ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ-----

Reaction score
29
Γειά σε όλους είμαι σχετικά νέο μέλος Δημήτρης 38 ετών και αποφάσισα να ασχοληθώ με την βελτίωση του ήχου στο σπίτι μου. Σαφώς θα υπάρξουν κάποιες ανακατατάξεις κάποια πράματα πρέπει να πουληθούν και στη θέση τους να αγοραστούν κάποια άλλα. Το διάστημα αυτό επειδή τυχαίνει για καθαρά λόγους υγείας να βρίσκομαι σχεδόν συνεχώς στο σπίτι κρεβατομένος(μετά απο σπονδυλοδεσία στη μέση--δε το εύχομαι ουτε στο χειρότερο εχθρό μου) και αυτό μάλλον θα συνεχίσει να γίνεται για κανα 2 μήνες ακόμη, σκέφτηκα να αρχίσω να κάνω αυτό που ήθελα τόσα χρόνια να ασχοληθώ με τον ήχο στο σπίτι μου ξαραχνιάζοντας τα συστήματα που έχω :). Ότι έχω είναι αγορασμένο απο το γάμο μου το 1999 (παρεπιπτώντος έχω 2 αγόρια 9-5 μάρκα ταλιμπάν) και τα είχα αγοράσει (τα μηχανήματα :102:) θα έλεγα με μεγάλη προσοχή αφου απο μικρός ασχολιόμουν με τη μουσική. Δυστυχώς για αυτά όμως προέκυψαν οι γιοι μου οι οποίο γεροί να είναι, τα τελευταία χρόνια είχαν καταντίσει τα ηχεία δοκάρια και τον ενισχυτη μέρος που αφήνουμε τα πάντα πάνω του. Τελευταία λοιπόν και πριν κάνω την εγχείρηση είπα να τα μαζέψω στο γραφείο μου και να προσπαθήσω να τα φροντίσω αλλά και να τα ανανεώσω ακόμη. Αυτά είναι λοιπόν ένας ενισχυτής YAMAHA RX-V 795a RDS 5.1 HOME CINEMA και ηχεία όλα Β&W main DM603 S2 - rear DM302 - center CC3, σύνδεσα λοιπόν και τον ενισχυτή με το laptop μέσο οπτικής ίνας και μπορώ να πώ ότι άρχισα να το απολαμβάνω πάλι. Απλά σκέφτομαι να κάνω κάποιες αλλαγές.
Τώρα θα ήθελα να ρωτήσω καποια πράματα τα οποία ίσως και να είναι και χαζά για τους περισσότερους απο εσάς:
α)Όταν λέμε ότι το ήχείο δουλεύει απο 48hz - 20khz στο +-3DB αυτο τι σημαίνει :126:
β) Τηλεόραση η οποία συνδέεται με ΗDMI σε blu ray ή λαπtop και κατόπιν η συσκευή αυτή συνδέεται με ενισχυτή(ο οποίος δεν έχει HDMI) μέσο οπτικής ίνας τότε το αποτέλεσμα είναι το ίδιο με το αν ο ενισχυτής είχε HDMI;;;
γ)Αν ο ενισχυτής είναι μεγαλύτερος σε ισχύ απο ότι τα ηχεία μπορεί να υπάρξει πρόβλημα δηλ. ο ενισχυτής να είναι 7χ140 και εγώ να έχω το σύστημα που σας ανάφερα με την προσθήκη βέβαιa ακόμη 2 ηχείων και ενός sub. Kαι το αντίστροφο βέβαια αν ο ενισχυτής είναι μικρότερος.....

Aυτά για αρχή ελπίζω να μη σας κούρασα με τις χαζες απορίες μου ζητώ συγνώμη αν αυτό έγινε ...... γιατί ίσως έχω και άλλες στο μέλλον:)

Ευχαριστώ για το χρόνο σας

Reaction score
1
Καλησπέρα.

α)Όταν λέμε ότι το ήχείο δουλεύει απο 48hz - 20khz στο +-3DB αυτο τι σημαίνει :126:
Το ανθρώπινο αυτί διακρίνει συχνότητες από 20Hz έως 20kHz περίπου, αναλόγως της ηλικίας του ανθρώπου. Το ιδανικό ηχείο οφείλει να αναπαράγει όλες τις συχνότητες ανάμεσα σ' αυτό το εύρος και να τις αναπαράγει με την ίδια στάθμη. Το 20kHz είναι πολύ εύκολο για τα περισσότερα tweeter, το 20Hz όμως απαιτεί τεράστια woofer και ανάλογα ισχυρούς ενισχυτές.

Ο χαρακτηρισμός 48hz - 20khz στα +-3db σημαίνει πως το ηχείο μπορεί να αναπαράγει ήχους από τα 48Hz μέχρι τα 20kHz, σε μια στάθμη που αποκλίνει από μια τιμή (η οποία λέγεται ευαισθησία) το πολύ +3 ή -3 db. Το όριο των +-3db θεωρείται μια αποδεκτή τιμή ενός καλοφτιαγμένου ηχείου, για την μεταβολή της στάθμης του καθ' όλο το εύρος των συχνοτήτων που μπορεί να αναπαράγει. Επίσης, αυτή η προδιαγραφή ισχύει για καταναλισκόμενη ισχύ 1watt από μεριάς ηχείου και για απόσταση ακρόασης 1 μέτρου ακριβώς μπροστά από το tweeter, για χώρο χωρίς ανακλάσεις, και πολλές άλλες ιδανικές συνθήκες, που δεν είναι της παρούσης.

Υ.Γ. Η διακύμανση +-3db δεν είναι καθόλου μικρή, το να κυμαίνεται η στάθμη από τα +3db έως τα -3db είναι εύρος 6db, που σημαίνει πως οι συχνότητες με στάθμη -3db έχουν τη μισή στάθμη από αυτές των +3db.

β) Τηλεόραση η οποία συνδέεται με ΗDMI σε blu ray ή λαπtop και κατόπιν η συσκευή αυτή συνδέεται με ενισχυτή(ο οποίος δεν έχει HDMI) μέσο οπτικής ίνας τότε το αποτέλεσμα είναι το ίδιο με το αν ο ενισχυτής είχε HDMI;;;
Αν η τηλεόραση μπορεί να κάνει επανα-δρομολόγηση του ψηφιακού σήματος στην οπτική ίνα, ανεξαρτήτωw της κωδικοποίησης αυτού, τότε το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

γ)Αν ο ενισχυτής είναι μεγαλύτερος σε ισχύ απο ότι τα ηχεία μπορεί να υπάρξει πρόβλημα δηλ. ο ενισχυτής να είναι 7χ140 και εγώ να έχω το σύστημα που σας ανάφερα με την προσθήκη βέβαιa ακόμη 2 ηχείων και ενός sub. Kαι το αντίστροφο βέβαια αν ο ενισχυτής είναι μικρότερος.....
Η πραγματική ισχύς ενός πολυκάναλου ενισχυτή οικονομικής και μέσης κατηγορίας είναι πάντοτε χαμηλότερη από αυτή που ανακοινώνεται, κυρίως όταν χρησιμοποιούνται όλα τα κανάλια του. Αυτό οφείλεται στο μη ισχυρό τροφοδοτικό του. Είναι καλύτερα να πάρεις δυνατότερο ενισχυτή από τα ηχεία. Τα ηχεία αρχίζουν να παραμορφώνουν πολύ έντονα όταν υπεροδηγούνται, επομένως είναι αρκετά απίθανο να τα κάψεις οδηγώντας τα με ισχυρότερο ενισχυτή, χωρίς να το καταλάβεις. Αν ο ενισχυτής δεν είναι ισχυρός, τότε κινδυνεύεις περισσότερο να κάψεις τα ηχεία σου.

Reaction score
29
Απάντηση: ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ-----

Ευχαριστώ φίλε ήσουν κατατοπιστικότατος .......απλά όταν λές επαναδρομολόγηση τι εννοείς ;; οι νέες τηλεοράσεις έχουν αυτη τη δυνατότητα;;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σου

Reaction score
1
Re: Απάντηση: ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ-----

όταν λές επαναδρομολόγηση τι εννοείς ;;
Να μπορεί το ψηφιακό σήμα του ήχου, που μεταδίδεται μέσω HDMI, να περάσει αυτούσιο στην οπτική ίνα (φυσικά ως οπτικοί και όχι ηλεκτρικοί παλμοί), στο format που έχει κωδικοποιηθεί. Έτσι, η αποκωδικοποίηση και η ψηφιοαναλογική μετατροπή θα λάβει χώρα στον πολυκάναλο ενισχυτή σου, ο οποίος θα πρέπει να υποστηρίζει το ανάλογο format. Τα συνηθέστερα ψηφιακά format είναι το PCM (για στερεοφωνική μουσική), τα Dolby Digital και DTS (του DVD) και τα καινούργια Dolby TrueHD και DTS-HD (των Bluray και HD-DVD).

οι νέες τηλεοράσεις έχουν αυτη τη δυνατότητα;;
Δεν το γνωρίζω.

Reaction score
29

Ήθελα πάλι βοήθεια σε κάτι, αφού λοιπόν αποφάσισα να επιχειρήσω αναβαθμίσεις στο ηχοσύστημα μου, είμαι μεταξύ στο να αγοράσω καινούργιο τον Υαμαha Ζ7 ή να πάρω μεταχειρισμένο το Υαmaha Z9 ή ενα DENON ίδιας δυναμικής. Οι αναγκες και κινηματογραφικές αλλά και μουσικές ο χώρος έχει δυνατοτητες να γίνει ιδανικός. Θα ήθελα να ακούσω κάποιες γνώμες ρε παιδιά διότι έχω φάει κόλλημα με το Ζ9 αλλά παλιός ρε γμτ.....
Ευχαριστώ

Reaction score
29

Ξέχασα να πω οτι τα ηχεία που θα οδηγήσουν θα είναι κατά κύριο λόγο Β&W βασιζόμενα στα παλιά D603S2 και σε κάποιες καινουργιες προσθήκες B&W ή κάτι άλλο που μπορείτε να μου προτείνετε.

Τhaks mfs

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.434
Χρηματικό όριο που σκοπεύετε να κινηθείτε και μέγεθος χώρου;

Reaction score
29

Χρήματα έως 2500 max (αν πρόκειται για κάτι που πραγματικά αξίζει) μαζί με προσθηκες ηχείων......... χμμμ όσον αφορά τον χώρο τη στιγμή που μιλάμε είναι 10 τ.μ. αλλά με προοπτική άμεσα να γίνει τουλάχιστον 40 τ.μ
τχ mf

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.130
Members
38.534
Νεότερο μέλος
Drizzt