ΠΡΟΣΟΧΗ! HUM NOISE ΣΕ ACTIVE SUB

Reaction score
262
Αγαπητοί φίλοι, θέλω να σας γράψω σύντομα την περιπέτεια μου με το περίφημο φαινόμενο του hum noise που είχα με το ενεργό μου sub. Ολα ξεκίνησαν με την αγορά του sub τον Δεκέμβριο. Είναι το klipsch r115sw και το οποίο με το που το αγόρασα ξεκίνησε η περιπέτεια του hum noise.
Για αρχή με το που αγόρασα το sub αγόρασα και ένα μέτριας ποιότητας 12μετρο καλώδιο rca to rca, με ότι συνεπάγετε αυτό. Με το που έινε η σύνδεση με τον rx-a840 και ανοιγα σιγά σιγα το gain του sub από τη μέση και πάνω ξεκινούσε το hum noise. Ηταν αρκετά ενοχλητικό και πάνω απ όλα δεν ηταν και σωστό να υπάρχει. Ξεκίνησα το διάβασμα και έφαγα πάνω από 20 μέρες σταδιακά για τα περί ground loop, για το μήκος του rca, και για άλλα πολλά καθώς είχα βάλει σκοπό να λύσω το θέμα. Εκανα διάφορες δοκιμές με ρεύματα, με πηγές και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Αφού δεν έβγαζα άκρη (νομίζοντας ότι έχω εξαντλήσει τις δοκιμές....αμ δε) αγόρασα ένα ακριβότερο 12 μετρο καλώδιο και το αποτέλεσμα ήταν το hum να πέσει στο μισό. Βέβαια μπορεί να μην ήταν τόσο ενοχλητικό αλλά και πάλι δεν μου άρεσε να μείνω έτσι και να το αποδεχτώ. Αφού λοιπόν με το καλύτερο καλώδιο έπεσε στο μισό το hum αυτόματα και το μυαλό μου πήγε στην ποιότητα του μακρύ καλωδίου. Αν και παζει ρόλο εντέλει η θωράκιση ενός καλωδίου ΧΘΕΣ με έπιασε μια μανία να ξανα κάνω δοκιμές.....και ξάφνου μου ήρθε η έμπνευση να βγάλω το rca απο το pre out του yamaha και να το βάλω σε ένα άλλο line out άλλης συσκευής. Το μόνο πρόχειρο που είχα με audilo line out ήταν το mde800x3d. Συνδέω το rca του sub, ανοιγω και το Med και να που το sub τάφος. Πάω στο sub, ανοίγω τέρμα το gain....τάφος. Μμμμμμ λέω κάτι παίζει εδώ.....την ώρα που έκανα τη δοκιμή με το med για να το γυρίσω απο πίσω και να βάλω το sub έπρεπε να βγάλω το λίγο τεντομένο hdmi του med. Ετσι λοιπόν αφου είδα την απόλυτη σιωπή λέω ας τα φέρω λίγο πιο κοντα να βάλω και τo hdmi του med. Και με το που βάζω το hdmi μεταξύ YAMAHA KAI MED ΠΑΡΕ HUM ΝΑ ΕΧΕΙΣ. Βγάζω το hdmi τάφος πάλι. Με το που το βλέπω αυτό λέω ότι στις άλλες δοκιμές που έκανες Χρήστο τόσο καιρό μάλλον δεν τις έχεις κάνει όλες. Σβήνω το sub, το αποσυνδεω απο το med και το συνδέω στο pre out του ΥΑΜΑΗΑ και ταυτόχρονα βγάζω όλα τα input και output hdmi. Ανοίγω sub και στο τέρμα του gain δεν ακουγόταν τίποτα. Το βάζω το gain στη μέση και ξεκινάω να βάζω εισόδους και εξόδους HDMI. Βάζω τα input hdmi και τίποτα, βάζω το ένα Output της tv και ακούω ένα ανεπάισθητο Hum, λέω συνχίζουμε με το τελυταίο output που είναι του προβολέα (ακριβό καλώδιο 15 μετρο σε JVC X3 που παίζει απροβλημάτιστα 3 χρόνια τώρα). Με το που πιάνω το hdmi me το χέρι μου με ψιλογαργαλάει ένα ρευματάκι, λέω η ιδέα μου είναι, το βάζω στο Output 2 του yamaha και το hum επανήλθε κανονικά.. Μάλιστα λέω, ας ανέβω να βγάλω το ρεύμα απο το προβόλι. Βγάζω το ρεύμα τέλος το hum, βάζω το ρεύμα έρχεται το HUM. Χωρίς να θέλω άλλο να σας κουράσω είναι σαφες τώρα ίτ κάτι παίζει με γείωση, δεν ξέρω που ακριβώς αλλά βρέθηκε το θέμα και θα το ψάξω περισσότερα σήμερα το απόγευμα. Ελπίζω να μην σας κούρασα και όποιοι φίλοι έχουν αντίστοιχο θέμα με sub βγάλτε όλα τα Hdmi απο τον ενισχυτή σας και ψαχτείτε, το λέω γιατί μου είχαν δώσει μια τέτοια συμβουλή όταν έκανα τα τεστ στην αρχή και κορόιδευα και έλεγα μα τι να τα βγάλω αφού έχω τον Av εκτός ρεύματος. Ελπίζω να μην σας κούρασα.

Reaction score
262
Καλημέρα Μιχάλη,
Εχεις δίκιο, αλλά επειδή στα ξενα forum γίνεται χαμός με το θέμα του Hum και επειδή και εγώ έχασα πολύ χρόνο διαβάζοντας και νομίζοντας!! ότι έχω δοκιμάσει τα παντα το έγραψα μπας και προλάβω κανένα φίλο.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.895
Το ένα μου sub κάνει ένα ελαφρύ hum, το άλλο όχι. Όταν βρεις τη λύση πες μας τι να κάνουμε. :D:p

Reaction score
8.905
έχεις και πισί συνδεδεμένο στο σύστημά σου η μόνο το med8er?
το ground loop προέρχεται από γείωση και όχι από την θωράκιση του καλωδίου που πιστεύεις.

Reaction score
262
Βασίλη σε ευχαριστώ, παραπάνω έγραψα σχετικά με την θωράκιση και την ποιότητα ότι στην αρχή που ψαχνόμουνα ένα καλώδιο σχετικά καλό μείωσε το hum στο μισό από ένα φτηνό. Το τόνισα γιατί εντέλει σε υπαρκτό πρόβλημα γείωσης παρ όλα αυτά το ποιοτικότερο rca μείωσε το hum. Στον av ως inputs hdmi υπάρχουν 3 συσκευές αναπαργωγής, ps3, mede8er και blu ray. Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί απο εχθές στο ρεύμα του προβολέα όπου και γι αυτό με ηλέκτρισε λίγο το hdmi του. Κάπου έχω θεμα με τις γειώσεις και ελπίζω να το εντοπίσω σήμερα.

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
83.864
Αν έχεις τριπολικά,δοκίμασε να βάλεις μονωτική στη γείωση

Reaction score
1.188
Με το που πιάνω το hdmi me το χέρι μου με ψιλογαργαλάει ένα ρευματάκι, λέω η ιδέα μου είναι, το βάζω στο Output 2 του yamaha και το hum επανήλθε κανονικά.. Μάλιστα λέω, ας ανέβω να βγάλω το ρεύμα απο το προβόλι. Βγάζω το ρεύμα τέλος το hum, βάζω το ρεύμα έρχεται το HUM.
Δοκίμασες να βάλεις το φις του ρεύματος ανάποδα έτσι ώστε να πάει η φάση στον άλλον ακροδέκτη;

Reaction score
2.209
Αν έχεις τριπολικά,δοκίμασε να βάλεις μονωτική στη γείωση

Eίχα θόρυβο στα ηχεία όταν έβαζα την κεραία της τηλεόρασης και κάνοντας το παραπάνω (στο φίς του πολύπριζου) το πρόβλημα λύθηκε. Το θέμα είναι ότι πλέον οι συσκευές μου δεν έχουν γείωση μέσω του ηλεκτρικού δικτύου.
Άραγε αυτό είναι πρόβλημα;

Reaction score
262
Καλημέρα παιδιά,
Λοιπόν μετα από άπειρο κυριολεκτικά διάβασμα στα forum και μετά από άπειρα πειράματα κατέληξα στις εξής 2 πιθανές λύσεις, ή ζω με αυτό το λίγο θόρυβο στο sub ή βγάζω τις γειώσεις απο 3 συσκευές, προβολέα, τηλεόραση και ps3. Οι υπόλοιπες είναι απο τη μαμά τους χωρίς γείωση. Αυτές οι 3 που αναφέρω είναι με γείωση και μόλις 1 απο τα 3 hdmi μπουν στον YAMAHA αρχίζει το πρόβλημα. Οσο αφορά τη γενική γείωση του σπιτιού ή την ποιότητα των καλωδίων (sub rca, hdmi) αυτά δεν έχουν θέμα.

Αρα, αν και δεν είναι recommended, τις βγάζω τις γειώσεις ή όχι? Η πλάκα είναι ότι στα άπειρα posts για το θέμα αυτό τα πιο πολλά τελείωναν χωρίς λύση και αυτά που τελείωναν ως θέματα ήταν αυτά που οι τύποι τα πήραν κράνα και βγάλανε τις γειώσεις.

Σας ευχαριστώ και κάντε κάτι να με ξεφρικάρετε.

Reaction score
248
Καλημέρα παιδιά,
Λοιπόν μετα από άπειρο κυριολεκτικά διάβασμα στα forum και μετά από άπειρα πειράματα κατέληξα στις εξής 2 πιθανές λύσεις, ή ζω με αυτό το λίγο θόρυβο στο sub ή βγάζω τις γειώσεις απο 3 συσκευές, προβολέα, τηλεόραση και ps3. Οι υπόλοιπες είναι απο τη μαμά τους χωρίς γείωση. Αυτές οι 3 που αναφέρω είναι με γείωση και μόλις 1 απο τα 3 hdmi μπουν στον YAMAHA αρχίζει το πρόβλημα. Οσο αφορά τη γενική γείωση του σπιτιού ή την ποιότητα των καλωδίων (sub rca, hdmi) αυτά δεν έχουν θέμα.

Αρα, αν και δεν είναι recommended, τις βγάζω τις γειώσεις ή όχι? Η πλάκα είναι ότι στα άπειρα posts για το θέμα αυτό τα πιο πολλά τελείωναν χωρίς λύση και αυτά που τελείωναν ως θέματα ήταν αυτά που οι τύποι τα πήραν κράνα και βγάλανε τις γειώσεις.

Καλημέρα.
Είχα παρόμοιο πρόβλημα κι αυτό που έκανα, μιλώντας και με φίλους ηλεκτρονικούς, κάποιοι γνώστες καλοί του hi fi, απομόνωσα τις γειώσεις και κράτησα μόνο αυτή σε προενισχυτή, αυτή ήταν η συμβουλή (ακούω με προ-τελικό). Ίσως στη δική σου περίπτωση, να χρειάζεται γείωση μόνο ο AV. Το δικό μου θέμα, βέβαια, ήταν στα ηχεία κι όχι στο sub.

Reaction score
262
Καλημέρα Olymnik,
Σε ενα απο τα πολλά τεστ που έχω κάνει ήταν και αυτό, τράβηξα καλώδιο απο τη γείωση phono που έχει ο ενισχυτής μέχρι τη γείωση της πρίζας. Τίποτα.

Reaction score
1.551
Eίχα θόρυβο στα ηχεία όταν έβαζα την κεραία της τηλεόρασης και κάνοντας το παραπάνω (στο φίς του πολύπριζου) το πρόβλημα λύθηκε. Το θέμα είναι ότι πλέον οι συσκευές μου δεν έχουν γείωση μέσω του ηλεκτρικού δικτύου.
Άραγε αυτό είναι πρόβλημα;
Bασικά, αν έχεις για κάποιο λόγο (χαλαρωμένο καλώδιο ας πούμε, ή πρόβλημα στη μόνωση αυτού) διαρροή τάσης προς το μεταλλικό σασσί δεν πρόκειται να πέσει τίποτα και ποτέ αφού τα πλαστικά ποδαράκια θα απομονώνουν τη διαρροή προς το πάτωμα κλπ. Οπότε μια μέρα αν πάς να πιάσεις το μεταλλικό περίβλημα του μηχανήματος... Τσά!
Αυτό είναι το αρνητικό σενάριο (που φυσικά πάντα συμβαίνει κάπου μακριά σε μια άγνωστη χώρα και ποτέ στο σπίτι μας).
Στα απλά καθημερινά δε θες κάτι να γειώνει τα διάφορα πεδία που προκύπτουν γύρω γύρω από μετασχηματιστές κλπ στα μηχανήματα?

Reaction score
1.188
Καλημέρα παιδιά,

Μήπως είναι ground loop; Δοκίμασε να απομονώσεις τις γειώσεις όλων των άλλων μηχανημάτων και να αφήσεις μόνο του ενισχυτή. Αν λυθεί το πρόβλημα άστο έτσι. Ούτως ή άλλως τα μηχανήματα θα γειώνονται μέσω του ενισχυτή οπότε δεν θα έχει θέμα να σε τινάξει μια ενδεχόμενη διαρροή.

Reaction score
262
Στη δική μου περίπτωση ο ενισχυτής γειώνεται μέσω των συσκευών με γείωση. Απο μόνος του γείωση δεν έχει. Και ναι οταν βγάλω τη γείωση απο τις 3 συσκευές που ανέφερα ο θόρυβος σταματάει.

Reaction score
1.188
Αν αφήσεις έστω και μία γείωση και απομονώσεις τις υπόλοιπες πάλι υπάρχει βόμβος;

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.212
Members
38.540