Μικρό bug Epson TW1000

Reaction score
170
Κατά τη διάρκεια της δοκιμής του Epson TW1000 έβαλα όπως συνηθίζω κάποια patterns από το HTPC για έλεγχο της σύγκλισης (προτιμότερα από dvd γιατί έτσι μπορώ να δώσω patterns με πάχος γραμμής μόλις ένα pixel). Τα αποτελέσματα ήταν απρόσμενα όπως μπορείτε να δείτε:

Αυτή είναι η κάρτα όπως θα έπρεπε να την δείχνει ο προβολέας:

Και αυτό είναι τι είδα (η φωτό είναι υπό γωνία σε σχέση με την οθόνη και βλέπετε τμήμα μόνο της πιο πάνω κάρτας):

Όπως βλέπετε ο Epson είτε δείχνει άλλα χρώματα από τα κανονικά (π.χ. οριζόντιες γραμμές) είτε δείχνει γκρίζο (π.χ. κάθετες). Το συγκεκριμένο φαινόμενο το παρατήρησα μέσω σύνδεσης HDMI και το έχω επιβεβαιώσει σε άλλα δυο κομμάτια, οπότε είναι σίγουρο ότι δεν έπεσα σε ελαττωματικό. Μάλιστα στον TW1000 ενός φίλου το δοκιμάσαμε και με σύνδεση RGB dsub15 όπου τα αποτελέσματα ήταν λίγο διαφορετικά, αλλά και πάλι δεν είχαμε σωστή απεικόνιση της κάρτας. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται ΜΟΝΟ σε στατικές εικόνες υπολογιστή. Κατά τη θέαση ταινιών μέσω υπολογιστή ή και dvd player δεν παρατηρείται κανένα πρόβλημα στην χρωματική απόδοση. Ακόμα και σε κανονική χρήση του υπολογιστή δύσκολα γίνεται αντιληπτό, κάποια εικονίδια στο desktop π.χ. έχουν ελαφρώς διαφορετική απόχρωση από τη συνηθισμένη.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Το πιθανότερο είναι ότι ο επεξεργαστής εικόνας του προβολέα εφαρμόζει και σε σταθερές εικόνες επεξεργασία που θα έπρεπε να γίνεται σε κινούμενες μόνο. Λογικά με ένα firmware upgrade μπορεί να διορθωθεί το πρόβλημα. Επίσης στην συντριπτική πλειοψηφία των σεναρίων χρήσης το πρόβλημα δεν είναι εμφανές και δεν επηρεάζει τον πολύ καλό κατά τ' άλλα προβολέα (γι' αυτό ίσως δεν το είχε αντιληφθεί και κανείς άλλος, απ' όσο ξέρω τουλάχιστον, μέχρι τώρα).

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
31.172
Απάντηση: Μικρό bug Epson TW1000

Λοιπόν το δοκίμασα κι εγώ και πράγματι σε κάποια patterns του Nokia monitor βγαίνουν λειψές οι γραμμές. Κοίτα να δεις.
Πάντως μόνο εκεί φαίνονται ευτυχώς.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Ναι, ενταξει το bug δεν θα εχει επιδραση στο 99% των χομπιστων αλλα μονο και μονο το γεγονος πως το ανακαλυψε ενας "δικος" μας ανθρωπος λεει πολλα...:bravo:

Reaction score
0
Μπράβο στον Δημήτρη!!!
Το έχει δοκιμάσει κανείς αυτό το και σε άλλους τριτσιπικούς προβολείς 1080p όπως D-ILA , Ruby κλπ??
Από που μπορεί να προέρχεται το πρόβλημα και πόσο επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα ??

Reaction score
170
Απάντηση: Μικρό bug Epson TW1000

Στο Ruby μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν γίνεται γιατί όταν τον είχα δοκιμάσει τον είχα υποβάλλει στην ίδια δοκιμή και δεν διαπίστωσα κάτι παρόμοιο. Γενικά απ' όσους προβολείς έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής, μόνο στον Epson έχω παρατηρήσει το φαινόμενο. Όπως είπα και στο αρχικό μου μήνυμα το τελικό αποτέλεσμα δεν επηρεάζεται καθόλου όσον αφορά κινούμενη εικόνα. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής είδα δύο ταινίες, μια σε HD, μία σε SD αλλά και αρκετά κλιπάκια, τόσο μέσω υπολογιστή όσο και μέσω dvd player και δεν παρατήρησα κάποιο πρόβλημα στα χρώματα.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.511
Members
38.708
Νεότερο μέλος
dhio