- Μηνύματα
- 16.682
- Reaction score
- 4.462
Της ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ
Ενας εφιάλτης είναι για τους ειδικούς η ανάλυση του νερού της βρύσης της χώρας μας. Μόλυβδος, ίνες αμιάντου, χλωροφόρμιο, μέχρι και εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ενώσεις χημικών λιπασμάτων, καρκινογόνοι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες κολυμπούν στο νερό που πίνουμε, όπως έδειξαν οι χημικές αναλύσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
«Η ύπαρξη στο νερό των παραπάνω χημικών ουσιών δημιουργεί σε σύντομο χρονικό διάστημα μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία του ανθρώπου. Συγχρόνως, η μακροχρόνια λήψη των βαρέων χημικών ουσιών που δρα με σταθερά προσθετικό χαρακτήρα δημιουργεί νοσογόνο παράγοντα που μπορεί να μεταφερθεί διά της κληρονομικότητας και του γενετικού κώδικα στους απογόνους. Και δεν μιλούμε μόνο για το νερό των Αθηνών αλλά όλης της χώρας», επισήμανε χθες στη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Η Δημόσια Υγεία - Κίνδυνοι Νοσηρότητος» ο Γιάννης Τσαντίρης, πρόεδρος της Παν. Ενωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας του ΕΣΥ.
Οι μελέτες που παρουσίασαν οι επιστήμονες δείχνουν μεγάλη αύξηση ασθενειών όπως είναι τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης στη χώρα μας από το νερό βρύσης, επισήμανε στην «Ε» ο κ. Τσαντίρης. Πρώτο το νερό και στη συνέχεια η διατροφή και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ευθύνονται για το 80-85% των καρδιαγγειακών ασθενειών, το 65-70% των καρκινογενέσεων, το 78% του σακχαρώδη διαβήτη και το 80% της υπέρτασης.
«Η επιβάρυνση του ύδατος από ένα μεγάλο μικροβιακό φορτίο και η προσπάθεια που γίνεται για να απολυμανθεί με υπερχλωριώσεις δημιουργεί ένα επιπλέον σοβαρό νοσογόνο παράγοντα για τον ανθρώπινο οργανισμό με σταθερά αυξανόμενο στατιστικό δείκτη νοσηρότητος στον γενικό πληθυσμό σε συγκεκριμένες ασθένειες», τόνισε ο Γ. Τσαντίρης.
Οι επιπτώσεις στην υγεία από την προσπάθεια απολύμανσης του νερού, της ΕΥΔΑΠ αλλά και δήμων και κοινοτήτων που έχουν αναλάβει τη διανομή του στη χώρα είναι σοβαρές, είπε ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιώργος Κατσαρός.
Προσπαθούν να το καθαρίσουν και χωρίς να το θέλουν δημιουργούν επιβάρυνση. Δεν κατηγορούμε ούτε κινδυνολογούμε, πρόσθεσε ο Γιάννης Τσαντίρης, προσπαθούμε να βοηθήσουμε ώστε να γίνεται με υγιή τρόπο ο καθαρισμός του νερού. Στη Γερμανία, στην Ιαπωνία, στον Καναδά και σε ορισμένες πολιτείες της Αμερικής ο καθαρισμός του νερού γίνεται διά ηλεκτρόλυσης και όχι χρησιμοποιώντας χλώριο ώστε να μην επιβαρύνεται.
Και το βράσιμο του νερού, που πολλοί από εμάς εφαρμόζουμε στο σπίτι, δεν καθαρίζει το νερό από τις χημικές ουσίες, είπε ο ίδιος. Αυτό επιτυγχάνεται και μόνο μερικώς, με τη χρήση ορισμένων ειδικών φίλτρων που κυκλοφορούν στην αγορά. Και η φύλαξη του νερού στο ψυγείο πρέπει να γίνεται μόνο σε γυάλινα μπουκάλια και όχι πλαστικά.
Τα εμφιαλωμένα
Και το εμφιαλωμένο νερό, όμως, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εμφανίζει προβλήματα, διότι μεταφέρεται σε ανοικτά φορτηγά, εκτίθεται στις υψηλές θερμοκρασίες και προκαλούνται αλλοιώσεις στην ποιότητά του.
«Τα ελληνικά εμφιαλωμένα νερά είναι τα καλύτερα από άποψης ποιότητας και μεταλλικών στοιχείων από αυτά που κυκλοφορούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε ο Γιάννης Τσαντίρης. Η μεταφορά τους σε ανοικτά φορτηγά ή η έκθεσή τους στον ήλιο στα περίπτερα και στα σημεία πώλησης, πρόσθεσε ο Γιώργος Κατσαρός, δημιουργεί σοβαρό μικροβιακό δείκτη που εμφανίζεται συχνά κατά τις εξετάσεις των εμφιαλωμένων νερών στη χώρα μας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/05/2006
Ενας εφιάλτης είναι για τους ειδικούς η ανάλυση του νερού της βρύσης της χώρας μας. Μόλυβδος, ίνες αμιάντου, χλωροφόρμιο, μέχρι και εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ενώσεις χημικών λιπασμάτων, καρκινογόνοι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες κολυμπούν στο νερό που πίνουμε, όπως έδειξαν οι χημικές αναλύσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
«Η ύπαρξη στο νερό των παραπάνω χημικών ουσιών δημιουργεί σε σύντομο χρονικό διάστημα μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία του ανθρώπου. Συγχρόνως, η μακροχρόνια λήψη των βαρέων χημικών ουσιών που δρα με σταθερά προσθετικό χαρακτήρα δημιουργεί νοσογόνο παράγοντα που μπορεί να μεταφερθεί διά της κληρονομικότητας και του γενετικού κώδικα στους απογόνους. Και δεν μιλούμε μόνο για το νερό των Αθηνών αλλά όλης της χώρας», επισήμανε χθες στη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Η Δημόσια Υγεία - Κίνδυνοι Νοσηρότητος» ο Γιάννης Τσαντίρης, πρόεδρος της Παν. Ενωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας του ΕΣΥ.
Οι μελέτες που παρουσίασαν οι επιστήμονες δείχνουν μεγάλη αύξηση ασθενειών όπως είναι τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης στη χώρα μας από το νερό βρύσης, επισήμανε στην «Ε» ο κ. Τσαντίρης. Πρώτο το νερό και στη συνέχεια η διατροφή και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ευθύνονται για το 80-85% των καρδιαγγειακών ασθενειών, το 65-70% των καρκινογενέσεων, το 78% του σακχαρώδη διαβήτη και το 80% της υπέρτασης.
«Η επιβάρυνση του ύδατος από ένα μεγάλο μικροβιακό φορτίο και η προσπάθεια που γίνεται για να απολυμανθεί με υπερχλωριώσεις δημιουργεί ένα επιπλέον σοβαρό νοσογόνο παράγοντα για τον ανθρώπινο οργανισμό με σταθερά αυξανόμενο στατιστικό δείκτη νοσηρότητος στον γενικό πληθυσμό σε συγκεκριμένες ασθένειες», τόνισε ο Γ. Τσαντίρης.
Οι επιπτώσεις στην υγεία από την προσπάθεια απολύμανσης του νερού, της ΕΥΔΑΠ αλλά και δήμων και κοινοτήτων που έχουν αναλάβει τη διανομή του στη χώρα είναι σοβαρές, είπε ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιώργος Κατσαρός.
Προσπαθούν να το καθαρίσουν και χωρίς να το θέλουν δημιουργούν επιβάρυνση. Δεν κατηγορούμε ούτε κινδυνολογούμε, πρόσθεσε ο Γιάννης Τσαντίρης, προσπαθούμε να βοηθήσουμε ώστε να γίνεται με υγιή τρόπο ο καθαρισμός του νερού. Στη Γερμανία, στην Ιαπωνία, στον Καναδά και σε ορισμένες πολιτείες της Αμερικής ο καθαρισμός του νερού γίνεται διά ηλεκτρόλυσης και όχι χρησιμοποιώντας χλώριο ώστε να μην επιβαρύνεται.
Και το βράσιμο του νερού, που πολλοί από εμάς εφαρμόζουμε στο σπίτι, δεν καθαρίζει το νερό από τις χημικές ουσίες, είπε ο ίδιος. Αυτό επιτυγχάνεται και μόνο μερικώς, με τη χρήση ορισμένων ειδικών φίλτρων που κυκλοφορούν στην αγορά. Και η φύλαξη του νερού στο ψυγείο πρέπει να γίνεται μόνο σε γυάλινα μπουκάλια και όχι πλαστικά.
Τα εμφιαλωμένα
Και το εμφιαλωμένο νερό, όμως, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εμφανίζει προβλήματα, διότι μεταφέρεται σε ανοικτά φορτηγά, εκτίθεται στις υψηλές θερμοκρασίες και προκαλούνται αλλοιώσεις στην ποιότητά του.
«Τα ελληνικά εμφιαλωμένα νερά είναι τα καλύτερα από άποψης ποιότητας και μεταλλικών στοιχείων από αυτά που κυκλοφορούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε ο Γιάννης Τσαντίρης. Η μεταφορά τους σε ανοικτά φορτηγά ή η έκθεσή τους στον ήλιο στα περίπτερα και στα σημεία πώλησης, πρόσθεσε ο Γιώργος Κατσαρός, δημιουργεί σοβαρό μικροβιακό δείκτη που εμφανίζεται συχνά κατά τις εξετάσεις των εμφιαλωμένων νερών στη χώρα μας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/05/2006