Περί συνδεσμολογίας...

Reaction score
63
Καλημέρα,

σκέφτομαι να κάνω κάτι αλλά πριν προχωρήσω θέλω να μάθω αν είναι ασφαλές.
Θέλω στο ίδιο ζευγάρι ηχεία, να συνδέσω μόνιμα δύο διαφορετικούς ενισχυτές για να έχω την επιλογή αναλόγως την χρήση που θέλω να κάνω χωρίς όμως να συνδέω και αποσυνδέω καλώδια. Θέλω να είναι μόνιμα συνδεδεμένα.

Τα μηχανήματα είναι τα εξής:
1) Ηχεία Δαπέδου Klipsch RP-8000F
2) Πρώτος ενισχυτής Yamaha AS500
3) Δεύτερος ενισχυτής: ένας Tsakiridis Apolon Ultra λαμπάτος μονομπλόκ ανά κανάλι

Η ιδέα είναι αν θέλω απλή χρήση πχ απλά ραδιόφωνο να ανάβω τον Yamaha και όταν θέλω να καθίσω ακούσω κάτι καλό να ανάβω τους Tsakiridis.
Εννοείται ότι όταν είναι ενεργοποιημένος ο μεν, οι άλλοι θα είναι απενεργοποιημένοι και το αντίστροφο.
Αλλά αφού θα είναι συνδεδεμένοι μαζί στο ηχείο η τάση του αναμμένου ενισχυτή πέρα από τα ηχεία μου θα φτάνει και στις εξόδους του άλλου ενισχυτή, θα έχει πρόβλημα αν και θα είναι σβηστός;

Reaction score
29.578
Μην το κάνεις ούτε για αστείο . Αρχικά θα βλέπει ένα τρελό φορτίο στην έξοδό του ο ενισχυτής που θα είναι ενεργός.
Δεύτερο , δεν θα αργήσει η ώρα που θα γίνει το λάθος και θα βρεθούν αναμμένοι δύο ενισχυτές παράλληλα στο ίδιο ηχείο .
Τα ΖΜΠΑΤ μετά εκλύσεως καπνού δεν θα αργήσει να έρθει.
Ακόμα και με ξεχωριστό διακόπτη , δεν είναι καλή λύση για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
Γενικά απόφυγέ το.

ika

News
Reaction score
16.759

Last edited:

Reaction score
7.089
Καλημέρα,

σκέφτομαι να κάνω κάτι αλλά πριν προχωρήσω θέλω να μάθω αν είναι ασφαλές.
Θέλω στο ίδιο ζευγάρι ηχεία, να συνδέσω μόνιμα δύο διαφορετικούς ενισχυτές για να έχω την επιλογή αναλόγως την χρήση που θέλω να κάνω χωρίς όμως να συνδέω και αποσυνδέω καλώδια. Θέλω να είναι μόνιμα συνδεδεμένα.

Τα μηχανήματα είναι τα εξής:
1) Ηχεία Δαπέδου Klipsch RP-8000F
2) Πρώτος ενισχυτής Yamaha AS500
3) Δεύτερος ενισχυτής: ένας Tsakiridis Apolon Ultra λαμπάτος μονομπλόκ ανά κανάλι

Η ιδέα είναι αν θέλω απλή χρήση πχ απλά ραδιόφωνο να ανάβω τον Yamaha και όταν θέλω να καθίσω ακούσω κάτι καλό να ανάβω τους Tsakiridis.
Εννοείται ότι όταν είναι ενεργοποιημένος ο μεν, οι άλλοι θα είναι απενεργοποιημένοι και το αντίστροφο.
Αλλά αφού θα είναι συνδεδεμένοι μαζί στο ηχείο η τάση του αναμμένου ενισχυτή πέρα από τα ηχεία μου θα φτάνει και στις εξόδους του άλλου ενισχυτή, θα έχει πρόβλημα αν και θα είναι σβηστός;
Και καλά ο yamaha, είναι ολοκληρωμένος, με τους μονομπλοκ του Τσακιριδη, πως θα ακούς? Πώς θα ρυθμίζεις ένταση, επιλογή εισόδου κλπ? Σε αυτές τις περιπτώσεις απλά έχουμε διπλά καλώδια ηχείων και τα συνδέουμε αναλόγως, αλλά σε καμιά περίπτωση αυτό που γράφεις.

Reaction score
63
@tanto προ/streamer, tuner κτλ δεν αναφέρω γιατί δεν έχουν σημασία στο συγκεκριμένο ζήτημα.

@JOHN MARKOU και @TakisJK σας ευχαριστώ πολύ, με πείσατε!!

@ika καλά αυτά, σ ευχαριστώ. Δεν γνώριζα καν την ύπαρξη τους. Ωστόσο θέλω το σύστημα να είναι όσο το δυνατό απλότερο.

Επειδή όμως και το βάλε βγάλε καλώδια κάθε μέρα με ότι συνεπάγεται αυτό σε φθορές (καλώδια, επαφές, βύσματα) δεν με ξετρελαίνει, μάλλον ο Yamaha θα φύγει και θα μείνω με τους Τσακιρίδης...

Reaction score
7.089
@tanto προ/streamer, tuner κτλ δεν αναφέρω γιατί δεν έχουν σημασία στο συγκεκριμένο ζήτημα.

@JOHN MARKOU και @TakisJK σας ευχαριστώ πολύ, με πείσατε!!

@ika καλά αυτά, σ ευχαριστώ. Δεν γνώριζα καν την ύπαρξη τους. Ωστόσο θέλω το σύστημα να είναι όσο το δυνατό απλότερο.

Επειδή όμως και το βάλε βγάλε καλώδια κάθε μέρα με ότι συνεπάγεται αυτό σε φθορές (καλώδια, επαφές, βύσματα) δεν με ξετρελαίνει, μάλλον ο Yamaha θα φύγει και θα μείνω με τους Τσακιρίδης...
Δοκίμασε αυτό που σου έγραψα πιο πάνω........ τα διπλά καλώδια ηχείων. Απλά θα αλλάζεις ανάλογα με τον ενισχυτή που θέλεις να οδηγήσει τα ηχεία. Δεν είναι και κάτι που θα κάνεις κάθε μέρα, λόγω χρόνου θα ακούς τους λαμπατους το ΣΚ, άρα μιλάμε για αλλαγή των καλωδίων (ένα βγάλε βάλε δηλαδή των καλωδίων στα ηχεία), μια δυο φορές την εβδομάδα. Αν τα έχεις τερματισμένα και με μπανάνες, είναι κάτι απλό και δεν τίθεται θέμα φθοράς. Αυτό έκανα και εγώ τα παλιά χρόνια, που ήμουν εργένης και στο καθιστικό μου υπήρχαν δυο συστήματα (κοινά ηχεία αλλά δυο ενισχυτικά). Θυμάμαι τότε είχα ραδιόφωνο με διπλές εξόδους rca, ενώ το cdplayer στον έναν ενισχυτή ήταν συνδεδεμένο αναλογικά και στον δεύτερο καλό ενισχυτή, στέλνοντας ψηφιακό σήμα σε ένα dac (creek obh-14....... τι ωραίο μηχανάκι ήταν αυτό) και αυτό με την σειρά του αναλογικό στον ενισχυτή.

Reaction score
63
@tanto κοίτα, αυτό που λες κάνω τώρα. Θα το δω πως θα πάει... Αν οι αλλαγές συνεχίσουν να είναι πολλές όπως είναι τώρα θα πρέπει να καταλήξω σε έναν ενισχυτή.

ika

News
Reaction score
16.759
.....
.....
Επειδή έγραψες στο #1 "χωρίς όμως να συνδέω και αποσυνδέω καλώδια. Θέλω να είναι μόνιμα συνδεδεμένα."

Reaction score
12.543
Το σήμα στα περισσότερα μηχανήματα περνάει μέσα απο ρελέ ( για την ασφάλεια των ηχείων ή / και των ίδιων των ενισχυτών ). Μια επαφή πάνω, μια επαφή κάτω, δεν χάλασε ο κόσμος. Μάλιστα, το FX Audio βασίζεται στη χρήση ρελέ. Και τα δύο προτεινόμενα μηχανήματα, παρέχουν στον χρήστη τη δυνατότητα χρήσης γυμνού καλωδίου. Προσωπικά, αν με ενδιέφερε η αποφυγή περιττών επαφών και ήθελα να κάνω αυτό που περιγράφεις @Loukatos , θα έπαιρνα το FX Audio, θα έβγαζα τις μπανάνες απο τη πλευρά των καλωδίων που συνδέονται στο μηχανάκι και θα έσφιγγα όσο άντεχαν οι μπόρνες. Το ίδιο θα έκανα και στα καλώδια που πηγαίνουν στα ηχεία, γυμνό καλώδιο σφιγμένο καλά.

Edit: Σε κανένα απο τα δύο όμως δεν μου αρέσει η δουλειά που έχει γίνει. Το Dynavox έχει χύμα καλώδια δεμένα με ένα ταϊράπ, στο δε FX Audio δεν μου αρέσουν οι κολλήσεις που έχουν κάνει, ψιλοερασιτεχνική υλοποίηση. Όχι ότι 10 εκατοστά διαδρομής θα κάνουν διαφορά, αλλά λέμε τώρα.

Reaction score
63
Επειδή έγραψες στο #1 "χωρίς όμως να συνδέω και αποσυνδέω καλώδια. Θέλω να είναι μόνιμα συνδεδεμένα."
Ναι ήλπιζα ότι γίνεται να είναι και οι δύο ενισχυτές κατευθείαν συνδεδεμένοι στο ηχείο...

Αν θες να μην πειράζεις καλώδια είναι μονόδρομος αυτά που έστειλες όπως καταλαβαίνω, αλλά ούτε θέλω άλλη μια συσκευή πάνω στο έπιπλο ούτε το σήμα να περνάει μέσα από άλλη συσκευή.

Reaction score
12.543
αλλά ούτε θέλω άλλη μια συσκευή πάνω στο έπιπλο ούτε το σήμα να περνάει μέσα από άλλη συσκευή.
Εσωτερικό του FX Audio:

Εσωτερικό του Dynavox:

Μια σημαντική λεπτομέρεια του ενισχυτή σου:

Όπως γνωρίζεις, ο ενισχυτής σου έχει επιλογή ζεύγους ηχείων, Α, Β, Α+Β. Αυτό είναι μια επιπλέον διαδρομή του σήματος προς τον επιλογέα ηχείων και έξω προς τις μπόρνες. Δεν αποκλείεται μάλιστα ( αν και ελπίζω να κάνω λάθος ) να μην εμπλέκονται καν ρελέ για την επιλογή και όλα τα τα κάνει ένας απλός διακόπτης πολλών επαφών. Άρα, όπως καταλαβαίνεις, ήδη και εξ'αρχής κάνεις αυτή την υποχώρηση. Απο την άλλη, ήδη έχεις κάτι να παρεμβάλεται μεταξύ εξόδου του ενισχυτή και εισόδου των ηχείων, πέραν δηλαδή του ίδιου του καλωδίου, έχεις τις μπανάνες ή όποιον κονέκτορα χρησιμοποιείς. Αριθμητικά αν το δεις, 8 μπανάνες ανά ενισχυτή είναι περισσότερες απο δύο επαφές του ρελέ ή του διακόπτη επιλογής ( edit: στη περίπτωση που βάλεις επιλογέα και χρησιμοποιήσεις παντού γυμνό καλώδιο )

Απλά θα προτιμούσα ένα μηχανάκι καλύτερης υλοποίησης.

Reaction score
578
Καλησπέρα σας. Μπορώ να προτείνω κάτι με κοστος; Αν αγοράσετε τον tsakirides devices Dionysos έχετε την δυνατότητα να συνδέσετε δύο ενισχυτές με ένα ζευγάρι ηχεία η ένα ενισχυτή με δύο ζευγάρια ηχεία. Αναλόγως τι επιθυμείτε. Βέβαια υπάρχει κοστος

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.898
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster