Περί καλωδίων ρεύματος




Μηνύματα
593
Reaction score
558
Για να ανακαλύψει κανείς την αξία των καλωδιωσεων σε ένα σύνολο ηχοσυστήματος-χώρου, και να ξεφύγει από αυθαιρεσίες του τύπου 50% είναι το ρεύμα και 39% τα καλώδια επειδή κάποιος το είπε κάπου κάποτε, πρέπει πραγματικά να το αναλύσουμε, και να απαντηθούν τα βασικότερα ερωτήματα.

Στο βασικότερο ερώτημα που τίθεται, είναι αν στο τελικό αποτέλεσμα παίζει (ως ποσοστό) μεγαλύτερο ρόλο ο χώρος ή τα ηχεία.

Νομίζω πως όλοι γνωρίζουν περιπτώσεις που εξαιρετικά ηχεία έπαιζαν χάλια, λόγω χώρου.

Άρα, ο χώρος είναι ο "άρχοντας". Αξίωμα.

Είναι εμφανές και το έχουμε εξηγήσει επαρκώς πως ο χώρος παίζει περισσότερο ρόλο στο τι θα ακούσεις τελικά, από ότι τα ίδια τα ηχεία, που παράγουν τον ήχο, όσο "περίεργο" κι αν ακούγεται εκ πρώτης όψεως αυτό.

Αν το πάμε σε ποσοστό, για να προσπαθήσουμε να τα βάλουμε σε μια σειρά, θα έλεγα ο χώρος είναι υπεύθυνος για το 60% του τελικού αποτελέσματος, με όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους να πιάνουν συνολικά ένα 40%.

Σε αυτό το σημείο, να κάνουμε μια διαπίστωση: δεν είναι σύνηθες φαινόμενο να βλέπει κανείς μια δημιουργία ηχοσυστήματος-χώρου όπου το κοστολόγιο περί χώρου να έχει απορροφήσει το 60% του συνολικού κόστους. Ενώ θα έπρεπε. ;)

Το ακριβότερο πράγμα στο χόμπι, είναι ο χώρος. Ιδίως ο χώρος που διατίθεται μόνο και αποκλειστικά για αυτό το σκοπό. Αν απορροφήσει ένα σημαντικό εμβαδό της οικίας, είναι ένα τρέχον έξοδο, που κοστίζει κατ'αντιστοιχιαν τετραγωνικών, του ενοικίου του σπιτιού.

Στο 40% που απομένει για τα στέρεα, προφανώς το ηχείο κατέχει ηγετική θέση ως ποσοστό, διότι αυτό είναι που παράγει τον ήχο. Δηλαδή, ένα 30% αντιστοιχεί στο σύνολο ηχείων και σαμπ, που θα γεμίσουν με συχνότητες το χώρο, και εμπεριέχει αυτό το ποσοστό την ακρίβεια τοποθέτησης για δημιουργία των αποστάσεων ακρόασης όπως προβλέπεται κατά τας γραφάς του Hi-Fi.

Οι ενισχυτές που θα τα οδηγήσουν, είναι το επόμενο σημαντικό κομμάτι, που θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το αν θα γίνει σοβαρή δουλειά, η αν θα πάνε όλα στραφι.
Οπότε, δικαίως ένα ποσοστό 7-8% ανήκει στα ενισχυτικά στάδια, και προστιθέμενο στο ποσοστό των ηχείων (30%), μας δίνει την συμμετοχή ενός ενεργού ηχείου στην αλυσίδα του audio (37-38%).


Έμειναν 2-3% για το σύνολο. Λογικά, η πηγή αποτελεί μια σταθερή αξία, και οφείλει να είναι υψηλών επιδόσεων ώστε αντίστοιχο να είναι και το τελικό αποτέλεσμα. Στο 2-3% που έμεινε, πρέπει να χωρέσει και η ισοσταθμιση χώρου για το επιθυμητό τάργκετ κερβ, καθώς σε ένα υψηλών προδιαγραφών και πιστότητας αναπαραγωγής σύστημα, θα πρέπει ντεφάκτο να αποδίδεται το φάσμα ως προβλέπεται.

Δίνω λοιπόν ένα 2% στην ισοσταθμισμένη πηγή, ενώνοντας τρόπον τινά σε ένα μηχάνημα το Ντακ και το σύστημα ισοσταθμισης, ως συνηθίζεται με τους σύγχρονους προενισχυτές.

Μένει λοιπόν ένα 0-1% να μοιραστεί σε

- στήριξη καλωδίων
- αντικραδασμικά ράκ
- βάσεις ηχείων
- ρεύμα παροχής
- καλώδια ηχείων
- καλώδια ιντερκονεκτ
- κεφαλή πικάπ
- βραχίονας
- πλυντήριο δίσκων
- φίλτρο ρεύματος
- καλώδια ρεύματος
- καμπανάκια του τάδε
- απομαγνητιστικα χώρου
- φιδολαδα
- παρθένες που κατουράνε αγιασμό
- εξορκιστές του τζιτερ
- υπερυψηλής ανάλυσης αρχεία
- κολοκύθια τούμπανα
- κολοκυθάκια τηγανητά
- φέτα Κόγια.

Αυτά.
Η δυσκολία είναι να βρεις το κατάλληλο ηχείο για τον χώρο σου, έτσι και αλλιώς ο χώρος είναι σταθερός,το ποσοστό για τα υπόλοιπα το κρίνει ο καθένας για το σύστημά του πόσα πρέπει να σκάσει και που.
 

leandros

Πάρτε παθητικά!
Μηνύματα
3.195
Reaction score
6.100
Διαφορές υπάρχουν.
Τώρα για καλύτερο ήχο ?
Είναι σαν το τζόκερ.
Κι αν σου κάτσει?
Για αυτό η δοκιμή οποιουδήποτε μηχανήματος που μπαίνει στην ηχητική αλυσίδα (ένα τέτοιο άλλωστε είναι και το καλώδιο ρεύματος) είναι απαραίτητη!
Φιλικά πάντα!
 


Nick Arvanitakis

Audio Pro
Administrator
Μηνύματα
46.964
Reaction score
23.740
Για αυτό η δοκιμή οποιουδήποτε μηχανήματος που μπαίνει στην ηχητική αλυσίδα (ένα τέτοιο άλλωστε είναι και το καλώδιο ρεύματος) είναι απαραίτητη!
Δεν θα μπορέσω.
Προτιμώ ν ακούω μουσική κι όχι μηχανάκια και καλώδια.


Ο κατασκευαστής που βάζει το καλώδιο μέσα στη συσκευασία, ξέρει περισσότερα απ όλους μας .

Φιλικά πάντα!
Πιό φιλικά πάντα.
Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε , ούτε να κερδίσουμε.
 

Μηνύματα
3.768
Reaction score
6.740
Για αυτό η δοκιμή οποιουδήποτε μηχανήματος που μπαίνει στην ηχητική αλυσίδα (ένα τέτοιο άλλωστε είναι και το καλώδιο ρεύματος) είναι απαραίτητη!
Φιλικά πάντα!
Τώρα εγώ θα πω κάτι και θα χλευάσουν πολλοί. Οκ νο πρόμπλεμ. Απλά είναι προσωπική εμπειρία και επειδή και εγώ δεν τα πίστευα αυτά, χωρίς όμως να έχω ασχοληθεί με το θέμα. Απλά δεν τα πίστευα, οπότε πρέπει να πω την εμπειρία μου γιατί πλέον είναι εμπειρία, δεν είναι έχω ακούσει ή έχω διαβάσει.
Στο σπίτι μου λοιπόν παίζει ένα κομμάτι ( μιλάω για δικάναλη ακρόαση ) και η φωνή ,σου έδινε την αίσθηση ότι ήταν πολύ χαμηλά. Δηλαδή το κεφάλι του τραγουδιστή ερχόταν περίπου στο μισό μέτρο μαξ από το πάτωμα ( θέση ακρόασης 2,30 ηχεία και ακροατής στο κέντρο).
Βάζουμε ένα πολυμπριζάκι άλλο δηλαδή από των 15 ευρώ του χρωματοπωλείου πήγαμε σε ένα των 100 ευρώ θέτε hifi θέτε πιο ποιοτικό , πείτε το όπως θέλετε.
Ξαναβάζουμε το ίδιο κομμάτι και η φωνή ερχόταν από το 1,5 μέτρο ύψος. Οκ, δεν σου έδινε την αίσθηση πολύ ψηλού τραγουδιστή αλά δεν ήταν και νάνος όπως πριν:D:D.
Αντίθετη εμπειρία είχα με καλώδια ηχείων , άκουσα πολύ καλύτερα με φθηνότερα από τα ακριβότερα, αλλά όπως και να έχει άκουσα διαφορές και στις δύο περιπτώσεις. Και μιλάμε για μεγάλες διαφορές.
Τώρα αν όλα αυτά "σιάνουν" με ισοσταθμίσεις κλπ οκ, κάποια στιγμή εγώ προσωπικά θα το δοκιμάσω και αυτό.:):)
 

Μηνύματα
460
Reaction score
199
Θα σας περιγραψω τρεις προσωπικες περιπτώσεις.

Πρωτη περιπτωση. Σε κατάστημα που ακουγα με τους ενισχυτες μου καποια αξιολογα ηχεια, για να με πεισει ακομη περισσοτερο ο πωλητης, λεει, ας βαλουμε κι ένα καλωδιο τωρα πολύ καλυτερο (ξερεται, απ αυτά τα πολύ χοντρα) για ν ακούσουμε ακομη καλυτερα το συστημα. Όταν το εβαλε αυτος αρχισε να εκθειαζει τον ηχο και πως εγινε ακομη καλυτερος. Εγω δεν καταλαβα διαφορά, αλλα συμφωνουσα μαζι του για να μην του το χαλασω το ονειρο. Τα συμπερασματα ούτως η αλλως για τα ηχεια τα ειχα βγαλει και δεν αλλαξαν στο παραμικρο από την αλλαγη καλωδιων.

Δευτερη περιπτωση. Πηρα στο σπιτι για δοκιμη από εταιρια δυο καλωδια (ιδια μαρκα) το ένα κοστιζε 100 ευρω και το άλλο 400 ευρω. Φωναξα κι ένα φιλο μου και ξεκινήσαμε τις δοκιμες. Στην αρχη μας φανηκαν ιδια. Μετα αρχισαμε να δινουμε ένα ελαφρυ προβαδισμα στο ακριβο. Σε καποια φαση μπηκε και η κορη μου στο δωματιο, οποτε της λεμε για πες κι εσυ την γνωμη σου. Λενε ότι οι γυναικες ακουνε καλυτερα! Αυτή παλι ηταν τελειως σιγουρη ότι το φτηνο επαιζε καλυτερα. Όπως καταλαβαίνεται δεν ψωνισα!

Τριτη περιπτωση. Ειχα αγορασει ένα χοντρο καλωδιο ηχειων αξιας 1.500 ευρω. Μου ειπαν ότι εχει πιο μαλακο ηχο κι ένα σωρο κολακευτικα λογια. Ειχα προηγουμενως ένα καλωδιο που εκανε 6 ευρω το μετρο. Δεν καταλαβα κατι σημαντικο (ισως και καθολου) αλλα η αισθηση που εχεις όταν παιρνεις ένα ακριβο καλωδιο είναι ότι τελειωσες μ αυτό το ζητημα πας γι αλλα. Δεν σε νοιαζει μετα το καλωδιο. Μεχρι που βρεθηκα μ αυτό τον τρελλο τον ανατρεπτικο (EAR). Μου λεει σε τονο προστακτικης, παρε αυτά (Belden) κοψτα να είναι στην τσιτα με τους ενισχυτες σου και τ αλλα πουλατα, να παρεις λεφτα. Μουταλεγε δυνατα κι αργα (Π Ο Υ Λ Α Τ Α - Α Κ Ο Υ Σ Ε Σ?? Ν Α Π Α Ρ Ε Ι Σ Λ Ε Φ Τ Α!) για να καταλαβω λες κι ημουν Αλμπανό :lol:. Χατηρι δεν χαλαω, πηρα το δωρο τα εκοψα όπως ειπε, εκανα κι ένα δοκιμαστικο, γι άλλη μια φορα δεν καταλαβα τιποτα σαν διαφορά και κερδισα καποια χρηματα από την πωληση των καλωδιων (300 - τοσο πιασανε).
Πρώτη περίπτωση. Όλοι όσοι πουλάνε ή σχεδόν όλοι, θέλουν να πουλήσουν το ακριβό και είναι λογικό γι αυτούς, αλλά παράλογο για εμάς τους αγοραστές αφού δεν πρέπει να μας επηρεάζει το ακριβό όταν πάμε να αγοράσουμε.

Δεύτερη περίπτωση. Πολύ καλά έκανες και δεν αγόρασες, αν είναι δυνατόν βάζεις καλώδιο τετραπλασίου κόστους και να ψάχνεις την διαφορά μα το κυάλι, είμαστε σοβαροί;

Τρίτη περίπτωση. Ε τώρα τι να σου πω φίλε τα ήθελες και τα έπαθες. Από τα 6 ευρώ πήγες στα 1500 ευρώ; Χάθηκε να πας στα 50 άντε το πολύ 100 και πολλά είπα. Για να βάλεις καλώδιο 1500 ευρώ, η συσκευή θα πρέπει να κοστίζει τουλάχιστον μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να δεις διαφορές που μπορεί -ίσως- να δικαιολογούν αυτό το τεράστιο ποσό που πιθανόν και να -μην- το δικαιολογούν.
 


Nick Arvanitakis

Audio Pro
Administrator
Μηνύματα
46.964
Reaction score
23.740
Τώρα αν όλα αυτά "σιάνουν" με ισοσταθμίσεις κλπ οκ, κάποια στιγμή εγώ προσωπικά θα το δοκιμάσω και αυτό
Μα και τα διάφορα καλώδια ''ένα είδος ισοστάθμισης'' κάνουν.
Μόνο που δεν έχουν reset.
 

leandros

Πάρτε παθητικά!
Μηνύματα
3.195
Reaction score
6.100
Ο κατασκευαστής που βάζει το καλώδιο μέσα στη συσκευασία, ξέρει περισσότερα απ όλους μας .
Σαφώς και ξέρει, αλλά μας διαφεύγει κάτι στο συλλογισμό μας.
Αν πχ η marantz στο cd 6006 με μια λιανική τιμή περί τα 400€ για ένα ομολογουμένως αξιολογότατο player, έβαζε και το πρέπον καλώδιο... θα έκανε από 450 min μέχρι 10000€. Είναι λοιπόν στην διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη αν θα αρκεστεί με το στοκ, ή θα επενδύσει σε κάτι ποιοτικότερο και πιο θα είναι αυτό.
Όπως ακριβώς όταν αγοράζεις έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή δε σου βάζουν πακέτο και τα ηχεία!(εξαιρούνται τα παλιοενεργά!:):))

Μόνο αυτός είναι ο λόγος και τίποτε άλλο!
[DOUBLEPOST=1556894702][/DOUBLEPOST]
Μα και τα διάφορα καλώδια ''ένα είδος ισοστάθμισης'' κάνουν.
Μόνο που δεν έχουν reset
Άρα δε διαφωνείτε ότι επηρεάζουν τον ήχο αν κατάλαβα καλά,σωστά?
 

Μηνύματα
342
Reaction score
1
-Οι φυσικοί ήχοι που ακούς ξέρεις πόσα κανάλια είναι;
-οι τεχνητοί;
-οι ήχοι από ένα σύστημα που παίζει μόνο audio (ασχέτως καναλιών);
-από ένα άλλο που παίζει home cinema (ασχέτως καναλιών);
απλά γράψε 4 νούμερα σε παρακαλώ, ευχαριστώ.
UP
Δεκτή η βοήθεια κοινού. :)
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.395
Reaction score
125.558
Η δυσκολία είναι να βρεις το κατάλληλο ηχείο για τον χώρο σου, έτσι και αλλιώς ο χώρος είναι σταθερός,το ποσοστό για τα υπόλοιπα το κρίνει ο καθένας για το σύστημά του πόσα πρέπει να σκάσει και που.
Η δυσκολίες είναι άλλες, όπως το βλέπω στην καθημερινή πραγματικότητα.

Ο χώρος ξέρει τι θέλει. Είναι απλό.

Η πρώτη δυσκολία είναι να δεχτείς να επιλέξει ο χώρος τα κατάλληλα για αυτόν ηχεία (η απόσταση ακρόασης το μέγεθος των μεγαφώνων και ο όγκος του χώρου τις δυνατότητες των σαμπ) και να μην επιλέξεις εσύ το ηχείο που σου γυάλισε στο μάτι ή αυτό που σου άρεσε σε κάποια αίθουσα επίδειξης.

Η δεύτερη δυσκολία είναι να επιλέξει το ηχείο ενισχυτή που να το οδηγεί πλήρως, κι όχι εσύ τον ενισχυτή που σου άρεσε.

Η τρίτη δυσκολία είναι να δώσεις τα λεφτά που χρειάζεται στο χώρο, κι όχι στο ηχείο ή στον ενισχυτή.

Η σημαντικότερη δυσκολία είναι να κάνεις ορθολογική διαχείριση στο ποσό των χρημάτων, κι όχι να "επενδύσεις" σε κάτι ακριβό γιατί ξαναπουλιέται εύκολα, σε ένα πνεύμα συνεχών αλλαγών...
 

leandros

Πάρτε παθητικά!
Μηνύματα
3.195
Reaction score
6.100
οι ετοιμασίες ξεκίνησαν, μπύρες, κρασιά, τσίπουρα, βότκα στο ψυγείο ή κατάψυξη, ξηροκάρπια, πατατάκια, λουκανοπιτάκια και διάφορα άλλα και τα αγαπημένα μαύρα καλώδια έτοιμα να πάρουν θέση στο σύστημα!
Ελάτε λέμε! προλαβαίνετε!
IMG_20190503_174615.jpg
IMG_20190503_174605.jpg
 
Last edited:


Nick Arvanitakis

Audio Pro
Administrator
Μηνύματα
46.964
Reaction score
23.740
Διαφορές υπάρχουν.
Τώρα για καλύτερο ήχο ?
Είναι σαν το τζόκερ.
Κι αν σου κάτσει?
Άρα δε διαφωνείτε ότι επηρεάζουν τον ήχο αν κατάλαβα καλά,σωστά?
Έχω απαντήσει,νομίζω.
 


Bhutia

Hidden Guru
Editor
Μηνύματα
16.932
Reaction score
54.808
...
Έχει πάντως πλάκα που οι υποτιθέμενοι ορθολογιστές του φόρουμ κολωνουν σε ορθολογιστικό κάλεσμα των αν-ορθολογιστων :)
O ίδιος πάλι τους κατανοώ.Εφόσον έχουν ιεραρχήσει ως ακροατές τις Χίμαιρες με τις οποίες θα παλέψουν,θα ήταν άτοπον να κάθονταν σαν περίεργοι που μαζεύονται σε σκηνές ατυχημάτων για να κάνουν χάζι τι θα τους...΄΄καθόταν΄΄.Όποιος απορρίπτει τα τυχερά παίγνια,δεν πάει να παρακολουθεί...ρουλέτες & blackJack.
Συμφωνώ στα ποσοστά όσον αφορά το home theater.

Για το Hi-Fi δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα
Γεγονός,είναι πολύ...δυσμενέστερα,αφού η φιλολογία της στιγμιαίας άποψης έχει μεγαλύτερη πέραση εκεί - ...εκεί στη Β΄ Εθνική.;)
-Οι φυσικοί ήχοι που ακούς ξέρεις πόσα κανάλια είναι;
-οι τεχνητοί;
-οι ήχοι από ένα σύστημα που παίζει μόνο audio (ασχέτως καναλιών);
-από ένα άλλο που παίζει home cinema (ασχέτως καναλιών);
απλά γράψε 4 νούμερα σε παρακαλώ, ευχαριστώ.
Όταν θα κυκλοφορήσει σε εμπορεύσιμη μορφή το παντοκατευθυντικό ηχείο που μέσω DSP θα μετατρέπει το εκάστοτε δωμάτιο σε ολοκληρωμένη ηχόσφαιρα με την εφαρμογή μιας μονάχα ηχητικής εστίας,τότε μόνο θα έχουν ουσιαστικό αντίκρυσμα τέτοια ερωτήματα.
 

leandros

Πάρτε παθητικά!
Μηνύματα
3.195
Reaction score
6.100
Για αυτό το χώρο , μας λες για καλώδια?
ΤΙ σχέση ιο χώρος με τα καλώδια????????????????????
Δηλαδή αν δεν είναι σε ανηχοϊκό θάλαμο ένα καλώδιο δεν αποδίδει?
έ λ ε ο ς ! ! ! !
Μπορούμε αν θέλετε να το δοκιμάσουμε στο δικό σας χώρο αν είναι περισσότερο φροντισμένος.
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.607
Μηνύματα
2.867.716
Members
37.937
Νεότερο μέλος
Hdch
Top