Πάτωμα σε home theater

Reaction score
0
Καλησπέρα. Θα ήθελα να ζητήσω τη βοήθειά σας για κάποια θέματα.

Έχω έναν υπόγειο χώρο που προορίζεται (κάποια στιγμή) για home theater.
Αυτή την περίοδο θέλω να φτιάξω το πάτωμα.
Ο χώρος ειναι 7,8 χ 5,3μ και τον εχω καδρονάρι (εδω και πολύ καιρό) για να μπει ξύλινο δάπεδο. Ολα είναι καρφωμενα στο πάτωμα χωρίς κανένα μονωτικό υλικό.

Αν βάλω διπλό mdf με κάποιο μονωτικό μεταξύ τους θα έχω κανένα αποτέλεσμα? Μπαίνει mdf στο πάτωμα ή ειναι καλύτερο κάποιο άλλο ξύλο?

Όλοι οι τοίχοι του χώρου (εκτός απο έναν) είναι τσιμέντο και δεν συνορεύουν με τπτ. Ένας τοίχος είναι με διπλό τούβλο και πετροβάμβακα στο ενδιάμεσο. Από πάνω είναι πυλωτή.

Θα χρειαστεί να κατασκευαστεί δωμάτιο στο δωμάτιο ή μπορούν να μπουν περιμετρικά γυψοσανίδες με καποια ηχομωνοτικά και να έχω ικανοποιητικά αποτελέσματα?
Θα προτιμούσα να ξοδέψω χρήματα στο soundtreatment και οχι στο soundproofing.
Ευχαριστώ πολύ εκ τον προτέρων.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
Απάντηση: Πάτωμα σε home theater

αν ηξερες τι ηθελες θα μας βοηθουσες πολυ στο να σε βοηθησουμε

Reaction score
384

Το Soundproofing δεν ειναι μονο για να μην σε ακουνε, αλλα για να μην τους ακους κι εσυ. :126:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.102

το ξύλινο δάπεδο ίσως να μην είναι καλή επιλογή...

υπάρχει ηχοαποροφητικός σοβάς για τοίχους και ηχοαπορροφητική τσιμεντοκονία για δάπεδα. εγώ τέτοια έχω χρησιμοποιήσει στο χώρο μου, με πολύ καλά αποτελέσματα. τα προμηθεύτηκα από "αρχιτεκτονίδη".

αν θες μόνωση, με γυψοσανίδες γίνεται, αλλά θέλει ειδικές γυψοσανίδες (ηχοαπορροφητικές - διάτρητες), μπόλικο πετροβάμβακα από πίσω, και για να είσαι και "αρχηγός" θέλει και φύλα μολύβδου τέρμα πίσω.

περισσότερο σημαντική από όσο ίσως φαντάζεσαι, είναι η πόρτα ηχομόνωσης.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

εδω ανα σελιδα εχει ενα μπουσουλα , για το πως συμπεριφερεται ο ηχος και ο χωρος μας σε αυτον.Καθως κατασκευες στο χωρο μας.
http://www.acoustics101.com/materials.asp

Reaction score
0

mdf στο πατωμα, απαγορευεται δια ροπαλου!
Μονο το Κοντραπλακε θαλασσης κανει δουλεια παχους 20χιλ σε διασταση 2.50Χ1.22.
Αυτα για το πετσομα ωστε να εχεις γερη βαση, απο πανω καλο θα ηταν να βαλεις αντικραδασμικη μεμβρανη, και μετα οτι αλλο υλικο για πατωμα θες.

Reaction score
0
Κατ' αρχάς ευχαριστώ για τις απαντήσεις...

argi εχεις δικιο.. το έχω μπερδέψει και δεν πολυξέρω τη θελω.
Χρειάζεται χρόνο και ψάξιμο για να ξεμπερδέψω πράγματα και αυτή τη στιγμή μόνο η... διάθεση υπάρχει! :)

Αυτό που επείγει αυτή τη στιγμή είναι το πάτωμα και επειδή έχει γίνει ήδη το καδρωνάρισμα ήθελα να βάλω ξύλο στο πάτωμα. Δεν ξέρω πως να το μονωσω αφού τα καδρώνια δεν πατάνε σε αντικραδασμικά.

Ηχομόνωση θα θέλει οπωσδήποτε ο χώρος. Ο σκυλάκος περπατάει στην πυλωτή και ακούγετε κανονικότατα στον χώρο (να του βάλω μία μοκέτα να περπατάει :D).
Έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από αερόφερτους ήχους πάντως.
Θα τον βάλω να γαυγίζει μετά να δω :).
Πέρα την πλάκα, μου φαίνεται χρειάζομαι ένα πάτωμα που να μου δείνει την δυνατότητα μετά για οποιοδήποτε επίπεδο ηχομόνωσης, χωρίς να χρειαστεί να ξηλωθεί.

@ costa Την κατασκευή που περιγράφεις με τις γυψοσανίδες σκεφτόμουν. Έχω την εντύπωση ότι θα έχει καλύερη ακουστική συμπεριφορά.
Πόρτα ηχομόνωσης θα μπεί οπωσδήποτε. Σε μία εταιρεία με πόρτες που είχα ρωτίσει μου είχαν πει οτι οικονομική και καλή λύση είναι η πόρτα για πυρόσβεση, επειδή κλείνει αεροστεγός, γεμισμένη στο εσωτερικό της με ότι υλικό θέλω εγώ.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

παλι δεν βοηθας< δεν καταλαβαινω τι θες να κανεις και που

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

Reaction score
4.485

κόντρα πλακέ γιατί είναι αδιάβοχο, αλλά θέλει κοντά τα καδρόνια για να μη στραβώσει!

Το φτηνότερο μασιφ πάτωμα θα έχει την ίδια τιμή με το κ/π και είναι καλύτερο (αλλά με ακριβότερη τοποθέτηση).

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

τι να το κανεις το πατωμα, μην ενοχλεις τους καλικαντζαρους που ζουν στα εγατα της γης:143:

Reaction score
0
χαχα.. έλα ντε. Για αυτό άνοιξα το thread.
Επειδή δεν ξέρω πόση ηχομόνωση χρειάζεται ο χώρος, πόσο σημαντική είναι η ηχομόνωση του πατώματος και τι επιλογές έχω για το πάτωμα.

Καλό και κατατοπιστικό το site acoustics101. thanks!

Επείσης βρήκα βοηθητικό για τα καρφωτά πατώματα και αυτό: http://www.lazarakis-constructions.gr/categories.php?cat_id=271

ετσι είναι το υπόγειο τώρα (ελπίζω να κατάφερα να ανεβάσω φωτο)

Reaction score
0

Από προσωπική εμπειρία, ΜΗΝ βάλεις ξύλινο πάτωμα. Το υπόγειο όπως φαίνεται στις φωτό είναι όντως υπόγειο και δεν είδα και πορτο παράθυρα για επαρκή εξαερισμό. Εκτός και αν έχεις κάνει μόνωση με προδιαγραφές NASA, θα κρατά υγρασία.
Εγώ πάντως ξύλωσα το πάτωμα που μετά από 8 χρόνια περίπου είχε "μαλακώσει"
Δεν εύχομαι σε κανέναν να περάσει ότι εγώ κατά την διαδικασία ξηλώματος, γεμίσματος με μπετό και μαστόρια παντού με τα πράγματά μoυ στιβαγμένα στις γωνίες.
Ηθικόν δίδαγμα, ξύλινα πατώματα μόνο στους πάνω ορόφους που έχουν λιγότερο traffic.

Reaction score
19
Λοιπον αρχικα πρεπει να προσδιορισεις σε ποιο βαθμο θελεις να ηχομονωσεις το χωρο. Δηλαδη αν για παραδειγμα μεσα στο H.C. ο ηχος φθανει τα 80 db ποσα απο αυτα "αντεχεις" να μεταδοθουν στους διπλανους χωρους. Αυτο θα σε βοηθησει να προσδιορισεις το βαθμο ηχομειωσης που πρεπει να στοχευσεις (λαβε υποψη οτι η κλιμακα db ειναι λογαριθμικη).

Ο ηχος οντως μεταδιδεται εξαιρετικα ευκολα μεσα απο τον οπλισμο του σκυροδεματος και εν δυναμει μπορει να μεταδοθει και αρκετους οροφους πανω (ακομα και απο το δαπεδο).

Τωρα δυο βασικες εννοιες τις οποιες οι περισσοτεροι τις εχουν μπερδεμενες στο μυαλο τους ειναι η ηχοαπορροφηση και η ηχομονωση. Η πρωτη σχετιζεται με τη βελτιωση της ακουστικης ενος χωρου και η δευτερη με τη φραγη ηχων απο τον ενα στον αλλο χωρο. Αντιστοιχα υπαρχουν ηχοαπορροφητικα υλικα και ηχομονωτικα υλικα. Το εκαστοτε ηχομονωτικο υλικο δεν εχει την ιδια συμπεριφορα ηχομονωσης σε διαφορετικες συχνοτητες. Για παραδειγμα οι χαμηλες συχνοτητες που παραγει ενα sub ειναι και οι πιο δυσκολες στο να μονωθουν. Οι δεικτες ηχομειωσης που παρουσιαζονται στα τεχνικα χαρακτηριστικα των προιοντων ειναι συνηθως σταθμισμενες τιμες, δηλαδη ενας μεσος ορος ηχομειωσης του προιοντος για το συνολο των συχνοτητων.

ΥΓ1. Μπορουμε να πετυχουμε ηχομονωση με ηχοαπορροφητικα υλικα αλλα χρειαζονται ειδικες διαταξεις και σχεδιαμος της κατασκευης.

ΥΓ2. Η ηχομονωση κοστιζει πολλα περισσοτερα αν γινει μετα την ολοκληρωση μιας κατασκευης, για αυτο το λογο πρωτα ξεκαθαρισε τι ζητας και μετα σχεδιασε και υλοποιησε την κατασκευη του χωρου.

Reaction score
19
χαχα.. έλα ντε. Για αυτό άνοιξα το thread.
Επειδή δεν ξέρω πόση ηχομόνωση χρειάζεται ο χώρος, πόσο σημαντική είναι η ηχομόνωση του πατώματος και τι επιλογές έχω για το πάτωμα.

Καλό και κατατοπιστικό το site acoustics101. thanks!

Επείσης βρήκα βοηθητικό για τα καρφωτά πατώματα και αυτό: http://www.lazarakis-constructions.gr/categories.php?cat_id=271

ετσι είναι το υπόγειο τώρα (ελπίζω να κατάφερα να ανεβάσω φωτο)

Το βαθμο ηχομειωσης που χρειαζεσαι ειναι σχετικα ευκολο να το υπολογισεις λαμβανοντας υποψη τις ηχητικες εντασεις που θα παιζει το συστημα σου. Δηλαδη αν ο ηχος φθανει τα 80 db και εσυ εχεις ηχομονωση 50 db τοτε η ηχοδιαφυγη θα ειναι 30 db. Αν δεν κανω λαθος 30 db ειναι η ηχητικη ενταση μιας συζητησης. Θα ανατρεξω σε καποιες πηγες και θα σου δωσω ενα πινακα που σχετιζει ηχητικες εντασεις με διαφορες δραστηριοτητες. Ετσι θα εχεις μια εικονα για το δικο σου βαθμο ηχομειωσης. Η ΤΗΧ αν δεν κανω λαθος οριζει για κατοικιες τα 80 db ηχομειωση η οποια φυσικα ειναι εξαιρετικα δυσκολο και δαπανηρο να επιτευχθει.

Reaction score
19
Λοιπον ο πινακας που συσχετιζει τη σταθμη του ηχου (db) με διαφορες πηγες -δραστηριοτητες εχει ως εξεις:

υπνοδωματιο .........................................10 db
βιβλιοθηκη.............................................40 db
συζητηση...............................................60 db
γραφειο.................................................65 db
κυκλοφορια επιβατικων αυτοκ. ..................82 db
κυκλοφορια βαρεων οχηματων...................92 db
κομπρεσερ............................................100 db
pop group.............................................110 db
απογειωση αερουμενου (αποσταση 100 m) ..125 db
τουρμπινα αεροπλανου (αποσταση 25 m) ....140 db (οριο πονου)

Reaction score
19
Το πατωμα που σκοπευεις να κατασκευασεις πιο πιθανο ειναι να λειτουργει σαν ηχειο, ενισχυοντας καποιες συχνοτητες, παρα σαν ηχομονωτικο στοιχειο.

Η γενικη ιδεα σε μια ηχομονωτικη κατασκευη ειναι να κατασκευαστει ενα Room in a Room, δημιουργωντας μια διαταξη Μαζα-Ελατηριο-Μαζα οπου το υπαρχον δομικο στοιχειο του μπετου λειτουργει σαν μαζα εξωτερικα ο εσωτερικος τοιχος επισης σαν μαζα εσωτερικα και το διακενο μεταξυ τους σαν ελατηριο. Το ιδιο ισχυει για το δαπεδο και την οροφη.

Ο πιο ευκολος τροπος ηχομονωσης δαπεδου, ειδικα σε υπογειο, ειναι η κατασκευη ενος πλωτου δαπεδου απο μια στρωση ενισχυμενου σκυροδεματος (μαζα) παχους περιπου 10 cm το οποιο θα διαχωριζεται απο το υπαρχον δαπεδο (μαζα) με μια στρωση ενος ή δυο ειδικων αντικραδασμικων υλικων (ελατηριο) αντιστοιχης καταλληλοτητας. Το δαπεδο αυτο ονοζεται πλωτο γιατι δεν ερχεται σε επαφη σε κανενα σημειο με το υπαρχον δωματιο (τοιχοι, δαπεδο). Για να επιτευχθει αυτο τα αντικραδασμικα υλικα στην περιφερεια του νεου δαπεδου γυριζουν προς τα πανω σε μηκος ισο με το παχος του. Το νεο δαπεδο μπορεις να το επενδυσεις με οποιο υλικο επιθυμεις (ξυλο, πλακακι κλπ).

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.102
Απάντηση: Re: Πάτωμα σε home theater

Το πατωμα που σκοπευεις να κατασκευασεις πιο πιθανο ειναι να λειτουργει σαν ηχειο, ενισχυοντας καποιες συχνοτητες,

ΑΚΡΙΒΩΣ.

Έτσι δρα τα ξύλινο δάπεδο στον ήχο. "Χρωματίζει", δηλαδή συντονίζεται και παράγει το ίδιο ήχο, δηλαδή δεν είναι κατάλληλο για χώρο ακρόασης μουσικής, αν ζητάς υψηλή πιστότητα αναπαραγωγής.

Πιθανά να υπάρχει τρόπος να γίνει "ηχητικά ουδέτερο" το ξύλινο δάπεδο, αλλά προσωπικά δεν τον γνωρίζω.

Είναι σίγουρα πολύ προτιμότερο, και πολύ φτηνότερο, να βάλεις λαμινέιτ αμέσως πάνω στην τσιμεντοκονία (έτσι κι αλλιώς κάτω από το λαμινέιτ εφαρμόζονται 2 μαλακά υλικά σε μορφή φύλλων που προσφέρουν μόνωση), η οποία τσιμεντοκονία αν είναι και ηχοαπορροφητική - κραδασμοαπορροφητική, να συμβάλλει σε ένα άριστο ηχητικά αποτέλεσμα, ενώ και αισθητικά να δείχνει σα ξύλο, και λειτουργικά να μπορείς ανα πάσα στιγμή να το αλλάξεις, με άλλο λαμινέιτ, άλλης εμφάνισης, με πολύ χαμηλό κόστος.

Η άλλη λύση, είναι πλακάκι.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.102

τα ντουβάρια από μπετό είναι τα χειρότερα όσον αφορά την μετάδοση του ήχου, δηλαδή έχουν μηδενική ηχομόνωση.

καλό είναι να κρύψεις με γυψοσανίδα και τα δοκάρια στο ταβάνι, γιατί σίγουρα θα δημιουργήσουν πρόβλημα στάσιμων. πάνω από τη γυψοσανίδα, τα γνωστά ηχομονωτικά, ώστε να μειώσεις τη μετάδοση ήχου στον πάνω όροφο.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.102

το πλωτό δάπεδο είναι ό,τι καλύτερο, αλλά είναι ακριβό και πολύπλοκο και δε νομίζω να πας σε τέτοια λύση.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.898
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster