Οδήγηση 2 ζευγών ηχείων.Συμβουλές.

Reaction score
1
Θα ήθελα τη συμβουλή σας. Θέλω να βάλω ένα ηχοσύστημα σε έναν επαγγελματικό χώρο (Ιατρείο). Έχω ήδη αγοράσει 2 ζευγάρια ηχείων. Το ένα θα είναι στο κυρίως ιατρείο και το άλλο στο σαλονάκι. Καλωδιώσεις έχω περάσει μέσα από ψευδοροφές, γυψοσανίδες κτλ. Το πρόβλημά μου είναι με τι θα οδηγήσω τα ηχεία. Να πάρω έναν κλασσικό 2κάναλο ολοκληρωμένο ενισχυτή και να τα συνδέσω ως Α,Β ζεύγη ή να πάρω έναν ενισχυτή για HOME THEATER; Οι πωλητές στα καταστήματα με συμβουλεύουν το δεύτερο. Μου λένε ότι θα έχω το επιπλέον πλεονέκτημα να μπορώ να ρυθμίζω χωριστά την ένταση για κάθε ζευγάρι κάτι που δεν θα γίνεται με το 2κάναλο.Το σύστημα θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ακρόαση μουσικών CD και ραδιοφώνου, δεν πρόκειται δηλαδή ποτέ να ακούσω περιεχόμενο κωδικοποιημένο με DOLBY , 5.1 κτλ κτλ .

Τι προτείνετε ;

Reaction score
2
και εγω μαλλον αυτο θα εκανα......και θα εχεις και ραδιοφωνο με ενα απλο ραδιοενισχυτη AV της sony ας πουμε.......ειναι πολυ σημαντικο αν το σκεφτεις να μπορεις να ρυθμιζεις την καθε ενταση ξεχωριστα ειδικα στη περιπτωση σου......

Reaction score
7
Rick said:
Θα ήθελα τη συμβουλή σας. Θέλω να βάλω ένα ηχοσύστημα σε έναν επαγγελματικό χώρο (Ιατρείο). Έχω ήδη αγοράσει 2 ζευγάρια ηχείων. Το ένα θα είναι στο κυρίως ιατρείο και το άλλο στο σαλονάκι. Καλωδιώσεις έχω περάσει μέσα από ψευδοροφές, γυψοσανίδες κτλ. Το πρόβλημά μου είναι με τι θα οδηγήσω τα ηχεία. Να πάρω έναν κλασσικό 2κάναλο ολοκληρωμένο ενισχυτή και να τα συνδέσω ως Α,Β ζεύγη ή να πάρω έναν ενισχυτή για HOME THEATER; Οι πωλητές στα καταστήματα με συμβουλεύουν το δεύτερο. Μου λένε ότι θα έχω το επιπλέον πλεονέκτημα να μπορώ να ρυθμίζω χωριστά την ένταση για κάθε ζευγάρι κάτι που δεν θα γίνεται με το 2κάναλο.Το σύστημα θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ακρόαση μουσικών CD και ραδιοφώνου, δεν πρόκειται δηλαδή ποτέ να ακούσω περιεχόμενο κωδικοποιημένο με DOLBY , 5.1 κτλ κτλ .

Τι προτείνετε ;
Κατά αρχάς αυτό που σου πρότειναν είναι τελείως λάθος. Οι πωλητές του εν λόγω καταστήματος δεν ξέρουν τι τους γίνεται, με το συμπάθειο.Δεν θα ακούς ποτέ το ίδιο στα δύο ζευγάρια των ηχείων. Ενας ενισχυτής με Α+Β εξόδους είναι η ιδανική λύση. Εάν θέλεις να ρυθμίζεις την ένταση χωριστά για κάθε ζεύγος τότε μιλάμε για δύο χωριστούς ενισχυτές που θα οδηγούνται από μία πηγή. Δεν ξέρω εάν υπάρχουν ενισχυτές Α+Β ηχείων που να ρυθμίζουν χωριστά την ένταση στο κάθε ζεύγος. Ας μηλήσει κάποιος πιο ειδικός.

Reaction score
2
γιατι ρε Πετρο ειναι λαθος???δεν μπορεις να ρυθμισεις σε ενα av ενιισχυτη το ποσο θα ακουγεται ενα καναλι...???
και τι να κανει να παρει 2 στερεο γιατι απο οτι ξερω δεν υπαρχει κανενας που να  του ρυθμιζεις την ενταση ξεχωριστα...

φιλε θα παρεις ενα 5.1 θα τον βαλεις σε λειτουργια στερεο δηλαδη να παιζει το ιδιο απο ολα τα καναλια και μετα θα αυξομειωσεις τις εντασεις οπως θες εσυ...αυτη ειναι η ιδανικη λυση,,,,,,

Reaction score
7
mixalis kanakakis said:
γιατι ρε Πετρο ειναι λαθος???δεν μπορεις να ρυθμισεις σε ενα av ενιισχυτη το ποσο θα ακουγεται ενα καναλι...???
και τι να κανει να παρει 2 στερεο γιατι απο οτι ξερω δεν υπαρχει κανενας που να  του ρυθμιζεις την ενταση ξεχωριστα...

φιλε θα παρεις ενα 5.1 θα τον βαλεις σε λειτουργια στερεο δηλαδη να παιζει το ιδιο απο ολα τα καναλια και μετα θα αυξομειωσεις τις εντασεις οπως θες εσυ...αυτη ειναι η ιδανικη λυση,,,,,,
Εντάξει βρε παιδιά μην  βαράτε!! Επειδή μάλλον μπορεί να έχω χάσει επεισόδια από την τεχνολογία, μπορείτε να μου πέιτε σε έναν ενισχυτή 5.1 πώς μπορείς να κάνεις να ακούγονται στα περιφερεικά ηχεία ότι και στα κύρια;;; Σε λειτουργία STEREO παίρνουν το ίδιο σήμα όλα τα κανάλια ή μόνο τα κύρια είναι σε λειτουργία;; Γιατί τουλάχιστον τον YAMAHA που έχω εγώ δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Και εμπάσει περιπτώσει μπορείς εύκολα να ρυθμίσεις την ένταση του κάθε ηχείου εύκολα χωρίς να μπαίνεις στο πολύπλοκο μερικές φορές menu ρυθμίσεων του ενισχυτή;;

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Δεν νομίζω ότι ακόμη και με κάποια περίεργα dsp ακούς ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο από το main και το πίσω κανάλι, σε οποιαδήποτε λειτουργία. Αν δεν είναι προβληματικός ο ενισχυτής σε λειτουργία stereo το πίσω κανάλι δεν θα παιζει. Το Α-Β μου φαίνεται λογικότερο αλλά τελικά η καλύτερη λύση νομίζω ότι είναι οι AV ενισχυτές που έχουν ξεχωριστό κύκλωμα για multi room με ξεχωριστές ρυθμίσεις. Λογικά είναι εντελώς αυτόνομα τα πράματα εκεί, δεν έτυχε να δουλέψω ποτέ με κάτι τέτοιο.

πχ. Δες κάποια χαρακτηριστικά ενός yamaha

RX-V1600 7.1-Channel Digital Home Cinema Receiver

Top-Class Receiver with Many Impressive Features HDMI Audio and Video Handling, Full Analogue Video Up-Conversion including to HDMI, De-Interlacing (480i to 480p or 576i to 576p), Multi-Room Custom Installation, Dedicated Zone Remote and THX Select2.

The RX-V1600 has the following Main Features:

High Sound Quality

Pure Direct for Higher Fidelity Sound Reproduction
7-Channel 840W Powerful Surround Sound (120W x 7 RMS)
Digital ToP-ART and High Current Amplification
Burr-Brown 192 kHz/24-Bit DACs for All Channels
Assignable Amplifiers for Bi-Amp Connection

High Picture Quality

Full Analogue Video Up Conversion to HDMI and Component Video Output with TBC
De-Interlacing (480i to 480p or 576i to 576p)
Wide-Range Video Bandwidth (100MHz -3 dB)

Advanced Facilities

2 In/1 Out HDMI Interface for High Quality Digital Audio and Video Data Handling
Superior Zone Control with Additional Zone Remote Control
RS-232C Terminal for Touch Panel Controller
On-Screen Display and Two-Line FL Display

Surround Realism

Quad-Field/Tri-Field CINEMA DSP and 19 Surround Programmes with 5 THX Select2 Programmes
Dolby Pro Logic IIx and DTS 96/24 Compatibility

Reaction score
5
Η σωστή και πρακτική λύση είναι αυτή που προτείνει ο Πέτρος, 2 στερεοφωνικοί ενισχυτές. Αν θέλεις να δόσεις ένταση στο ιατρείο πχ δεν θα επηρεάζεται η ένταση στο σαλονάκι και το αντίθετο.

Reaction score
7
Νίκος Τσαρουχάς said:
Δεν νομίζω ότι ακόμη και με κάποια περίεργα dsp ακούς ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο από το main και το πίσω κανάλι, σε οποιαδήποτε λειτουργία. Αν δεν είναι προβληματικός ο ενισχυτής σε λειτουργία stereo το πίσω κανάλι δεν θα παιζει. Το Α-Β μου φαίνεται λογικότερο αλλά τελικά η καλύτερη λύση νομίζω ότι είναι οι AV ενισχυτές που έχουν ξεχωριστό κύκλωμα για multi room με ξεχωριστές ρυθμίσεις. Λογικά είναι εντελώς αυτόνομα τα πράματα εκεί, δεν έτυχε να δουλέψω ποτέ με κάτι τέτοιο.
Συμφωνώ απόλυτα, διότι αρχισα να ανησυχώ μήπως έχω μείνει πίσω στην τεχνολογία περί ενισχυτών 5.1

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.037
Η πλέον ασφαλής λύση είναι ένα ζεύγος ηχείων μόνο μέσα στο χώρο του ιατρείου, και τίποτα στο χώρο αναμονής. Τα ηχεία μέσα στο ιατρείο πρέπει να παίζουν σε στάθμη τόσο χαμηλή, ώστε το όλο άκουσμα να αναμειγνύεται με τον περιβάλλοντα θόρυβο, καθιστάμενο ασαφές στο χώρο αναμονής, με την πόρτα κλειστή. Η πλέον ενδεδειγμένη λύση για τον χώρο αναμονής είναι τα περιοδικά. Διότι κυκλοφορούν κάτι τύποι της ΑΕΠΙ, οι οποίοι μπαίνουν σε ανύποπτη στιγμή σε διάφορους χώρους, και ζητάνε τα ρέστα. Εάν τοποθετήσεις ηχεία και στο χώρο αναμονής, που είναι δημόσιος και όχι ιδιωτικός χώρος, τότε θα σου ζητήσουν να πληρώσεις δικαιώματα στην ΑΕΠΙ, και μάλιστα αναδρομικά. Προσοχή…

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Κώστας Κόγιας said:
Διότι κυκλοφορούν κάτι τύποι της ΑΕΠΙ, οι οποίοι μπαίνουν σε ανύποπτη στιγμή σε διάφορους χώρους, και ζητάνε τα ρέστα. Εάν τοποθετήσεις ηχεία και στο χώρο αναμονής, που είναι δημόσιος και όχι ιδιωτικός χώρος, τότε θα σου ζητήσουν να πληρώσεις δικαιώματα στην ΑΕΠΙ, και μάλιστα αναδρομικά. Προσοχή…
την έχει πατήσει γνωστός μου έτσι που στο τέλος προσπαθούσε να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας...

Reaction score
0
το ραντεβού με την ΑΕΠΙ.

Ενας ενισχυτής με Α Β και επιλογή Α Β είναι αρκετός.

Reaction score
2
ο Υamaha στην επιλογη 7 ch stereo βγαζει το ιδιο απο ολα τα καναλια και εχει και επιλογη volume.....θα με τρελανετε ρε παιδια αφου τον εχω.......
και ενισχυτης στερεο αβ δεν μπορει να παιζει σε διαφορετικες εντασεις το α και σε διαφορετικες το β....

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Μπορεί... απλά δεν κατανοώ την λογική στέρεο σε... μονό αριθμό καναλιών ή τοποθέτηση 7.1. :?

Reaction score
1
Κώστας Κόγιας said:
Διότι κυκλοφορούν κάτι τύποι της ΑΕΠΙ, οι οποίοι μπαίνουν σε ανύποπτη στιγμή σε διάφορους χώρους, και ζητάνε τα ρέστα. Εάν τοποθετήσεις ηχεία και στο χώρο αναμονής, που είναι δημόσιος και όχι ιδιωτικός χώρος, τότε θα σου ζητήσουν να πληρώσεις δικαιώματα στην ΑΕΠΙ, και μάλιστα αναδρομικά. Προσοχή…
Αν κατάλαβα καλά δηλαδή για να έχω μουσική στο σαλονάκι, πρέπει να πληρώσω πνευματικά δικαιώματα όπως τα ... bar ;
Αλλοιώς κινδυνεύω να πληρώσω πρόστιμα ;

Reaction score
2
αυτο δεν το κατανοω ουτε εγω.... :lol:

το βαζω απλα για να γεμιζει το σαλονι με μουσικη (χαμηλα ) σε κανα παρτυ..........

Reaction score
1
Υπάρχει και το άλλο σχετικά με τα .... πνευματικά δικαιώματα. Εγώ προσωπικά θα ακούω κλασσική μουσική. Υπάρχει θέμα ... πνευματικών δικαιωμάτων του Μότσαρτ ή του Μπετόβεν; Φαντάζομαι κάτι παρόμοιο θα ισχύει και για ηχογραφήσεις Swing που έχουν γίνει πριν το ... Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ...

Reaction score
7
mixalis kanakakis said:
ο Υamaha στην επιλογη 7 ch stereo βγαζει το ιδιο απο ολα τα καναλια και εχει και επιλογη volume.....θα με τρελανετε ρε παιδια αφου τον εχω.......
και ενισχυτης στερεο αβ  δεν μπορει να παιζει σε διαφορετικες εντασεις το α και σε διαφορετικες το β....
Ναί αλλά πόσο εύχρηστο είναι να μεταβάλεις την ενταση σε κάθε ηχείο;; Καί πόσο κοστίζει ενας τέτοιος ενισχυτής (που μάλλον την δυνατότητα αυτή την έχει μόνον αυτός) σε σχέση με έναν στέρεο;; Ειναι σαν να χρησιμοποιείς μία νταλίκα για να μεταφέρεις μια βαλίτσα.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.037
Rick said:
Αν κατάλαβα καλά δηλαδή για να έχω μουσική στο σαλονάκι, πρέπει να πληρώσω πνευματικά δικαιώματα όπως τα ... bar ;
Έτσι ακριβώς.

Reaction score
14
Ο Yamaha RXV 1600 έχει την δυνατότητα να παίζει το ίδιο ή διαφορετικό πρόγραμμα σε περισσότερες από μια ζώνες και σε διαφορετικές εντάσεις. Επίσης αυτό μπορέι να το κάνει και σε διαφορετική τονικότητα.

Κατέβασε το manual του από το site της Yamaha και μελέτησε τις 108-111 σελίδες.
Επίσης αυτές που περιγράφουν τις συνδεσμολογίες των ηχείων που αφορούν την ζώνη 2.
(Οι οποίες καμμία σχέση δεν έχουν με τον επιλογέα Α-Β  ηχείων)

Ελπίζω να σε βοήθησα.  :)

edit. Την δυνατότητα αυτή έχουν επίσης οι RXV 659 και 559.

(Έχω την εντύπωση ότι ο 1600 αποτελεί πολύ πιο "αποδοτική" από όλες τις απόψεις λύση από ότι αυτή με τους 2 ενισχυτές. )

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.931
Members
38.520
Νεότερο μέλος
Atoll