Ξέπλυμα Δίσκων - Νερό Βρύσης - Distilled κ.ά πολλά

Μηνύματα
42
Reaction score
31
Όντας σύζυγος φαρμακοτρίφτισσας είχα πάντα εύκολη πρόσβαση σε 99.9% ισοπροπυλική και Water For Injection (απιονισμενο/distilled).
Μια ζωή έφτιαχνα το δικό μου υγρό καθαρισμού:
-4 μέρη Water For Injection
- 1 μέρος isopropyl alcohol 99.9%
- 1 σταγόνα Fairy Pure&Clean (άχρωμο χωρίς προσμίξεις). Παλιά χρησιμοποιούσα οποιοδήποτε (πραγματικά δε νομίζω να έχει κ τόση διαφορά να βάλεις Ava Perle η οτιδήποτε, διαολε) , απλά με τα χρόνια διαβάζοντας αναλύσεις επί αναλύσεων περί "what type of detergent/ Dawn" κλπ σε Engine, Audiokarma κλπ όλοι κατέληγαν στο neutral, clean, no-chemicals Dawn. Dawn equivalent για Ευρώπη είναι το Fairy, άρα Fairy Clean&Pure. Μιλάμε για επιστήμη όχι αστεία.

Εν πασει περίπτωση, με αυτό τον τρόπο και πανακια μικροινων από τα ποιοτικά γνωστων εταιρειων Scotch / 3M κλπ κ πάντα με προσοχή στο πλύσιμο τους , ήπιο, κρύα πλύση κλπ η στο χερι) , από τα 4-5000 περίπου κομμάτια της συλλογής μου, έχουν καθαριστεί σίγουρα τα 2000. Εννοείται ευχαριστημένος, για μένα κ τους πιο πολλούς πιστεύω είναι ο καλύτερος τρόπος
** μιλώντας πάντα για λύσεις ΠΛΗΝ κανονικού πλυντηρίου.
Αξιόλογη κ σπάνια μεν, δεν μιλάμε ομως για καμία Mint συλλογή (όχι ότι δεν υπάρχουν κι αυτά αλλά κατάλαβες) , από τα 16 μου στα κάθε λογής γιουσουρουμια, μια ζωή να ψάχνω για το μαύρο φετίχ από δω κ από κει...ακόμα κ στις διακοπές.
(ναι σε απομακρυσμένο νησι πριν πολλά χρόνια. Άμα έχεις μπλα μπλα..)
Πλάκα πλάκα θα ήταν ωραίο θεματακι "Τρελές Ιστορίες Ανεύρεσης Θησαυρών" είτε για δίσκους, πηγές, κλπ..

Κάπου εδώ έρχεται κ η ανησυχια μου. Λίγο η άδεια, λίγο η ζέστη που με εχει βαρεσει άρχισα να σκέφτομαι "ρε μπας κ κάνω μακακία τόσα χρόνια με το νερό βρύσης / tap water;"
Και δώστου searching στα γνωστά φόρουμ έξω κ να ψάχνω με 40 βαθμούς στη παραλία περί σκληρότητας νερού στην Ήπειρο. 😂

Μετά λοιπόν τον καθαρισμό κ τη σαπουναδα με το υγρό κ το μικροινων, ξεπλενω κάτω από τη ΒΡΎΣΗ (απλή , όχι με φίλτρο) προσεχοντας φυσικά τις ετικέτες (μετά τόσα χρόνια το χέρι πάει μόνο του) και ΜΕΤΆ κάνω το τελικό ξέπλυμα με Water For Injection (Distilled).

Και ακούω τόσα κ τόσα χρόνια "no tap water" κ τα σχετικά περί αλάτων κ μετάλλων , αλλά πάντα έλεγα αφού ξεπλενω με WFI δεν είμαι ΟΚ; Και όσο περνούσαν τα χρόνια δεν έβρισκα κάποιον να κάνει το ίδιο κ λέω "ρε μπας και;"
Ρε παιδιά, υπάρχει περίπτωση αυτά τα άλατα / μέταλλα κλπ του νερού βρύσης να μη μπορούν να ξεπλυθούν από το Distilled/wfi/απιο; Σε αυτό βασίστηκα εξ'αρχης παίρνοντας γνώμες φαρμακοποιών, χημικών κλπ οι οποίοι με είχαν διαβεβαιώσει τότε ότι γι'αυτό χρησιμοποιειται το απιο/ Distilled / wfi κ στα εργαστήρια, ότι κ η ελάχιστη έκπλυση να γίνει (Δλδ απλά να περάσει από πάνω φιλμ απιονισμένου/distilled/wfi) παρασέρνει αυτομάτως κάθε υπόλειμμα άλατος, μεταλου κλπ. συντελλοντας στον πλήρη καθαρισμό του σκεύους, πλαστικού ογκομετρικός σωλήνα κ.ο.κ.
Γι'αυτό κ εγώ σκεφτόμενος οικονομικά εξαρχής (γιατί κανονικά θέλουν και generous amounts of rinsing με Distilled τρομάρα τους) κι επειδή είναι πανάκριβο , ακόμα κ γω που έχω πρόσβαση , δεν το παίρνω τσάμπα φυσικά, κι όταν μιλάμε για 5000 δίσκους κ θες μισό water for injection τον δίσκο, καλύτερα να αγοράσω πλυντήριο..
Και δεν μπορώ να καταλάβω τόσα χρόνια που λένε έτσι απλά "rinse with plenty of distilled" , το βασικό στο δικό μου το μυαλό τουλαχ τόσα χρόνια είναι να απομακρινω τη λασπουρια, βρώμα , σαπουναδα όλο αυτό το μίγμα από το δίσκο ... Αυτό θέλει πίεση κ οντως generous amounts γι'αυτό θέλει βρύση κ μετά κάνω την τελική έκπλυση με WFI και αφήνω σε ψιλοκλειστο χώρο να στεγνώσουν μόνοι τους..
** Τα νερά εδώ Ήπειρο είναι μέτριας-κανονικής σκληρότητας , όπως κ σε Αθήνα, Θεσσαλία.
*** Αποκλειστικο ξέπλυμα με Distilled κάνω μόνο στα NM κ πολύ σπάνιους η πολύ πολύ αγαπημένους δίσκους. 100 στα 4Κ κομμάτια , εκεί δεν τσιγκουνευεσαι το WFI.

Δες και εδώ
Λιγο υγρο σαπουνακι πανω σε ενα σφουγγαρι μαλακο,βρεχουμε,καθαριζουμε και απο τις δυο πλευρες,ξεπλενουμε πολυ καλα,επαναλαμβανουμε μια φορα ακομη,τον αφηνουμε δυο λεπτα να στραγγιξει λιγο,να φυγουν τα πολλα νερα,μετα γεμιζουμε με απιονισμενο νερο μια λεκανη μεγαλουτσικη να χωρα ο δισκος μεσα τον βαζουμε μεσα στο νερο μαι τον ξεπλενουμε καλα,μετα απο 2-3 δισκους να αλλαζεται το νερο.Αν ξεπλυνουμε εξαρχης το δισκο με απιονισμενο ειναι τελειο,αλλα θα χρειαστει μεγαλη ποσοτητα νερου για να φυγουν οι σαπουναδες.ειναι σημαντκο να μην μεινουν υπολειματα.Τελος αφηνουμε το δισκο να στεγνωσει σε ορθια θεση με μια κλιση να ακουμπα η ακρη του στο τοιχο,δεν βαζουμε τιποτε πανω ουτε χαρτι ουτε βαμβακι για να στεγνωσουμε το δισκο.Βεβαια αν καποιος βιαζεται να τον στεγνωσει,πιστολακι μαλλιων,αλλα ΠΡΟΣΟΧΗ με κρυο αερα!
** Ξεπλένουμε πολύ καλά με νερό βρύσης εννοεί προφανώς. Αν ναι στη ουσία κάνει ακριβώς αυτό που κάνω κ γω, πλην της λεκάνης που έχω τις ενστάσεις μου για τα labels (αν κ ορισμένες είναι όντως ανθεκτικές).
Γενικά σε αυτό το τοπικ αγγίζεται λίγο το θέμα "νερό βρύσης - ξέπλυμα μετά με distilled).

My apologies για το μακρυ σεντόνιον, αλλά το έβγαλα από μέσα μου. Κι αν δεν το βγαλω εδώ , τότε που.
Τοχω ξαναπεί, τούτη η γωνιά έχει σώσει κοσμακη από τους γνωστούς γιατρούς..

Ε μα, να συλλέγεις μια ζωή ολόκληρη έναν έναν (δεν ήμουν από αυτούς με τις ντάνες και τις μεγάλες μπαζες ούτε πρόλαβα τις καλές εποχές που μαγαζιά πετούσαν υλικό κ εξοπλισμό κ κάποιοι γιναν συλλέκτες -μπλιαχ- σε ένα απόγευμα) και να συνειδητοποιείς μια μερα πως τους μισούς που νομίζεις ότι έχεις φροντίσει κ καθαρίσει, στην ουσία τους έχεις κάνει μεγαλύτερη ζημιά; Από την άλλη ανακουφιζομαι όταν σκέφτομαι ότι γνωρίζω αμέτρητους δισκοθετες της εποχής που απλώς έμπαιναν για ντουζ μαζί τους κ ούτε γάτα ούτε ζημιά μέχρι κ σήμερα.
 

hawkwind78

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.978
Reaction score
2.914
Καλησπέρα πατριώτη (πατέρας από Πρέβεζα μάνα από Μέτσοβο δηλαδή βέρος Ηπειρώτης). Εγώ έχω καμιά 500αρια δίσκους όλους επιλεγμένους έναν προς ένα (ακόμα και ο δίσκος με τα στρουμφάκια του Τσαπάρα χιχιχιχι). Καθαρίζω τους δίσκους με σαπούνι χεριών με ουδέτερο PH και τρεχούμενο νεράκι από το φίλτρο (το γνωστό το αμερικάνικο που διαφημίζει η τηλεόραση) προστατεύοντας τις ετικέτες όσο μπορώ αν και ποτέ δεν μου έχει ξεκολλήσει ετικέτα εδώ και 30 χρόνια που μαζεύω δίσκους. 'Εχω σκεφτεί και εγώ για πλυντήριο δίσκων αλλά το θεωρώ πολυτέλεια. Δεν είμαι ενάντια παρά μόνο λόγω κόστους και άλλων προτεραιοτήτων.
 

Μηνύματα
42
Reaction score
31
Ωραίος πατριωτακι, σωστή κ η δική σου μέθοδος. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει:
Μπορεί το τελικό ξέπλυμα με Απιονισμενο (απλή έκπλυση με υδροβολεα-ριγχος) να απομακρύνει τα άλατα/μέταλλα του νερού βρύσης μέτριας σκληρότητας ή αυτά διείσδυουν τόσο βαθιά στα αυλάκια οπότε πρέπει να αποφεύγεται εξαρχής;
 

hawkwind78

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.978
Reaction score
2.914
Πρόσφατα ευρισκόμενος σε συγγενική μάντρα με οικοδομικά υλικά και μπάζα φέρανε ένα καδάκι γεμάτο διάφορα πράγματα για ανακύκλωση από κατεδάφιση. Εκτός από τον Θησαυρό βιβλίων που είχε (μάζεψα όσα μπορούσα) είχε και αρκετούς δίσκους ξένους και ελληνικούς σχεδόν σε άψογη κατάσταση. Οι ξένοι ήταν καμιά 30αριά όλοι ένας και ένας (πχ. The Doors - Morisson Hotel πρώτη έκδοση). Τους ξένους τους πήρα όλους και τους έσωσα γιατί ο ξάδερφος που είχε την μάντρα τους είχε για πέταμα. Τους Ελληνικούς τους φρόντισε ο πεθερός (λαικολάγνος τρελός). Πλύθηκαν όλοι με τον αναφερόμενο τρόπο και μπήκαν στα ανάλογα διάφανα προστατευτικά και ξανανιώνουν.
 

Μηνύματα
564
Reaction score
592
Ωραίος πατριωτακι, σωστή κ η δική σου μέθοδος. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει:
Μπορεί το τελικό ξέπλυμα με Απιονισμενο (απλή έκπλυση με υδροβολεα-ριγχος) να απομακρύνει τα άλατα/μέταλλα του νερού βρύσης μέτριας σκληρότητας ή αυτά διείσδυουν τόσο βαθιά στα αυλάκια οπότε πρέπει να αποφεύγεται εξαρχής;
Μα, αφού εχεις εντρυφήσει στο θέμα του πλυσίματος, γιατί δεν τοποθετείς ένα ειδικό φιλτρο στην βρύση (που βεβαίως θα κάνει πρώτα και κύρια το νερό καλύτερο ως πόσιμο και μετά ως πλυστικό υγρό);
 

Μηνύματα
942
Reaction score
265
Ωραίος πατριωτακι, σωστή κ η δική σου μέθοδος. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει:
Μπορεί το τελικό ξέπλυμα με Απιονισμενο (απλή έκπλυση με υδροβολεα-ριγχος) να απομακρύνει τα άλατα/μέταλλα του νερού βρύσης μέτριας σκληρότητας ή αυτά διείσδυουν τόσο βαθιά στα αυλάκια οπότε πρέπει να αποφεύγεται εξαρχής;
Η διαφορα ξεπλυματος με νερο βρυσης και με απιονισμενο νερο ειναι εμφανεσταστη και στις δυο περιπτωσεις οταν στεγνωσει ο δισκος.ο πρωτος εχει εμφανη τα αλατα στο δευτερο φαινεται οτι εχει πεντακαθαρη την επιφανεια.Αρα τα αλατα στη πλειονοτητα τους αφιαρουνται ευκολα οσο ο δισκος ειναι βρεγμενος ακομη.
 

Μηνύματα
42
Reaction score
31
Με πείσατε , θα βάλω φίλτρο βρύσης για να είμαι ακόμα πιο σίγουρος. Κ μετά θα ανοίξω θέμα "Πώς η συλλογή δίσκων καλυτερευσε την υγεία της οικογένειας μου" 😂
Ερώτηση: είναι κ κάποιοι που είχαν πλυθεί παλιά μόνο με νερό βρύσης κ είναι εμφανή τα άλατα. Τους περνάω όπως είναι απλως με απιονισμενο ή καλύτερα ξανά μανα μπουγάδα πανακια κλπ όλη τη διαδικασία κ στο τέλος απιο;

Θα το ξεχνούσα. Ιδού κ η βιοαναλυση του νερού στα μέρη μου.
Πώς τα βλέπετε τα πράγματα; Πολλά άλατα ρε παιδί μου..


 

Μηνύματα
42
Reaction score
31
@hawkwind78 : Ζηλεύω, μου θύμισε ακριβώς ίδια ιστορία. Φίλος αρχιτέκτονας μετά από ανακαίνιση παλιού καφέ μπαρ μου φέρνει μια σακούλα μες στη σκόνη κ σοβαδες γεμάτη ελληνικά 45αρια. Ανάμεσα σε σαβουρα της εποχής (εύκολα ελαφρολαϊκά ποπ κλπ) βρίσκω την "Ομολογία" του Β.Δημητριου, σπάνιο, γκρίκ ινστρουμενταλ Psychedelic Rock ύμνος κατ'εμε. Και με ωραια ιστορία από πίσω (διάβασε Δισκορυχειον).
Ευτυχώς ήταν η επιφανειακή αυτή φρέσκια σκόνη οικοδομής που έφυγε πανευκολα κ από κάτω τα δισκάκια ήταν σχεδόν απαιχτα. 🙏
 


Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.602
Μηνύματα
2.865.604
Members
37.933
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top