Πατέρα, θέλω να μάθω τα πάντα... για το βινύλιο

Μηνύματα
6.454
Reaction score
205
Πάμε παιδάκι μου, αλλά μην το πεις στη μαμά ...

The process of audio recording on discs of one kind or another is a technology which began a hundred and fifteen years ago, and though as a medium for the mass marketing of music it has been largely replaced by the audio CD, it is still going strong in the areas of house, hip hop and scratch music, and those who appreciate the sound of well-reproduced music in the home are still reluctant to part with their vinyl collections.




http://www.micrographia.com/projec/projapps/viny/viny0000.htm
 


Μηνύματα
6.454
Reaction score
205
Το παιδί σου για να γίνει κι αυτό όταν μεγαλώσει σαν τον μπαμπά του, δηλαδή ένας επώνυμος χαϊεντάς, θα πρέπει να μάθει τουλάχιστον τα βασικά πράγματα για το βινύλιο ώστε να μπορεί να λέει μια μέρα στα παιδιά του όμορφα παραμύθια.
 


Μηνύματα
6.454
Reaction score
205
Κακά τα ψέματα , αλλά μια μέρα τα βινύλια και κατ' επέκταση τα πικάπ θα εξαφανιστούν από την αγορά γιατί πλέον δεν θα συμφέρει εμπορικά η παραγωγή τους. Όσοι κύριοι τσίμπησαν, τσίμπησαν και κυρίως οι σημερινοί 35άρηδες και άνω -έως και τον Αντρέα που λέει ο λόγος.

Ταυτόχρονα η ποιότητα του ήχου του βινυλίου θα είναι τόσο χαμηλή συγκριτικά με τα νέα ψηφιακά δεδομένα της επόμενης γενιάς που πραγματικά δεν θα αξίζει καν να ασχοληθεί κάποιος μουσικόφιλος με τον αναλογικό ήχο, τα βινύλια και τα μηχανήματα που τα αναπαράγουν, εκτός κι αν φροντίσουμε να διασώσουμε ότι αναλογικό έχει απομείνει, τα μουσικά αναλογικά μας κειμήλια σε κάποιο άλλο μέσο πολύ ποιο αξιόπιστο από την συμβατική μαγνητική ταινία και το βινύλιο και χωρίς να απαιτείται η μετατροπή του αναλογικού σήματος σε ψηφιακό.

Έχετε την εντύπωση ότι αυτό είναι αδύνατον να γίνει ? Εγώ πάντως δεν το πιστεύω. Αν πραγματικά αυτές οι γνωστές audiophile εταιρείες αγαπούσαν τον αναλογικό ήχο θα έβαζαν κάτω τον πισινό τους και θα έβρισκαν λύση. Δεν το κάνουν όμως γιατί ακόμα το εμπόριο του βινυλίου αποφέρει υψηλά κέρδη σε αυτές τις μικρές εταιρείες που είχαν την φαεινή ιδέα να το ξαναζωντανέψουν.

Οι μεγάλες εταιρείες και γενικώς η επιστημονική κοινότητα έχω την αίσθηση ότι δεν ασχολείται πλέον με το θέμα της διάσωσης του αναλογικού ήχου γιατί πιστεύει ότι πρόβλημα τεχνικό δεν υφίσταται αφού η ψηφιακή τεχνολογία έδωσε τη λύση της μεταφοράς και της διάσωσης. Τώρα αν έμειναν και μερικοί που δεν συμφωνούν, πείτε μου ποια μεγάλη εταιρεία θα πλήρωνε κόσμο για να ικανοποιήσει αυτή την πολύ μικρή μερίδα των αθεράπευτα ρομαντικών ανθρώπων ?

Πέραν της αδυναμίας που έχουμε εμείς οι παλαιότεροι με τους δίσκους βινυλίου και γενικότερα με τις όμορφες μηχανικές κατασκευές των πικαπς , θα πρέπει να έχουμε και κάποια αίσθηση της πραγματικότητας αν θέλουμε πραγματικά να διασώσουμε ότι αναλογικό έχει διατηρηθεί –ακόμη- σε καλή κατάσταση. Και αναφέρομαι περισσότερο στις αναλογικές αυθεντικές ηχογραφήσεις που είτε αυτές βρίσκονται σήμερα σε ταινία είτε έχουν μεταφερθεί σε βινύλιο λόγω του ότι η ταινία της αυθεντικής ηχογράφησης δυστυχώς καταστράφηκε.με τα χρόνια Το τελευταίο είναι ίσως και το μεγαλύτερο λάθος μας . Η γενιά μας μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να μεταφέρει σε ένα νέο αναλογικό μέσο και με απόλυτη ακρίβεια το περιεχόμενο μιας αναλογικής ηχογράφησης. Το μόνο που κατάφερε ήταν αυτό της μετατροπής του αναλογικού σήματος σε ψηφιακό και στη συνέχεια να το μεταφέρει ψηφιακά σε ένα νέο μέσον (CD ή DAT ή Η/Υ) αλλά πάντα σε ψηφιακή μορφή με την υπάρχουσα ή με την προηγούμενης γενιάς τεχνολογία .
 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
205
Aν δείτε προσεκτικά τις φωτογραφιες του link που ανέβασα πριν, αυτές δηλαδή που πάρθηκαν με μικροσκόπιο θα διαπιστώσεται εύκολα ότι αυτό που τελικά χαράσεται στο αυλάκι του δίσκου είναι μια κυματομορφή που έχει διάρκεια περίπου 20-25 λεπτά της ώρας ανα πλευρά του δίσκου.
Εχουμε επομένως μια εικόνα ζωγραφισμένη επάνω στο δίσκο.




Αυτό που φαίνεται στην εικόνα είναι ένα πολύ μικρό παράθυρο που μας δείχνει πρακτικά πως είναι χαραγμένοι επάνω στην επιφάνεια του δίσκου κάποιες σταθερές συχνότητες ή μουσικοί τόνοι αν προτιμάτε .
 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
205
Αν βάλουμε το αυτάκι μας πολυ κοντά στην βελόνα που διαβάζει το δίσκο βινυλίου θα ακούσουμε να παίζει μουσική ακόμα κι όταν δεν έχουμε ανάψει το στερεοφωνικό μας. Αυτό είναι αλήθεια γιατί τελικά η βελόνα όταν ακολουθεί το αυλάκι του δίσκου (tracks the vinyl groove) πάλεται ανάλογα με την κυματομορφή που είναι χαραγμένη στο αυλάκι του δίσκου. Βέβαια εμείς σήμερα δεν χρησιμοποιούμε καθόλου τον ήχο που παράγεται απευθείας από αυτή την μηχανική διέγεργση της βελόνας και του στελέχους της, αλλά χρησιμοποιούμε μόνο το ηλεκτρικό σήμα που παράγει το μοτερ που βρίσκεται μέσα στο κυρίως σώμα της κεφαλής και πίσω ακριβώς από το στέλεχος (cantilever) στο οποίο στηρίζεται και η βελόνα . Οταν λέμε βελόνα εννοούμε βέβαια ένα πολύ μικρό διαμαντάκι σχήματος βελόνας. Παλαιότερα τα πρώτα πικάπ στον κόσμο, που τα ονομάζαμε γραμμόφωνα, χρησιμοποιούσαν πράγματι μια μεταλλική βελόνα πολυ μεγαλύτερη σε μέγεθος από τις σημερινές μικροσκοπικές βελόνες από διαμάντι. Οι βελόνες των γραμμοφώνων ήταν της μιας χρήσης. Οι σύγχρονες διαμαντένιες βελόνες έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής που ξεπερνάει τις 1000-1500 ώρες συνεχούς λειτουργίας.

Καληνύχτα παιδάκια, ο θείος τζικάρ θα συνεχίσει το παραμυθάκι του αύριο.
 


Μηνύματα
6.454
Reaction score
205
Κάποτε οι άνθρωποι άκουγαν μουσική και διασκέδαζαν με την παρέα τους στις εκδρομές στις παραλίες και στην εξοχή. Η λέξη ακρόαση δεν είχε τότε το νόημα που έχει σήμερα. Σήμερα η λέξη ¨"ακρόαση" συνδέεται άμεσα με την ακινησία και την απομόνωση από το περιβάλλον. Θα έλεγα ότι η ακρόαση ποιοτικής μουσικής από ένα πολύ καλό και ακριβό σύστημα μας απομονώνει ακόμα περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο και μας κάνει, χωρίς απαραίτητα να το επιδιώκουμε, "αντικοινωνικούς".

Να όμως ένα παλαιό πικάπ της δεκαετίας του 50 φορητό βαλιτσάκι που μπορούσαν οι κοινωνικοί άνθρωποι να το μεταφέρουν παντού και να διασκεδάζουν με την παρέα τους χωρίς να ενδιαφέρονται ή να χάνουν το χρόνο τους σε ατέλειωτες συζητησεις για την ποιότητα της αναπαραγωγής.





Η μουσική και τα τραγούδια τότε είχαν μεγαλύτερη σημασία και ενδιαφέρον από τα τεχνικά θέματα της αναπαραγωγής του δίσκου. Οσα ποο πολλά γνωρίζεις για τα μηχανήματα τόσο λιγότερο απολαμβάνεις το ίδιο το μουσικό περιεχόμενο. Τα μισά από αυτά που γνωρίζουν οι "γνώστες" είναι κυρίως τα σοβαρά προβλήματα που είτε τα ακούν είτε όχι, τους απασχολούν γιατί ακόμα και όταν όλα είναι τέλεια, αυτοί οι γνώστες φαντάζονται ότι έχουν προβλήματα, οπότε ξέρετε ... ότι και να κάνουν δεν θα το ξεπεράσουν ποτέ.
 

Μηνύματα
688
Reaction score
1
αφου γινει sticky μπορειτε να σβησετε και τα ασχετα μηνυματα
 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
205
Πάμε όμως να δούμε από κόντά πως είναι η κεφαλή ενός πικάπ



Την βλέπουμε από το πλάι και αυτή η μικρή ακίδα που φαίνεται στην άκρη αριστερά είναι η βελόνα που όπως είπαμε διαβάζει ή ακολουθεί την κυματομορφή (μουσική) που είναι χαραγμένη επάνω στην επιφάνεια του δίσκου ή στο αυλάκι του δίσκου όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Αυτοί οι 4 ακροδέκτες που φαίνονται δεξιά σαν παράλληλες γραμμές είναι τα σημεία από τα οποία λαμβάνουμε το μουσικό σήμα σε ηλεκτρική μορφή. Δύο ακροδέκτες για κάθε κανάλι εφόσον έχουμε ένα στερεοφωνικό σύστημα . Πριν βγεί το ηλεκτρικό σήμα σε αυτούς τους ακροδέκτες ήταν απλώς μια μηχανική ή κινητική ενέργεια. Το μοτερ (ή γεννήτρια εναλλασόμενου σήματος) , αν θυμάστε από την χθεσινή μας περιγραφή, είναι αυτό το εξάρτημα που μετατρέπει μια μορφή ενέργειας σε μια άλλη, σε ηλεκτρική στην περίπτωση της κεφαλής του πικάπ. Στα Αγγλικά αυτή η μικρή γεννήτρια ονομάζεται και tranducer
 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
205
Για να μην σας μπερδέψω παιδάκια μου με την τεχνική ορολογία, θα προσπαθήσω όσο γίνεται να αποφεύγω τους τεχνικούς όρους.
Λίγο πριν ανέφερα τη λέξη "εναλλασόμενη" . Με απλά λόγια κάποιο μέγεθος εναλλάσεται όταν δεν είναι σταθερό σε σχέση με το χρόνο. Οταν αυτό το μέγεθος εναλλάσεται με μια συγκεκριμένη και σταθερή συχνότητα τότε λέμε ότι αυτό το μέγεθος είναι ένα εναλλασόμενο σήμα. Το ποιο απλό πραδειγμα ενός εναλλασόμενου σήματος είναι ένας μουσικός τόνος σαν και αυτόν που παράγουν τα μουσικά όργανα, μόνο που σε αυτή την περίπτωση έχουμε ένα ακουστικό σήμα και όχι ένα ηλεκτρικό. Προς το παρον όμως μας αρκεί να τα δούμε σαν να είναι ίδια.

Ενα ηλεκτρικό σήμα θα μπορούσαμε και να το φωτογραφίσουμε και αυτό το κάνουμε χρησιμοποιώντας ένα όργανο που λέγεται παλμογράφος.

Ενα εναλλασόμενο σήμα όπως το κατέγραψε ο παλμογράφος φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία.




Τα μεγάλα παιδάκια θα κατάλαβαν ότι δεν είναι ένα αλλά δύο ή τρία τα σήματα που κατέγραψε ο παλμογράφος. Μας ενδιαφέρει συνήθως αυτό που έχει το μεγαλύτερο πλάτος ή ύψος. Τα υπόλοιπα κάθονται επάνω στο μεγάλο σήμα και είναι πολύ μικρά σε μέγεθος. Τα μικρά σήματα θα πρέπει τουλάχιστον προς το παρόν να τα δούμε σαν ένα είδος θορύβου ή σαν ενεπιθύμητα παράσιτα.

Αυτό το εναλλασόμενο σήμα που κατέγραψε ο παλμογράφος μου ονομάζεται ημιτονοειδές και είναι ένας τόνος συγκεκριμένης συχνότητας, 440 κύκλους/δευτερόλεπτο ή Hz όπως τα λένε οι μεγάλοι.
Σε αυτή τη συχνότητα έχουμε και τον μουσικό τόνο ή την νότα ΛΑ (Α).
 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
205


Δείτε τώρα ξανά την χθεσινή φωτογραφία που μας δείχνει πως είναι χαραγμένα κάποια άλλα παρόμοια εναλλάσόμενα σήματα (ημιτονοειδή) επάνω στην επιφάνεια του δίσκου από βινύλιο.

Δεν μοιάζουν πολύ με το σχήμα του ηλεκτρικού σήματος που κατέγραψε ο παλμογράφος ?
Είναι θα έλεγα σχεδόν ίδια ως προς το σχήμα.

Το καλύτερο πικάπ στον κόσμο με την καλύτερη κεφαλή και βελόνα οφείλει να μας δώσει ένα τέλειο σχήμα στην οθόνη του παλμογράφου, χωρίς θόρυβο και παράσιτα. Αυτό βέβαια σπάνια συμβάινει (έως ποτέ) γιατί όλα τα πράγματα στον κόσμο έχουν τις ατέλειές τους και ακόμα περισσότερες ατέλειες έχουν οι ίδιοι οι άνθρωποι.

Παιδάκια μου, αν ήταν όλοι οι άνθρωποι τέλειοι θα έμοιαζαν στον Αγιο Βασίλη, αλλά δεν μοιάζουν .
 



Μηνύματα
644
Reaction score
7
......γιατί όλα τα πράγματα στον κόσμο έχουν τις ατέλειές τους και ακόμα περισσότερες ατέλειες έχουν οι ίδιοι οι άνθρωποι. ....

Δεν πιστεύω να υποννοείς ότι υπάρχουν άνθρωποι που τα βλέπουν και τα ακούν όλα στραβά;

.
 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
205
Η βελόνα -σε μεγέθυνση- διαβάζει την πληροφορία από το αυλάκι (groove) του δίσκου. Φανταστείτε ότι το μάτι μας βρίσκεται μέσα στο αυλάκι και κοιτάζει την βελόνα από μπροστά. Το πλατώ του πικάπ επάνω στο οποίο κάθεται ο δίσκος περιστρέφεται δεξιόστροφα (clockwise) και η βελόνα ακολουθεί το αυλάκι από την αρχή έως το τέλος του δίσκου. Η αρχή είναι αυτή αυτή που θα ορίσουμε εμείς αφού μπορούμε να τοποθετήσουμε την βελόνα ανάγνωσης σε οποιοδήποτε σημείο επάνω στο δίσκο θέλουμε εμείς.

 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
205
Η βελόνα λόγω της τριβής και μετά από ένα μεγάλο ταξείδι πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων φθείρεται και χάνει το αρχικό της σχήμα.
Στη φωτογραφία βλέπουμε πως αλλάζει το σχήμα στην άκρη της βελόνας. Σε αυτή την περίπτωση βλέπουμε μια ομοιόμορφη φθορά της βελόνας, Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η φθορά της βελόνας δεν είναι ομοιόμορφη. Είναι αυτό που λέμε καμιά φορά : " η βελόνα φαγώθηκε μονόπατα" και αυτή η κατάσταση προκαλεί πολυ μεγαλύτερη φθορά στον δίσκο και φυσικά πολύ ποιο κακή ποιότητα ήχου.

 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
205
Η βελόνα πρέπει να διαβάζει το δίσκο κάθετα, όταν την κοιτάμε από μπροστά γιατί όταν την κοιτάμε από το πλάι δεν πρέπει να διαβάζει κάθετα αλλά με μια γωνία συγκεκριμένη που ορίζει ο κατασκευαστής της κεφαλής μας.



 

Μηνύματα
6.454
Reaction score
205


Οταν κοιτάμε την κεφαλή από το πλάι, η κατακόρυφη γωνία ανάγνωσης της βελόνας λέγεται VTA (Vertical Tracking Angle) . Είναι μερίπου 18-20 μοίρες ανάλογα με την κεφαλή,
Στην εικόνα που βλέπουμε η VTA=20 μοίρες.

Η σωστή γεωμετρία ανάγνωσης είναι το σημαντικότερο πράγμα για την σωστή αναπαραγωγή της μουσικής. Η σωστή γεωμετρια μειώνει δραματικά και τη φθορά των δίσκων μας οπότε έχουμε έναν λόγο παραπάνω να ασχοληθούμε σοβαρά με το θέμα της ρύθμισης.

Υ.Γ Η ρύθμιση ενός πκάπ για σωστή γεωμετρία ανάγνωσης της βελόνας είναι χρονοβάρα διαδικασία και κανονικά απαιτεί ειδικά όργανα για να γίνει σωστά. Με το μάτι και με ένα απλό ρυθμιστικό προτράκτορ δεν μπορούμε δυστυχώς να την ρυθμίσουμε τέλεια (ή σχεδόν τέλεια γιατί όπως είπαμε δεν υπάρχει το τέλειο στη φύση και πολύ περισσότερο στις μηχανικές/ ηχητικές κατασκευές).
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.667
Μηνύματα
2.871.420
Members
37.930
Νεότερο μέλος
axil
Top