός " απο πολλούς μας αλλα δεν σημαίνει πως καποιος ειναι ανθέλληνας η ανόητος.
Το θεμα ειναι πως τα τελευταία χρονια εχουν καταφέρει να μας φερουν σε φαση απονεύρωσης , βοηθάει αρκετα και ο ατομισμός μας και ετσι δεν μας νοιαζουν και τοσο πολυ αυτα που συμβαίνουν γυρω μας .

V

VIDEOMIX

Guest
Δεν ειμαι απόλυτος, δεν τα εννοώ για όλους. Οποιος όμως έχει τέτοιου είδους θέσεις, γιατι να μην ειναι ανθέλληνας; Τι ειναι δηλαδή, πατριώτης;
Εαν κάποιος αποδέχεται πως τα σκόπια πρέπει να λέγωνται Μακεδονία, δεν βλέπω τι αλλο μπορεί να ειναι παρά ανθέλληνας, σκουλήκι που σέρνεται, δούρειος ίππος.
Σαν τον εφιάλτη, τους φιλογερμανούς στην κατωχή, τους σημερινούς γιωργάκιδες που τιμούν με στεφάνια τον Κεμάλ, τους τουρκοκουμπάρους, Τον Πήλιο Γούση, τους κερκοπορτίτες και λοιπούς συχαμένους των μαύρων σελίδων της κατα τ'άλλα ένδοξης ιστορίας μας.

Reaction score
786
Το θεμα δεν ειναι κατα ποσον εμεις κρινουμε σωστο αν τα Σκοπια θα ονομαζονται Μακεδονια ή οχι, δεν νομιζω κανενας Ελληνας να θελει τετοια ονομασια. Πρεπει ομως να ειμαστε ρεαλιστες. Η ευρυτερη περιοχη των Σκοπιων ονομαζεται ετσι εδω και σαραντα χρονια. Εμεις δυστυχως ξυπνησαμε οταν ηταν ηδη αργα και το τραινο ειχε φυγει... Εναν Σκοπιανο που μεγαλωσε μαθαινοντας οτι ειναι "Μακεδονας" πως τον πειθεις τωρα πια οτι τοσα χρονια τον κοροϊδευαν και οτι απλα ειναι αλλος ενας Γιούγκος? Του μαθαινεις την ιστορια απο την αρχη? Μα και αυτη αλλιως του την εχουν διδαξει! Το νεο συνταγμα τους λεει οτι ειναι Μακεδονες, νομιζουν οτι αυτα που μιλανε ειναι Μακεδονικα και οι περισσοτεροι θεωρουν οτι ο Μεγαλεξανδρος ηταν συμπατριωτης τους. Αυτους λοιπον δεν τους πειθεις με τιποτα. Αμ τους αλλους, τους ξενους που εχουν το μαχαιρι και το πεπονι, τους πειθεις? Ναι αμε, οπως σε ολα τα αλλα θεματα που ψαχνουμε το δικιο μας και μας εχουν γραψει κανονικα. Οσο τους εχουμε πεισει για την Κυπρο, την υφαλοκρυπιδα στο Αιγαιο, τις μειονοτητες της Βορειου Ηπειρου και της Πολης...

Επαναλαμβανω οτι οι χαρτες εδω και τοσα χρονια γραφουν εκει πανω Macedonia, ολα τα μεσα μαζικης ενημερωσης παγκοσμιως (και αρα και οι πολιτες των χωρων τους) αναφερονται σε αυτους με αυτο το ονομα και ενα σωρο κρατη (φιλοι και συμμαχοι κατα τα αλλα) τους εχουν επισημα αναγνωρισει ως Macedonia. Μονο εμεις εθελοτυφλουμε και τους ονομαζουμε "πρωην". Καλως ή κακως υπαρχει ενα status quo περι του ονοματος, και αυτο αποδεικνυεται ως και απο το παραδειγμα του DVD. Ή το αποδεχομαστε επισημα (με τις αναλογες ομως εγγυησεις περι συνορων κλπ αλλιως παλι βλακες θα ειμαστε) ή συνεχιζουμε να κανουμε πως δεν ακουμε και δεν καταλαβαινουμε οπως τα τελευταια δεκα χρονια και περιμενουμε να βαρεθουν το ονομα τους και να βρουν καινουριο. Δυστυχως πιστευω πως ειναι πια αργα για να ονομαστουν Βαρδαρης, Σλαβογιουγκοσκοπιανία ή δεν ξερω τι αλλο.

Δεν γνωριζω αν ειμαι πατριωτης ή γαιοσκώληκας αλλα για μενα η ιδεα των αλυτρωτων-χαμενων πατριδων δεν "φτουραει" πια. Ολες οι χωρες της περιοχης εχουν την δικη τους "μεγαλη ιδεα". Οι Σκοπιανοι θελουν την Θεσσαλονικη, οι Αλβανοι τα Γιαννενα, οι Τουρκοι την Κυπρο, το Αιγαιο και την Θρακη και εμεις... την μιση Τουρκια, την μιση Αλβανια και τα μισα Σκοπια. Να τα κανουμε τι ολα αυτα? Να τα προσεχουμε σαν την Ηπειρο (φτωχωτερη περιοχη της Ευρωπης πριν την διευρυνση) και την Θρακη (οπου οι "Ελληνες" κοντευουν να θεωρουνται μειονοτητα και το επιπεδο ζωης ειναι ισαξιο των Κουρδων)?

Εγω αυτο που θελω σε τελικη αναλυση ειναι να μην υπαρχουν Ελληνες πολιτες Β' και Γ' κατηγοριας και να μην νιωθω την "απειλη" απο Βορρα και Ανατολη που μας κραταει εγκλωβισμενους ως χωρα, να βλεπουμε τους "προηγμενους" με το ματοκυαλι. Αυτο βεβαια προυποθετει αμοιβαια θεληση και απο τους "εχθρους" μας. Αλλα οσο οι πολιτικοι (που ειναι υπευθυνοι για κατι τετοια πραγματα) δειχνουν την αποφασιστικοτητα της κοτας, τοσο πιο λιγα θα θεωρουνται αυτονοητα. Αφου δεν μπορεις κυριε να βρεις αλλο ονομα για δαυτους, βαλ'τους τουλαχιστον να σου εγγυηθουν οτι δεν εχουν βλεψεις για τα εδαφη σου. Αλλα τι λεω τωρα, εδω ειμαστε ως χωρα υπερ της εισοδου της Τουρκιας στην ΕΕ, την ωρα που οι Σελτζουκοι δεν αναγνωριζουν ενα κρατος μελος του οποιου μαλιστα εδαφη τελουν υπο την κατοχη τους! Και ζησανε αυτοι καλα...

V

VIDEOMIX

Guest
Oύτε κάν 15 χρόνια δεν αναφέρεται ως Μακεδονία και απο την πρώτη στιγμή οι εκεί πολίτες ήταν δασκαλεμένοι για κάτι τέτοιο.(συλαλλητήρια κλπ) Ουτε μεγάλωσαν με το όνομα,ούτε τίποτα.
Τα υπόλοιπα που γράφεις δεν θα τα συζητήσω γραπτά. Διαφωνώ με τον συγκερασμό και την εξίσωση περι μεγάλης ιδέας. Διοτι βάζεις ίσα κια όμοια τους κλέφτες και αυτούς που θέλουν να αρπάξουν κι αλλα, με εμάς που ζητάμε τα δικά μας πίσω, τα κλεμμένα. (οι πολίτες τα ζητάνε,οχι οι πολιτικοί. Αυτοί τα ξεπουλάνε και απ'ότι βλέπω πείθουν και πολλούς πολίτες να αποδέχωνται τις προδοσίες.)

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Με το όνομα αυτό μεγάλωσαν από το '45. Απλά τότε ήταν μία ομόσπονδη δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Το θέμα είναι ότι εμείς ΔΕΝ αντιδράσαμε όπως έπρεπε το '45, αλλά και αργότερα το κάναμε γαργάρα το θέμα. Ο σημερινός 60αρης Σκοπιανός μεγάλωσε με την ιδέα ότι είναι Μακεδόνας όσο και να μην μας αρέσει.

Το βασικό είναι πλέον να σώσουμε οτιδήποτε σώζεται μέσω πίεσης σε διεθνείς οργανισμούς (περιμένουν κι αυτοί να μπουν στην ΕΕ). Ήδη τους αναγκάσαμε να αλλάξουν την σημαία τους. Ας δούμε τι ακόμα μπορούμε να κερδίσουμε. Το πιο ρεαλιστικό θα είναι διπλή ή σύνθετη ονομασία (την οποία θα μπορούσαμε να την έχουμε από το '93, αν κάποιοι δεν καπηλευόταν την κατάσταση)...

minas

Πισιά
Reaction score
4.201
Δεν πρόκειται να σχολιάσω την επέκταση του θέματος, γιατί μπορεί να φτάσει μακριά...
Αλλά έχω την αίσθηση ότι άδικα έφτασε μέχρι εδώ η συζήτηση. Αν θεωρούμε αποδεκτό το (αναγνωρισμένο) όνομα Former Yugoslav(ian) Republic of Macedonia, τότε η γλώσσα τους Macedonian δεν θα έπρεπε να λέγεται?
Δηλαδή γιατί τη γλώσσα των USA τη λέμε American?
Η θέλατε να γράφει FYROMacedoniana? :wink:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.879
Members
38.513
Νεότερο μέλος
panosvlachos89