Μικρές απορίες - σύντομες απαντήσεις (IT related)

TGD

Μηνύματα
10.192
Reaction score
10.010
Μερικά πίξελ στα 2000 μπορούν να αγνοηθούν.
Εγώ πάντως έχω τον screen saver στο δεκάλεπτο, το sleep στο μισάωρο, και το hybrrnate στο δίωρο.
Ο υπολογιστής κάνει reset οπότε έχει update και σβήνει μόνο όταν τον παίρνω σε ταξίδι.
 

TGD

Μηνύματα
10.192
Reaction score
10.010
Στις πρόσφατες ασκήσεις στους φοιτητές για τα πως γράφουμε τις βιβλιογραφικές αναφορές πήρα 10 γραπτά που όλα είχαν φανταστικά στοιχεία (λάθος τίτλο, λάθος έτος, λάθος σελίδες). Κανένας άνθρωπος δεν θα έκανε τέτοια λάθη. Και επειδή η υπογραφή του author στα metadata του docx είναι python-docx...
Μήπως ξέρετε από ποια εφαρμογή θα μπορούσε να είναι αυτό; Κάτι που του δίνεις λινκ σε βιβλία και περιοδικά και σου βγάζει την αναφορά;
 

minas

Πισιά
Μηνύματα
4.178
Reaction score
4.153
Μάλλον δεν είναι ακριβώς η απάντηση που ψάχνεις, αλλά υπάρχουν γνωστά εργαλεία διαχείρισης βιβλιογραφίας με API διαθέσιμο σε python (πχ το πολύ καλό και open source Zotero).
Θεωρώ ότι δεν είναι αυτός ο υπαίτιος, γιατί εάν κάποιος μπει στον κόπο να περάσει τη βιβλιογραφία του στο Zotero για την μορφοποιήσει μετά αυτόματα στο Word, το κάνει βασικά με τον ενδεδειγμένο τρόπο.
Το πιο πιθανό είναι ότι κάποιος συνάντησε ένα πρόχειρο προγραμματάκι βασισμένο σε κάποιο τέτοιο API, που μετά ταΐζει τα αποτελέσματα σε python-docx για να την γράψει σε Word, το οποίο μοιράστηκαν μεταξύ τους, εξ' ου και τα όμοια σφάλματα.
 

Μηνύματα
1.891
Reaction score
1.044
OpenAi δουλευει με python front end. Ζητα ενα docx απο chatgpt για επιβεβαιωση
 

Μηνύματα
216
Reaction score
346
Παίζει και να βρήκαν έτοιμο κάτι σε άλλη γλώσσα και να το μετέφρασαν μέσω του python-docx. Κλασσικό task για το tool αυτό.

Xa, το chatgpt το βγάζει έτσι. Έκανα generate ένα διάλογο που είχα σε docx και το κάνει μέσω python-docx!
 


TGD

Μηνύματα
10.192
Reaction score
10.010
Ευχαριστώ για τις ιδέες. Τα λάθη μοιάζουν με αυτά που έκανε το OpenAI. Ακόμα και όταν του διόρθωσα τις εμφανής χαζομάρες, όπως τον τίτλο του βιβλίου, έκανε λάθη. Πχ έπαιρνε τον αριθμό σελίδας από το url κι όχι από το pdf.
Το lechat είχε καλό διάλογο στα ελληνικά (του έδωσα την εκφώνηση ακριβώς) αλλά αρνήθηκε να διαβάσει τα PDF.
Το Coplot επίσης δεν διάβασε το link που πήγαινε απ' ευθείας στο PDF, αλλά με λίγη επιμονή και διόρθωση στον τίτλο του βιβλίου, βρηκε στην html σελίδα τα περιεχόμενα και εγραψε και το μικρό όνομα της συγγραφέως και τον τίτλο του κεφαλαίου.

Το επόμενο ερώτημα είναι "ποια είχε την ιδέα και ποιοι αντέγραψαν από αυτήν"
 

TGD

Μηνύματα
10.192
Reaction score
10.010
Α, τελικά την καλύτερη δουλειά την έκανε το Gemini. Δεν έβαλε αριθμους σελίδων, πήρε τον τίτλο του επόμενου άρθρου στα περιεχόμενα αντί του σωστού, κι έβαλε ως έτος το πότε ανέβηκε στο archive.org κι όχι ποτέ κυκλοφόρησε. Αλλά ήταν το μόνο που θα περνούσε μάθημα! Μονο 4 λάθος στοιχεία στα 22.
Το Copilot, μετα από περισσότερα prompt, 7 λάθη στα 22. Αλλά όχι φανταστικά στοιχεία, οδηγίες για αυτά που δεν βρήκε πώς να τα βρω.
 
Last edited:

minas

Πισιά
Μηνύματα
4.178
Reaction score
4.153
Πάντως η απάντηση στο "ποιος είχε την ιδέα να ταΐσει σε AI τις ασκήσεις του" είναι: όλοι.
 
  • Like
Reactions: TGD

TGD

Μηνύματα
10.192
Reaction score
10.010
Και η καλύτερη βαθμολογία των "python-docx" ήταν 4,2.
Αυτό το σκίτσο κοσμεί την πόρτα μου (και είναι desktop στον υπολογιστή της έδρας) αυτό το εξάμηνο:

 

Μηνύματα
3.938
Reaction score
6.225
Αν πάντως ζητήσεις στο chatgpt να σου γράψει την βιβλιογραφική αναφορά σύμφωνα με κάποιο πρότυπο (πχ Harvard) το κάνει συνήθως σωστά. Τα λάθη γίνονται όταν του ζητάς να βρει το ίδιο την πηγή και κυρίως στα δωρεάν μοντέλα.
 

TGD

Μηνύματα
10.192
Reaction score
10.010
Το πρώτο θέμα της άσκησης είναι να βρουν τα στοιχεία της βιβλιογραφικής αναφοράς, βλέποντας το βιβλίο/άρθρο/κεφάλαιο. Μετά να το εισάγουν στο βιβλιογραφικό εργαλείο του Word για να τους βγάλει τη βιβλιογραφία σε APA. Και μετά να το ξαναστήσουν με το χέρι σε ένα παλαβό σύστημα βιβλιογραφίας που είναι περίπου Chicago, αλλά όχι ακριβώς.

Ε, το βασικό πρόβλημα των -δωρεάν- ΑΙ που δοκίμασα ήταν στο πρώτο κομμάτι. Να τους δώσεις το λινκ στο κείμενο και να "τραβήξουν" τα βιβλιογραφικά στοιχεία. Στο βιβλίο τα πήγαν καλά, στο άρθρο άστα να πάνε... Και το πρόβλημα ήταν ότι μόνο το Copilot ήταν σαφές "αυτό δεν το βρήκα, συμπλήρωσε εσύ το xxxx". Στο Gemini απλά έλειπαν τα στοιχεία.

GEMINI:
Innemé, Karel C. "The Ascension Scene in the Apse of the Church at Dayr Qubbat al-Hawwa: A Comparative Study." Στο Christianity and Monasticism in Aswan and Nubia, επιμέλεια Gawdat Gabra και Hany N. Takla. Cairo ; New York: The American University in Cairo Press, 2013.

COPILOT:
Innemée, Karel C. “The Word and the Flesh.” In Christianity and Monasticism in Aswan and Nubia, edited by Gawdat Gabra and Hany N. Takla, pages xx-xx. Cairo: American University in Cairo Press, 2013.
 


Staff online

  • rose.athens
    Not in the mood Mod
  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.494
Μηνύματα
3.013.242
Members
38.456
Νεότερο μέλος
citizen$
Top