Ξεκίνησε η ΕΡΤ ψηφιακή

Reaction score
5
Και όμως έχουν μεγάλη σχέση και είναι το DVB - δηλαδή ο τρόπος που κωδικοποιείται και πολυπλέκεται η εικόνα και ο ήχος είναι τα ίδια. Αλλάζουν οι συχνότητες εκπομπής
και κωδικοποίηση του εκπεμπόμενου σήματος.
Οχι μόνο αυτό, αλλά και η πλατφόρμα μεταφοράς. Φυσικά και τα 2 χρησιμοποιούν MPEG αλλά μέχρι εκεί. Το όλο σύστημα μεταφοράς από το κανάλι στο σπίτι μας είναι τελείως διαφορετικό. Η υπερβολική μου αντίδραση ήταν σχεδιασμένη για να δείξει ότι ΔΕΝ μπορούμε να πιάσουμε digital terrestrial με δορυφορική κεραία, όπως ρωτούσε ο φίλος προηγουμένως!

Και χιόνια δεν θα υπάρχουν αλλά διαφορετικού τύπου προβληματάκια ναι (όπως αυτά
που βλέπουμε σε χαλασμένα αρχεία mpeg).
Και σπασιματάκια στην εικόνα, και κολλήματα frames και όλα γενικά τα προβληματάκια που μπορεί να έχει το MPEG. Μέχρι και κόλλημα του receiver, το οποίο χρειάζεται reboot κάθε λίγο και λιγάκι, πράγμα το οποίο ήταν σύνηθες στις αρχές του Freeview στην Βρετανία. Τώρα ίσως έχουμε καλύτερους receivers.

Υπάρχει ήδη η τεχνολογία όπου μπορείς να έχεις κανάλι επιστροφής ασύρματα
από την κεραία σου και να μην χρειάζεσαι επίγεια διασύνδεση
(με σχετικά χαμηλά bitrates και διαμοιραζόμενο).
Αν μιλάς για το DVB-RCT, είναι γνωστό, αλλά άσχετο με την περίπτωσή μας, αφού ΔΕΝ πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σύντομα. Ακόμα είναι σε ερευνητικό στάδιο, και η ΕΡΤ έχει ήδη στήσει δίκτυο και καθορίσει τα STBs που δουλεύουν. Άσε που το επιχειρηματικό μοντέλο δεν έχει βρεθεί ακόμα, γι'αυτό και δεν το έχει ενεργοποιήσει κανένας ακόμα. Με το τηλέφωνο ή το internet έχεις το απαραίτητο bandwidth αλλά και δυνατότητες χρηματοδότησης κάποιου εγχειρήματος. Αν ο κάθε δέκτης εκπέμπει, δεν παίρνει κανείς λεφτά από πουθενά. Αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.

Reaction score
6
Ήρθε κιόλας... σε 3 μέρες από Γερμανία... χαλάλι τα 17 ευρώ μεταφορικά....

Αυτή την στιγμή βλέπω στο γραφείο (στο κέντρο της Αθήνας) χρησιμοποιώντας την μικρή κεραία που συνοδεύει το usb stick (10cm ύψος με την βάση της.... :!: ) :wink:

Attachments

Reaction score
5
Εντυπωσιακό. Αν μπορείς γράψε ένα mini-review, i.e., δουλεύει στο σπίτι σου καλά; Εχει σημασία που στρίβεις την κεραία; Έχει η εικόνα σπασίματα;

Reaction score
6
Στο σπίτι με τον αντάπτορα που σου δίνει για κανονική (κεντρική) κεραία δουλεύει άψογα (με σήμα 78%)
Στο γραφείο με την μικρή κεραιούλα κάνει μερικά σπασιματάκια (και πρέπει να πετύχεις το σημείο που να πιάνει καλά, αλλιώς δεν βλέπεις τίποτα)...
Η ποιότητα της εικόνας είναι "σχετικα καλή" όσον αφορά την λεπτομέρεια (μην ξεχνάτε ότι έιναι 544x576), δεν παρουσιάζει σπασίματα ούτε κουτάκια στις γρήγορες σκηνές (αφού έχει 4,5Mbps bitrate), όσο για τον ήχο προς το παρόν 128Kpbs mp2 joint stereo...
Σε γενικές γραμμές, είναι σαν να παρακολουθείς ένα μέτριο - συνηθισμένο δορυφορικό κανάλι, σε καμμία όμως περίπτωση ποιότητα (εικόνας και ήχου) επιπέδου Multivision ή NRJ12 HQ !!!!

Θα δείξει, ακόμα είναι νωρίς....

Reaction score
0
Deliol, εκπέμπει συνεχώς η ΕΡΤ digital στο 48 ή μόνο κατά διαστήματα?

Δεν έχω καταφέρει να την πιάσω στο δέκτη μερικές φορές που έχω ψάξει...

Reaction score
2
Μολις παρελαβα κι εγω την terratec και δυστυχως μπορεσα να την εγκαταστησω μονο στο 1 απο τα 3 pc που εχω.
Στο laptop δεν μπηκε γιατι θελει usb 2 κι εχω μονο usb 1!
Sto tower pc οχι μονο δεν μπηκε αλλα μου κολλησε εντελως το συστημα, και μαλλον θελει ξανα format !!!!
Στο τελευταιο (HTPC)μπηκε (επιτελους ) και βλεπω μια χαρα τα αναλογικα και τα ψηφιακα καναλια (καλυτερη ληψη των αναλογικων φυσικα με εξωτερικη κεραια).

Reaction score
0
Εχω μια απορια αν ξερετε μπορω να χρησιμοποιησω αυτη την usb Terratec κατευθειαν στην τηλεοραση μου που εχει usb εισοδο αντι να παρω καποιο κουτι?

Reaction score
19
Γιατί δεν ανοίγεις τις οδηγίες της TV να δεις τί κάνει αυτή η usb είσοδος;
Εντελώς αδύνατον να είναι για αυτό που θές όμως. Το πιο πιθανό είναι να προβάλει φωτογραφίες/μουσική από usb stick.

Ερώτηση, στο satleo πήρε το μάτι μου ότι ο Alpha μετέδιδε κι αυτός ψηφιακά το κανονικό του πρόγραμμα (νομίζω Οκτώβριο) στο κανάλι 63. Ξέρεις κανείς τί γίνεται τώρα ή τι έγινε γενικότερα με το θέμα;

Σήμερα που έκανα μια βόλτα στη στοά στην Κάνιγγος, βρήκα σε έναν δέκτη Humax DVB-T αλλά δεν συγκράτησα μοντέλο :neutral:
89 ευρώ τον είχε, είχε 2 scart (ένα εισόδου, ένα εξόδου) και δύο βύσματα κεραίας (εισόδου, εξόδου)

Και στο Praktiker έχω ακούσει για έναν επιτραπέζιο δέκτη. Γνωρίζετε λεπτομέρειες;

Reaction score
0
Αυτό που έμαθα είναι ότι κοστίζει 80κάτι ευρώ και ότι η ψηφιακή ERT θα είναι για 2 χρόνια free. Μετά ίσως το γυρίσει σε συνδρομή.

Reaction score
19
Αύριο το πρωί (10/2) στις 10.30 ξεκινάνε οι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες από το Σπορ+ :mrgreen:

Τελικά προμηθεύτηκα έναν επιτραπέζιο dvb-t δέκτη από το Media Mark.

Είναι ο Protek 1021 και έκανε 64 ευρώ, ο πιο φτηνός που βρήκα. Κάνω μια μικρή παρουσίαση για όποιον ενδιαφέρεται.

Ελληνικά δεν υποστηρίζει απ'τη μάνα του αλλά έχει σειριακή σύνδεση για αναβάθμιση firmware (δεν έψαξα ακόμα μήπως βγάλαν κάτι). Ευτυχώς υπάρχει επιλογή Αγγλικών για το -αρκετά ασαφές- μενού του αλλά το μάνιουαλ του είναι μόνο στα Γερμανικά (στο Markt μοιράζουν πάντως και μια κόλα Α4 με τις απαιτούμενες ρυθμίσεις στα ελληνικά).

Εντύπωση μου έκαναν οι εξόδοι του που μεταξύ άλλων έχει και coaxial έξοδο ήχου για να τον στείλεις σε αποκωδικοποιητή/ενισχυτή.
Έχει δύο SCART, το ένα εισόδου για αλυσίδα με άλλη συσκευή και το άλλο εξόδου που δίνει είτε Composite είτε RGB.
Η εικόνα/ήχος μπορεί να βγει επίσης από RCA (composite Video, Left, Right) ενώ έχει και s-video out.

Τα κανάλια αλλάζουν ικανοποιητικά γρήγορα, αλλά όχι ακαριαία. Ακαριαία αλλάζει η επιλογή του καναλιού από το lcd πανελάκι μπροστά (για γρήγορη επιλογή) και η εικόνα ακολουθεί μετά από ένα-ενάμισι δευτερόλεπτο.
Τα μενού του είναι λίγο ασαφές, θα έλεγα προβληματικό, ειδικά όταν πρέπει να ψάξεις για κανάλια. Ίσως σε μελλοντικό firmware (αν βρω και το site της εταιρείας :twisted: ) να το φτιάξουν λίγο. Το κοντρόλ δεν είναι ιδιαίτερα ποιοτικό (κλασικά).

Από πλευράς ανάλυσης, σύμφωνα με το μάνιουαλ είναι ικανό να δεχτεί έως 15Mbit/s και μέγιστη ανάλυση 720x576 (dvd). Άρα να φανταστώ ότι αν πέσει καμιά εκπομπή σε 720p, ο Protek μάλλον θα την αγνοήσει. Αλλά ας έχει, μέχρι να δείξει κανείς σε HD θα ζαχαρώνω τον επόμενο. Για την ώρα... βολεύει και περισσεύει :)

Το Humax που είχα πετύχει στην Κάνιγγος (90 ευρά) είχε μόνο scart in/out. :neutral:

Τώρα ζαχαρώνω και το Terattec, να μπορούμε να κάνουμε και καμιά ψηφιακή εγγραφή αλλά και να βλέπουμε τις παραμέτρους της εκπομπής (bitrate, αναλύσεις κτλ)!

Το ΡΙΚ απ'ότι βλέπω το έχουν τρελάνει στη συμπίεση.
Είναι εύκολο κάποιος με pcάδικο δέκτη να αναφέρει αναλύσεις/bitrates των 4άρων καναλιών; Είμαι περιέργος μάλιστα να δω ειδικά αύριο αν θα σηκώσουν την ποιότητα του Σπορ+ που ξεκινάει πρόγραμμα.

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
Σήμερα το βράδυ ξεκινά από την ΕΡΤ ψηφιακή η μετάδοση των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του Τορίνο.
Στις 9 θα μεταδώσει την τελετή έναρξης.
Καθημερινά θα μεταδίδει όλο το πρόγραμμα των αγώνων από το πρωί μέχρι τις 12:30 το βράδυ.

Reaction score
6
Ναι , τρομάρα τους..... Φαίνεται πως το ξεχάσανε το κανάλι στο "κρυστάλλινο" 544x576 !!!!!!! (να μην πούμε για τον ήχο......) :twisted:

Εγώ πάντως την απολαμβάνω την έναρξη με 720x576 μεν, αλλά με 34Mbit/s :shock: :shock: :shock: Video bitrate (και πραγματικά κρυστάλλινο ήχο 48Khz/256Kbps) :wink:

Attachments

Reaction score
19
Καλά ο ήχος είναι επιεικώς απαράδεκτος, χάλι μαύρο.
Τίγκα στο πιξέλιασμα επίσης αλλά τι να λέμε τώρα, πιλοτικό είναι το κόλπο θα το στρώσουν εύχομαι.. :roll:

Σε ποιο κανάλι το βλέπεις; Είναι free to air; Πωπω 34Mbit σε ανάλυση dvd :shock:
shoked!

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.872
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef