Ο μύθος του audio-grade

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.132

Λαμβάνοντας ως αφορμή κάποια συζήτηση σε διπλανό θέμα, περί του «επιπέδου» που πρέπει να διέπει τις συζητήσεις σε ένα forum και άλλων τινών, τελικά, αυτό που διακρίνει το AVSite δεν είναι ούτε το επίπεδο των συζητήσεων, αλλά το επίπεδο των ατόμων που το διαβάζουν καθημερινά. Προς αυτή την κατεύθυνση, αποφάσισα σήμερις να «την πω» σε κάποιον αρθρογράφο «του χώρου» που εκτιμώ ιδιαιτέρως. Στη συνημμένη εικόνα βλέπετε ένα στιγμιότυπο από ένα review του κ. Βαγγέλη Μαρκουλή. Παρατηρήστε την υπογραμμισμένη φράση. Βέβαια, μπορεί κάποιος να σκεφθεί πως για άλλη μια φορά ο Κόγιας κάνει τον έξυπνο, ότι γίνεται κακός κριτής και δεν ξέρω τι άλλο. Οκ, κρεμάω σκόρδο στην πόρτα μου, κι ας περάσουμε στο ψητό.

Φαντάζομαι πως επανειλημμένως θα έχετε διαβάσει σε διάφορα review για το τάδε εξάρτημα που είναι –και καλά- audio grade, με τον αρθρογράφο να υπονοεί πως το audio grade εξάρτημα είναι καλύτερο από κάποια άλλα που θα μπορούσαν να το υποκαταστήσουν. Συνήθως, το χαρακτηρισμό audio grade μπορεί να τον συναντήσετε σε ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές, δηλαδή στους χείριστης ποιότητας πυκνωτές που μπορεί να συναντήσετε σε αυτόν τον πλανήτη, (και προφανώς και σε όλα τα κοντινά στο δικό μας ηλιακά συστήματα), ενώ δεν λείπουν και ημιαγωγοί αυτού του «τύπου», κυρίως ολοκληρωμένα κυκλώματα όπως οι τελεστικοί ενισχυτές. Δηλαδή, πάντοτε περνάει στον αναγνώστη το μήνυμα, ότι καλώς ο κατασκευαστής τοποθέτησε audio grade εξάρτημα –και όχι κάποιο άλλο, non audio grade, γιατί το audio grade εξάρτημα είναι καλύτερο από τα άλλα. Πρόκειται για έναν από τους πιο καλά κρυμμένους μύθους που πασσάρονται εντέχνως, κυρίως στο χώρο του «high end», όπου διάφοροι θρασείς απιθανοάσχετοι (δεν αναφέρομαι στον κ. Μαρκουλή) πουλάνε μούρη και χρεώνουν αναλόγως, συνδέοντας τον τάδε πυκνωτή ή τον δείνα ημιαγωγό με την τέχνη της μουσικής, μέσα από μια συλλογιστική για την οποία αρμόδιος είναι η Ψυχιατρική, ή η Εισαγγελική Αρχή.

Μπορεί κάποιοι από εσάς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές να το ακούτε αυτό για πρώτη φορά, ενώ έχοντας υποστεί όλην αυτή την πλύση εγκεφάλου, θα νομίζετε ότι ο θρασύς είμαι εγώ, ή ότι είμαι κάποιος γραφικός που πάει κόντρα στο high end, ή ό,τι άλλο, ΑΛΛΑ η αλήθεια είναι ακριβώς αντίθετη, και αυτό ΔΕΝ επιδέχεται καμιά αμφισβήτηση. Και μόνον η λέξη «audio» αποδεικνύει πως αυτό το «καλό» εξάρτημα προορίζεται για χρήση στο χαμηλότερο φάσμα συχνοτήτων που υπάρχει, 0 – 20000Hz, και ως εκ τούτου, ανάλογα χαμηλές είναι και οι απαιτήσεις που έχουμε από αυτό. Μάλιστα, κάποιες φορές αυτό μπορεί να το διαπιστώσετε σε περιπτώσεις, όπου ο ρηβιούερ αναφέρει πόσο μεγάλο είναι το εύρος απόκρισης των τρανζίστορ εξόδου του ενισχυτή που δοκιμάζει, (τρανζίστορ των 50MHz, των 100MHz, κ.ο.κ.). Θυμηθείτε λοιπόν, πως όταν κάτι χαρακτηρίζεται από τον κατασκευαστή του ως «audio grade», «κατάλληλο για ηχητικές εφαρμογές», όπως αναφέρει ο κ. Μαρκουλής, είναι το περίσσευμα της βιομηχανίας ηλεκτρονικών, αυτό που εκρίθη ακατάλληλο για άλλες εφαρμογές, σε συσκευές που πάλλονται σε υψηλότερες συχνότητες. Ειδικά, όπου ακούτε και διαβάζετε για «audio grade» πυκνωτές, είναι σχεδόν σίγουρο ότι πρόκειται για ηλεκτρολυτικούς, και να είστε έτοιμοι για χαμηλή ποιότητα. Θα μου πείτε, γιατί ο κατασκευαστής δεν χρησιμοποίησε άλλη ποιότητα πυκνωτών, ας πούμε, σαν αυτούς που θα συναντήσετε σε έναν πομπό VHF της Yaesu. Η απάντηση είναι απλή: Γιατί εκείνοι οι πυκνωτές είναι ακριβότεροι.

Τελικά, όσον αφορά την περίπτωση του ενισχυτή στον οποίο αναφέρεται η εικόνα, Primaluna Prologue 6, η χρήση πυκνωτών κατάλληλων για ηχητικές εφαρμογές δεν είναι πλεονέκτημα, αλλά μειονέκτημα.

Attachments

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Θα μου πείτε, γιατί ο κατασκευαστής δεν χρησιμοποίησε άλλη ποιότητα πυκνωτών, ας πούμε, σαν αυτούς που θα συναντήσετε σε έναν πομπό VHF της Yaesu.
Να υποθέσω διότι οι audio grade πυκνωτές έχουν υψηλότερο PRAT? :happy_9:

...

Reaction score
1
Απάντηση: Ο μύθος του audio-grade

Δεν συμφωνω απολυτα στα λεγομενα του προλαλησαντος κ.Κογια,,Δοκιμαστε τα τρανσιστορ για υψηλες συχνοτητες που `παλλονται εκει ψηλα`οπως MPSH106 ,MRF904 .2N3375 2N5108 ,Tα FET MRF173 ,MRF136 ,MS1307 ,BLY,,,,Kαι αλλα παμπολα φτιαγμενα για υψηλας συχνοτητας ,,οπως και τις λυχνιες πχ 832 829 815 8072 ,8121 ,2c43 kαι παμπολας αλλας .,,,να φτιαξετε Audio συσκευη και θα τρεχουμε ολοι μαζι να κοπανησουμε αναδραση 30 και ,db μπας και ακουστει κατι καλο...δοκιμαστε εναν πυκνωτη μικας 1 μf [το καλυτερο διηλεκτρικο πλην του αερος για υψηλες συχνοτητες] να το βαλετε σε audio φασμα ,,,θα ειναι απαραδεκτο και λογο μεγεθους και οχι μονο..Αντιθετως μια 300β λυχνια δεν μπορει καν να εκπεμψει σε υψηλες συχνοτητες λογω ενδογενων χωρητικοτητων ειναι audio grade ,oπως και μια 845 ,,οπως και μια 2α3 η ενα κλασσικο τρανσιστορ το 2ν3055 η το ΜJ15003, ειναι για αυτη την εργασια των χαμηλων συχνοτητων δηλαδη audio grade η μαλλον καταλληλα για χαμηλες συχνοτητες .το ιδιο ισχυει και για τα ολοκληρομενα και τους τελεστικους.Και φυσικα τα υλικα αυτα δεν ειναι κατ αναγκη κατασκευασμενα με μικροτερο κοστος.Τωρα για ηλεκτρολυτικους και πυκνωτες σηματος και εγω ανθισταμαι στην αγορα του HI-END , και στις υπερβολικες τιμες,,,απλα πρεπει να εκπληρουν ορισμενα χαρακτηριστικα μικρης διαροης μικρου δ ,μικρου ταν, σταθεροτητος του διηλεκτρικου κ.α. που ειναι επιβαλλομενα χαρακτηριστικα για καθε ειδους κατασκευη LF η HF:smoking:

Reaction score
0
Συγνωμην δηλαδης τωρα !!!

Εμεις οι ασχετοι τι πρεπει να κανουμε??????

Ποιον να πιστεψουμε και με τι κριτηριο να δεχτουμε την οποια αλλη απαντηση???

Εχει ξαναγινει παλι αυτο με καποια συνδεση ενισχτυτη και διευκρινίσεις δεν δοθηκαν.

Μηπως ετσι δινουμε τελικα βημα, στο οποιοδηποτε που εχει συγκεκριμενα συμφεροντα να λεει:

"Πιστευε και μη ερευνα....εμπιστεψου μονο τα αυτια σου!"

Reaction score
0
(....) το audio grade εξάρτημα είναι καλύτερο από τα άλλα. Πρόκειται για έναν από τους πιο καλά κρυμμένους μύθους που πασσάρονται εντέχνως, κυρίως στο χώρο του «high end»(....)
Και μόνον η λέξη «audio» αποδεικνύει πως αυτό το «καλό» εξάρτημα προορίζεται για χρήση στο χαμηλότερο φάσμα συχνοτήτων που υπάρχει, 0 – 20000Hz, και ως εκ τούτου, ανάλογα χαμηλές είναι και οι απαιτήσεις που έχουμε από αυτό.
Τόπιασα CC, κι'ως αναφέρεις γλαφυρά πλην σωστά, ο όρος "audio grade" συνήθως δηλοί το χάϊ του είδους και ως εκ τούτου, την πολλαπλάσια τιμή του μη audio grade.

Πλην όμως επέτρεψε και την μερική σημειολογική διαφωνία ώδε:

Δεν συμφωνω απολυτα στα λεγομενα του προλαλησαντος κ.Κογια, (....)
Τωρα για ηλεκτρολυτικους και πυκνωτες σηματος και εγω ανθισταμαι στην αγορα του HI-END , και στις υπερβολικες τιμες,,,απλα πρεπει να εκπληρουν ορισμενα χαρακτηριστικα μικρης διαροης μικρου δ ,μικρου ταν, σταθεροτητος του διηλεκτρικου κ.α. που ειναι επιβαλλομενα χαρακτηριστικα για καθε ειδους κατασκευη LF η HF:smoking:
In short: audio grade= υλικό η συμπεριφορά του οποίου συνάδει με το παραγόμενο έργο, ήτοι, την αναπαραγωγήν μουσικής. Δηλαδή ταιριάζει σε κύκλωμα που χειρίζεται στενή ζώνη και κυρίως χαμηλές συχνότητες (~10-30κHz)

Βέβαια, το βουντού υπερέχει. Πως λέμε, έβαλα audio-grade λάστιχα στο αυτοκίνητο και... απογειώθηκε. Πωπω, μέρα με τη νύχτα, μέρα με τη νύχτα σου λέω!

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
In other words, υπάρχουν εξαρτήματα για audio εφαρμογές (συχνά αναγράφεται και σε datasheet κατασκευαστών εξαρτημάτων) αλλά η ένσταση έχει να κάνει κυρίως με τις τιμές που ζητάνε γι'αυτά...

Θυμάμαι κι εκείνον τον CostasEAR που μου έλεγε να βάλω computer grade πυκνωτές στον ενισχυτή μου... Τς, τς...
Πριν παραγγείλεις να με ειδοποιήσεις!:mrgreen:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.576
βαριέμαι που το λέω, αλλά το να διαφωνεί κάποιος μαζί σου αγαπητέ ΚΚ σημαίνει πως δεν έχει αρκετό IQ (ή υπόβαθρο γνώσης) για να καταλάβει τι λες. Μπορεί δηλαδή και να μην είναι βλάκας, να είναι μόνο άσχετος.

φυσικά, για όλα μπορούμε να διαφωνούμε, και με επιχειρήματα της προκοπής, αλλά χωρίς κανένα απολύτως νόημα, πέραν της αυτής καθεαυτής της διαφωνίας, η οποία φυσικά μπορεί να έχει πολύ πλάκα. άσχετο.

(να μή παρεξηγηθώ από τους προλαλήσαντες, τους οποίους ΔΕ σχολιάζω, απλά γενικολογώ....)

συμπέρασμα: ζήτω τα audio grade υλικά.
ζήτω.

(οι audio grade ηλεκτρολυτικοί αυτοί πολύ της πλακός ρε συ... αλλά τι περίμενες? χαίρι?)

Reaction score
13
Τι μπλεξιμο κι αυτο με τα Audio Grade εξαρτηματα ...Το καθε εξαρτημα εχει καποια χαρακτηριστικα. Σου κανουν ? Εχει καλως. Δεν σου κανουν ? Δεν τα βαζεις. Σου κανουν και περισσευουν ? Ακομα καλυτερα. Ομως υπαρχουν και εξαρτηματα που η βιομηχανια εχει εξελιξει με γνωμονα ειδικες χρησεις (πχ AUDIO). Παραδειγμα οι Ηλεκτρολυτικοι OSCONS της Panasonic. Αυτο δεν σημαινει οτι δεν θα δουλεψουν αλλου. Και το αντιστροφο. Υπαρχουν καποια βυθομετρα που ο κατασκευαστης χρησιμοποιει συγκεκριμενης κατασκευης AUDIOPHILE πυκνωτες. Δεν δουλευουν με οτιδηποτε αλλο παρα με τετοιους πυκνωτες.

Reaction score
0
Τελικα βρε φιλαρες εχει δικιο ο ΚΚ ή ηταν υπερβολικος σε αυτο το τοπικ????

ρωτω εσας ,γιατι μαλλον βαριεται η απαξιει να το διευκρινισει ο ιδιος.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.132
Ένα απτό παράδειγμα. Δείτε την περιγραφή του OPA627, και συγκρίνετε με τον OPA604. Εάν αίρεση είναι το να βάζει κανείς τα πράγματα στη θέση τους, τότε είμαι αιρετικός.

Attachments

Reaction score
0
Κωστα προς θεου
Αιρετικος δεν εισαι ,γνωστης εισαι ,αλλα να.......δυσνοητος εισαι βρε παιδι μου για μας που δεν γνωριζουμε, οταν δεν απαντας (οπως μας εχεις συνηθίσει) αμεσα και καθαρα για θεματα που χωρουν και πρεπει να ξεκαθαριζοντε.

θα μου πεις βεβαια, οτι αφου δεν ξερεις τι ζητας εξηγησεις ρε μεγαλε????
Οκ θα το δεχτω και θα σου ανταπαντησω...

Απο σενα (ειδικα απο σενα ) περιμενω να μαθω δυο πραγματα!!!!

Απλα ρε φιλαρες κατανοηστε κατι πολυ απλο,,,
ΔΕΝ εισαστε εσεις μονο εδω μεσα που γραφετε και απαντατε ο ενας στον αλλο....
Ειναι και πολλοι αλλοι σαν και μενα που διαβαζουν σιωπηλα γιατι περιμενουν να ΜΑΘΟΥΝ...
και πιστευω οτι αυτην την σιωπηλη πλειοψηφια εχετε πιο μεγαλη υποχρεωση να εχετε στο νου σας, παρα τους γνωστες,

Τοσο λαθος ειμαι ή τοσα πολλα ζηταω??????

GF

Reaction score
27
Εάν αίρεση είναι το να βάζει κανείς τα πράγματα στη θέση τους, τότε είμαι αιρετικός.

Αν αυτο ειναι αιρεση, οχι, δεν εισαι αιρετικος!

Εγω θα ηθελα να συνδεσεις (αν μπορεις!) τα features με τα applications.

Ακομα, στον 627, παρακατω υπαρχει και high-performance audio.

Κοντολογις, ΟΛΑ τα εξαρτηματα εχουν λογο υπαρξης!
Ολα ειναι θεμα εφαρμογης! Εχει να κανει με το τι θελεις να πετυχεις με το κυκλωμα σου.
Νομιζω οτι και ο Μιχαλης το ιδιο λεει πανω-κατω.

ΚΚ, οι γενικευσεις δεν ειναι κατι καλο σωστα?

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.132
Μπορεί να έχω αρχίσει να βαριέμαι, μπορεί να εκλαμβάνω ως δεδομένα κάποια πράγματα, ενδέχεται να μη μπορώ και να εξηγήσω κάτι καλύτερα. Συγχωρήστε με. Αυτό που θέλω να πω, τό 'γραψα και στην αρχή. Η ακουστική συχνότητα είναι η πλέον ταπεινή, η μικρότερη συχνότητα από αυτές στις οποίες πάλλονται διάφορες μηχανές γύρω μας, και ως εκ τούτου, ως φυσικό μέγεθος, είναι πολύ πιο εύκολη στη διαχείριση από το φως, ή τη ραδιοσυχνότητα, που είναι πολύ υψηλότερες. Ως εκ τούτου, οι απαιτήσεις κυρίως από τα παθητικά εξαρτήματα είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που εγείρονται εκ των πραγμάτων σε κάποια μηχανή εικόνας ή ραδιοσυχνότητας. Κοντολογίς, μη ψαρώνετε με τον όρο "audio-grade". Είναι ένα τέχνασμα πλασαρίσματος, αυτού που η λαϊκή θυμοσοφία ονομάζει φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Γιώργο, τα δύο αποσπάσματα τα ανέβασα για να δείξω τί προηγείται στις ενδείξεις χρήσης καθενός από αυτούς τους δύο δημοφιλέστατους τελεστικούς. Είναι χαρακτηριστική η ατάκα που μου είπε γνωστός μου καταστηματάρχης ηλεκτρονικών. "Και τί θα τον κάνεις τον 627 ρε μαλάκα; Θα φτιάξεις σέρβο για πύραυλο"; Δες ότι το θηρίο που λέγεται 627, ο κατασκευαστής του το προορίζει πρωτίστως για άλλα πράγματα, όχι για audio. To audio έπεται.

Reaction score
47
Ένα απτό παράδειγμα. Δείτε την περιγραφή του OPA627, και συγκρίνετε με τον OPA604. Εάν αίρεση είναι το να βάζει κανείς τα πράγματα στη θέση τους, τότε είμαι αιρετικός.

Μα ποιος ασχολειται με το audio και δε ξερει οτι οι 627 εχουν καλυτερα χαρακτηριστικα απο τους 604; Οι 627 εχουν παρει δικαια τον τιτλο AUDIO GRADE

Reaction score
47
Τελικα βρε φιλαρες εχει δικιο ο ΚΚ ή ηταν υπερβολικος σε αυτο το τοπικ????

ρωτω εσας ,γιατι μαλλον βαριεται η απαξιει να το διευκρινισει ο ιδιος.
Εχει δικιο. Ας μη μιλησουμε για πυκνωτες ( Panasonic pureism audio, Panasonic HFZ series)

GF

Reaction score
27
Μπορεί να έχω αρχίσει να βαριέμαι, μπορεί να εκλαμβάνω ως δεδομένα κάποια πράγματα, ενδέχεται να μη μπορώ και να εξηγήσω κάτι καλύτερα. Συγχωρήστε με. Αυτό που θέλω να πω, τό 'γραψα και στην αρχή. Η ακουστική συχνότητα είναι η πλέον ταπεινή, η μικρότερη συχνότητα από αυτές στις οποίες πάλλονται διάφορες μηχανές γύρω μας, και ως εκ τούτου, ως φυσικό μέγεθος, είναι πολύ πιο εύκολη στη διαχείριση από το φως, ή τη ραδιοσυχνότητα, που είναι πολύ υψηλότερες. Ως εκ τούτου, οι απαιτήσεις κυρίως από τα παθητικά εξαρτήματα είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που εγείρονται εκ των πραγμάτων σε κάποια μηχανή εικόνας ή ραδιοσυχνότητας. Κοντολογίς, μη ψαρώνετε με τον όρο "audio-grade". Είναι ένα τέχνασμα πλασαρίσματος, αυτού που η λαϊκή θυμοσοφία ονομάζει φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Γιώργο, τα δύο αποσπάσματα τα ανέβασα για να δείξω τί προηγείται στις ενδείξεις χρήσης καθενός από αυτούς τους δύο δημοφιλέστατους τελεστικούς. Είναι χαρακτηριστική η ατάκα που μου είπε γνωστός μου καταστηματάρχης ηλεκτρονικών. "Και τί θα τον κάνεις τον 627 ρε μαλάκα; Θα φτιάξεις σέρβο για πύραυλο"; Δες ότι το θηρίο που λέγεται 627, ο κατασκευαστής του το προορίζει πρωτίστως για άλλα πράγματα, όχι για audio. To audio έπεται.
Κωστα, διαφωνω!
Το 627 μπορω να τον βαλω σε τροφοδοτικο (0Hz, DC) αν θελω το τροφοδοτικο μου να εχει ορισμενα χαρακτηριστικα που ο 627 μου τα προσφερει! Και ο 741 κανει για DC.
Το ξαναλεω. Εχεις εν μερει δικιο αλλα καθε εξαρτημα εξυπηρετει καποιο σκοπο. Ολα (η σχεδον ολα) εχουν λογο υπαρξης.

Reaction score
0
ενδέχεται να μη μπορώ και να εξηγήσω κάτι καλύτερα. Συγχωρήστε με.
Καλα παιζει και το ενδεχομενο εσυ να τα εξηγεις καλα και οι αλλοι να μην μπορουν να το καταλαβουν!!!:crazy_3:(λαβε εμενα σαν παραδειγμα!!)

σε συγχωρω λοιπον"happy_1" και σε ευχαριστω για τις διευκρινήσεις :happy_4:.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.016
Members
38.523
Νεότερο μέλος
seos