Περί κριτικής ταινιών

Reaction score
62
Καλησπέρα παιδιά πάντα ήθελα να μάθω τη γνώμη των άλλων όσον αφορά την "αντικειμενικότητα" της κατα τα άλλα υποκιμενικής κρίσης των κριτικών κινηματογράφου. Γιατί δηλαδή με βαθμολογίες αστεράκια κ.π.λ να προσπαθούν να με πείσουν οτι μια ταινία είναι καλή και άλλη δεν είναι αφού υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσουν διαφορετικά είδη ταινιών. Εμένα προσωπικά μου αρέσει η επιστημονική φαντασία (star wars γαρ) αλλά με κάνουν να νοιώθω ώρες ώρες ηλίθιος ορισμένοι κριτικοί που επιλέγω τέτοιου είδους ταινίες, λές και μόνο οι "κουλτουριάρικες" θεωρούνται ποιότητας, άσχετα αν πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε "τι θέλει να πεί ο ποιητής". Δεν κρίνω ποτέ κανένα για το τι ταινίες προτιμά. Άλλος τη βρίσκει με κοινωνικές, άλλος με περιέτειες, άλλος με κωμωδίες (είδος που αν κάποιος βάλει υψηλή βαθμολογία κινδυνεύει να αποκληρωθεί από τους υπόλοιπους "διανοούμενους".΄Πιστεύω πως αν θέλουν να έχει κάποιο νόημα η κριτική των ταινιών πρέπει να κρίνεται ανάλογα με το είδος της. Κωμωδία με κωμωδίες, περιπέπεια με περιπέτειες κ.ο.κ. Στο κάτω κάτω είναι σαν να συγκρίνεις π.χ όλα τα οχήματα που έχουν ρόδες μαζί. Φανταστείτε ένα test αυτοκινήτου με πατίνι για παράδειγμα ή με ποδήλατο!! Γιατί γίνεται αυτό στις ταινίες αφού υπάρχουν πολλά είδη που το καθένα έχει τους οπαδούς του?

Reaction score
6
Πολυ ωραιο θεμα Δημήτρη.
Και πολυ σωστή η τοποθέτηση σου.
Σε ενα ομως θα διαφωνήσω.
Σε καμια περιπτωση δεν επιτρέπετε να σε κανει να νιωθεις αμήχανα η υποδιεστερος καποιος αλλος που κουνά την σημαια της δηθεν κουλτουρας.
Τετοιο πραγμα δεν υπαρχει.
Το ποιο ποιοτικό απο ολα ειναι αυτο που σου αρεσει.
Mου εχουν δωσει πολλες φορες την εντύπωση και αυτοι ακομα που αυτοαποκαλούνται η θεωρούνται απο καποιους κουλτουριάρηδες ,οτι δεν εχουν ιδεα του τι βλεπουν.
Το πιθανότερο ειναι να θελουν να πεισουν για το επιπεδο τους (αν ειναι δυνατον).
Φυσικα υπαρχει και μια μειοψηφία ανθρωπων που πραγματικά τους αρέσει ένα διαφορετικο ειδος κινηματογράφου, τετοιο που εμενα και εσενα απο οτι καταλαβαίνω δεν μας αντιπροσωπεύει.
Ε και;
Σε καμια περιπτωση δεν πιστευω πως την κουλτούρα και την ποιότητα μπορει να την ρυθμίσει η μειοψηφία.
Δεν μπορει 1 δισεκατομμύρια άνθρωποι να ειναι κάφροι επειδή βλεπουν την x ταινια και καποιες χιλιαδες που αρέσκονται σε κατι διαφορετικό να ειναι οι πεφωτισμένοι.
Την τεχνη και την ποιότητα πιστευω πως παντα την ανεδείκνυε η πλειοψηφία .

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Κανονικά η συγκριτική κριτική τύπου αυτοκίνητο με ποδήλατο δεν θα πρέπει να έχει καμιά δουλειά στον κινηματογράφο, όπου το κάθε έργο κρίνεται ανεξάρτητα. Αυτό όμως δεν εφαρμόζεται πάντα, και σίγουρα υπάρχουν κριτικοί που δεν είναι αντικειμενικοί και βγάζουν στα κείμενά τους όχι προτιμήσεις, αλλά προκαταλήψεις. Κριτήρια υπάρχουν για να κριθεί αν μια ταινία είναι καλή ή όχι, ανεξάρτητα από το είδος της και πέρα από την υπόθεση αυτή καθεαυτή. Μια "σφιχτή" σκηνοθεσία χωρίς τεράστιες κοιλιές, καλή επιλογή των ηθοποιών και καλή ηθοποιία και χημεία μεταξύ τους, η χρήση της κάμερας, η εικόνα, η ύπαρξη ή μη σκηνογραφικής άποψης, η ποιότητα του ήχου, η μουσική επένδυση αν υπάρχει, η έλλειψη λαθών στην πλοκή ή το στήσιμο, η προσπάθεια αποφυγής των κλισέ, η ακρίβεια όταν γίνεται αναφορά σε εξειδικευμένα θέματα (π.χ. σε διάφορους τομείς της επιστήμης), η σωστή μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια τοποθέτηση στο χρόνο, η χρήση των εφέ έτσι ώστε να πλουτίζουν την υπόθεση και να μην την πνίγουν, κι ένα σωρό τεχνικά, πολλά από τα οποία δεν γίνονται κάν αντιληπτά από το μέσο θεατή που δεν έχει γνώσεις κινηματογράφου αλλά παίζουν καθοριστικότατο ρόλο στο αν το έργο θα του δημιουργήσει τα συναισθήματα που επιδιώκει ο δημιουργός του. Αυτά όλα ο κριτικός (υποτίθεται ότι) τα ξέρει. Δηλαδή αν θέλεις να κάνεις ένα checklist για μια κωμωδία το κάνεις, ανεξάρτητα από το αν βλέπεις κωμωδίες. Αυτή είναι η δουλειά του κριτικού που απευθύνεται στο κοινό, να κρίνει τις ταινίες ανεξάρτητα από το αν του αρέσουν ή όχι. Διαφορετικά, κριτικός είναι ο καθένας μας, γιατί όλοι όταν βγαίνουμε από το σινεμά ή σηκωνόμαστε από τον καναπέ, μια γνώμη για την ταινία την έχουμε. Τώρα βέβαια, μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα στην πράξη..

Reaction score
0
Πιστευω οτι απλα η καθε ταινια μπορει να βαθμολογηθει σχεδον αντικειμενικα σε μια κλιμακα 1 - 10 , ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ. Το καθε ειδος ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ. Πχ το Naked Gun παιρνει 10 , οπως και το Gladiator , αλλα τι συγκριση να κανεις μεταξυ τους.?? Το ενα ειναι πορτοκαλι , το αλλο μηλο.
Οσον αφορα τους κριτικους , αφου οι περισσοτεροι εχουν μια συγκεκριμενη ιδιαιτεροτητα, λογικο ειναι τα γουστα τους να παρεκκλινουν απο τον μεσο ορο και στις ταινιες.
Εξαλλου μπορει να εξυπηρετουν και εταιρικα οικονομικα συμφεροντα. Στις καλες ταινιες ο κοσμος θα παει ετσι κι αλλιως. Βαζουν επομενως τα αστερακια στις πατατες για να πανε και εκει θυματα.
Εγω το μαθημα μου το εμαθα. Μακρια απο ταινιες με αστερακια, με "καλες κριτικες" , βραβεια σε Καννες και αλλα φεστιβαλ. Ακομα και στα οσκαρ η μια στις πεντε ειναι καλη.
Αν χρειαζεται οπωσδηποτε ενας δεικτης για καθε ταινια , καλυτερο θεωρω τον αριθμο των εισιτηριων. Ποσοι ανθρωποι διασκεδασαν, χαρηκαν , λυπηθηκαν , εκλαψαν με αυτη την ταινια? Αυτος δεν ειναι και σκοπος του σινεμα?

Reaction score
62
Αγαπητή Μαρία όταν κάνω τη σύγκριση ποδήλατου και αυτοκινήτου, απλά προσπαθώ να πώ οτι υπάρχουν καλά και κακά ποδήλατα, όπως και αυτοκίνητα. Αλλά δεν μπορούμε να συγκρίνουμε αυτά μεταξύ τους μόνο και μόνο επειδή έχουν ρόδες! Επίσης η ταινία για μένα αν σε διασκεδάζει και σε ψυχαγωγεί δεν παίζει σημασία ούτε το σφιχτό σενάριο, ουτε εφέ, ούτε μουσικές. Άν στο κάτω κάτω προσέχαμε όλα αυτά θα χάναμε την ουσία δηλ την ψυχαγωγία και την διασκέδαση. Πάντως αφορμή αυτού του post ήταν ένας κριτικός cd στο ήχος και εικόνα που αξιολογούσε το cd του star wars 3 αρχίζοντας με τη φράση "ποτέ δεν συμπαθούσα τις εν λόγω ταινίες" και κοτσάρει έναμιση αστέρι στο cd. Τα συμπεράσματα δικά σας...

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Αυτό ακριβώς είναι που λέω κι εγώ. Κι ο λόγος που έβαλα αυτά τα "ψυχρά" κριτήρια, που δεν είναι για το θεατή που πάει να απολαύσει την ταινία αλλά για τον κριτικό, είναι γιατί ο κριτικός βέβαιο είναι ότι σαν άνθρωπος κι αυτός θα έχει γούστα, και πρέπει να είναι σε θέση να κρίνει και μια ταινία που δεν του αρέσει προσωπικά, διαφορετικά δεν είναι επαγγελματίας.
Όσο για το "ποτέ δεν συμπαθούσα τις εν λόγω ταινίες", ας το βάλουμε μαζί με το "καλό για τους fan του είδους" και με τα άλλα υπεροπτικά κλισεδάκια.

Reaction score
7
Οι Λατίνοι ελεγαν...
"de gustibus et coloribus non disputandum est"

σε ελευθερη μεταφραση....
"περι ορεξεως κολοκυθοπιτα..."

Δεν πα να λεει ο καθενας αν του αρεσει ή οχι....
γουστα ειναι αυτα...
Ποτε δεν πηγα να δω ταινια, ουτε εκανα κατι, ουτε αγορασα, ουτε εφαγα κλπ κλπ επειδη καποιος ειπε οτι ειναι καλο....

Reaction score
49
Πολύ καλό το θέμα Δημήτρη.......

Είναι πραγματικά δύσκολο να δεχτώ την άποψη ενός κριτικού για το ποιόν μιας ταινίας.
Ίσως (στην καλύτερη περίπτωση) να έχω μια ένδειξη του τι θα αντιμετωπίσω αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα θεωρήσω de facto την άποψή του..........
Πόσο μάλλον αφού μιλάμε για κριτικούς για τους οποίους δεν γνωρίζω τα γούστα τους (που πιθανότατα να απέχουν πάρα πολύ από τα δικά μου)

Αν πχ ο Αντρέας (Cinemusic) προτείνει κάποια ταινία, δεν θα θεωρήσω ντε και καλά ότι θα μου αρέσει (παρόλο που γενικά έχουμε τα ίδια γούστα)
Θα καταγράψω την άποψή του και βέβαια θα αποφασίσω μόνος μου (με κριτήριο τα μάτια μου και τα αυτιά μου) όταν την δω....
Στο μόνο που μπορεί να με επηρεάσει ο φίλος Αντρέας είναι ίσως στο χρονικό διάστημα που θα την δω (αν πχ γράφει πολύ δυνατά σχόλια, ίσως να με επηρεάσει να την δω πιο νωρίς)

Θα συμφωνήσω επίσης με την ανομοιογενή σύγκριση (με τα αστέρια) που βάζουν στο ίδιο σακί τις κωμωδίες και τα θρίλερ πχ.....Αυτό κι αν είναι παλαβό......
Μου θυμίζει την κλασική ερώτηση που μου κάνουν σχεδόν όλοι: " τι σου αρέσει περισσότερο?? Η μηχανή ή το αυτοκίνητο??"
Και εγώ πάντα τους απαντώ με την ερώτηση: "Εσένα τι σου αρέσει περισσότερο?? Το παστίτσιο ή το γαλακτομπούρεκο??"
Και τα δύο φαγητά ή οχήματα είναι....
Δεν σημαίνει ότι θα προκαλέσουν τα ίδια συναισθήματα!!! :roll: :wink: :wink:

Reaction score
0
Εγώ πάντως έχω βρει τη λύση. Ακούω μόνο το φίλο μου το Γιάννη (Οχι εσένα Δημητρόπουλε...) Όποια ταινία του αρέσει, εγώ την αποφεύγω. Και το αντίστροφο.. Είμαστε οι καλύτεροι κριτικοί μεταξύ μας. Εσυ Δημητρόπουλε ποιά ταινία είδες τελευταία; Σου άρεσε;

V

VIDEOMIX

Guest
Οσον αφορα τους κριτικους , αφου οι περισσοτεροι εχουν μια συγκεκριμενη ιδιαιτεροτητα, λογικο ειναι τα γουστα τους να παρεκκλινουν απο τον μεσο ορο και στις ταινιες.
Εξαλλου μπορει να εξυπηρετουν και εταιρικα οικονομικα συμφεροντα.
Kαλό αυτό, μου άρεσε. :lol:

Reaction score
49
Εγώ πάντως έχω βρει τη λύση. Ακούω μόνο το φίλο μου το Γιάννη (Οχι εσένα Δημητρόπουλε...) Όποια ταινία του αρέσει, εγώ την αποφεύγω. Και το αντίστροφο.. Είμαστε οι καλύτεροι κριτικοί μεταξύ μας. Εσυ Δημητρόπουλε ποιά ταινία είδες τελευταία; Σου άρεσε;

Δημητράκη αποφάσισες να ακουμπήσεις το πληκτρολόγιο??? :mrgreen:
Το καλύτερο έργο που είδα τελευταία ήταν ένα μπολ προφυτερόλ που μου έφερε ένας αλητόβιος για να μου μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την κοιλιά μου!!! :wink: :wink:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Reaction score
62
Χαίρομαι που έχουν και άλλοι μαζί μου την ίδια γνώμη. Πάντως εγώ και κριτικούς συμβουλεύομαι τον κόσμο. Και ρωτάω τους άλλους πως του φάνηκε η τάδε ταινία ωστε να μάθω αν στην πλειοψηφία τους τους άρεσε για να την δώ και εγώ, αλλά βλέπω και την προσέλευση του κόσμου να δεί μια ταινία. Όσοι πιο πολλοί τόσο πιό καλή για τα γούστα του απλού λαού!

Reaction score
0
Σε οτι αφορα τους κριτικους εχω μια ελαφρως διαφορετικη αποψη.

Σιγουρα οταν καποιος θελει μια ταινια να περασει ευχαριστα 2 ωριτσες δεν χρειαζεται κανενα κριτικο αφου κατι τετοιο ειναι εντελως υποκειμενικο.

Αν ξεφυγουμε ομως απο αυτα τα στενα πλαισια και δουμε τον κινηματογραφο σαν την 7η τεχνη τοτε οι κριτικοι ειναι παραπανω απο απαραιτητοι.

Περα απο την πιεση που ασκουν προς τον καλιτεχνικο κοσμο για συνεχη βελτιωση,  μπορουν να βοηθησουν και τον θεατη προς την καλυτερη κατανοηση και νοητικη επεξεργασια του εργου.
Βεβαια δεν εννοω κριτικη του στυλ 3 αστερια ή 7/10 κλπ αλλα στην μορφη εκθεσεως με πληρη αναλυση των διαφορων πτυχων του εργου συμφωνα βεβαια με τον εκαστοτε κριτικο. Δηλαδη μονο μια επεξηγηματικη κριτικη, με την οποια δεν εχει σημασια αν θα ταυτιστω ή θα διαφωνησω, μπορει να προσφερει. Η παρουσιαση ενος διαφορετικου τροπου σκεψεως ή αντιληψης ερεθισματων οπτικων και νοηματικων βοηθα και εμας να δουμε με ενα αλλο ματι την ταινια και ισως να κρατησουμε περισσοτερα στοιχεια της τα οποια αργοτερα μπορουμε να αναζητησουμε και σε αλλες.

Αυτο που λεω τελικως ειναι οτι οσο πιο πολυ τριβη εχουμε με καποιο θεμα, οσο περισσοτερο αναζητησουμε και μαθουμε γι'αυτο τοσο το καλυτερο. Ετσι απλα και μονο που διαβασαμε μια κριτικη ή που συζητησαμε την ταινια με φιλους και αφιερωσαμε καποιο χρονο σκεψης, σιγουρα κατι παραπανω αποκομισαμε.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.893
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster