Μηχανηματα VS Μουσικη...

Reaction score
274
...δεν είναι απαραίτητο η μουσική να ταυτίζεται με την υψηλή πιστότητα των μηχανημάτων. Η μουσική από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν για τέρψη, θρησκευτικές ανάγκες, ακόμα και για περιπτώσεις θεραπείας... (όλα αυτά ισχύουν μέχρι και σήμερα) και φυσικά δεν υπήρχαν τότε στερεοφωνικά και δεν ήταν καν απαραίτητα, γιατί η πραγματική μαγεία της μουσικής είναι αυτό το συναίσθημα, το μήνυμα, το διαφορετικό ΄κάτι' του καθενός, που εισπράττει ζωντανά και απευθείας ο ακροατής από τον μουσικό/τους μουσικούς. Για την ακρίβεια είναι η άμεση επαφή των ηχητικών κυμάτων που παράγει ως μονάδα ο μουσικός (το σώμα του, η κινησιολογία του) σε απόλυτη ένωση με το μουσικό του όργανο. Τα στερεοφωνικά εφευρέθηκαν γιατί δε μπορούμε να έχουμε όποτε θέλουμε τους μουσικούς στο σπίτι μας. Κι από τότε που εφευρέθηκαν ξεκίνησε ένας αέναος αγώνας, με τα στερεοφωνικά καταϊδρωμένα, να προσπαθούν να παράγουν ήχο όσο πιο κοντά γίνεται στο φυσικό... όσο τέλεια και να γίνουν, LIVE ΔΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ. Το ίδιο είναι να εξιστορώ σε καποιον πώς πέρασα σε μια εκδρομή και το ίδιο είναι να ήταν αυτός ο κάποιος μαζί μου; Όχι βέβαια! Γι'αυτό και δεχόμαστε αυτό το γεγονός ως αρχική σύμβαση κι από κει και πέρα αρχίζουμε και ψάχνουμε την τέλεια ποιότητα (όσοι ψάχνουν τελοσπάντων). Τέλος, να υπενθυμίσω ότι η μουσική είναι ένα αναλογικό φυσικότατο ερέθισμα, που το περνάμε από χίλια ηλεκτρονικά εξαρτήματα, το μετατρέπουμε σε ηλεκτρική ενέργεια και μετά πάλι σε μηχανική... κάτι σα ξαναμασημένο φαγητό. Συνεπώς, καλό είναι να διαχωρίσουμε την αξία και τη χρήση της μουσικής από την προσωπική αναζήτηση του καθενός για ανώτερη ηχητική ποιότητα. Αν κάποιος μπορεί και τα συνδυάζει αυτά τα δυο κρατώντας τις ισορροπίες, τότε μπράβο του.
Υ.Γ. Δεν έχω κάτι με τα στερεοφωνικά, εν αντιθέση, έχω κι εγώ σχετικά καλά μηχανήματα, απλώς τα θεωρώ ως το αναπόφευκτα απαραίτητο 'μέσο΄ για να ακούσω μελωδίες που δημιουργήθηκαν και ερμηνεύτηκαν, κάποια στιγμή στο παρελθόν...

C

chrispo

Guest
..... όσο τέλεια και να γίνουν, LIVE ΔΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ.........Γι'αυτό και δεχόμαστε αυτό το γεγονός ως αρχική σύμβαση κι από κει και πέρα αρχίζουμε και ψάχνουμε την τέλεια ποιότητα (όσοι ψάχνουν τελοσπάντων). Τέλος, να υπενθυμίσω ότι η μουσική είναι ένα αναλογικό φυσικότατο ερέθισμα, που το περνάμε από χίλια ηλεκτρονικά εξαρτήματα, το μετατρέπουμε σε ηλεκτρική ενέργεια και μετά πάλι σε μηχανική... κάτι σα ξαναμασημένο φαγητό.......
.....Σωστότατα τα παραπάνω...αλλά στου κουφού την πόρτα ..πρώτα θα σπάσεις την πόρτα και το χέρι σου και μετά θα σε ¨ακούσει ¨.....( :headbang:)

ika

News
Reaction score
16.756
Τούτο το συμπέρασμα παραβλέπει το γεγονός ότι η ίδια η Μουσική γίνεται συχνά εύηχο... πρόσχημα.
Η επιθυμία ενός μουσικού για καλώς συγκερασμένα όργανα δεν ταυτίζεται απαραίτητα με τις εμμονές ενός θιασώτη της (υπερ)υψηλής πιστότητος
Νομίζω ότι λίγο-πολύ το ίδιο λέμε. Ο κάθε Χ μουσικός έχει την συγκεκριμένη στιγμή συγκεκριμένες ικανότητες, δεν θα τον κάνει ένα καλύτερο όργανο αυτόματα και καλύτερο παίχτη. Θα του δώσει την δυνατότητα αυτό που παίζει να το ακούει αυτός και ίσως οι ακροατές καλύτερα (ή έστω διαφορετικά). Αν αυτό μετά έχει σαν συνέπεια και να του δώσει κίνητρα για να βελτιωθεί είναι άλλο θέμα. Όλα τα βιολιά δεν είναι Stradivarius, αλλά κάνουν τη δουλειά τους μέχρι κάποιου σημείου. Και δεν μπορούν όλοι να τα αξιοποιήσουν (όπως πχ δεν μπορούμε όλοι μας να αξιοποιήσουμε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο, έστω και αν το έχουμε). Ο καθορισμός του σημείου αυτού είναι προσωπικός και σχετικός.
Μπορεί εγώ να νομίζω/κρίνω οτι πχ το μπουζούκι μου είναι καλύτερο αν έχει και φιλντισένια διακόσμηση από ένα ίδιο που δεν την έχει, τι να γίνει παίζουν και αυτά έστω και σαν placebo. Με κάνει καλύτερο παίχτη το φιλντισένιο, με κάνει να ασχοληθώ περισσότερο ή με γεμίζει αισθητικά;
Τα παιδιά μας πχ, όταν τα στέλναμε να αθληθούν, μπορούν και με πιο φτηνά παπούτσια να το κάνουν αλλά θέλουν και τους παίρνουμε και τα superduper επαγγελματικά. Υποθέτω στην πλειοψηφία μας, για να αγαπήσουν-ασχοληθούν με το άθλημα, όχι γιατί αν τα φοράνε, παίζουν και δείχνουν καλύτερα.
Να μην κρύβομαι, πριν 30 χρόνια είχα καταπιέσει τον πατέρα μου, να μου αγοράσει ένα δανέζικο, αισθητικά υπέροχο στα δικά μου μάτια, κασετόφωνο. Με αποτέλεσμα να μην το χρησιμοποιώ για να μην χαλάσει. Έτσι μου πήρε και ένα ιαπωνέζικο. Αυτό όμως το ξέσκισα στη χρήση μέχρι που 25 χρόνια μετά το χάρισα γιατί είχα βαρεθεί να το βλέπω. Πιο άξιζε τελικά για να με κάνει να ασχοληθώ με την ακρόαση της όποιας μουσικής; Τώρα έχω αρκετά ακριβότερα μηχανήματα, αλλά έχω λιγότερη ευχαρίστηση από τότε.
Όμως ο προβληματισμός μου παραμένει, αν δεν είχε εφευρεθεί η μουσική θα είχαν εφευρεθεί όλα αυτά τα όργανα, δημιουργίας ή αναπαραγωγής της; Και αν ναι, θα είχαν οδηγήσει στην δημιουργία της μουσικής;

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.008
1)Νομίζω ότι λίγο-πολύ το ίδιο λέμε.

Ο κάθε Χ μουσικός έχει την συγκεκριμένη στιγμή συγκεκριμένες ικανότητες, δεν θα τον κάνει ένα καλύτερο όργανο αυτόματα και καλύτερο παίχτη. Θα του δώσει την δυνατότητα αυτό που παίζει να το ακούει αυτός και ίσως οι ακροατές καλύτερα (ή έστω διαφορετικά). Αν αυτό μετά έχει σαν συνέπεια και να του δώσει κίνητρα για να βελτιωθεί είναι άλλο θέμα. Όλα τα βιολιά δεν είναι Stradivarius, αλλά κάνουν τη δουλειά τους μέχρι κάποιου σημείου. Και δεν μπορούν όλοι να τα αξιοποιήσουν (όπως πχ δεν μπορούμε όλοι μας να αξιοποιήσουμε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο, έστω και αν το έχουμε). Ο καθορισμός του σημείου αυτού είναι προσωπικός και σχετικός.
Μπορεί εγώ να νομίζω/κρίνω οτι πχ το μπουζούκι μου είναι καλύτερο αν έχει και φιλντισένια διακόσμηση από ένα ίδιο που δεν την έχει, τι να γίνει παίζουν και αυτά έστω και σαν placebo. Με κάνει καλύτερο παίχτη το φιλντισένιο, με κάνει να ασχοληθώ περισσότερο ή με γεμίζει αισθητικά;

2)Τα παιδιά μας πχ, όταν τα στέλναμε να αθληθούν, μπορούν και με πιο φτηνά παπούτσια να το κάνουν αλλά θέλουν και τους παίρνουμε και τα superduper επαγγελματικά. Υποθέτω στην πλειοψηφία μας, για να αγαπήσουν-ασχοληθούν με το άθλημα, όχι γιατί αν τα φοράνε, παίζουν και δείχνουν καλύτερα.

Να μην κρύβομαι, πριν 30 χρόνια είχα καταπιέσει τον πατέρα μου, να μου αγοράσει ένα δανέζικο, αισθητικά υπέροχο στα δικά μου μάτια, κασετόφωνο. Με αποτέλεσμα να μην το χρησιμοποιώ για να μην χαλάσει. Έτσι μου πήρε και ένα ιαπωνέζικο. Αυτό όμως το ξέσκισα στη χρήση μέχρι που 25 χρόνια μετά το χάρισα γιατί είχα βαρεθεί να το βλέπω. Πιο άξιζε τελικά για να με κάνει να ασχοληθώ με την ακρόαση της όποιας μουσικής; Τώρα έχω αρκετά ακριβότερα μηχανήματα, αλλά έχω λιγότερη ευχαρίστηση από τότε.

3)Όμως ο προβληματισμός μου παραμένει, αν δεν είχε εφευρεθεί η μουσική θα είχαν εφευρεθεί όλα αυτά τα όργανα, δημιουργίας ή αναπαραγωγής της; Και αν ναι, θα είχαν οδηγήσει στην δημιουργία της μουσικής;
1)Μονάχα εφόσον θα είχε χρησιμοποιηθεί παραπλήσιο πλήθος λέξεων...

2)Ας δώσουν εδώ προσοχή όσοι χαϊεντάδες ακούνε περί ΄΄επαγγελματικών΄΄ και κόβουν λάσπη με...5η ταχύτητα.:sneaky:

Επεκτείνοντας το αθλητικό παραδειγμα,αντί των γνωστών πολυδιαφημισμένων μοντέλων,κάποιοι γνώστες θα εκτιμούσαν ως γνήσια εργαλεία,αυτά...;)

3)Όσοι θεωρούν ότι η Μουσική δεν εφευρέθηκε,αλλά...ανακαλύφθηκε,δεν θα συμμερίζονταν τέτοιον προβληματισμό.

ika

News
Reaction score
16.756

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.594
Χαίρομαι για οποιονδήποτε...ανακαλύπτει επιτέλους τη διαφορά.;)
Ας μην ξεχνάμε ότι στην hi-end κοινότητα, πολλοί εφευρίσκουν διαφορές.

Πςςςςς.... σαν Bhutias έγραψα τώρα. :laugh:

Reaction score
8.905
Ενώ αυτοί στην εικόνα και στο HT......:rolleyes: άσε μη συνεχίσω και μπλέξουμε τα Bhutia μας....:laugh:

gonis

Luger
Reaction score
12.454
Εγώ αυτήν την περίοδο δεν έχω ούτε μουσική ούτε μηχανήματα (συνδεδεμένα)
Ακούω όμως μουσική...
στις καφετέριες:roflmao:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.008

Kαλό αυτό,ακόμα και αν δεν είχα ανακαλυφθεί,κάποιος θα έπρεπε να με είχε...εφεύρει.:D

Reaction score
3.967
....δεν ηξεύρω εαν αποδέχεσθε την εννοιολογικήν επισήμανσιν της εφευρετικής αποκαλύψεως...:o :dance2:

Reaction score
6.582
Είναι ξεχωριστά hobby.
H μουσικη δεν ειναι hobby, ειναι αναγκη, ψυχαγωγια (με την κανονικη σημασια της λεξης), και ειναι και διασκεδαση.
Εχετε ακουσει πολλους να πηγαινουν να διασκεδαζουν σε μαγαζια με στερεοφωνικα?

gonis

Luger
Reaction score
12.454
Εχετε ακουσει πολλους να πηγαινουν να διασκεδαζουν σε μαγαζια με στερεοφωνικα?
Συντεκνε δεν έχεις δίκιο
Την εποχή της φούσκας τα χαιεντομαγαζα είχαν γίνει τα πιο δημοφιλή "καφενεία"
Άνοιγαν γύρω στις 11 για καφέ μετά μπύρα, ουζο,τσίπουρο με μεζέ και τις βραδυνες ώρες τα "σκληρά"
Αν αυτό δεν είναι διασκέδαση τότε τι είναι;;)

Reaction score
6.582
Συντεκνε δεν έχεις δίκιο
Την εποχή της φούσκας τα χαιεντομαγαζα είχαν γίνει τα πιο δημοφιλή "καφενεία"
Άνοιγαν γύρω στις 11 για καφέ μετά μπύρα, ουζο,τσίπουρο με μεζέ και τις βραδυνες ώρες τα "σκληρά"
Αν αυτό δεν είναι διασκέδαση τότε τι είναι;;)
Σωστοοοoς φιλε gonis.

Reaction score
2.429
Στο αρχικο ερωτημα θα ηθελα κι εγω να εκφερω την αποψη μου.

Θεωρω οτι ολοι μας εδω που ασχολουμαστε με το σπορ hi-fi,hi-end πειτε το οπως θελετε καποια στιγμη ξεφευγουμε απο την ουσια του πραγματος δηλ.να ακουσουμε την μουσικη μας,και αναλωνομαστε περισσοτερο στην ακροαση και στη συγκριση καποιων μηχανηματων.Πρωτα μιλαω για τον εαυτο μου που τον πιανω συνεχως να ψαχνει να βρει της καλυτερης ποιοτητας δισκακια,φλακ υψηλης αναλυσης κλπ για να ακουσω το ταδε πιατινι η το ταδε κρουστο απο το καινουργιο ηχειο μου η τον καινουργιο μου ενισχυτη.
Μουσικοφιλος 100% ηταν ο πατερας μου που ψαχνοντας για στερεοφωνικο το 1981 εριξε το ψαξιμο του και τις ακροασεις του και αποφασισε (και βαση του μπατζετ που ειχε θεσει) οτι του αρεσε η σειρα Sanyo plus πηρε το πακετακι (ενισχυτη,tuner,deck,πικαπ) και ενα ζευγαρι tamon μαζι με το επιπλακι της σειρας εκατσε σπιτι του τα εστησε και αρχισε να απολαμβανει τη μουσικη που του αρεσε για τα επομενα 31 χρονια μεχρι και το 2012 οπου και εφυγε για αλλες πολιτειες.....
Δεν τον ειδα ουτε τον ακουσα ποτε να ψαχνεται να αλλαξει το στεροφωνικο του γιατι απλα ηταν ευχαριστημενος απο αυτο που ακουγε και η ουσια γι αυτον ηταν η μουσικη.
Επισης του αρεσε παρα πολυ το ρεμπετικο και καταφερε να φτιαξει μια μικρη συλλογη παντα ομως απο τους ερμηνευτες η τραγουδοποιους που του αρεσε να ακουει,κι ετσι για τη μουσικη ιστορια αγοραζε κι εναν δισκο απο καθε καλλιτεχνη για να τους εχει στη συλλογη του.
Τωρα αντιθετα εγω κολλησα το μικροβιο και πιανω τον εαυτο μου αρκετες φορες να ακουει συνεχως τα ιδια κομματια απλα και μονο για να ακουσω αυτο τον πολυποθητο ηχο που μου αρεσει απο το ταδε
cd player,ενισχυτη,ηχεια.Κολλησα να αναβαθμιζω συνεχως μηχανηματα για να ακουσω το καλυτερο δυνατο για μενα και οπως το θελω εγω πχ με σφιχτο μπασσο με αερινα πριμα κλπ κλπ παροτι ειμαι ενας ανθρωπος που δεν μπορει να ζησει χωρις μουσικη,υπαρχει δε περιπτωση να ειμαι ξυπνιος 20 ωρες την ημερα και τις 15 καπου να ακουω μουσικη (γραφειο,αυτοκινητο,σαλονι) ανεξαρτητα απο τι κανω εκεινη τη στιγμη δουλευω,τρωω,πινω καφε.

Αρα εχω ξεφυγει.......(προσωπικη αποψη παντα)

Χαρακτηριστικα χτες επιασα τον εαυτο μου να μην ξερω πραγματικα τι εχω μεσα στους σκληρους απο flac,ape κλπ αφου κατεβαζω με το τσουβαλι καποια εκατομμυρια τραγουδια χωρις καν να ξερω μερικους καλλιτεχνες απλα και μονο για να ακουσω την ηχογραφηση.Συγκεκριμενα ηθελα να ακουσω μουσικη να χαλαρωσω κι εψαχνα να βρω τι θα βαλω αφου δεν ηξερα καν τους μισους και πλεον καλλιτεχνες και τους υπολοιπους που ξερω,τους εχω βαρεθει.
Εχω σταματησει πχ να ακουω ελληνικη μουσικη γιατι συνηθως οι ηχογραφησεις ειναι υποδιεστερες ενω παλια ακουγα συνεχως.
Τωρα στο θεμα ηχογραφησης,live,συναυλιας κλπ εχω να πω το εξης αφου ειμαι και μουσικος κι εχω ασχοληθει καμποσο με live,οργανα,studio κλπ.
Ειναι ψευδαισθηση θεωρω να περιμενουμε να ακουσουμε απο τα στερεοφωνικα μας πχ φυσικα οργανα κιθαρες,κρουστα οπως ακριβως θα τα ακουγαμε αν ηταν εδω μπροστα μας.
Εγω προσωπικα δεν εχω ακουσει ακομα την ακουστικη μου κιθαρα τοσο φυσικα οσο το να παιζω εδω μπροστα οσο απο καποιον απο τους 50 ενισχυτες που εχω αλλαξει μεχρι στιγμης.
Μπαινουμε στο τρυπακι της αναβαθμισης,της ακροασης και καπου χανουμε την ουσια θεωρω.
Ειναι σιγουρο πως μπορουμε με πολυ λιγοτερα χρηματα απο αυτα που εχουμε ξοδεψει οι περισσοτεροι να ακουμε πολυ καλα τη μουσικη που αγαπαμε.
Ουτως η αλλως για να ειμαστε ειλικρινεις αν θελουμε να παρουμε εντελως φυσικο ηχο δηλαδη κατι σε στουντιακο ηχο οι περισσοτεροι απο εμας θα φευγαμε χιλιομετρα γιατι στις περισσοτερες περιπτωσεις το ηχειο θα ξυριζε,η ηλεκτρικη κιθαρα θα εσκουζε στο σολο,το μπασσο μπορει να μην ηταν τοσο πελωριο αφου μπορει να μην το εχει καν απο το στουντιο.
Οποτε καταληγουμε στο "περι ορεξεως κολοκυθοπιτα"

Το θεμα ειναι θεωρω να μην παραφευγουμε οσοι λατρεις της μουσικης και να απολαμβανουμε τη μουσικη που αγαπαμε (αν την αγαπαμε βεβαιως) με οτι εχουμε τη δεδομενη στιγμη απο μηχανηματα.
Χωρις βεβαια να παραταμε και το μικροβιο........;):drinks:

Y.Γ.
Ζητω συγγνωμη για το μακροσκελες ποστ.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.892
Members
38.517
Νεότερο μέλος
Mpermplis