Μετρήσεις χώρου...

Μηνύματα
2.412
Reaction score
2.566
Λοιπόοοοον...λίγο νωρίτερα έκανα μια επίσκεψη στον VasilisM μαζί μεΤyler, Vlassis-s και Μanos58 και καθώς περιμέναμε κάποιον που ΔΕΝ ΗΡΘΕ, σκέφτηκα να του κάνω μια βασική μέτρηση του χώρου του, έτσι για τη φάση.
Τα αποτελέσματα.... ο καλύτερος χώρος που έχω μετρήσει...και φυσικά υπάρχει εξήγηση...εν καιρώ...

Στα της μετρήσεως τώρα... Laptop,REW, ΕMU0404, ECM8000 καλιμπραρισμένο από την Cross-Spectrum Labs κλπ.
Για την αποφυγή καταπόνησης των γούφερ, όπως μου συνέστησαν, ξεκίνησα τη μέτρηση από τα 40hz, παραλείποντας την πρώτη οκτάβα,

Τα δεδομένα που συλλέχθησαν και η επεξεργασία τους περιλαμβάνει τα εξής:

1. Γενική αποτίμηση “ζωντανού ή νεκρού χώρου” (RT60)
2. Συχνοτική μέτρηση χαμηλών συχνοτήτων 40hz-250hz
· Απόκριση
· Χρόνοι εξασθένησης - Spectrogram
· Απεικόνιση Waterfall
3. Συχνοτική μέτρηση 250hz-20khz
· Απόκριση L και R
· Χρόνοι εξασθένησης RT60, T20,T30 και Spectrogram
4. Reflections 250hz-20khz
· IR και Filtered IR
· ETC Curve
· Διαφορές στο φάσμα ανακλάσεων μεταξύ ηχείων και διαφορές στο ίδιο ηχείο μεταξύ συχνοτήτων
5. Σύγκριση αποτελεσμάτων με γενικές τιμές αποδοχής για οικιακούς χώρους
 
Last edited:



Μηνύματα
2.412
Reaction score
2.566
Λοιπόν, επειδή νύσταξα, θα ανεβάσω αυτό και τα υπόλοιπα αύριο...
Ένας χώρος λοιπόν,που (ετοιμαστείτε να πάθετε κοκομπλόκο)...κοιτάξτε τί κάνει! στις χαμηλές συχνότητες...είναι απίστευτο!!
 

Attachments


Μηνύματα
9.110
Reaction score
8.905
Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Άλεξ :hi:για τις μετρήσεις (και όχι μόνο)... και περιμένω να βγουν οι “εξετάσεις” και επισήμως...:boast: τα παραλειπόμενα της βραδιάς (για να μην χαλάσουμε το θέμα) θα μπουν αλλού! :wink:
 

Μηνύματα
2.412
Reaction score
2.566
Τίποτα δε κάνει, χαρά μου, δε φτάνει που έφαγα τον άμπακα κι έφυγα ξεχνώντας να αφήσω λεφτά για τη παραγγελία ο γύφτος...next time κερνάω εγώ!!
 

skaloumbakas

4Haris
Μηνύματα
24.751
Reaction score
1.676
Μπραβο Βασίλη. Το 60% σε μια σωστή ηχητικη αναπαραγωγή ειναι ο χωρος και το 40% το ιδιο το σύστημα....
Πολύ πρεπει να βοηθαει η κεκλιμένη οροφή και το επίχρισμα (η paper wall) στους τοιχους, αν βλέπω καλά......
 
Last edited:

Μηνύματα
2.412
Reaction score
2.566
Καλά, ξενύσταξα προς το παρόν με την κολοκοκακόλα...
Συνεχίζοντας την ανάλυση των χαμηλών συχνοτήτων, χρειαζόμαστε 2 πράγματα, την ανάλυση 1/3 οκτάβας για να δούμε τη συνολική εικόνα, τις τάσεις αν θέλετε του φάσματος, και την ανάλυση σε 1/24 της οκτάβας για να διακρίνουμε τους τυχόν συντονισμούς.

Μέτρηση 1/3oct: (Μέση στάθμη 100db)
 

Attachments


Μηνύματα
2.412
Reaction score
2.566
Βλέπουμε εδώ ότι υπάρχει μια ευρεία κορυφή σε όλο το φάσμα από τα 40hz-170hz που ακολουθείται αμέσως μετά από μία στενότερη κοιλία, όμως και τα 2 αυτά φαινόμενα είναι μέσα σε ένα εύρος σχεδόν +-5db, δηλαδή από 96-107db.
Αυτό είναι αρκετά καλό για έναν οικιακό χώρο, χωρίς καμία ιδιαίτερη ηχητική φροντίδα εσωτερικά!!
Γενικά ένας αποδεκτός κανόνας για οικιακό χώρο είναι αυτό ακριβώς: +-5db από 20hz-250hz σε ανάλυση 1/3 oct. και βλέπουμε ότι εδώ το πετυχαίνουμε.
 


Μηνύματα
2.412
Reaction score
2.566
Υπάρχει αυτό το γενικά αυξημένο επίπεδο κάτω από τα 170hz αλλά δεν υπάρχουν σοβαρά spikes ή dips, εκτός ίσως από αυτό στα 190hz, που πρέπει να δούμε από πού προέρχεται αυτή η ακύρωση με μήκος κύματος 1,8m. Δεν θυμάμαι και τις διαστάσεις, αποστάσεις κλπ. Όμως, γενικά όλα είναι μεταξύ 89db-109db, δηλαδή σε +-10db σε ανάλυση 1/24oct, συνεπώς πάλι αρκετά καλά για οικιακό χώρο και πληρούν και τον 2ο άτυπο κανόνα αποδοχής σε οικιακό χώρο που είναι αυτό ακριβώς: +-10db από 20hz-250hz σε ανάλυση 1/24 oct.
 

Μηνύματα
2.412
Reaction score
2.566
Όμως, κι εδώ είναι το ζουμί, όλη η ουσία στην ανάλυση των χαμηλών είναι το πρώτο διάγραμμα που δείχνει ότι δεν υπάρχει στην κλίμακα του χρόνου κανένας σοβαρός συντονισμός...δηλαδή ναι μεν λόγω διαστάσεων χώρου, τοποθέτησης ηχείων (SBIR) και θέσης ακρόασης δημιουργείται αυξημένο SPL στις χαμηλότερες συχνότητες, αλλά δεν προλαβαίνει να γίνει συντονισμός λόγω γρηγορότατου χρόνου εξασθένησης που οφείλεται, κι εδώ είναι η ουσία, στην εξαιρετική απορρόφηση του ίδιου του δομικού σκελετού του δωματίου του Βασίλη!

Το οποίο είναι φτιαγμένο ως εξής:
Νοβοπάν 1,6 - Νοβοπαν 1,8 - πετροβάμβακας 8-10 κι εξω αλφαμπλόκ δημιουργώντας έτσι έναν τεράστιο συντηχητή που απορροφάει χαμηλές συχνότητες μέσω της δόνησής του. Γι αυτό αν φτιάχνετε dedicated χώρο ακρόασης και καλέσετε κάποιον ειδικό που γνωρίζει να σας το φτιάξει, θα ξεκινήσει πρώτα επιλέγοντας τα υλικά δόμησης. Είναι μεγάλη υπόθεση να έχεις αυτή τη δυνατότητα...είναι ίσως η μόνη δυνατότητα να δαμάσεις με τόσο αποτελεσματικό τρόπο το μπάσο, χωρίς να γεμίσεις μέσα μπασοπαγίδες κτλ.

Tα υπόλοιπα αύριο...
 
Last edited:

Manos58

εγχειρισμένη
Μηνύματα
17.160
Reaction score
12.839
Τίποτα δε κάνει, χαρά μου, δε φτάνει που έφαγα τον άμπακα κι έφυγα ξεχνώντας να αφήσω λεφτά για τη παραγγελία ο γύφτος...next time κερνάω εγώ!!
Να φέρω και την οικογένεια τότε :)
 


vlasis

Φωτογράφος!
Μηνύματα
11.718
Reaction score
7.496
Δηλαδη εκει στους 47-50 που χωλαινουν τα περισσοτερα σπιτια ο Βασιλαρας ειναι αρχοντας λεμεεεε!!!!
τουτεστιν το στακατο μπασο απο τα 802 δεν μασσαει για να ακουστει σωστα και μετρημενα......κοφαλα Βασιλη!!!!:fuckyou::D
 

Μηνύματα
2.412
Reaction score
2.566
Συνεχίζοντας και κοιτώντας το πρώτο διάγραμμα που απλά το έβαλα πρώτο επειδή ήταν εντυπωσιακό, βλέπουμε λοιπόν, ότι υπάρχει ένας "συντονισμός" (χμμμ...) στα 47hz, που όμως εξασθενεί κατά 40db μέσα σε 0,48sec, συνεπώς, οκ, θα ακουστεί ίσως, κάποιες φορές, αλλά θεωρώ ότι δεν δημιουργεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην ατάκα, την απόσβεση και το τίμπρο του χαμηλού περιεχομένου, στοιχεία που καταστρέφουν οι μεγάλοι χρόνοι απόσβεσης στις χαμηλές συχνότητες, που σε ακραίες περιπτώσεις μπορούν να κάνουν συγκεκριμένες νότες στις συχνότητες συντονισμού να ακούγονται ότι έρχονται κι από όλο το δωμάτιο αντί από τα ηχεία...(βλ. ο χώρος μου "μπουμάρει")
 
Last edited:

Μηνύματα
2.412
Reaction score
2.566
Αυτό τώρα είναι το γενικό επίπεδο "ζωντάνιας" του δωματίου του Βασίλη...μετριέται με τον χρόνο αντήχησης RT60 και βλέπουμε ότι είναι σε όλο το φάσμα μεταξύ 0,2-0,4sec και κρίνεται εξαιρετικό για μονόπολο ηχείο, ενώ από 200hz και πάνω είναι πρακτικά μια ευθεία!
Εκεί μεταξύ 70-180hz είναι λογικά που συντονίζει περισσότερο ο δομικός σκελετός του δωματίου του Βασίλη και ρουφάει λίγο παραπάνω (και γι αυτό μας δίνει και αυτή την πολύ σταθερή σχετικά απόκριση στις συχνότητες αυτές), αλλά δεν είναι κάτι σηματικό...
 

Attachments

Last edited:

Μηνύματα
2.412
Reaction score
2.566
Υπάρχουν 4 προβλήματα που μπορούν να υπάρξουν με τον χρόνο αντήχησης... μπορεί να είναι πολύ μεγάλος, μπορεί να είναι πολύ μικρός, μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη συχνότητα ή να διαφοροποιείται πολύ με τον χρόνο. Βλέπουμε ότι ακόμα και σε μια γενική σε όλες τις συχνότητες αποτίμηση του RT60, T20 και Τ30 δεν υπάρχει κανένα τέτοιο πρόβλημα, αλλά θα το δούμε καλύτερα και στην συνέχεια.
 

Attachments


Μηνύματα
9.110
Reaction score
8.905
Καταρχήν εσείς έχετε έρθει, από ότι βλέπετε από θέμα διαρρύθμισης / στήσιμο / αποστάσεις , είναι τελείως διαφορετικός/ ές, επίσης έφυγαν διάφορα, όπως πίνακες κλπ... και έπεται συνέχεια...:party:
 

Μηνύματα
2.412
Reaction score
2.566
Πάμε τώρα στις συχνότητες 250hz-20khz, αν και κυρίως μας ενδιαφέρουν οι συχνότητες μέχρι 4khz, καθώς εκεί συμβαίνουν όλες οι θεμελιώδεις νότες όλων των οργάνων και της ανθρώπινης φωνής. Η μέτρηση σε αυτές τις συχνότητες πρέπει να γίνεται σε κάθε ηχείο χωριστά, καθώς η μη συμμετρική τοποθέτηση των ηχείων στον χώρο, οι διαφορές στον περιβάλλοντά τους χώρο κλπ., οδηγούν πολλές φορές σε διαφορετική απόκριση του κάθε ηχείου, με αποτέλεσματα όπως, τραβηγμένη σκηνή προς ένα ηχείο ή ακομα χειρότερα, να είναι τραβηγμένες κάποιες συχνότητες προς το ένα ηχείο και συνεπώς να αλλάζει η αντιληπτή θέση του οργάνου αναλόγως της νότας που αναπαράγεται.
Ένας γενικά αποδεκτός στόχος σε οικιακό χώρο είναι τα 2 ηχεία να μην έχουν διαφορές μεταξύ τους μεγαλύτερες από 3db (δηλαδή 20%).
Επίσης, για τη διατήρηση της ακρίβειας και της τονικής ουδετερότητας, ένας αποδεκτός στόχος είναι η απόκριση του κάθε ηχείου χωριστά να είναι +/‐ 3dB σε αυτό το εύρος συχνοτήτων.
Η μέτρηση απεικονίζεται σε 1/6 oct, καθώς με τέτοια ανάλυση έχει υπολογιστεί ότι περίπου αντιλαμβάνεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος τον ήχο.

Αριστερό ηχείο:
 

Attachments



Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.067
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top