Μπύρας ανάγνωσμα

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Μπύρες..........Απόλαυση όλη τη χρονιά,με φαγητό και χωρίς,με τσιγάρο ή άνευ,σε μπαράκια,παραλίες,παγκάκια,πλατείες,σπίτι ή όπου θέλουμε(εκτός απ΄ τ΄ αμάξι,οκ;).

Παρακάτω θα δείτε τα κυριώτερα είδη μπύρας,πως φτιάχνονται μια μικρή ιστορική αναδρομή στην ιστορία της μπύρας ανα τις χιλιετίες(πιθανόν είναι το αρχαιότερο ποτό κόσμου με σχεδον 6000 έτη ιστορίας) και κάποιες γευσιγνωστικές προτάσεις-αποτελέσματα.

Φυσικά όσοι θέλουν μπορούν να συνδράμουν,να διορθώσουν πιθανά λάθη ή να προτείνουν κάτι που μου έχει διαφύγει.

Κυριώτες πηγές είναι:

1) http://el.wikipedia.org/wiki/Μπίρα ,http://en.wikipedia.org/wiki/Beer

2) http://michaeljacksonthebeerhunter.blogspot.com/

3)Χρόνια ζυθοποσίας:137:

Τι λέτε ξεκινάμε?

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Λοιπόν ας αρχίσουμε με το τι είναι η μπύρα.

Μπύρα λοιπόν είναι το αλκοολικό απόσταγμα που παράγεται με την διαδικασία ζυμώσεως της βύνης.

Απλά,λιτά και κατανοητά.
Βέβαια η διαδικασία είναι νομοθετικά ελεγχόμενη οπότε δεν είναι όλα τα αλκοολικά παράγωγα της βύνης μπύρες.Για να μην σας τρομάζω πάντως όλα σκευάσματα που είναι μπύρα το αναγράφουν για να μπορέσουν να βγούν προς πώληση.Οπότε ψωνίζετε άφοβα.

Περνώντας παρακάτω θα δούμε μια,σύντομη, αναδρομή στην ιστορία της μπύρας.

Είναι γενικά αποδεκτό πως η παρασκευή της μπίρας έχει τις ρίζες της στους λαούς της εγγύς Ανατολής. Η πρώτη σαφής απόδειξη σχετικά με την μπίρα, προέρχεται από τους Σουμέριους και πρόκειται για μια ανάγλυφη αναπαράσταση που χρονολογείται περί το 3000-2800 π.Χ.. Είναι ωστόσο πιθανό η μπίρα να ήταν γνωστή και σε προγενέστερους λαούς της Μεσοποταμίας. Αναφορά στη μπίρα περιέχεται και στο έπος του Γκιλγκαμές καθώς και σε ποίημα Σουμέριων περίπου πριν από 4000 χρόνια, το οποίο μάλιστα θεωρείται και ως η αρχαιότερη γραπτή συνταγή για την παρασκευή μπίρας.
Οι Βαβυλώνιοι, που διαδέχθηκαν τους Σουμέριους, φαίνεται πως επίσης παρασκεύαζαν μπίρα από διάφορα δημητριακά. Στον κώδικα του Χαμουραμπί, ήταν κατοχυρωμένο το δικαίωμα στην πόση μπίρας και ειδικότερα γνωρίζουμε πως ήταν ανάλογο της κοινωνικής θέσης. Στους Αιγύπτιους πρέπει ήταν γνωστά περισσότερα από τέσσερα είδη μπίρας και πολλοί υποστηρίζουν πως ήταν το βασικό ποτό τους.
Στους παλαιότερους χρόνους, η μπίρα των ανατολικών λαών παρασκευαζόταν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που παρασκευάζεται και σήμερα, από κριθάρι και σπανιότερα από άλλα δημητριακά. Η προσθήκη λυκίσκου, σημαντική για τη βελτίωση της γεύσης, αλλά και για τη συντήρηση, χρονολογείται περίπου από το 1000 π.Χ.
Οι Αρχαίοι Έλληνες φαίνεται πως ήρθαν σε επαφή με τη μπίρα χάρη στους Αιγύπτιους και σύμφωνα με τον Πλίνιο χρησιμοποιούσαν λυκίσκο στην παρασκευή της. Στην Αρχαία Ελλάδα ωστόσο πρέπει να τη θεωρούσαν ποτό κατώτερης ποιότητας από το κρασί. Αντίθετα, η μπίρα ήταν περισσότερο ευπρόσδεκτη στους βορειότερους λαούς, όπως ήταν οι Θράκες, οι Σκύθες και οι Αρμένιοι, καθώς και στους Ίβηρες.
Οι Κέλτες και τα αρχαία γερμανικά φύλα γνώριζαν, τεκμηριωμένα, την μπίρα από τον 1ο π.Χ. αιώνα, αν και μάλλον αγνοούσαν το λυκίσκο. Το λυκίσκο αντικαθιστούσαν ως βελτιωτικά της γεύσης μείγματα διαφόρων χορταρικών. Η χρήση του λυκίσκου αναβίωσε στη Γερμανία το μεσαίωνα. Συγκεκριμένα, η πρώτη αναφορά στην καλλιέργεια λυκίσκου χρονολογείται το 768 μ.Χ στη μονή Φράιζινγκ της Βαυαρίας. Η στενή σχέση μοναστηριών και ζυθοποιίας πρέπει να οφείλεται στο γεγονός πως η μπίρα βοηθούσε τους μοναχούς να αντέξουν τις μακροχρόνιες νηστείες. Με την πάροδο των χρόνων, η μπίρα σταδιακά έπαψε να παράγεται οικιακά και μετατράπηκε σε εμπορεύσιμο είδος, αποτελώντας παράλληλα και σημαντική πηγή εσόδων για τους άρχοντες.
Η αναγωγή της μπίρας σε εμπορεύσιμο προϊόν, είχε ως αποτέλεσμα και την επιβολή μιας περισσότερο αυστήρης νομοθεσίας ώστε να εγγυάται και να κατοχυρώνεται η ποιότητα της παραγόμενης μπίρας. Το 1516, ο βαυαρός δούκας Γουλιέλμος Δ' εξέδωσε τον "Νόμο περί καθαρότητος" (γερμ. Reinheitsgebot), ίσως ο αρχαιότερος διατροφικός κανονισμός που ισχύει και σήμερα. Σύμφωνα με αυτόν, στη γερμανική ζυθοποιία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται άλλη πρώτη ύλη εκτός από κριθάρι, λυκίσκο και καθαρό νερό. Στον παραπάνω νόμο δεν αναφερόταν καθόλου η μαγιά, καθώς δεν ήταν ακόμη γνωστή.
Με το πέρασμα των χρόνων, η διαδικασία της ζυθοποιίας βελτιώθηκε σημαντικά με σημαντικό σταθμό την ανακάλυψη, στα μέσα του 19ου αιώνα, της τεχνητής ψύξης. Η τεχνική αυτή επέτρεψε την παραγωγή κάθε είδους μπίρας ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου. Η ζυθοποιία τελειοποιήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, μετά τα πειράματα του E.C. Hansen γύρω από τους ζυμομύκητες. Τον ίδιο αιώνα ξεκίνησε και η εμπορία εμφιαλωμένης μπίρας.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Παρακάτω θα περάσουμε στα είδη της μπύρας,για να αρχίσουμε να μπαίνουμε στο ζουμί της υπόθεσης

Λοιπόν οι μπύρες χωρίζονται σε δυό μεγάλες κατηγορίες,βάση του τρόπου παρασκευής τους.

Τις:

1)Lager

και

2)Αle.

Οι Lager είναι οι μπύρες που παράγονται με την διαδικασία της βαθείας ζύμωσης,δλδ οι ζυμομύκητες-άρα και η ζύμωση-δρούν στον πάτο της δεξαμενής.Επίσης η θερμοκρασία ζύμωσης είναι 7-12 οC.

Oι Αle είναι οι μπύρες που παράγονται με αφροζύμη,δλδ η ζύμωση λαμβάνει μέρος στην επιφάνεια της δεξαμενής.Η θερμοκρασίες στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι υψηλότερες,15-23 οC.

Συνεχίζοντας την διαδικασία φτάνουμε στο στάδιο της μεταζύμωσης,δλδ το πόσο αφήνουμε την μπύρα στη δεξαμενή να ωριμάσει(να ''ψηθεί'' κοινώς).
Οι Lager χρειάζονται ένα διάστημα περίπου 4-6 μηνών για αυτή την διαδικασία,ενώ οι Αle διάστημα 2 περίπου μηνών.Φυσικά οι νέες μεθόδοι ζυθοποιήσης (ψυχρή ωρίμανση) έχουν μειώσει τον χρόνο για τις Lager στις 3 εβδομάδες περίπου.Για τις Ale δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος γιατί τότε... δεν είναι Αle!

Tί είναι όμως αυτό που ξεχωρίζει τις 2 μεταξύ τους γευστικά?
Σε γενικές γραμμές οι Ale είναι πιο γεμάτες και αρωματικές ενώ οι Lager κάνουν παιχνίδι με την πικράδα και την οξύτητα.Οπότε δοκιμάστε πριν απορίψετε!

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Αφου (ελπίζω να) σας έβαλα στο κλίμα και να καταλάβατε τον 1ο διαχωρισμό καλό θα ήταν να αρχίσουμε να βλέπουμε αναλυτικότερα τα υπό-είδη που υπάρχουν.

Θα ξεκινήσουμε με την Lager και τις κατηγορίες αυτής:

Pale lager:Οι πιό διαδεδομένες.Είναι η Αmstel και γενικά οι μπύρες που βρίσκουμε παντού.Τις ξέρετε,τις έχετε δοκιμάσει!

Pils ή Pilsener:Οι εξευγενισμένες.Συνήθως πιό ξηρές και αρωματικές.Είναι οι Kaiser,Beck's,Krombacher,Veltins,Warsteiner,Stella και Pilsner Urquell.

Βock:Πιό αλκοολούχα απ τις υπόλοιπες(περιπου 6,5%) συνήθως σκουρόχρωμη,με βαριά γεύση και εντονη πικράδα.Ευρύτερα γνωστή είναι η Amstel Bock.

Steam beer:Eίδος μπύρας που την παράγει μόνο η Anchor Steam Beer brewery of San Francisco.Είναι αυτή:
http://www.anchorbrewing.com/beers/
Δεν την έχω δοκιμάσει.

Αυτές είναι οι βασικές κατηγορίες της Lager μπύρας.Αν έχετε κάποια σύσταση βεβαίως τη λέτε ή έχετε δει κάποιο λάθος το επισημαίνετε,όπως και απορίες που μπορεί να σας δημιούργησα.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Ρεμάλια εντάξει μέχρι εδώ?
Γιατί ακολουθούν οι Ale και θα χρειαστεί να κάνετε υπομονή με τόσα είδη που υπάρχουν:137:

Reaction score
0
Απάντηση: Μπύρας Ανάγνωσμα!

παιδια, πιο κατω δεν υπαρχει αλλο 1 θεμα με μπυρες? λεω εγω τωρα...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.025

Εσύ είσαι μικρή ακόμα. Να πας να πιεις τη βυσσινάδα σου.

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
107.719

Εσύ είσαι μικρή ακόμα. Να πας να πιεις τη βυσσινάδα σου.
Πάλι καλά που δεν σου είπε να πιεις το γάλα σου:138:

Reaction score
0

κακοι ανθρωποι (ουτε τν αποψη μου δε μπορω να πω :110:)...:139::143::142:

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Γιώργο συνέχισε παλικάρι μου να σε χαρώ. Αν και τώρα που το σκέφτομαι... έχεις κάνει ένα λάθος. Αυτό το άρθρο έπρεπε να μπει στην κατηγορία Hi Fi - Audio. :138:

...

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Καιρός όμως να καταδυθούμε στον κόσμο της Ale.
Παρόλο που είναι πιό εύκολο να παρασκευαστεί μια Ale απο μία Lager,o τρόπος διαδικασίας της Ale ,ειδικότερα λόγω υφηλών θερμοκρασίων,χαρίζει στην μπύρα αρωματικές ουσίες περοσσότερες απ ότι στην Lager.Διαφορετικά είδη βύνης και μαγιάς δίνουν διαφορετικές γεύσεις και αρώματα,ενώ φυσικά τεράστιο ρόλο και εδώ παίζει το νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της μπύρας.Οι αλκοολικοί βαθμοί ξεκινούν από το 4% και φτάνουν το 12% σπανίως.

Ξεκινάμε με την pale ale.Tον πίο διαδεδομένο τύπο.Αυτός έχει τους εξής διαχωρισμούς:

1)Altbier:Συνδυάζει την θερμή ζυθοποίηση και την ψυχρή αποθήκευση για να παρασκευαστεί.Πιο πικρή και πιό διαυγής,χαρακτηριστική είναι η Diebels Alt(τουλάχιστον αυτήν ξέρω εγώ).Περίπου 6% αλκοολ.

2)American Pale Ale:Είναι το αμερικάνικο αντίστοιχο της μπύρας που υπάρχει συνήθως στις αγγλικές pub.Αρώματα καραμέλας,φρουτώδης γέυση,μετρια πικράδα και σχετικά διαυγής.Χαρακτηριστικές είναι η Αncor Liberty Ale,η St-Ambroise και η Samuel Adams Boston Ale.Οι αλκοολικοι βαθμοί είναι συνήθως 4-7%.

3)Bière de Garde:Μπύρες γαλλικής κυρίως προέλευσης.Μπύρα 3μηνης τουλάχιστων ωρίμανσης σε βαρέλια.Δεν έχω πιεί ποτέ οπότε δεν την ξέρω.

4)English bitter:H πιό συνήθης μπύρα στις αγγλικές pub.Μέτρια πικράδα,φρουτώδης γεύση,κρεμώδης αφρός.4-6% αλκοόλ.Χαρακτηριστικές είναι η Foster's,Tetleys,Boddigton.

5)India Pale Ale.Αντίθετα από ότι πιστεύετε δεν είναι ινδική μπύρα αλλά έτσι ονομαζόταν η μπύρα που έστελναν στην Ινδιά οι Βρετανοί.Δεν έχω δοκιμάσει.

6)Irish red Ale:Κόκκινη μπύρα,μετρια διάυγεια,μετρια πικράδα,φρουτώδης γεύση,αρώματα καραμέλας.Χαρακτηριστικές είναι οι Smithwick's,Murphy's Red και Κillians.4-6% αλκοόλ

Eίδος της pale ale είναι η strong pale ale.Η διαφορά είναι κυρίως στους αλκοολικούς βαθμούς μιας και εδώ υπάρχει 7-12% αλκοόλ.
Χωρίζόνται σε:

1)Scotch ale.Τυπική είναι η Edinburgh Scotch Ale

2)English strong Ale.Οι εταιρίες που αναφέρω στην english bitter έχουν και μπύρες αυτού του είδους.Έχει αναπτυχθεί αρκετά στις pub την τελευταία 5ετία και αρκετές εισάγονται και εδώ.

3)Αmerican strong Ale.Τα ίδια με την english.Δεν ξέρω ποιές εισάγονται και δεν έχω δοκιμάσει καμία.

4)Βelgian strong Ale.Κορυφαίες μπύρες.Αλκοολικοί βαθμοί συνήθως από 8% και πάνω.Αρώματα καραμέλας,καπνού,γέυση φρουτώδης,μεστές μπύρες.Duvel και lucifer είναι οι πιό γνωστές.Προσωπικά θεωρώ την Duvel μια απ τις καλύτερες μπύρες που υπάρχουν παγκοσμίως.Αλλά αυτό είναι υποκειμενικό.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Γιώργο συνέχισε παλικάρι μου να σε χαρώ. Αν και τώρα που το σκέφτομαι... έχεις κάνει ένα λάθος. Αυτό το άρθρο έπρεπε να μπει στην κατηγορία Hi Fi - Audio. :138:

...
Κάτσε,ακολουθούν και οι hi-end.:137:
Aλλά δεν έχουμε τέτοια κατηγορία:101:
Είδατε που θα χρειαζόταν:142:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.148

όντως! το θέμα είναι ξεκάθαρα Hi-End!

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Συνεχίζουμε με τις Brown Ale.
Oνομάζονται έτσι λόγω χρώματος,το οποίο οφείλεται στις ποικιλίες κριθαριού ή σιταριού που χρησιμοποιούν.Εχούν περίπου 4% αλκοόλ και είναι μπύρες με σχετικά γλυκιά γέυση.Αρώματα σοκολάτας και καραμέλας,ελαφριά πικράδα.Χαρακτηριστικές είναι οι Newcastle Brown Ale,Manns Brown Ale(αγγλικες) και Sam Adams Brown Ale(αμερικάνικη)

Περνάμε στις stout.
Αντίθετα με τα κοινά πιστεύω οι stout είναι είδος ale μπύρας και όχι διαφορετικό είδος,μιας και αυτή ακολουθεί τον ίδιο,σχεδον, τρόπο παραγωγής για να φτιαχτεί.

Είναι σκουρόχρωμες μπύρες(σχεδόν μαύρες) και έχουν χαρακτηριστικό άρωμα καφέ.Αν αυτό σας θυμίζει κάτι,μαντέψατε σωστά μιας και είναι η Guinness.

Ποιά είναι όμως τα είδη της stout?(Tι νομίζατε,ότι δεν θα έχουν είδη?)

Λοιπόν έχουμε τις

1)Ιrish stout.Είναι η Guinness.Oπότε καταλαβένετε για ποιές μλάμε.Αρωμα καφέ,μαυρο χρώμα,κρεμώδης αφρός,μέτρια πικραδα,ξηρή μπύρα.

2)Ιmperial Stout.Δυνατός τύπος μπύρας.Λέγεται έτσι γιατί ήταν το είδος που εξαγόταν απ´την Αγγλία στην Ρωσσία.Δεν έχω πιεί.

3)Μilk Stout.Χρησιμοποιείται λακτόζη για την παρασκευή της.Δεν έχω πιεί.

4)Coffee Stout.Όπως είναι εμφανές μπύρα με καφεόσπορους κατα την παραγωγή.Δεν ξέρω αν εισάγεται και δεν έχω δοκιμάσει.

5)Οatmeal stout.Μπύρα με βρώμη.Δεν έχω πιεί και δεν ξέρω αν εισάγονται.Πάντως υπάρχουν πολλές διαφορετικές στο εξωτερικό οπότε είναι πολύ πιθανό να πετύχετε στη κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

6)Chocolate stout.Με σοκολάτα.Μην με ρωτήσετε τι,ποιές και γιατί.Υπάρχουν και βιτσιόζοι που καταστρέφουν την μπύρα βάζοντας σοκολάτα μέσα.Πιθανόν να είναι εφέυρεση μοναχών για υποκατάστατο του σεξ ή κάποιοι πυροβολημένοι Ελβετοί να μην ξεραν τι να κάνουν τόση σοκολάτα.:116:

Είδος stout είναι και η porter.Mέχρι πρότεινως όλοι πίστευαν ότι ήταν ίδιες μπύρες άλλα κάποιες μικροδιαφορες στα είδη βύνης τις διαχώρισε.Είναι αρκετά διαδεδομενη σε Αγγλία και στις Σκανδιναβικές χώρες αλλά δεν έχω βρεί στην Ελλάδα.Αμα βρείτε πείτε μου και εμένα να δοκιμάσω

Κλείνοντας τις βρετανικού στύλ ale υπάρχουν ακόμα οι mild ale και old ale.Δεν έχω δοκιμάσει κανέναν απ τους 2 τύπους.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Περνάμε τώρα στις γερμανικού τύπου Αle.

Eδώ βρίσκουμε τις Kolsch και σχεδόν όλες τις weisse.

Η Kοlsch είναι και αυτή μπύρα που παράγεται με την διαδικασία της θερμης ζύμωσης(ala ale) αλλά με την διακασία της ψυχρής ωρίμανσης(ala lager).
Είναι ηπιά πικρωδης,με αρώματα εσπεριδοειδών και απ τις πιο διαυγείς μπύρες.Δεν θυμάμαι εταιρίες αυτή την στιγμή(και ειλικρινά βαριέμαι να ψάξω) αλλά εισάγονται αρκετές και θα τις ξεχωρίσετε επειδή γράφουν

Kölsch

στην ετικέτα.

Κατόπιν συναντάμε τις weisse.
Αγαπημένες μπύρες στις μπυραρίες ανα την Ελλάδα λόγω μεστής γευσης,φρουτώδων αρωμάτων και χαμηλής πικράδας.Είναι θολές με αρκετες απ αυτές να έχουν υπόλοιπα μαγιάς και μέσα στο μπουκάλι.Χρειάζεται ειδικός τρόπος σερβισίσματος για να μην πάει η μαγιά στην μπύρα αλλά να κάτσει στον αφρό.Χαρακτηριστικές είναι οι Frantziskaner και Maisels.Εδώ θα δείτε ονομασίες όπως heffeweisse κτλ.Είναι διαχωρισμός που χρησιμοποιείται για να διαχωρίσει την περιοχή που έρχεται η κάθε μπύρα.Ούσιαστικά δεν έχω παρατηρήσει ιδιαίτερς διαφορές σε όλες αυτές τις μπύρες οπότε ψαξτε τ και εσείς παραπάνω.
Γνωστός καταναλωτής είναι ο Μάκης(τι ποιός Μάκης,ένας είναι ο Μάκης του AVSITE!).

Μετά έχουμε τις Pils.Είναι η Kaizer και η LowenBrau.Δεν χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση.Δοκιμάστε επίσης τις Jever,Krombacher,Holsten.

Oι Dunkel υπάγονται στις weisse μόνο που είναι πίο σκούρες.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424
Kαι φτάνουμε στο Βέλγιο.
Τι να πρωτοπούμε για την χώρα που έχει μερικές απ τις κορυφαίες μπύρες στον κόσμο!
Επειδή όμως το νήμα αυτό σας έχει μπουχτήσει μέχρι στιγμής ας ξεφύγουμε λίγο και ας μείνουμε σε κάτι που θα σας κεντρίσει.Τις μοναστηριακές μπύρες.

Ποιές είναι οι μοναστηριακές μπύρες?
Πολλές!!Πάρα πολλές.Περίπου 170 μοναστήρια Τραπίστων μοναχών υπάρχουν σε όλον τον κόσμο Από αυτά μόνο 7 έχουν την άδεια να χρησιμοποιούν τον όρο και το σημα Trappist beer στα προϊοντα τους.Πόσο σημαντικό είναι αυτό?Πολύ,γιατί αυτό είναι το αντίστοιχο των Grand Cru στο κρασί.Υποδηλώνει δλδ κορυφαία ποιότητα!Βέβαια και ιο υπόλοιπες μοναστηριακές είναι έξοχες μπύρες οπότε μην κυνηγάτε μόνο αυτές με τον όρο ΤRAPPIST,γιατί έσείς θα χάσετε.

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι περίφημες trappist beers?

Ξεκινάμε με την

Chimay.

Υπάρχουν 3 διαφορετικές.
Η red με 7% αλκοόλ.Χάλκινο χρώμα,φρουτώδης γέυση και αρώματα,ελάχιστα πικρή
Η triple με 8% αλκοόλ.Έντονο κίτρινο χρώμα με ανεπαίσθητη θολούρα.Αρώματα εσπεριδοειδών,μεστή γέυση.
Η blue ή grand reserve.Η βασίλισσα της σειράς,μια μπύρα που σαρώνει διακρίσεις και βραβεία.9% αλκοόλ,αρώματα λουλουδίων,γεμάτη γεύση τύπου κονιάκ.Βαθυκίτρινο χρώμα.Προσοχή γιατί λόγω γέυσης ξεγελάει και γίνεσαι κουδούνι πρίν το πάρεις χαμπάρι:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.905
Members
38.519
Νεότερο μέλος
gperdik