Να πάω Hypex, ή όχι;

Reaction score
7
Γεια χαρά σε όλους.

Είμαι ένας πολύ νέο μέλος στο forum DIY αλλά αρκετά παλιός σε ερασιτεχνικές ιδιοκατασκευές σε προενισχυτές, ενισχυτές ισχύος, με τρανζίστορ και λυχνίες, ηχεία κλπ. από αρκετά χρόνια πίσω.
Με τους ενισχυτές όμως τάξης D δεν έχω ασχοληθεί καθόλου.

Θα ήθελα την ηχητική εμπειρία σας σχετικά με τους Hypex . Έχουν το ηχητικό αποτέλεσμα ενός ενισχυτού τάξης ΑΒ? δεν λέω για τάξη καθαρή Α οι οποίοι έχουν πολύ χαμηλή απόδοση αλλά εκπληκτικό ήχο.

Επειδή ήδη έχω 2 μετασχηματιστές 400VA με δευτερεύον 2Χ34V( πυρήνας ΕΙ) από την δεύτερη ιδιοκατσκευή ενός τελικού ενισχυτή 2Χ60W που είχα φτιάξει πριν από 30 χρόνια και τον οποίο τώρα έχω σε αχρηστία, σκέφτηκα να τους χρησιμοποιήσω για να κατασκευάσω έναν τελικό ενισχυτή για έναν φίλο μου χρησιμοποιώντας το module της Hypex UCD180HG (http://www.sfb.net/) τα οποία αν δεν κάνω λάθος μια τάση τροφοδοσίας +- 40V εως 45V είναι αρκετή για να βγάλουν περί τα 150W στα 4Ω.

Θα ήθελα να ρωτήσω εάν αυτό το module απαιτεί ψήκτρα και τι μεγέθους καθώς επίσης oi συνδέσεις που χρειάζονται είναι η κλασική είσοδο του σήματος από τον προενισχυτή 100Κ περίπου (RCA) , η έξοδος προς τα μεγάφωνα και η τροφοδοσία με DC + ,- 40V περίπου?
Χρειάζεται κάποιο βοηθητικό κύκλωμα προστασίας?

Τέλος θα ήθελα τις ηχητικές εμπειρίες / απόψεις σας σχετικά με το εάν πρέπει να χρησιμοποιήσω τα module Hypex τάξης D η να καταφύγω στην δοκιμασμένη τάξη ΑΒ σαν τα εξαιρετικά module του Anthony Holton (http://www.aussieamplifiers.com/onlineshop.htm )

Ευχαριστώ εκ των πρωτέρω.

Τάσος Α.

Reaction score
1.772
Απάντηση: Να πάω Hypex, ή όχι;

hypex δαγκωτο.

στην εκδοση με hxr φλερταρουν με την ταξη Α.

Reaction score
7

Back,
Σε ευχαριστώ για την απάντηση.
Δηλαδή εάν παραγγείλω το Hypex UCD180 HxR δεν απαιτείται κάτι άλλο εκτός από τον Μ/Τ τροφοδοσίας την γέφυρα ανόρθωσης τους ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές και κάποια πρόσθετη ψήκτρα η οποία δένει στην μπλέ Ταφ ψήκτρα?

Όλες οι συνδέσεις εισόδου (unbalance), εξόδου προς μεγάφωνα καθώς και η τροφοδοσία με +45V, 0V, -45V συνδέονται πάνω στο ανωτέρω module η απαιτείται και κάποιο πρόσθετο τεμάχιο που πρέπει να παραγγελθεί?

Ευχαριστώ.

Reaction score
1.772

να παρης και τα τροφοδοτικα της hypex.

μπορη να σου φαινεται απλο να βαλης μια γεφυρα και δυο πυκνωτες αλλα δεν ειναι

καθολου.

οι class d ειναι ευαισθητοι στην τροφοδοσια τους και το τροφοδοτικο της hypex ειναι

κορυφη.

θα σου ελεγα να παρης το smps αλλα μια και εχεις ηδη τους μ/τ παρε το γραμμικο.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.585

επέτρεψέ μου εμένα να επιμείνω για το smps...

άσε τους μετασχηματιστές στην άκρη....

Reaction score
1.772

επέτρεψέ μου εμένα να επιμείνω για το smps...

άσε τους μετασχηματιστές στην άκρη....
ενα δικιο το εχεις αλλα οι μετασχηματιστες ειναι που οδηγησαν

τον ανθρωπο στην κατασκευη αυτη.

Reaction score
7

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις υποδείξεις σας. Από ότι είδα τα τροφοδοτικά αυτά είναι κομμένα και ραμμένα για τα module της Hypex.
Δυστυχώς όμως αν πάρω και αυτά ξεφεύγω από το budget που διαθέτει ο φίλος μου που θα του φτιάξω τον ενισχυτή εκμεταλλευόμενος τους Μ/Τ που ήδη έχω.
Έτσι θα στραφώ στην κλασική συνταγή της τάξης ΑΒ χρησιμοποιώντας το πολύ καλό δικάναλο module του Anthony Holton http://www.aussieamplifiers.com/nxv202ps.htm
Πάντως αν αποφάσιζα να έφτιαχνα άλλον ένα τελικό (έχω ήδη 4 δικάναλους τελικούς με τρανζίστορ δύο μονοκάναλους και έναν δικάναλο με λυχνίες καθαρή τάξη Α) θα τολμούσα έναν τελικό τάξης D εφόσον τον άκουγα κάποιον Hypex πως παίζει γιατί δεν μπορώ να φανταστώ πως ενισχυτές τάξης D που τους βάζαμε στα ενεργά subwoofer για Home Theater παίζουν εξίσου καλά με την κλασική συνταγή της κλάσης ΑΒ.
Παρακάτω μερικές φωτογραφίες από παλαιότερες κατασκευές μου.
Ευχαριστώ και παλι. :114::114:
Αλήθεια, πως μπορω να βάλω φωτογραφίες που εχω στον δίσκο και οχι απο το http://....

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.472
Φωτογραφίες μπορείτε να βάλετε μόνο μέσω κάποιας υπηρεσίας hosting,όπως τo photobucket κτλ.

Reaction score
10

Ωραίες κατασκευές!
Αφού πιάνουν τα χέρια σου θα σου έλεγα να δοκιμάσεις με πρώτη ευκαιρία τα modules της Hypex.
Θα εκπλαγείς!
Αν κάνεις μια αναζήτηση στο site θα βρεις μερικές από τις κατασκευές μας με Hypex.

Reaction score
7

Θα ηθελα να ακούσω καποιον Hypex πριν αρχίσω την κατασκευή. Εχω πήξει στους τελικούς και εχω κουραστεί να τους σκαντζάρω οταν βαριέμαι τον ηχο καποιου και βάζω στην θέση του καποιον αλλον για αλλαγή.
Ευχαριστώ παντως για τις συνβουλές σας.:114:

Reaction score
7

Ναι gstriftos,
με τα OPA 627 της BURR-BROWN φανταστικός προενισχυτής!!!
Με τον παλμογράφο που τον μέτρησα πήγε απο 5-1.000.000Hz χωρίς να πέσει ούτε μια γραμμή η τάση στην εξοδό του. Απο 1.100.000Hz και πάνω άρχισε να πέφτει...

m_v

Reaction score
25
Re: Απάντηση: Να πάω Hypex, ή όχι;

Ναι gstriftos,
με τα OPA 627 της BURR-BROWN φανταστικός προενισχυτής!!!
Με τον παλμογράφο που τον μέτρησα πήγε απο 5-1.000.000Hz χωρίς να πέσει ούτε μια γραμμή η τάση στην εξοδό του. Απο 1.100.000Hz και πάνω άρχισε να πέφτει...
Μήπως είναι από εxtreme audio video ΔΕΚ 2001-ΦΕβ 2002? (έχω χρησιμοποιήσει σε πολλές κατασκευές το τροφοδοτικό του).

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.846

Με σηματακι FErrari επανω η κανω λαθος?Σουζα τ'αλογακι θα παιζουν πολυ καλα.
Παντως εξαιρετικη δουλεια για ιδιοκατασκευη

Reaction score
7

Μπορει να το ειχε δημοσιεύσει και το Extrime Audio. Τα σχέδιο και τα υλικά τα πήρα απο τον Μανώλη Τζωρτζάκη, πάντως ειναι πολύ γνωστό σχεδιο και κυκλοφορει σε αρκετές DIY σελίδες.
Το αλογάκι ειναι απο κολώνια της Ferrari καθώς είμαι και φαν της. Ναι όντως παίζει πολύ καλά.

Reaction score
1.188

Πολύ ωραίες δουλειές έχεις κάνει!!!

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.452
Members
38.702
Νεότερο μέλος