Μονόγραμμα ξανά στην ΕΤ1

Μηνύματα
28.176
Reaction score
50
Μονόγραμμα ξανά στην ΕΤ1

Εχει «γράψει» τη δική της ιστορία στη μικρή οθόνη. Εχει χαρακτηριστεί «εθνικό αρχείο» και όχι άδικα, καθώς καταγράφει βιογραφίες σημαντικών προσωπικοτήτων. Ο λόγος για τη ντοκιμαντερίστικη σειρά «Μονόγραμμα», που επιστρέφει στην ΕΤ1 από αυτή την Κυριακή (4/5, 19.00) με μια νέα σειρά βιογραφιών.

Η συγγραφέας και ακαδημαϊκός Γαλάτεια Σαράντη, με την οποία ξεκινά ο νέος κύκλος του «Μονογράμματος»
Το «Μονόγραμμα» θα κάνει πρεμιέρα με τη συγγραφέα (πεζογράφο) και ακαδημαϊκό Γαλάτεια Σαράντη. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1920 και αργότερα εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα.

Γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ' όπου όμως δεν αποφοίτησε, καθώς από νεαρή ηλικία αποφάσισε να αφοσιωθεί στη συγγραφή. Εντονη προσωπικότητα και παρουσία στα πνευματικά δρώμενα του τόπου μας, με κοινή αναγνώριση στο έργο της που δικαιώθηκε με την εκλογή της ως πρώτη γυναίκα ακαδημαϊκός στο ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας μας.

Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1945, με τη δημοσίευση του διηγήματος «Το κάστρο» που δημοσιεύτηκε στη «Νέα Εστία» και ακολούθησαν νουβέλες, μυθιστορήματα, διηγήματα και βιβλία για παιδιά. Εργα της μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, ρωσικά, σουηδικά, ουγγρικά, ρουμανικά, πολωνικά και ισπανικά.

Η νέα σειρά του «Μονογραμμάτος» περιλαμβάνει αυτοβιογραφίες του αρχαιολόγου της Κύπρου Βάσου Καραγεώργη, του ζωγράφου Γιώργου Λολοσίδη, του καθηγητή της ψυχιατρικής και ακαδημαϊκού Κώστα Στεφανή, του σκηνοθέτη και ηθοποιού Θανάση Παπαγεωργίου, του αρχιμουσικού και διευθυντή της ΚΟΑ Βύρωνα Φιδετζή, του καθηγητή, ιστορικού και ακαδημαϊκού Κώστα Σβολόπουλο, του Κύπριου χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη, του μουσικοσυνθέτη Θανάση Πολυκανδριώτη κ.ά.

Η Ηρώ και ο Γιώργος Σγουράκης υπογράφουν το «Μονόγραμμα» στην ΕΤ1

Η σκηνοθεσία των εκπομπών είναι της Ηρώς Σγουράκη και του Ανδρέα Αντωνιάδη, ενώ παραγωγός είναι ο Γιώργος Σγουράκης, στον οποίο ανήκει και η ιδέα του «Μονογράμματος». Οπως ο ίδιος λέει, η ιδέα ξεκίνησε από την ανάγκη ύπαρξης ενός αρχείου στην ελληνική κρατική τηλεόραση (σε εικόνα και ήχο), των πιο σημαντικών προσώπων του πνευματικού, καλλιτεχνικού, πολιτιστικού και κοινωνικού χώρου.

Ολα ξεκίνησαν το 1981 και η πρώτη προβολή έγινε στις 8 Μαρτίου 1982, με το «Μονόγραμμα» του Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου. Επί 26 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται στην επικαιρότητα με πολλαπλές επαναλήψεις των μοναδικών πλέον ντοκουμέντων. Συνολικά έχουν αυτοβιογραφηθεί 220 πρόσωπα και με τις επαναλήψεις οι προβολές έχουν υπερβεί τις 590, ενώ 80 εκπομπές έχουν περιληφθεί στο «Οπτικοακουστικό Αρχείο» της ΕΡΤ.

Ο τίτλος της εκπομπής «Μονόγραμμα» είναι από το ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη (με τη σύμφωνη γνώμη του) και είναι καθοριστικός για το αντικείμενο που διαπραγματεύεται: Μονόγραμμα = Βιογραφία.

Αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο κινηματογραφικό - τηλεοπτικό αρχείο και είναι ίσως το μοναδικό τεκμήριο σε εικόνα και ήχο όσων έχουν αυτοβιογραφικά καταγραφεί. Το σήμα είναι ακριβές αντίγραφο από τον σπάνιο σφραγιδόλιθο που υπάρχει στο Βρετανικό Μουσείο και χρονολογείται στον 4ο ώς τον 3ο αιώνα π.Χ. Το χαρακτηριστικό μουσικό σήμα που συνοδεύει τον γραμμικό αρχικό σχηματισμό του σήματος με τη σύνθεση των γραμμάτων του σφραγιδόλιθου, είναι δημιουργία του συνθέτη Βασίλη Δημητρίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
 

Μηνύματα
3.772
Reaction score
2.921
εκπληκτική μουσική στους τίτλούς και αν θυμάμαι καλά , είχε και ένα Εψιλον χαραγμένο σε μια πήλινη πλάκα!
Μακάρι παράλληλα να προβάλουν και το original!
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.653
Μηνύματα
2.870.326
Members
37.934
Νεότερο μέλος
daemon76
Top