Μετατροπή δίσκου βινυλίου σε ψηφιακό αρχείο

Reaction score
1.657
Σωστή και η λύση του CDR αλλά να ξέρεις ότι θα περιοριστείς σε ανάλυση επιπέδου CD 16/44.1 και αντίστοιχα δεν θα ξοδέψεις τόσο πολύ ελεύθερο χρόνο. Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό η κακό.:)
Αυτό που λες steliosguitar είναι συνήθης τακτική, ο καθένας γράφει ότι έχει κάνει το ριπ όπως θέλουμε να νομίζουμε ότι είναι. Τα αυτιά μας στο τέλος λένε την αλήθεια.

Reaction score
11.851
υποπτευομαι οτι το εκαναν φλακ απο ενα φτωχο mp3 π.χ
Αυτό μπορείς εύκολα να το διαπιστώσεις περνώντας το αρχείο από μια ανάλυση Fourier και να δεις το συχνοτικό περιεχόμενο. Συνήθως, τα αρχεία που προέρχονται από mp3, είναι κενά από μια συχνότητα (χαμηλότερη των 22KHz) και πάνω.

Reaction score
393
τα δικα μου Lp τα εκανα ετσι, πηρα ενα cdr της philips, ενα δισκακι επανεγγραφης, εγραφα εναν δισκο, τον "τακτοποιουσα" στον σκληρο, (τα τρακ κλπ), το εφτιαχνα cd, εσβηνα το επανεγγραφης και πηγαινα στο επομενο Lp.
βεβαια ειχα λιγα που ηθελα να μεταφερω (120 δισκους)
και φυσικα, δεν ξερω αν αυτη ειναι μια "σωστη" διαδικασια, παντως δεν ειχα ακουσει σημαντικες διαφορες σε σχεση με το πρωτοτυπο...
(ισως λιγο πιο "κλινικο;" δεν ξερω-να μεταφερθει στα "μυστηρια της μουσικης" :)

η κοτσανα-βλακεια που εκανα μετα, ειναι οτι πουλησα τους δισκους...
αφου τους ειχα σε cd πλεον...
...και μου λεγε ο ανθρωπος, "εισαι σιγουρος;" :(

σε αυτο το σημειο θελω να (ξανα) πω, οτι σε ενα cd που ειχα κατεβασει απο το διαδικτυο και υποτιθεται μεγαλης αναλυσης (φλακ) ηταν πολυ χειροτερο απο το κανονικο cd που αγορασα μετεπειτα, και "ανακαλυψα" το ποσο φτωχο σε αναλυση ηταν, και υποπτευομαι οτι το εκαναν φλακ απο ενα φτωχο mp3 π.χ., και μετα το βγαλανε στο ιντερνετ....
με λιγα λογια θελω να πω, οτι πρεπει να ξερουμε και απο που-πως εγινε το ριπαρισμα σε αυτο που καυεβαζουμε...
Καλημέρα
Πάντως φαίνεται να δουλεύει το σύστημα. Πλέον (από ότι έψαξα λίγο) μπορείς να γράψεις μέσω του εγγραφέα και απευθείας σε σκληρό δίσκο, αντί σε δισκάκι (βολεύει στο πήγαινε-έλα στον υπολογιστή). Υποπτεύουμε ότι είναι καλύτερο πρώτα τα ριπάρεις μπόλικους δίσκους και ακολούθως να αρχίσεις την επεξεργασία διότι είναι εργασία που απαιτεί πείρα. Τώρα το θέμα του 16/44.1. Δεν ξέρω πως μπορεί να επιλυθεί. Δεν ξέρω εάν είναι πρόβλημα κιόλας, εάν θυμηθούμε ότι ένα από τα πρώτα DAC της MERIDIAN (επαρκέστατο ακόμα και σήμερα) είναι αυτής της υπερδειγματοληψίας.

Reaction score
1.134
μπορείς εύκολα να το διαπιστώσεις
φιλε πετρο δεν ειναι και ολα ευκολα!
παντως με εβαλες σε πειρασμο να ψαξω, και βρηκα στο audacity αυτο, οποτε αυτο λες; (...δεν εχω ιδεα...)
ριπαρισμενο στα 320, αλλα απο cd.

aergos, σε μπελα σε εβαλες! εγω που το εκανα και τα εγραψα μια φορα, οπως-οπως, ΔΕΝ θα το ξανακανα.. πολυ μπελας, ειδικα με τον χωρισμο των τρακ, που πρεπει να παρεις-σκεφτεις απο πριν στο πως θα κανεις την τελικη διαμορφωση...
επισης εχω δει και αρκετους που εχουν κανει ενα τρακ, ανα πλευρα δισκου!
παλαιοτερα το κοροιδευα :gotcha:, αλλα οσο το ξανασκεφτομαι... :)

Attachments

Reaction score
393
φιλε πετρο δεν ειναι και ολα ευκολα!
παντως με εβαλες σε πειρασμο να ψαξω, και βρηκα στο audacity αυτο, οποτε αυτο λες; (...δεν εχω ιδεα...)

aergos, σε μπελα σε εβαλες! εγω που το εκανα και τα εγραψα μια φορα, οπως-οπως, ΔΕΝ θα το ξανακανα.. πολυ μπελας, ειδικα με τον χωρισμο των τρακ, που πρεπει να παρεις-σκεφτεις απο πριν στο πως θα κανεις την τελικη διαμορφωση...
επισης εχω δει και αρκετους που εχουν κανει ενα τρακ, ανα πλευρα δισκου!
παλαιοτερα το κοροιδευα :gotcha:, αλλα οσο το ξανασκεφτομαι... :)
Πάντως χρήμα δεν έχω ξοδέψει ακόμα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.805
Αν σε ενδιαφέρει η επεξεργασία του ψηφιακού αρχείου, για αφαίρεση θορύβων (ποπς κλπ) ή για ισοσταθμιση και επεξεργασία δυναμικών) οφείλει αυτή να γίνει σε 24/96.

Αν δεν σε ενδιαφέρει η επεξεργασία, τότε το 16/44 υπεραρκεί, είναι πολυτέλεια κιόλας κατάχρησης χώρου στο σκληρό δίσκο, αλλά εντάξει, σε μορφή flac είναι συμπαθητικό μέγεθος.

Αν σε ενδιαφέρει η πιστή αναπαραγωγή και μεταφορά του περιεχομένου του βινυλίου στο σκληρό δίσκο, οφείλεις πρώτα να χρησιμοποιήσεις ένα βινύλιο που να εμπεριέχει track με ροζ θόρυβο, και αφού δεις σε spectrum analyzer το συχνοτικό περιεχόμενο του ψηφιακό αρχείου, να εφαρμόσεις φίλτρο ισοσταθμισης ώστε να γίνει σωστό σήμα ροζ θορύβου, και εν συνεχεία αυτό το φίλτρο να εφαρμοστεί σε όλα τα βινύλια που θα ριπαρεις.

Η ποιότητα του A/D μετατροπέα είναι σημαντική, οπότε είναι ένα σημείο που χρήζει σημασίας.

Η χρήση ψηφιακού φίλτρου αποεμφασης riaa θα σου δώσει το πλεονέκτημα λιγότερου θορύβου, άρα καλύτερου λόγου s/n, και κάτ'επέκτασην μεγαλύτερου δυναμικού εύρους. Αυτό γίνεται διότι κάθε τυπικό phono stage έχει κάποιο θόρυβο που εισάγει στο σήμα, όπως έχει και κάποια χαρακτηριστικά μέγιστου δυναμικού εύρους, στα οποία είσαι κατά βάση εγκλωβισμένος.

Προσωπικά θα πρότεινα σαφώς ψηφιακή επεξεργασία, εφόσον έχεις άπλετο χρόνο να παίξεις.

Τα 5 ψηφιακά φίλτρα που θα χρησιμοποιούσα οπωσδήποτε, είναι:

1. Υψιπερατο φίλτρο στους 20 κύκλους (το γνωστό φίλτρο πολλών ολοκληρωμένων ενισχυτών για αποκοπή υποήχων - subsonic filter)
2. Ισοσταθμιση riaa
3. Ισοσταθμιση για flat απόκριση, βάσει ροζ θορύβου (σταντάρισμα απόκρισης συστήματος)
4. Αφαίρεση θορύβων επιφάνειας ή στατικού ηλεκτρισμού (ποπ κλιπς)
5. Επεξεργασία δυναμικών ώστε να φτάνουν όλα τα αρχεία τη μαξ στάθμη στα 0 dB.

Υπόψιν: Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι ιδιαίτερα απλό. ;)

Reaction score
11.851
Υπάρχουν δίσκοι βινυλίου με ροζ θόρυβο;
Επίσης, λίγο που έχω ασχοληθεί, είδα ότι υπάρχουν πολλές καμπύλες ισοστάθμισης δίσκων βυνιλίου, ανάλογα τη χρονολογία του δίσκου. Αν ο AERGOS έχει κάποιους παλιούς δίσκους που θέλουν διαφορετική καμπύλη από τη γνωστή RIAA, τότε η ψηφιακή RIAA (ή άλλη καμπύλη) είναι μονόδρομος.

βρηκα στο audacity αυτο, οποτε αυτο λες; (...δεν εχω ιδεα...)
Και αυτό, αλλά είναι και μια ακόμα απεικόνιση, με χρώματα, την οποία ψάχνω από χτες αλλά δεν τη βρίσκω στο AUDACITY.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.805
Υπάρχουν δίσκοι βινυλίου με ροζ θόρυβο;
Βεβαίως. Έχω έναν! ;)
είδα ότι υπάρχουν πολλές καμπύλες ισοστάθμισης δίσκων βυνιλίου, ανάλογα τη χρονολογία του δίσκου.
Σωστά. ;)

Reaction score
393
Τι είναι ο δίσκος με ροζ θόρυβο; Ορισμένα βινύλια που θέλω να ψηφιοποιήσω είναι κατασκευής του 1968 (αμερικάνικα αυθεντικά). Θα υπέθετα ότι η εγγραφή θα είναι διαφορετική σε σχέση με ένα βινύλιο του 1988. Εγώ θεωρώ ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να ισοσταθμίσω ολόκληρη την πλευρά, ακολούθως να αφαιρέσω σκρατς και μετά τα χωρίσω tracks. Και αυτό να το επαναλαμβάνω σε κάθε πλευρά, θεωρώντας ότι η ταχύτητα θα επέλθει με την πείρα. Η πλειονότητα των βινυλίων δε, είναι από το 1986 και πίσω.
[DOUBLEPOST=1487590160][/DOUBLEPOST]
Αν σε ενδιαφέρει η επεξεργασία του ψηφιακού αρχείου, για αφαίρεση θορύβων (ποπς κλπ) ή για ισοσταθμιση και επεξεργασία δυναμικών) οφείλει αυτή να γίνει σε 24/96.

Αν δεν σε ενδιαφέρει η επεξεργασία, τότε το 16/44 υπεραρκεί, είναι πολυτέλεια κιόλας κατάχρησης χώρου στο σκληρό δίσκο, αλλά εντάξει, σε μορφή flac είναι συμπαθητικό μέγεθος.

Αν σε ενδιαφέρει η πιστή αναπαραγωγή και μεταφορά του περιεχομένου του βινυλίου στο σκληρό δίσκο, οφείλεις πρώτα να χρησιμοποιήσεις ένα βινύλιο που να εμπεριέχει track με ροζ θόρυβο, και αφού δεις σε spectrum analyzer το συχνοτικό περιεχόμενο του ψηφιακό αρχείου, να εφαρμόσεις φίλτρο ισοσταθμισης ώστε να γίνει σωστό σήμα ροζ θορύβου, και εν συνεχεία αυτό το φίλτρο να εφαρμοστεί σε όλα τα βινύλια που θα ριπαρεις.

Η ποιότητα του A/D μετατροπέα είναι σημαντική, οπότε είναι ένα σημείο που χρήζει σημασίας.

Η χρήση ψηφιακού φίλτρου αποεμφασης riaa θα σου δώσει το πλεονέκτημα λιγότερου θορύβου, άρα καλύτερου λόγου s/n, και κάτ'επέκτασην μεγαλύτερου δυναμικού εύρους. Αυτό γίνεται διότι κάθε τυπικό phono stage έχει κάποιο θόρυβο που εισάγει στο σήμα, όπως έχει και κάποια χαρακτηριστικά μέγιστου δυναμικού εύρους, στα οποία είσαι κατά βάση εγκλωβισμένος.

Προσωπικά θα πρότεινα σαφώς ψηφιακή επεξεργασία, εφόσον έχεις άπλετο χρόνο να παίξεις.

Τα 5 ψηφιακά φίλτρα που θα χρησιμοποιούσα οπωσδήποτε, είναι:

1. Υψιπερατο φίλτρο στους 20 κύκλους (το γνωστό φίλτρο πολλών ολοκληρωμένων ενισχυτών για αποκοπή υποήχων - subsonic filter)
2. Ισοσταθμιση riaa
3. Ισοσταθμιση για flat απόκριση, βάσει ροζ θορύβου (σταντάρισμα απόκρισης συστήματος)
4. Αφαίρεση θορύβων επιφάνειας ή στατικού ηλεκτρισμού (ποπ κλιπς)
5. Επεξεργασία δυναμικών ώστε να φτάνουν όλα τα αρχεία τη μαξ στάθμη στα 0 dB.

Υπόψιν: Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι ιδιαίτερα απλό. ;)
Κατά την άποψη σου, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσω ψηφιακή ισοστάθμιση RIAA, αντί του phono του DNM;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.805
Κατά την άποψη σου, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσω ψηφιακή ισοστάθμιση RIAA, αντί του phono του DNM;
Προφανώς.
Θα χρειαστεί μόνο ένας προενισχυτής "μικροφώνου", ώστε να ανέβει η στάθμη της κεφαλής σε επίπεδο line level συμβατό με τα στάδια εισόδου του a/d, αλλά χωρίς να εφαρμοστεί riaa ισοσταθμιση σε αναλογικό στάδιο.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.578
Members
38.576
Νεότερο μέλος
Eleni Sousani