ΠΩΣ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΚΑΛΩΔΙΩΣΗ;;;

Reaction score
14
Θέλω να σας κάνω μια ερώτηση. Έχω πάρει ένα διακόπτη δωματίου (τοίχου) ρεύματος για ένα φωτιστικό στο ταβάνι κ επειδή χρησιμοποιείτε συχνά σκέφτηκα κ πήρα αυτό με το φωτοκύτταρο που αν πας το χέρι σου σε απόσταση 5-10 cm κ το κουνήσεις ενεργοποιείται κ ανοίγει κ κλείνει. Αυτό έχει κ παροχή ρεύματος κ φυσικά αυτά τις δυο υποδοχές για το φωτιστικό. Σχεδιάγραμμα έχει . όμως εκεί στο κουτί του διακόπτη κατεβαίνουν δυο μόνο καλώδια. Τα έβαλα αριστερά κ δεξιά κ με ένα εξωτερικό καλώδιο έφερα ρεύμα στον διακόπτη (για το φωτοκύτταρο) ενώ δουλεύει το φωτοκύτταρο, δεν ανάβει το φωτιστικό (λάμπες λεντ το σύνολο 30W.
Το έβγαλα κ πρόχειρα το έβαλα σε μια μπαλαντέζα κ ένα εξωτερικό ντουί με λάμπα κ όλα καλά ήταν!!! Πως πρέπει να κάνω την καλωδίωση στον διακόπτη;;; όλοι ξέρουμε ότι έρχονται δυο καλώδια μέσα στο κουτί…. Τι να κάνω;;;;;;;

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  sxedio.jpg Εμφανίσεις:  0 Μέγεθος:  101,7 KB

Attachments

Reaction score
3.423
Σε έχασα, αυτό το έχεις συνδέσει παράλληλα, πρίν ή μετά τον διακόπτη του φως;

Reaction score
556
Θέλω να σας κάνω μια ερώτηση. Έχω πάρει ένα διακόπτη δωματίου (τοίχου) ρεύματος για ένα φωτιστικό στο ταβάνι κ επειδή χρησιμοποιείτε συχνά σκέφτηκα κ πήρα αυτό με το φωτοκύτταρο που αν πας το χέρι σου σε απόσταση 5-10 cm κ το κουνήσεις ενεργοποιείται κ ανοίγει κ κλείνει. Αυτό έχει κ παροχή ρεύματος κ φυσικά αυτά τις δυο υποδοχές για το φωτιστικό. Σχεδιάγραμμα έχει . όμως εκεί στο κουτί του διακόπτη κατεβαίνουν δυο μόνο καλώδια. Τα έβαλα αριστερά κ δεξιά κ με ένα εξωτερικό καλώδιο έφερα ρεύμα στον διακόπτη (για το φωτοκύτταρο) ενώ δουλεύει το φωτοκύτταρο, δεν ανάβει το φωτιστικό (λάμπες λεντ το σύνολο 30W.
Το έβγαλα κ πρόχειρα το έβαλα σε μια μπαλαντέζα κ ένα εξωτερικό ντουί με λάμπα κ όλα καλά ήταν!!! Πως πρέπει να κάνω την καλωδίωση στον διακόπτη;;; όλοι ξέρουμε ότι έρχονται δυο καλώδια μέσα στο κουτί…. Τι να κάνω;;;;;;;

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  sxedio.jpg Εμφανίσεις:  0 Μέγεθος:  101,7 KB
Έχεις μόνο φάση στο διακόπτη σου, κόκκινο καλώδιο. Στάνταρντ ελληνική καλωδίωση.
Οπότε δε θα δουλέψει το φωτοκύτταρο, εκτός αν βρεις τρόπο να φέρεις και ουδέτερο (μπλε καλώδιο). Έχει πχ από κάτω καμιά πρίζα;

Reaction score
14
Ακριβώς από κάτω υπάρχει μία πρίζα. Τι καλώδιο πρέπει να τραβήξω;;;
Στο πείραμα που έκανα σε διαφορετικό δωμάτιο μιας και είχα κατεβάσει την ασφάλεια, σύνδεσα στις 2 εσωτερικές υποδοχές όπως λέει το σχεδιάγραμμα ένα καλώδιο και το σύνδεσα σε μία πρίζα και στις εξωτερικές υποδοχές συνδέσα ένα απλό ντουί με μία λάμπα .εκεί δούλεψε άψογα.
Μέσα στο κουτί κατεβαίνουνε δύο καλώδια τα γνωστά σε ένα τυπικό σπίτι.....
Κατά αρχήν αυτά δεν θα πάνε στις ακρινές υποδοχές για να συνδεθούν;;; (όπως λέει το σχέδιο)
κάτι μου διαφεύγει..... Τι κάνω λάθος;;

Σε έχασα, αυτό το έχεις συνδέσει παράλληλα, πρίν ή μετά τον διακόπτη του φως;
εβγαλα τον διακοπτη κ εβαλα αυτον φιλε .... αλλά κατι μου διαφεύγει!!!

Reaction score
556
Ακριβώς από κάτω υπάρχει μία πρίζα. Τι καλώδιο πρέπει να τραβήξω;;;
Στο πείραμα που έκανα σε διαφορετικό δωμάτιο μιας και είχα κατεβάσει την ασφάλεια, σύνδεσα στις 2 εσωτερικές υποδοχές όπως λέει το σχεδιάγραμμα ένα καλώδιο και το σύνδεσα σε μία πρίζα και στις εξωτερικές υποδοχές συνδέσα ένα απλό ντουί με μία λάμπα .εκεί δούλεψε άψογα.
Μέσα στο κουτί κατεβαίνουνε δύο καλώδια τα γνωστά σε ένα τυπικό σπίτι.....
Κατά αρχήν αυτά δεν θα πάνε στις ακρινές υποδοχές για να συνδεθούν;;; (όπως λέει το σχέδιο)
κάτι μου διαφεύγει..... Τι κάνω λάθος;;

εβγαλα τον διακοπτη κ εβαλα αυτον φιλε .... αλλά κατι μου διαφεύγει!!!

Ένα μπλε καλώδιο από την πρίζα τραβάς και το βάζεις στο Nin.
Τα 2 κόκκινα που έχεις ήδη τα βάζεις ως εξής:
Αυτό που έχει τάση (δοκιμαστικό κατσαβίδι) στο Lin και το άλλο (που πάει στη λάμπα) στο Lout.

Αλλά επειδή δε σε βλέπω πολύ εξοικειωμένο φίλε μου, θα έλεγα να το δώσεις σε κάποιον που ξέρει τί κάνει.

ika

News
Reaction score
18.111
Μα αν έχει μόνο φάση στον διακόπτη, και να τραβήξει ουδέτερο από την πρίζα, που θα βρεί ουδέτερο για να στείλει στο φωτιστικό στο ταβάνι?

Reaction score
556
Μα αν έχει μόνο φάση στον διακόπτη, και να τραβήξει ουδέτερο από την κάτω πρίζα, που θα βρεί ουδέτερο για να στείλει στο φως στο ταβάνι?
Έχει ήδη ουδέτερο το φως στο ταβάνι
(Ελπίζω, δλδ, να δούλευε το φως με τον παλιό διακόπτη, αλλιώς τσάμπα τα λέμε)

ika

News
Reaction score
18.111
Έχει ήδη ουδέτερο το φως στο ταβάνι
(Ελπίζω, δλδ, να δούλευε το φως με τον παλιό διακόπτη, αλλιώς τσάμπα τα λέμε)
Ουδέτερο από τον διακόπτη στο φως εννοώ.

Αφού αν συνδέσει τον διακόπτη σε πριζα δουλεύει κανονικά, στον τοιχο δεν .
Έχει κάνει οικονομία στα καλώδια αυτός που έφτιαξε την εγκατάσταση;

Last edited:

Reaction score
556
Ουδέτερο από τον διακόπτη στο φως εννοώ.
Δε χρειάζεται. Το φως έχει ουδέτερο, ο ηλεκτρολόγος κατεβάζει μόνο τη φάση στους διακόπτες και η φάση κόβεται μηχανικά από τον παλιό διακόπτη. Δεν αλλάζει κάτι εδώ, μόνο που ο νέος διακόπτης θέλει ο ίδιος ουδέτερο για να λειτουργήσει

• Like
Reactions: ika

Reaction score
14
Ένα μπλε καλώδιο από την πρίζα τραβάς και το βάζεις στο Nin.
Τα 2 κόκκινα που έχεις ήδη τα βάζεις ως εξής:
Αυτό που έχει τάση (δοκιμαστικό κατσαβίδι) στο Lin και το άλλο (που πάει στη λάμπα) στο Lout.

Αλλά επειδή δε σε βλέπω πολύ εξοικειωμένο φίλε μου, θα έλεγα να το δώσεις σε κάποιον που ξέρει τί κάνει.
Θα δοκιμάσω αυτό που λες την τάση (δοκιμαστικό κατσαβίδι) στο Lin και το άλλο (που πάει στη λάμπα) στο Lout. Τώρα βρίσκομαι στην δουλειά κ θα το ψάξω μάλλον αύριο με το φως της ημέρας που θα κατεβάζω την ασφάλεια του πίνακα….
Δε χρειάζεται. Το φως έχει ουδέτερο, ο ηλεκτρολόγος κατεβάζει μόνο τη φάση στους διακόπτες και η φάση κόβεται μηχανικά από τον παλιό διακόπτη. Δεν αλλάζει κάτι εδώ, μόνο που ο νέος διακόπτης θέλει ο ίδιος ουδέτερο για να λειτουργήσει
δεν το καταλαβα αυτο....
εγω τι πρεπει να κάνω;;;;;
Το θέμα είναι να μην δώσω κανένα 30 Άρι ευρώ για την τοποθέτησή του διακόπτη!!
Αλλιώς κάθομαι στον παλιό.....

Last edited:

Reaction score
556
δεν το καταλαβα αυτο....
εγω τι πρεπει να κάνω;;;;;
Το θέμα είναι να μην δώσω κανένα 30 Άρι ευρώ για την τοποθέτησή του διακόπτη!!
Αλλιώς κάθομαι στον παλιό.....
Μη δώσεις. Αυτά που είπαμε.
Φως ημέρας, δοκιμές με το κατσαβίδι, κλειστό γενικό όταν συνδέεις κ να υπάρχει κι άλλος στο σπίτι.
Αν δε δουλέψει, μη ψάχνεσαι δοκιμάζοντας συνδέσεις στην τύχη, απλά βάλε πίσω τον παλιό.

Reaction score
14
Όχι δεν είναι αλερ ρετουρ. Απλός διακόπτης σε μια μεριά του τοίχου είναι....
Από ότι κατάλαβα πρέπει να υπάρχει κ κάποιο άλλο καλώδιο για να είναι ουδέτερος.... Άλλο καλώδιο δεν υπάρχει άρα πρέπει να κατεβάσω από την διακλάδωση πάνω στο τοίχο που συνδέεται με το φωτιστικό.... πράγμα που σημαίνει ότι θα κάνω πληγές στον τοίχο αφού θα φύγουν μπογιές από τα καπάκια.....
Αποτρεπτικό αυτό είναι....

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.640
Όχι δεν είναι αλερ ρετουρ. Απλός διακόπτης σε μια μεριά του τοίχου είναι....
Από ότι κατάλαβα πρέπει να υπάρχει κ κάποιο άλλο καλώδιο για να είναι ουδέτερος.... Άλλο καλώδιο δεν υπάρχει άρα πρέπει να κατεβάσω από την διακλάδωση πάνω στο τοίχο που συνδέεται με το φωτιστικό.... πράγμα που σημαίνει ότι θα κάνω πληγές στον τοίχο αφού θα φύγουν μπογιές από τα καπάκια.....
Αποτρεπτικό αυτό είναι....
Αφού έχεις πρίζα ρεύματος από κάτω, ξεβιδώνεις την πρίζα.
Ρίχνεις την ασφάλεια που πέφτει η πρίζα αυτή επάνω.
Παίρνεις ένα καλώδιο μπλέ, 1.5άρι NYA, ένα κομμάτι wago ταχυκλέμα 3 θέσεων ( https://www.skroutz.gr/s/23978597/Wago-3-Way-Electrical-Wire-Connector-221-413.html ).
Βάζεις το μπλέ καλώδιο της πρίζας στο wago, βάζεις από εκεί ένα μικρό κομμάτι μπλε καλωδίου στην 2η θέση του wago και το στέλνεις στην θέση N στην πρίζα που έβγαλες, και πιθανότατα σκέτο το καλώδιο που πήρες, θα περάσει από την σωλήνα της πρίζας προς τα πάνω προς τον διακόπτη (αλλιώς θα χρειαστείς απλά μια ατσαλίνα) και συνδέεις και αυτό το καλώδιο στην 3η θέση του wago, και στο N του έξυπνου διακόπτη που πήρες.

Με την παραπάνω τεχνική, ΔΕΝ θα κάνεις ζημιές και δεν θα χρειαστεί βάψιμο και στοκάρισμα :)

Reaction score
14
Έκανα πριν λίγη ώρα έκανα αυτό που γραφείς μόνο που τελείως πρόχειρα σύνδεσα τα καλώδια κ όχι με wago (με γέφυρα αν είχα καταλάβει καλά) κ το μόνο που κατάφερα είναι να είναι κλειστό κ όταν κάνω κίνηση να ανάβει κ αυτόματα να κλείνει το φωτοκύτταρο κ φυσικά να αναβοσβήνουν τα φώτα!!! Με έπιασαν τα «διαόλια» μου πήγα πάνω στο φωτιστικό το έβγαλα από τις κλεμες κ το σύνδεσα πρόχειρα με τον διακόπτη κ με μια μπαλαντέζα από μακριά του έδωσα ρεύμα! Δούλεψε κανονικά! Με την πρίζα κάτω από τον διακόπτη που έχω στο τοίχο ΔΕΝ δουλεύει!!! (εννοείται ότι η πρίζα δουλεύει κ μάλιστα την χρησιμοποιώ συχνά).

Κοίταξα προσεκτικά πάνω στο κουτί στην διακλάδωση (να μην κάνω ζημιά με την μπογιά) κ δυστυχώς εκεί είναι υπερβολικά ασφυκτικά τα καλώδια (περνανε πολλά χλωμό το βλέπω να βάλω κ άλλο καλώδιο. Είδα ότι πέρναγε κ τα καλώδια του θερμοστάτη για το καλοριφέρ! Γενικά είναι ασφυκτικά εκεί!

Τα ξανά έκανα όπως ήταν πριν (για να έχω φως) κ βλέπουμε …..

Κάπου ιδέα;;

Reaction score
128
1000006166.jpg

Αυτή είναι η καλωδίωση στον τοίχο σου. Αν δεν βρεις το κουτί στον τοίχο πριν το φως για να κατεβάσεις ουδέτερο με ατσαλίνα δουλειά δεν θα κάνεις. Η περνάς εξωτερικά ουδέτερο αλλά επειδή αντιλαμβάνομαι οτι δεν το κατέχεις άστο καλύτερα και χρησιμοποίησε ένα όρθιο φωτιστικό πρίζας!
(Δεν υπάρχει ουδέτερος σε διακόπτες δεν είναι λάθος του ηλεκτρολόγου...)

Reaction score
128
Επίσης, αν δεν είναι γεφυρωμένες εσωτερικά οι επαφές του ουδέτερου (Νin & Nout) στον διακόπτη που πήρες που μάλλον δεν είναι, θα πρέπει να κόψεις την γραμμή του ουδέτερου και να κατεβάσεις δυό σύρματα. Από πίνακα στο Νιν και από λάμπα στο Νάουτ. Επίσης, η φάση που κατεβαίνει απ τον πίνακα στον διακόπτη (εκεί που ανάβει πάντα το δοκιμαστικό) πρέπει να μπει στο Lin.
Αν δεν γίνει έτσι δεν δουλεύει.

symos

You're not worthy!
Reaction score
9.871
Δεν υπάρχει ουδέτερος σε διακόπτες δεν είναι λάθος του ηλεκτρολόγου...
Μην είσαι τόσο απόλυτος. Το 1821 ναι, δεν υπήρχε, αλλά πλέον πολλοί διακόπτες είναι "ενεργοί" (smart κλπ.) και απαιτούν ουδέτερο. Κι εγώ στο σπίτι είπα στον ηλεκτρολόγο και πέρασε ουδέτερο παντού.

Οπότε ναι, δεν είναι λάθος αν σε μια παλιά εγκατάσταση δεν έχει ουδέτερο, αλλά μην λέμε "δεν υπάρχει ουδέτερος σε διακόπτες", σε νέες εγκαταστάσεις αν ένας ηλεκτρολόγος δεν βάλει είναι φάουλ κατά τη γνώμη μου.

Reaction score
1.203
Επίσης, αν δεν είναι γεφυρωμένες εσωτερικά οι επαφές του ουδέτερου (Νin & Nout) στον διακόπτη που πήρες που μάλλον δεν είναι, θα πρέπει να κόψεις την γραμμή του ουδέτερου και να κατεβάσεις δυό σύρματα. Από πίνακα στο Νιν και από λάμπα στο Νάουτ. Επίσης, η φάση που κατεβαίνει απ τον πίνακα στον διακόπτη (εκεί που ανάβει πάντα το δοκιμαστικό) πρέπει να μπει στο Lin.
Αν δεν γίνει έτσι δεν δουλεύει.
Γιατί να κάνει τέτοια δουλειά; Αν αγνοήσει το Nout τι πρόβλημα θα έχει;
Δεν μας ενδιαφέρει αν είναι two pole disconnect.
Θέλουμε μόνο ουδέτερο στο Nin.

Θα ήταν καλύτερα να δούμε καμια φωτο από το κουτί που συνδέεται ο διακόπτης στον τοίχο. Αν εχει πριζα από κάτω θα περίμενα να φαίνονται 5 καλώδια στο κουτί από τα οποία τα δυο θα πηγαίνουν στο διακόπτη ενώ τα 3 θα πηγαίνουν από το ¨φορτωμένο" κουτί στο ταβάνι προς την πρίζα.
το σύνδεσα πρόχειρα με τον διακόπτη κ με μια μπαλαντέζα από μακριά του έδωσα ρεύμα! Δούλεψε κανονικά! Με την πρίζα κάτω από τον διακόπτη που έχω στο τοίχο ΔΕΝ δουλεύει!!! (εννοείται ότι η πρίζα δουλεύει κ μάλιστα την χρησιμοποιώ συχνά).
Προφανώς έκανες λάθος. Υπάρχει διαφορά σε αυτά που κάνεις και αυτά που νομίζεις ότι κάνεις. Με σπασμένο τηλέφωνο δεν γίνεται δουλειά και εσύ παίζεις με επικίνδυνα παιχνίδια χωρίς βασικές γνώσεις. Ίσως με φωτογραφίες να μπορούσαμε να σε βοηθήσουμε παραπάνω.

Last edited:

Reaction score
14
ΠΟΛΥ σύντομα θα επανέρθω με φωτογραφίες (λογω δουλειάς δεν μπορεσα να ασχοληθώ κ τα λέμε....
θα τραβήξω φωτω κ το κουτί του διακόπτη κ κατω την πρίζα....
ουδέτερος ΔΕΝ εχει το κουτί του διακόπτη . (ειναι σχετικά παλιά η εγκατάσταση απο το 1985!

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.636
Members
38.729
Νεότερο μέλος
roberto_portale