Νέος Προβολέας . Πριν τον Epson 9400 το χάος;

Μηνύματα
651
Reaction score
1.228
Στο σαλόνι που έχω παρουσιάσει εδώ και σας έχω απασχολήσει κυρίως για θέματα ήχου είμαι έτοιμος για το επόμενο βήμα και στην εικόνα.
Πάντα υπάρχει το δίλημμα 85" τηλεόραση ή προβολέας , αλλα ας το προσπεράσουμε και ας πουμε ότι αποφασίζω προβολέα.
Πριν τον epson 9400 το χάος ;
Προς το παρόν βλέπω 112" σε βαμμένο προσεκτικά γκρι τόιχο με έναν optoma hd 143x απο τον οπόιο ειμαι ευχαριστημένος απο αυτά που μου πρόσφερε 4 γεμάτα χρόνια σε ταινίες και αθλητικά. Είναι ο πρώτος προβολέας μου τον ευχαριστήθηκα πάμε παρακάτω τώρα.
Απόσταση θέασης 2,80μ περίπου με περιθόριο τοποθέτησης στο ταβάνι όπου θέλω.
Καθημερινά θα ανοίγει 2 ώρες minimum , συχνά όταν θα έχει αγώνες μπορεί να μένει και 5-6 ώρες αναμένος. ΣΚ λογικά θα ανάβει και δυο φορές τη μέρα.
Θεάσεις κυρίως βράδυ και μέρα με κλειστές κουρτίνες σε σχετικά κλειστό χώρο. Δεν με ενφιαφέρει να βλέπω με τα φώτα ανοιχτά , αλλά καμια φορά για χαζές θεάσεις ίσως μένει ανοιχτή η κουρτίνα. Το κάνω και τώρα , δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
Ψάχνω κάτι πιο cinematic απο αυτό που έχω με λίγο καλύτερο μαύρο και αρκρετά καλύτερη αντίθεση. Θα παίζει 70% ταινίες , κυρίως 4Κ HDR/DV μέσω του Dune HD realvision 4K+ και κατα 30% ποδόσφαιρο και μπάσκετ (cosmote, nova).
O χώρος είναι όσο μου επιτρέπεται σχετικά σκοτεινός με γκρι τοίχους , βαριές γκρι κουρτίνες καλυμένα λαμπάκια κτλ αλλά με λευκό ταβάνι.
Επισυνάπτω και μια δυο φωτό που βρήκα πρόχειρα απ το νήμα μου να σας θυμίσω τον χώρο.
 

Attachments


loggeo

Projectors
Moderator
Μηνύματα
7.250
Reaction score
8.777
Όμορφος χώρος, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι ιδανικές οι συνθήκες για βιντεοπροβολή.
Ποιο είναι το budget; Σκοπεύεις να βάλεις οθόνη;
Βάσει της χρήσης που κάνεις, θα σου ταίριαζε ένας ust laser προβολέας με alr οθόνη.
Κι επειδή θέλεις και λίγο καλύτερο black floor θα μπορούσες να κοιτάξεις σε lcd.
 

Μηνύματα
651
Reaction score
1.228
Ποιο είναι το budget; Σκοπεύεις να βάλεις οθόνη;
Βάσει της χρήσης που κάνεις, θα σου ταίριαζε ένας ust laser προβολέας με alr οθόνη.
2000€ σε καινούριο , 1500 σε μεταχειρισμένο. Δεν με ενδιαφέρει η σούπερ ακρίβεια ούτε τα super φωτεινά highlight στο hdr. Θέλω κάτι που δέχεται 4K hdr να βλέπω μια ταινία σε 110+" και να καταλαβαίνω τι γίνεται στις σκοτεινές σκηνές.
Εάν πάω τελικά σε προβολέα θα πάρω και οθόνη, μη φανταστείς Stewart κάτι οικονομικό. Ust laser πολύ δύσκολα δεν θέλω να βάλω το κεντρικό ηχείο χαμηλά σε ράφι.
Η αλήθεια είναι ότι θα βόλευε μια μεγάλη τηλεόραση μιας και τώρα δεν έχω καθόλου. Μια 55" Sony Bravia που έχω είναι παροπλισμένη καθώς το gaming room που είχα κάνει θα χρησιμοποιηθεί για άλλη χρήση.
Χωρίς να ξέρω πολλά πέρα απ τα θεωρητικά που διαβάζω από δω και από εκεί, το ιδανικό στο μυαλό μου θα ήταν να βιδωθεί η Bravia στον τοίχο για χαλαρές θεάσεις και gaming, drop down οθόνη και έναν προβολέα κατηγορίας EPSON 7100 - 9400.
 

loggeo

Projectors
Moderator
Μηνύματα
7.250
Reaction score
8.777
Σαν πρώτο βήμα θα σου πρότεινα να βρεις μια καλή μεταχειρισμένη Alr οθόνη.
Δε θα πιστεύεις στα μάτια σου πόσο θα βελτιωθεί η εικόνα του προβολέα σου.
Σκίζω τα πτυχία μου γι' αυτό. :D
Το αντιληπτό κοντράστ θα εκτοξευτεί, θα υπάρχει βέβαια μια μικρή περίπτωση να σε ενοχλεί το hotspot (αν κι αμφιβάλλω γι' αυτό).
Αργότερα μπορείς να αλλάξεις προβολέα.

Εδώ ή εδώ η συνολικά καλύτερη ALR οθόνη που υπάρχει.
Έχω την firehawk G3, δεν πίστευα στα μάτια μου τη διαφορά όταν, κάποτε, τη ζευγάρωσα με έναν infocus in83.
 

Μηνύματα
3.093
Reaction score
8.874
Καλησπέρα αγαπητέ venom7,
Στη θέση σου θα αγόραζα μία τηλεόραση για τη γενική χρήση της οικογένειας και ο προβολέας που έχεις θα είναι για προσωπική ευχαρίστηση.
Το αν θα αλλάξεις προβολέα σε 4Κ εξαρτάται από τα οικονομικά σου, πάντως γνωρίζεις ότι η τιμές μέχρι το διχίλιαρο που θέλεις να δώσεις δεν είναι ορίτζιναλ 4Κ, άσε που ο δικό σου προβολέας είναι κανά 3κιλο ενώ ο epson 9400 11 κιλάκια, και ο 7100 κανά 7άρι.
Τώρα αν δε θέλεις τηλεόραση θα πρέπει να βρεις έναν προβολέα με πάνω από 10000 ώρες, μη αλλάζεις λάμπα ρε παιδί μου, θα μου πεις τώρα τι κάνω με τον αντίστοιχο.......ΟΚ....και βάλε και μία σταθερή οθόνη.
Πάντως αν μπορούσα τώρα να πάρω προβολέα θα έπαιρνα έναν ultra short throw να γλίτωνα καλώδια, τοποθετήσεις οροφής, βάση, είναι ένα ντουβάρι πάνω από το κεφάλι μας !!! έχω τον 7400..
Η γνώμη μου.......
 



Μηνύματα
5.283
Reaction score
6.429
Εγω δεν θα επερνα alr υψηλου κερδους οπως η g3 ... στις επομενες γενιες g4 /5 το μειωσαν αλλα παλι ειναι υψηλο ...το hot spot ειναι το ενα κακο εχει κιαλλα :whistling: https://www.stewartfilmscreen.com/en/materials/firehawk-g5
do the math...
Το κατοφλι του μαυρου δε θα το βελτιωσει σε σχεση με τη βαφη* το λευκο θα σου μπουσταρει (οπως και αλλα...) αρα και το κοντραστ...
Με αυτη την υπαρχουσα ματ γκρι βαφη σου μπορεις ust στο ταβανι , αλλα το κακο με αυτους ειναι το καδραρισμα θελουν οπωσδηποτε σταθερη οθονη ...αρα παλι πας σε αγορα ...το καλο ειναι με μια απλη γκρι σταθερη μπορεις αλλα δεν ξερω εαν θες κατι κρεμασμενο και νεες γραμμες πανω απο την οθονη...φυσικα παιζει και να τον τοποθετησεις χαμηλα με οθονη για ust που ειναι οτι το καλυτερο για οικια και μικτες συνθηκες φωτισμου αλλα υπολογιζε στο χιλιαρικο αυτην.
*σε συσκοτιση
ust
normal
δυο προβολεις της ιδιας εταιρειας με πολυ καλο tone mapping /χρωματα/κινηση/πηγη φωτος μακριας διαρκειας ...οτι πιο προηγμενο υπαρχει σε αυτες τις τιμες..το μονο κακο; η αγορα απο γερμανια...
 

Μηνύματα
305
Reaction score
248
Αν είσαι διατεθειμένος να πλησιάσεις τα 2 χιλιάρικα, πήγαινε σε 9400. Το μαύρο και οι διαβαθμίσεις του γκρι που θα δεις, δεν υπάρχουν στους dlp. Αν δεν σε νοιάζουν αυτά, δες και λύσεις με φωτεινούς dlp led ή lazer, για να βλέπεις και σε ημίφως για πολλές ώρες, σαν τηλεόραση
 

loggeo

Projectors
Moderator
Μηνύματα
7.250
Reaction score
8.777
Εγω δεν θα επερνα alr υψηλου κερδους οπως η g3 ... στις επομενες γενιες g4 /5 το μειωσαν αλλα παλι ειναι υψηλο ...το hot spot ειναι το ενα κακο εχει κιαλλα :whistling: https://www.stewartfilmscreen.com/en/materials/firehawk-g5
do the math...
Do the math for us. Σπάσε το σε δεκάρικα να καταλάβουμε.
 

loggeo

Projectors
Moderator
Μηνύματα
7.250
Reaction score
8.777
Καλά δε θα περιμένω το Σωκράτη να απαντήσει. Θα το σπάσω εγώ σε δεκάρικα. :D
Πρώτα απ' όλα, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε για τις αξιόπιστες εταιρείες στο χώρο του AV είναι ότι ναι μεν δίνουν μετρήσεις που υφίστανται, αλλά για να πάρουν αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα συνήθως πάνε σε ακραίες και ανεφάρμοστες, για τον καταναλωτή, συνθήκες.
Παραδείγματα άπειρα. Ο Vincent Teoh μέτρησε τη νέα Oled της LG (G4) στα 3000 nits κι η καρτέλα του λευκού είναι μπλε. Ο jvc μου δίνει κοντραστ κοντά στα 80k:1, αλλά με την ίριδα και το laser τέρμα κλειστά (mode καντήλι).

Όπως είπα, έχω την G3 και φυσικά την έχω συγκρίνει με την G4. Το πραγματικό gain της G3 το μέτρησα λίγο πάνω απ' τη μονάδα σε ιδανικές συνθήκες και on axis. Δηλαδή με τον προβολέα κεντραρισμένο στον οριζόντιο άξονα και παίζοντας στον κάθετο (έχω lift).
Εδώ το έγκυρο accucal είχε μετρήσει το gain της G3 στο 0.9.
1704838779502.png


Εννοείται πως καθώς φεύγουμε απ' το axis που προτείνει ο κατσκευαστής (ο θεατής κινείται στον οριζόντιο ή κάθετο άξονα εκτος του sweet spot) το gain αρχίζει να πέφτει δραματικά.
Και υπάρχει λόγος γι' αυτό.
Οι ALR οθόνες είναι φτιαγμένες με τέτοιο τρόπο ωστέ να απορρίπτουν το φως (ανακλάσεις) από συγκεκριμένο σημεία και αυτό που δέχονται, το κατευθύνουν προς τον θεατή(sweet spot), περιορίζοντας έτσι τη φωτορύπανση του χώρου.
Το απότελεσμα είναι η ανάδειξη του προβολέα και ο πολλαπλασιασμός του κοντράστ. Άλλη εικόνα!
Δείτε το συγκριτικό εδώ. Όταν η κλασική λευκή οθόνη έδινε κοντραστ 10:1, η g4 έδινε 26:1!!! Υπερδιπλάσιο.
Προσοχή λίγο. Καμία οθόνη δε "γεννάει" κοντράστ. Αυτό το έχει ο προβολέας και με κάποια τρικ εξουδετερώνεται η επίδραση του χώρου.
Για να γυρίσω στο σύγκριση g3 με g4. Κι εγώ θα ήθελα τη δεύτερη. Όχι γιατί έχει μικρότερο gain. Μικρή η διαφορά (αν υπάρχει πραγματικά) και μάλιστα η g3 δίνει τη δυνατότητα να κλείσει κι άλλο η ίριδα και να πάρουμε κατιτίς παραπάνω σε κοντράστ.
Η g4 έχει λιγότερο λαμπίρισμα, που κάποιους μπορεί να τους ενοχλεί. Νομίζω πως έχει και καλύτερο half gain.
Αλλά εδώ μιλάμε για πανάκριβες οθόνες που αρχικά θα ματσαριστούν με φθηνό προβολέα.
Όποια ευκαιρία βρίσκεται για χαμηλή τιμή, ειδικά για τέτοιο χώρο, καλό είναι να μη χάνεται.
Επιμένω ότι για αρχή είναι πιο σημαντική απ' την αλλαγή προβολέα.
Τώρα αν ο φίλος θέλει να ξεκινήσει πρώτα από τηλεόραση είναι διαφορετικό θέμα.
 

Μηνύματα
5.283
Reaction score
6.429
Τα στοιχεια ειναι απο την μαμα εταιρεια και προτεινει 1.6 ελαχιστη αποσταση για αποφυγη hot spot.
Ο φιλος εχει στα 3.3-3.4 και θα ανοιξει πανω απο 110'με τον υπαρχον, αν μπλεξει με αλλους ογκοοδεστερους θα μικρυνει ακομη.
Αρα θελει το ελαχιστο 4 μετρα εαν μεινει στις 110' ...
Η g4 θα εχει καλυτερη υφη , ποιο ομαλη βαφη , αυτο ειδικα στις οριακες αποστασεις μειωνει το φαινομενο λαμπυρισματος, χρωματικου ντριφταρισματος, εμφανιση υφης ως κοκο στα φωτεινα σημεια στα παναρισματα ειδικα σε αυτην στα καθετα.
Να πω κιαλλα; :rolleyes:
Σε συγκριτικο που ειχε κανει το projector central σε σχεση με αλλες τα περιγραφει σχεδον ολα αυτα , υπαρχουν αλλες που τα πανε καλυτερα φυσικα...
To ποσο ενοχλουν ολα αυτα καποιον ειναι πολυ σχετικο , το εχω ξαναπει στα % τα χαλαμε.
Τωρα η σειρα ειναι κοντραστ,χρωματα,αναλυση σαφεστατα προτεραιοτητα εχει το κοντραστ και εαν αυτο ειναι το πρωτο που πρεπει να φροντιστει , συμβιβαζομαστε με τα υπολοιπα...
Οι alr χωριζονται σε βαφης και σε φακοειδεις οι πρωτες εχουν καλυτερα νουμερα κοντραστ* οι δευτερες καλυτερη απορριψη περιβαλλοντος φωτος ...:o
Το πως , απλα με διαφορετικο τροπο.
Για να μην σας ζαλιζω και με πραματα που ισως ξερετε οι δευτερες ειναι ποιο αποτελεσματικες σε περιβαλλον υψηλου φωτισμου και μαλιστα χωρις τις παρενεργιες των βαφης...
Οι βαφης ειναι ποιο κοντραστατες ακομη και στο ποιο καταμαυρο περιβαλλον γιατι αυξανουν το πραγματικο κοντρατ αφου αυξανουν τον συντελεστη του cr , λογω των δυο κυριως χρωματων γκρι/ασημι(=υπερλαμπρο λευκο) .
Εγω που εχω αρχισει να γινομαι παραξενος (ημουν παντα μαλλον :D)μονο lambertian surface, ματ βρε παιδι μου :p
 

Μηνύματα
651
Reaction score
1.228
@loggeo Ωραία , εάν αποφασίσω να επιμείνω στην βιντεοπροβολή δεν βλάπτει να πάρω πρώτα μια ποιοτική ALR οθόνη να παίξω με τον ήδη υπάρχον προβολέα και στη πορεία βλέπουμε.
Μια επιλογή είναι λοιπόν από τα μεταχειρισμένα η σταθερή firehawk G3 που απ' ότι καταλαβαίνω δύσκολα θα βρεθεί , ειδικά από Ελλάδα, τέτοιες οθόνες δεν πωλούνται εύκολα μιας και η μοναδική αναβάθμιση που αξίζει είναι ο κάτοχος να πάει σε παραπάνω ίντσες.
Τι άλλα μοντέλα μπορώ να κοιτάζω ; Θα βόλευε pull down alr για να μπει και η bravia στον τοίχο και να ησυχάσω προσωρινά αλλά τέτοιες stewart, δεν είναι για την τσέπη μου.

@SOCO Στην αναζήτηση που έκανα οι περισσότερες γήινες ALR συνδέονται άμεσα με UST μηχανάκια , κάτι πολύ δύσκολο μιας και το κόστος για προβολέα + κατάλληλη οθόνη θα εκτοξευθεί πλησιάζοντας τιμές μεγάλης oled, συν τον γρίφο τοποθέτησης του κεντρικού.
Φίλε @ThanasisR δεν είχα αξιολογήσει σωστά τον όγκο τον μηχανημάτων που κοίταζα, ισχύει ότι δεν θα αρέσει ένα τέτοιο ντουβάρι ( epson 9400) πάνω από τα κεφάλια μας.

Είναι δύσκολη απόφαση από τη στιγμή που υπάρχει ακόμα η ιδέα της τηλεόρασης , δεν κρύβω ότι ήμουν έτοιμος να πάω σε μεγάλη tv αλλά άντε να πέσεις σε κανα πάνελ περίεργο και να βγάλεις άκρη μετά με τα καταστήματα.
Εάν αγόραζα πάντως τηλεόραση μάλλον θα πήγαινα σε sony από τα sony center , κάτι τέτοιο (που την έχω ήδη σε 55" μόνο για gaming ) ή τέτοιο.
Την πρώτη πάντως θυμάμαι τη πήρε ένα παιδί από εδώ , στο χρόνο μαύρισε το πάνελ και το έπαιζαν τρελίτσα στη sony.
Είμαι μπερδεμένος μάλλον τυχαία θα γίνει η δουλειά , ότι βρω πρώτο σε καλή τιμή και πως θα μου έρθει εκείνη την ώρα.
 

billpeppas

A/V "Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.531
Reaction score
5.729
Καμμιά βιβλιοθήκη δεν παίζει στην πλάτη μπας και χώσεις εκεί το ντουβάρι (Epson 9400) ?
 


Μηνύματα
651
Reaction score
1.228
Καμμιά βιβλιοθήκη δεν παίζει στην πλάτη μπας και χώσεις εκεί το ντουβάρι (Epson 9400) ?
Έχει μια πίσω δεξιά , βάζω φωτό απο το πίσω μέρος του χώρου μια παλιά που βρήκα στο νήμα μου.
Ο πίνακας είναι στο κέντρο του δωματίου και μπροστά έχει τραπέζι , δεν χωράει βιβλιοθήκη εκεί.
Ο 9400 ξέρω ότι έχει ικανοποιητικό shift , έχει τόσο ώστε να κεντράρει την εικόνα ; Να τη φέρει ας πούμε 1,5μ αριστερά.
Το λιγότερο είναι αυτό , εάν τον είχα κάπου θα τον βόλευα, έστω πίσω σε κατασκευή ράφι ή κάτι τέτοιο σε συνδυασμό με μακρύτερο hdmi.
Αν τον πάρει σε λευκό θα είναι λιγότερο ορατός.
Θέλω να βάλω 4 άτμος σε λευκό , εάν μπει και το θηρίο, θα έχω γκρίνια δε πα να είναι και ημιδιάφανο.
 

Attachments


Μηνύματα
606
Reaction score
79

Μηνύματα
7.229
Reaction score
1.218
Εγω υστερα απο αρκετους βιντεοπροβολεις πηρα αυτη https://www.kotsovolos.gr/sound-vision/televisions/led-lcd/292709-tv-led-98-tcl-98p745. Στα λεφτα αυτα δεν νομιζω να βρεις καλυτερη εικονα . Τωρα βλεπω πως την εχουν ανεβασει στα 2400 ομως και παλι τα αξιζει.
Όχι, το λίνκ τη δείχνει στα 1999€. Νομίζω για 98" τηλεόραση, αν ξεπεράσεις το προφανές (ότι είναι 98" τηλεόραση) είναι εκπληκτική τιμή.
 

kostas999

Ανάποδη Πυξίδα
Μηνύματα
950
Reaction score
978
Μετά από 30 χρόνια με προβολέα και με το μπάτζετ/χώρο σου, μόνο TV θα σου έλεγα. Απλά αν καταφέρεις να ανέβεις λίγο στην τιμή θα πάρεις δραματικά καλύτερη εικόνα. Το φθηνό και μεγάλο πολλές φορές είναι αποκαρδιωτικό. Πήγαινε 77 ή 85 ίντσες με πολύ καλύτερη εικόνα
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.715
Reaction score
28.072
Μετά από 30 χρόνια με προβολέα και με το μπάτζετ/χώρο σου, μόνο TV θα σου έλεγα. Απλά αν καταφέρεις να ανέβεις λίγο στην τιμή θα πάρεις δραματικά καλύτερη εικόνα. Το φθηνό και μεγάλο πολλές φορές είναι αποκαρδιωτικό. Πήγαινε 77 ή 85 ίντσες με πολύ καλύτερη εικόνα
Πήρε καλέ. :)

Είναι ο ίδιος που πήρε την 85άρα Sony mini LED. :)
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.694
Μηνύματα
2.870.126
Members
37.945
Νεότερο μέλος
daemon76
Top