Μετατροπή βιντεοκασετών σε ψηφιακή μορφή: τι "καλό" VCR να ψάξω;

petros32

"Επαγγελματίας"
Reaction score
127
Καλησπέρα!
Θέλω να μετατρέψω κάποιες παλιές βιντεοκασέτες (οικογενειακών στιγμών όχι movies) σε ψηφιακή μορφή.
Κανονική μεγάλη κασέτα.

Αρχικά να πω ότι έχω αυτό το USB:

Ερωτήσεις:
1. Είναι καλό / επαρκές το συγκεκριμένο USB; Διαθέτει και RCA / audio / video αλλά και S-VIDEO.
2. Να προτιμήσω S-VIDEO για την είσοδο βίντεο (με την προϋπόθεση ότι διαθέτει και το VCR) ή είναι το ίδιο με το RCA / yellow;

3. Και ο λόγος που ανοίγω το thread: θα ψάξω VCR σε αγγελίες με τη νέα χρονιά.
Θέλω κάτι καλό, δηλαδή αποδίδει καλά λόγω της φύσης της εφαρμογής, συνεπώς θα ήθελα τις προτάσεις σας για το τι χαρακτηριστικά να κοιτάξω.
Πρόλαβα VHS μικρός, αλλά ποτέ δεν έμαθα τι χαρακτηριστικά αξίζουν, μόνο κάτι άκουγα για πλήθος κεφαλών.
Και τώρα με κάτι σύντομες αναζητήσεις διαβάζω για μοντέλα SUPER VHS κτλ και δεν καταλαβαίνω και πολλά.

Reaction score
11.803
1. Όχι.
2. Ναι. Δύσκολο να έχεις S-VHS βίντεο και κασσέτες. Οπότε επίλεξε RCA / yellow, που κατά πάσα πιθανότητα τέτοιες VHS θα είμαι και οι κασέτες σου.

Reaction score
201
Αν διαθέτεις video με έξοδο S-Video (Y/C) θα έχεις πολύ καλύτερο αποτέλεσμα στην ψηφιοποίηση έστω και αν η κασέτα προς ψηφιοποίηση είναι απλή VHS. Επίσης αν το video διαθέτει και TBC (time base corrector) θα έχεις ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα και πιο καθαρή εικόνα.

Η επιλογή του σωστού video player παίζει σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Οσον αφορά το USB interface ψάξε το λίγο ακόμα. Ισως βρεις μια μεταχειρισμένη κάρτα Black Magic με είσοδο S-Video

Reaction score
3.596
Εγώ χρησιμοποιώ ένα DVD Recorder Philips το οποίο γράφει απευθείας σε DVD .
Διαθέτει εισόδους SCART και S-Video. Γράφει είτε σε ασυμπίεστη είτε σε συμπιεσμενη μορφή τα αρχεία, ώστε να μειώσει με αυτο τον τρόπο και το χώρο που απαιτείται για την εγγραφή στο DVD disc.
Πολύ καλύτερη εικόνα με την διασύνδεση S-Video, χωρίς θόρυβο (χιόνια), μονόδρομος προφανώς, εφόσον και η πηγή μας διαθέτει έξοδο σε S-Video. Oι περισσότερες κάμερες εποχής διέθεταν S-Video έξοδο, ενώ τα VHS videos ήταν λιγοστά εκείνα με Scart & S-Video

• Like
Reactions: TGD

Reaction score
201
Υποθέτω ότι ο Πέτρος προτιμά να ασχοληθεί ο ίδιος γιατί έχει κάποια εξοικείωση με το αντικείμενο και επιπλέον θα είναι είναι μια ευχάριστη ενασχόληση για τον ίδιο. Πάντως χρειάζεται προσοχή διότι οι περισσότερες κασέτες VHS είναι άνω των 30 ετών και η σωστή ψηφιοποίηση τους έχει να κάνει με πολλούς αστάθμιτους παράγοντες.

petros32

"Επαγγελματίας"
Reaction score
127
Ναι έτσι έλεγα, έχω που έχω το usb stick με το rca / s-video input, δεν παίρνω κι ένα vhs καλό να ασχοληθώ προσωπικά; :p

Βέβαια μου προτείνατε κι άλλες λύσεις. Πχ είδα ότι η Black Magic pci-e κάρτα έχει 200+ ευρώ στο thomann, οπότε λέω δεν αξίζει. Καλύτερη η λύση να δώκω 8 EUR ανά βιντεοκασσέτα σε ειδικό κι ας μην έχω τη χαρά της δημιουργίας. :gamer:

Reaction score
201
Ναι έτσι έλεγα, έχω που έχω το usb stick με το rca / s-video input, δεν παίρνω κι ένα vhs καλό να ασχοληθώ προσωπικά; :p

Βέβαια μου προτείνατε κι άλλες λύσεις. Πχ είδα ότι η Black Magic pci-e κάρτα έχει 200+ ευρώ στο thomann, οπότε λέω δεν αξίζει. Καλύτερη η λύση να δώκω 8 EUR ανά βιντεοκασσέτα σε ειδικό κι ας μην έχω τη χαρά της δημιουργίας. :gamer:
Δεν νομίζω ότι οι κάρτες της Black Magic υποστηρίζουν πλέον εισόδους analog video composite ή Y/C (S-Video). Αν οι κασέτες αυτές έχουν συναισθηματική αξία για εσένα προτείνω να δώσεις την ίδια κασέτα (διάλεξε μια με τη μικρότερη διάρκεια) σε δύο διαφορετικά εργαστήρια και αξιολόγησε το αποτέλεσμα πριν δώσεις όλο το υλικό.

Να θυμάσαι επίσης ότι οι video κάμερες της εποχής γράφουν σε ανάλυση 720 x 576 interlaced και για να δεις σωστά το ψηφιοποιημένο υλικό πρέπει να το προβάλεις σε τηλεόραση ή projector που να υποστηρίζει interlaced video σε αυτή την ανάλυση. Στην οθόνη του υπολογιστή δεν θα φαίνεται τόσο καλά.

ika

News
Reaction score
17.004
...

Να θυμάσαι επίσης ότι οι video κάμερες της εποχής γράφουν σε ανάλυση 720 x 576 interlaced και για να δεις σωστά το ψηφιοποιημένο υλικό πρέπει να το προβάλεις σε τηλεόραση ή projector που να υποστηρίζει interlaced video σε αυτή την ανάλυση. Στην οθόνη του υπολογιστή δεν θα φαίνεται τόσο καλά.
Με ένα freeware (πχ Handbrake) μπορεί να μετατρέψει το interlaced σε progressive, ή να το πει σε όποιον τρίτο (αν) κάνει την εργασία να το ρυθμίσει αυτός.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.154
Members
38.538
Νεότερο μέλος
Evasound