Οι βρύσες μας βγάζουν νερό με «δηλητήρια»

Reaction score
4.462
Της ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ

Ενας εφιάλτης είναι για τους ειδικούς η ανάλυση του νερού της βρύσης της χώρας μας. Μόλυβδος, ίνες αμιάντου, χλωροφόρμιο, μέχρι και εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ενώσεις χημικών λιπασμάτων, καρκινογόνοι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες κολυμπούν στο νερό που πίνουμε, όπως έδειξαν οι χημικές αναλύσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Η ύπαρξη στο νερό των παραπάνω χημικών ουσιών δημιουργεί σε σύντομο χρονικό διάστημα μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία του ανθρώπου. Συγχρόνως, η μακροχρόνια λήψη των βαρέων χημικών ουσιών που δρα με σταθερά προσθετικό χαρακτήρα δημιουργεί νοσογόνο παράγοντα που μπορεί να μεταφερθεί διά της κληρονομικότητας και του γενετικού κώδικα στους απογόνους. Και δεν μιλούμε μόνο για το νερό των Αθηνών αλλά όλης της χώρας», επισήμανε χθες στη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Η Δημόσια Υγεία - Κίνδυνοι Νοσηρότητος» ο Γιάννης Τσαντίρης, πρόεδρος της Παν. Ενωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας του ΕΣΥ.

Οι μελέτες που παρουσίασαν οι επιστήμονες δείχνουν μεγάλη αύξηση ασθενειών όπως είναι τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης στη χώρα μας από το νερό βρύσης, επισήμανε στην «Ε» ο κ. Τσαντίρης. Πρώτο το νερό και στη συνέχεια η διατροφή και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ευθύνονται για το 80-85% των καρδιαγγειακών ασθενειών, το 65-70% των καρκινογενέσεων, το 78% του σακχαρώδη διαβήτη και το 80% της υπέρτασης.

«Η επιβάρυνση του ύδατος από ένα μεγάλο μικροβιακό φορτίο και η προσπάθεια που γίνεται για να απολυμανθεί με υπερχλωριώσεις δημιουργεί ένα επιπλέον σοβαρό νοσογόνο παράγοντα για τον ανθρώπινο οργανισμό με σταθερά αυξανόμενο στατιστικό δείκτη νοσηρότητος στον γενικό πληθυσμό σε συγκεκριμένες ασθένειες», τόνισε ο Γ. Τσαντίρης.

Οι επιπτώσεις στην υγεία από την προσπάθεια απολύμανσης του νερού, της ΕΥΔΑΠ αλλά και δήμων και κοινοτήτων που έχουν αναλάβει τη διανομή του στη χώρα είναι σοβαρές, είπε ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιώργος Κατσαρός.

Προσπαθούν να το καθαρίσουν και χωρίς να το θέλουν δημιουργούν επιβάρυνση. Δεν κατηγορούμε ούτε κινδυνολογούμε, πρόσθεσε ο Γιάννης Τσαντίρης, προσπαθούμε να βοηθήσουμε ώστε να γίνεται με υγιή τρόπο ο καθαρισμός του νερού. Στη Γερμανία, στην Ιαπωνία, στον Καναδά και σε ορισμένες πολιτείες της Αμερικής ο καθαρισμός του νερού γίνεται διά ηλεκτρόλυσης και όχι χρησιμοποιώντας χλώριο ώστε να μην επιβαρύνεται.

Και το βράσιμο του νερού, που πολλοί από εμάς εφαρμόζουμε στο σπίτι, δεν καθαρίζει το νερό από τις χημικές ουσίες, είπε ο ίδιος. Αυτό επιτυγχάνεται και μόνο μερικώς, με τη χρήση ορισμένων ειδικών φίλτρων που κυκλοφορούν στην αγορά. Και η φύλαξη του νερού στο ψυγείο πρέπει να γίνεται μόνο σε γυάλινα μπουκάλια και όχι πλαστικά.

Τα εμφιαλωμένα

Και το εμφιαλωμένο νερό, όμως, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εμφανίζει προβλήματα, διότι μεταφέρεται σε ανοικτά φορτηγά, εκτίθεται στις υψηλές θερμοκρασίες και προκαλούνται αλλοιώσεις στην ποιότητά του.

«Τα ελληνικά εμφιαλωμένα νερά είναι τα καλύτερα από άποψης ποιότητας και μεταλλικών στοιχείων από αυτά που κυκλοφορούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε ο Γιάννης Τσαντίρης. Η μεταφορά τους σε ανοικτά φορτηγά ή η έκθεσή τους στον ήλιο στα περίπτερα και στα σημεία πώλησης, πρόσθεσε ο Γιώργος Κατσαρός, δημιουργεί σοβαρό μικροβιακό δείκτη που εμφανίζεται συχνά κατά τις εξετάσεις των εμφιαλωμένων νερών στη χώρα μας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/05/2006

Reaction score
0
Η λύση απλή:
1. Φιλτρο θολότητας 25 μικρα.
2. Φιλτρο ενεργου ανθρακα
3. Φιλτρο θολότητας 5 μικρα (σε περιπτωση που σπάσουν τα του ανθρακα)

Ολα αυτα στην σειρα με περιπου 100 ευρω και αλλάζεις καθε χρονο (ή και πιο νωρις αν θελεις τα φιλτρα με ελάχιστο κόστος).

VG

Reaction score
0
ΧΑΡΙΤΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ said:
ενοειται παντα φιλτρο.εγω εχω παρει ενα φθηνο απο το πρακτικερ με 25 ευρω.
Πιστευεις οτι η χρηση του εν λογω φιλτρου εχει καποιο νοημα;

VG

Reaction score
0
Aggelos said:
Η λύση απλή:
1. Φιλτρο θολότητας 25 μικρα.
2. Φιλτρο ενεργου ανθρακα
3. Φιλτρο θολότητας 5 μικρα (σε περιπτωση που σπάσουν τα του ανθρακα)

Ολα αυτα στην σειρα με περιπου 100 ευρω και αλλάζεις καθε χρονο (ή και πιο νωρις αν θελεις τα φιλτρα με ελάχιστο κόστος).
Χμ,το να εχουμε φιλτρο με ενεργό άνθρακα ειναι καλο;Ακομα και απο τα αυτοκινητα τον βγαλανε.
Αν ολα πανε καλα και αψογα ΟΚ,αν τυχον υπαρχουν διαρροες ή ξεχαστει πολυ καιρο το φιλτρο...

Reaction score
5
Φίλτρα ενεργού άνθρακα χρησιμοποιούνται ακόμα από τους παρόχους νερού. Άλλο ένα δεν κάνει και πολλά πράγματα. Το όζον ναι. Είναι μεγάλη κουβέντα όμως, όπως και το τι τρώμε, τι έχει πάνω/μέσα κλπ. Τελικά από κάτι θα πάμε...
Χωράει πολύ κουβέντα...

Reaction score
14
ak1s said:
Φίλτρα ενεργού άνθρακα χρησιμοποιούνται ακόμα από τους παρόχους νερού. Άλλο ένα δεν κάνει και πολλά πράγματα. Το όζον ναι. Είναι μεγάλη κουβέντα όμως, όπως και το τι τρώμε, τι έχει πάνω/μέσα κλπ. Τελικά από κάτι θα πάμε...
Χωράει πολύ κουβέντα...
Ετσι είναι Ακη, απο κάτι θα πάμε, το θέμα είναι οτι την μία το βόδι είναι κουζουλό, την άλλη το χοιρινό είναι μεταλλαγμένο, μετά τα κοτόπουλα είναι αρρωστιάρικα, μετά τα χόρτα εχουν δηλητήριο, το νερό είναι ετσ ικαι αλλιώτικο, τα αυγά είναι επικίνδυνα, τα κοκορέτσια είναι απαγορευμένα... οπως το πάνε ή θα έχουμε κανένα μποστάνι δικό μας, ή θα τρώμε από όλα και όποτε το λαδάκι μας σωθέι θα πάμε στα θυμαράκια!!!! Χορτάτοι όμως!!!

VG

Reaction score
0
dream_GR said:
ak1s said:
Χωράει πολύ κουβέντα...
Ετσι είναι Ακη, απο κάτι θα πάμε, το θέμα είναι οτι την μία το βόδι είναι κουζουλό, την άλλη το χοιρινό είναι μεταλλαγμένο, μετά τα κοτόπουλα είναι αρρωστιάρικα, μετά τα χόρτα εχουν δηλητήριο, το νερό είναι ετσ ικαι αλλιώτικο, τα αυγά είναι επικίνδυνα, τα κοκορέτσια είναι απαγορευμένα... οπως το πάνε ή θα έχουμε κανένα μποστάνι δικό μας, ή θα τρώμε από όλα και όποτε το λαδάκι μας σωθέι θα πάμε στα θυμαράκια!!!! Χορτάτοι όμως!!!
Και το μποστανι με τι θα το ποτιζεις;Με νερο απο τον μολυσμενο υδροφόρο οριζοντα; (αρσενικο στην Λαρισα,φυτοφαρμακα στην Κρήτη,χλώριο στην Αθήνα κ.ο.κ.)
Και μετα τα χορταρικα με τι νερο θα τα ξεβγάζεις;
Αφήστε,δεν υπαρχει χειρότερο πραγμα απο το μολυσμενο νερό,τσιγαρο μπορεις να μην κανεις,μοσχαρι βελγιου να μη φας,αίμα πτηνου να μην πιεις :lol: , αλλα το νερο το θες και μαλιστα πολλες φορες την ημερα....

Reaction score
0
Υπάρχει και το θεμα των ακαταλληλων δικτυων ιδιαιτερα στην επαρχία...
Το ότι θα φας τα φρουτα σου δεν σημαινει ότι δεν πρεπει να προφυλακτεις όσο μπορεις.
Εγω τουλαχιστον ψαχνω παρα πολυ το τι δινω στα παιδια μου (φρουτα, κρεατα κτλ). Βιολογικα προϊόντα από γνωστους και όχι από οπουδηποτε, μοσχαρι από ανθρωπους που ξερω τι τα ταϊζουν και πως τα φροντιζουν (τα βλεπω με τα ματια μου). Κοστιζει βεβαια αλλά είναι κατι που με ευχαριστει να το πληρωνω
Δεν θα τα βάλω στην γυαλα βεβαια τα παιδια μου αλλά όσο μπορω θα τα βοηθησω-και μενα μαζι.
Δεν ειμαι υπερ του αποστειρωμενου περιβάλλοντος, πιστευω ότι αυτο προκαλει περισσότερους κινδυνους. Ο οργανισμός μας πρέπει να εχει παντα εναν μικρο εχθρο να μαχεται αλλιώς έχουμε εμφύλιο!

GTX

Reaction score
39
ak1s said:
Φίλτρα ενεργού άνθρακα χρησιμοποιούνται ακόμα από τους παρόχους νερού. Άλλο ένα δεν κάνει και πολλά πράγματα.
Ναι αλλά σίγουρα κάτι θα κάνει αφού φαντάζομαι το νερό για να έρθει στη βρύση μας απο τον πάροχο δεν έχει περάσει και λίγα (παλιές σωληνώσεις κτλ).
Εγώ έχω βάλει πάντως φίλτρο απο τα καλά και το αλλάζω κάθε 6 μήνες αυστηρά (έχει 80 ευρώ το ανταλακτικό) η διαφορά στη γεύση που έχει το νερό με και χωρίς φίλτρο στο σπίτι μου είναι τεράστια, άρα έτσι οπως το καταλαβαίνω εγω κάτι θα κάνει έτσι δεν είναι? Τώρα το αν κρατάει όλα τα βλαβερά ή τα χημικά κτλ δε το γνωρίζω αλλά απ'το τίποτα κάτι θα κάνει.

Reaction score
46
Καλημερα ανακινω το θεμα αν και πολυ παλιο για να παρω γνωμες.
Θελω να φιλτραρω το νερο που πινουμε σαν οικογενεια στο σπιτι
Δεν εχω βλεψεις για σουπερ ντουπερ φιλτραρισματα με 5 φιλτρα,ακτινοβολιες κλπ
ενα απλο τυπο φιλτρου ψαχνω που να συγκρατει οσο γινεται καλυτερα ''κακοποια'' στοιχεια του νερου
Επειδη γινεται χαμος αν ψαξεις στο ιντερνετ κατεληξα μεσα στην αμαθεια μου στα 3Μ και στα camelot
Θα ηθελα την γνωμη σας γενικα τι ξερετε για το
αν ειναι καλυτερο κατω απο την βρυση της κουζινας η σε κεντρικη σωληνωση,
για τους κινδυνους να εχω διαρροη σε μακροχρονια απουσια απο το σπιτι λογω ανεβασμενης πιεσης πχ το καλοκαιρι,
αν το κεντρικο φιλτραρισμα κανει κακο στις σωληνωσεις με αναπτυξη μικροοργανισμων λογω απουσιας χλωριου
και οτι αλλο νομιζετε οτι θα βοηθησει
Ευχαριστω πολυ.

profi

Γκαντεμόσαυρος του λασπολόγου
Reaction score
1.439
εξαρτάται από το που νομίζεις οτι υπάρχει το πρόβλημα.
αν νομίζεις οτι είναι στο ίδιο το νερό που σου παρέχει το δίκτυο έχει θέμα στην αρχή της εγκατάστασης είναι το καλύτερο γιατί εκτός από το πόσιμο επωφελούνται κ άλλα,θερμοσίφωνες λέβητες κτλ.
αν πιστεύεις όμως οτι είναι στις σωληνώσεις του σπιτιού,πχ μπρούτζινες μούφες στις βρύσες από τις οποίες πίνεις ή κολλήσεις παλαιού τύπου με δυνητικά επιβλαβή υλικά,το καλύτερο είναι μετά την βρύση (αν είναι δυνατόν αντικαθιστάς μούφες κ σημεία ύποπτα)
γενικά πολλά παίζουν ρόλο σε βαθμό διδακτορικού,κ αν βάλεις τα φίλτρα στην αρχή δεν θα σχηματιστεί στρώμα από διάφορα πάνω στον μπρούτζο που θα εμποδίζει την απελευθέρωση μολύβδου κ μπλα μπλα μπλα τεράστια ιστορία.
αν θέλεις να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο για αρχή κάνε ένα τεστ στο νερό σου πρίν βάλεις φίλτρα(αφού ενημερωθείς πως γίνεται σωστά το τέστ),να δείς τι έχει κ ποιά είναι η καλύτερη αντιμετώπιση.

P.S : γενικά καλό είναι να κλείνει η παροχή νερού όταν λείπεις καιρό.με διακόπτη μετά το αυτόματο πότισμα αν υπάρχει αυτόματο ( το οποίο που κ πού θα κοιτάει κανένας γείτονας φίλος )

Reaction score
1.844
Σε κεντρική σωλήνωση είναι το καλύτερο και να λειτουργεί με ρεύμα, χοντρό αλάτι και φίλτρο με ρητίνες (ή ότι άλλο περιέχει το φίλτρο). Ακόμα και στο μαγείρεμα το σωστά φιλτραρισμένο νερό θα προσδώσει καλύτερη γεύση. Αν μάλιστα φτιάξει κανείς ποτό - λικέρ π.χ. - ή καφέ θα το καταλάβει άμεσα.

Έχω χάσει χρόνια την αγορά και δεν μπορώ να σε κατευθύνω σε συγκεκριμένες επιλογές. :idk:

Reaction score
46
Eυχαριστω παιδια,το σπιτι ειναι 14 ετιας,αρα δεν εχω προβλημα παλιων σωληνων,μπρουτζους δεν εχω, αλλα δυστυχως ο υδραυλικος το εκανε ετσι που αν κλεισω την κεντρικη παροχη δεν εχω νερο στα ποτιστικα αφου αυτα φευγουν μετα την βαλβιδα:headbang:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.006
Members
38.525
Νεότερο μέλος
seos