Παινχίδι: Βρείτε τα Megapixel!

Reaction score
19
Πλάκα μου κάνεις...

Γιατί μου επιτίθεσαι; Σε προσέβαλα κάπου;
Ο τρόπος που αναπτύσω το θέμα είναι απόλυτα σεινηδητός και με σκοπό να το κάνω όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται, ή τουλάχιστον έτσι πιστεύω.
Αν δεν τα καταφέρνω, μπορείς να ανοίξεις ένα τόπικ και να τα γράψεις καλύτερα. Ή και εδώ. Be my guest.

Θες να πεις δηλαδή ότι εάν αποτυπώσεις σε ένα είδωλο σε έναν αισθητήρα 3,2 Megapixels και σε έναν ίδιας διάστασης 5 Megapixels δε θα αποτυπωθεί σωστά στον δεύτερο.
Όχι, πουθενά δεν είπα τέτοιο πράγμα. Λάθος συμπέρανες.
Πουθενά αυτά που έγραψα δεν οδηγούν σε τέτοια συνεπαγωγή.
Θα μπορούσε να αποτυπώθει καλύτερα στον πρώτο, καλύτερα στον δεύτερο, μια χαρά και στους δύο, χάλια και στους δύο.

Πες ότι η φωτογράφηση έχει να κάνει με τα οπτικά της μηχανής (προφανώς σε αυτό αναφέρεσαι όταν γράφεις για καθαρή εικόνα), με το βάθος του φακού, με το εμβαδόν του αισθητήρα, με το software που πιθανά χρησιμοποιεί , με τη συμπίεση, εάν υπάρχει, του τελικού αρχείου. με τον τρόπο της έκθεσης με ένα σωρό παραμέτρους.
Τα ανέφερα.

Και για να σε πληροφορήσω megapixel σημαίνει τίποτα, δεν υπάρχει ως μονάδα αυτόνομη, έχει ανάγκη από διευκρίνηση.
Πραγματικά, θέλω μια πηγή γι'αυτό.
Σαν έννοια το Megapixel είναι απόλυτα μετρήσιμη μονάδα και αφορά κάτι πολύ συγκεκριμένο: στις ψηφιακές μηχανές είναι τα πιξελ που έχει στη διάθεση του ο αισθητήρας για να αποτυπώσει κάτι. Γενικότερα, είναι μια τάξη μεγέθους και έχει εφαρμογή οπουδήποτε έχουμε να κάνουμε με πιξελς.

Άλλο να αναφέρεσε στη διάσταση μιας φωτογραφίας, άλλο στα effective pixels ενός αισθητήρα!
Τα effective pixels ενός αισθητήρα είναι η διάσταση μιας φωτογραφίας.

Και έλεος, το τόπικ δεν το άνοιξα για να τσακωθούμε, αν έχεις να προσθέσεις κάτι κάντο ωραία! :pc:
:beer:

Reaction score
3
Γράφεις αποσπασματικά και το μόνο που καταφέρνεις είναι να μπερδεύεις όποιον διαβάσει και δε γνωρίζει από πριν αρκετά πράγματα. Αν νομίζεις ότι λέγοντας πως μια φωτογραφία είναι τόσα megapixels έχεις περιγράψει διάσταση φωτογραφίας τότε μάλλον πρέπει να ξαναδείς πολλά θέματα από την αρχή.
Αφού δεν αντιλαμβάνεσαι το πόσο αποσπασματικά αναφέρθηκες σε ένα σοβαρότατο θέμα και πόσες νέες παρανοήσεις δημιούργησες, προφανώς δεν μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο.

Δεν σου επιτίθεμαι, εάν θυμάμαι καλά, σε άλλα σημεία έχω υπάρξει υποστηρικτής σου.:happy_4:

Reaction score
19
Γράφεις αποσπασματικά και το μόνο που καταφέρνεις είναι να μπερδεύεις όποιον διαβάσει και δε γνωρίζει από πριν αρκετά πράγματα.
Δεν είπα πουθενά ότι γράφω το begginer's guide to digital photography. :happy_8:

Έχεις δίκιο ότι ξεκινάω από το τέλος και το έκανα συνειδητά για να καταλήξω άμεσα χωρίς φλυαρία και πολλές λεπτομέρειες σε κάτι που θεωρώ σωστό και παραδεκτό. Όπως βλέπεις, στην πορεία μπορούν να ξεδιπλωθούν και οι υπόλοιπες παράμετροι που το στηρίζουν.

Αν νομίζεις ότι λέγοντας πως μια φωτογραφία είναι τόσα megapixels έχεις περιγράψει διάσταση φωτογραφίας τότε μάλλον πρέπει να ξαναδείς πολλά θέματα από την αρχή.
Εγώ ξέρω πως αν πεις ότι μια φωτογραφία είναι 2Mpixels τότε σίγουρα έχεις ορίσει και το εμβαδόν της (=τις διαστάσεις της). Την ποιότητά της όχι.
Αν πιστεύεις κάτι διαφορετικό, θα ήθελα πολύ να μου το εξηγήσεις.

Αφού δεν αντιλαμβάνεσαι το πόσο αποσπασματικά αναφέρθηκες σε ένα σοβαρότατο θέμα και πόσες νέες παρανοήσεις δημιούργησες, προφανώς δεν μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο.
Καλύτερα θα ήταν να μιλάς μόνο για τον εαυτό σου. Άλλος μπορεί να μπερδεύτηκε, άλλος μπορεί να ξεμπλέχτηκε.

Δεν σου επιτίθεμαι, εάν θυμάμαι καλά, σε άλλα σημεία έχω υπάρξει υποστηρικτής σου.:happy_4:
Το ξέρω και μου είσαι πολύ συμπαθής γενικότερα, αλλά εδώ για κάποιον λόγο κούνησα κόκκινο πανί! :sad:

Reaction score
19
Μεταβλητή στην πραγματικότητα αλλά απόλυτα συγκρίσιμη με μια άλλη διάσταση εκφρασμένη επίσης σε pixels.

Reaction score
3
Έλα όμως που δεν είναι τόσο απλό.
Διότι εάν έχεις φωτογραφίσει με αισθητήρα 1.5x FOV crop ή με full-frame τότε μιλάμε για άλλη φωτογραφία. Επίσης, πόσο διαφορετικές θα είναι δυο φωτογραφίες ίδιου εμβαδού σε pixels αλλά με διαφορετικό pixels/inch, ειδικά εάν αναφέρεσαι στο print size μιας φωτογραφίας.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.939
Έχεις δίκιο ότι ξεκινάω από το τέλος και το έκανα συνειδητά για να καταλήξω άμεσα χωρίς φλυαρία και πολλές λεπτομέρειες σε κάτι που θεωρώ σωστό και παραδεκτό.
Ποιο είναι αυτό που θεωρείς σωστό και παραδεκτό;

Reaction score
19
Joseph, πραγματικά το μπλέκεις το θέμα χωρίς λόγο. Δεν έχω πρόβλημα να κάτσω να γράψω κατεβατά και να τα εξηγήσουμε όλα.

Αυτό που θέλω να πω από την αρχή και όσο πιο παραστατικά γίνεται είναι ότι τα Megapixel εκφράζουν μονάχα τον αριθμό των pixel που που σχηματίζουν μια εικόνα. Είτε βρίσκονται στον αισθητήρα, είτε στο μόνιτορ μας. Δεν εκφράζουν απολύτως τίποτα για την ποιότητα.

Δεν ξέρω αν συμφωνείς ή διαφωνείς με αυτό, για την ακρίβεια δεν έχω καταλάβει που ακριβώς διαφωνείς και αν συνεχίσουμε να αναλύουμε ότι όρο υπάρχει στη φωτογραφία θα πλατιάσουμε πολύ χωρίς λόγο. :)

Reaction score
19
Ποιο είναι αυτό που θεωρείς σωστό και παραδεκτό;
Αυτό:
Αυτό που θέλω να πω από την αρχή και όσο πιο παραστατικά γίνεται είναι ότι τα Megapixel εκφράζουν μονάχα τον αριθμό των pixel που που σχηματίζουν μια εικόνα. Είτε βρίσκονται στον αισθητήρα, είτε στο μόνιτορ μας. Δεν εκφράζουν απολύτως τίποτα για την ποιότητα της εικόνας.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.939
Αυτό που θέλω να πω από την αρχή και όσο πιο παραστατικά γίνεται είναι ότι τα Megapixel εκφράζουν μονάχα τον αριθμό των pixel που που σχηματίζουν μια εικόνα. Είτε βρίσκονται στον αισθητήρα, είτε στο μόνιτορ μας. Δεν εκφράζουν απολύτως τίποτα για την ποιότητα της εικόνας.
Πριτς!

Δηλαδή, ένας επαγγελματίας φωτογράφος θα βολευόταν με μια SLR των 3Mpixel; (Εννοώ μηχανή reflex, όχι Mercedes SLR :happy_9: )...

Reaction score
3
Δεν ξέρω αν συμφωνείς ή διαφωνείς με αυτό, για την ακρίβεια δεν έχω καταλάβει που ακριβώς διαφωνείς και αν συνεχίσουμε να αναλύουμε ότι όρο υπάρχει στη φωτογραφία θα πλατιάσουμε πολύ χωρίς λόγο. :)
Εδώ και εδώ

Αργώ διότι ασχολούμαι ΚΑΙ με την κόρη μου.

Reaction score
19
Take your time :cool_4:
Να σου ζήσει κι όλας και να τη χαίρεσαι! :bravo:

Ρε συ Josh, ανησυχώ...
Στο δεύτερο link με επιβεβαιώνεις. :happy_8:

"The marketing race for "more megapixels" would like us to believe that "more is better". Unfortunately, it's not that simple. The number of pixels is only one of many factors affecting image quality and more pixels is not always better. The quality of a pixel value can be described in terms of geometrical accuracy, color accuracy, dynamic range, noise, and artifacts"

Μήπως τελικά συμφωνούμε και δεν το'χεις καταλάβει;

Reaction score
19
Σχετικά με τα effective pixels.
Όταν μια μηχανή αναφέρεται ως 4MP συνήθως χαρακτηρίζει όλη την επιφάνεια του αισθητήρα, ωφέλιμη και μη ωφέλιμη.

Η δική μου για παράδειγμα είναι λέει 4MP. Η μέγιστη φωτογραφία που μπορεί να δώσει όμως είναι 2272 x 1704 = 3.871.488, άρα ουσιαστικά είναι effective 3.87MP.

http://www.dpreview.com/news/0203/02030602foveonx3notation.asp

Δε διαφωνώ ότι τα γύρω pixel μπορούν να δώσουν πληροφορία για να βγει η effective καλύτερα αλλά αυτό είναι γεγονός για όλες τις μηχανές.

Reaction score
5
Δηλαδή, ένας επαγγελματίας φωτογράφος θα βολευόταν με μια SLR των 3Mpixel; (Εννοώ μηχανή reflex, όχι Mercedes SLR :happy_9: )...
Εχμ...υπήρχε καιρός (πώς λέμε 'πάμε σαν άλλοτε'), που κάποιοι 'πρωτοποριακοί' επαγγελματίες φωτογράφοι χρησιμοποιούσαν τις Nikon D1, με τα ΦΟΒΕΡΑ και ΤΡΟΜΕΡΑ 2.74 megapixels τους!!

Εγώ ας πούμε βρίσκω ότι έβγαζε πολύ καλές φωτογραφίες ακόμα και αν τις downsize...:

Reaction score
19
Πριτς!

Παρ'όλο που μια SLR των 3MP πιθανότατα θα έβγαζε πιο καλή φωτογραφία από μια αντίστοιχη compact,
όχι! ο επαγγελματίας δε θα βολευόταν αλλά για άλλους λόγους.

Γιατί ο επαγγελματίας θα τυπώσει και καμιά αφίσα, ίσως κροπάει και καμιά φάτσα που θα την κάνει με άνεση και εξώφυλλο, πράγματα που χρειάζονται MP.

Γιατί ρε έχετε πέσει να με φάτε;
Σε άλλη κλίμακα, λέω απλά ότι ένα κινητό Samsung D900 με 3MP βγάζει μια αηδία και μισή μπροστά σε μια αξιοπρεπή μηχανή 3MP.

Reaction score
5
Κώστα Δ, καλά τα λες, και προφανώς έχεις ευσεβή σκοπό.
Η αλήθεια για να γίνει 'ολόκληρη' απλά χρειάζεται πολύ ακόμη εξήγηση και ανάλυση.

Reaction score
4
Απο την αρχη που πηρα μερος στο "τεστ" καταλαβα πολυ καλα οτι προκειται για ενα τεστ που αφορα το αν εχουμε ολοι καταλαβει οτι τα megapixels εχουν να κανουν με το μεγεθος και οχι την ποιοτητα.
Αυτο προσωπικα εμενα με βοηθησε στο να το συνειδητοποιησω τις διαφορες γιατι οπως προανεφερα ειμαι ασχετος με το θεμα της φωτογραφιας.

Δεν νομιζω οτι καποιος που προσπαθει να ξεκαθαρισει ενα τετοιο θεμα ειναι αναγκασμενος να εξηγησει τα παντα γυρω απο την φωτογραφια.
Θελησε να ξεκαθαρισει ενα κομματι μονο, που πολυ κοσμος το εχει μπερδεμενο στο μυαλο του και παει να αγορασει με βαση τα megapixels και τελικα βγαινει χαμενος (βλεπε turbox φωτογραφικες με πολλα MP στα 90 ευρω).

Αν εστω και ενας βοηθηθει (οπως εγω) τοτε μονο ενα μπραβο μπορουμε να πουμε στον Κωστα για το ανοιγμα του θεματος.

Reaction score
0
Κώστα Δ, καλά τα λες, και προφανώς έχεις ευσεβή σκοπό.
Η αλήθεια για να γίνει 'ολόκληρη' απλά χρειάζεται πολύ ακόμη εξήγηση και ανάλυση.
Κωστα συνεχισε ............και μην φοβασαι την κριτικη (καλη,κακη)
Και εγω ασχετος ειμαι σαν τον pseiras (εεεε.... οχι και τοσο :happy_5: ) και η προσεγγιση του θεματος με βρισκει 100% συμφωνο.

Κι ασε τις προοδευτικες δυναμεις να στην πεφτουν . :happy_8:
....αλλιως δεν θα χαμε και διαλογο . :happy_4:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.819
Members
38.498
Νεότερο μέλος
antikotsos