Περι DAC και USB convertors ....

Reaction score
10
Καλημερα σας,

Τον τελευταιο καιρο δεχομαι πολλα τηλεφωνα σχετικα με τα DAC και USB convertors της ADA.

Αναφερομαι στα :

DAM-2, Digital to Analog Audio convertor ,

USB-ADO, USB to PCM convertor.

Μερικα χαρακτηριστικα που δεν θα δειτε στα λινκ ειναι τα εξης :

DAM-2 : 2 chips, AK4395 ( AKEMD ) is the DAC, CS8415 ( Cirrus Logic ) is the Receiver. The chips are capable of passing 24/192.

USB-ADO : single chip PCM2902 ( Burr-Brown now owned and manufactured by Texas Instruments ) that is 16/48.

The most important thing to note about both these products is that they are not passing 5.1 or 7.1 !
They are both passing PCM type ( 2-channel ) digital only !

Η τιμη τους με βαση το δολαριο σημερα ειναι 470 ευρω.
Αν τελικα σας ενδιαφερει και μπορειτε να μαζευτειτε μερικοι να κανουμε μια παραγγελια η τιμη θα ειναι για σας 350 ευρω.

Σημειωνω οτι δεν περιλαμβανεται το τροφοδοτικο 12V, 500mA γιατι απλα θα ειναι στα 110V. Οποτε θα βρουμε ενα καλο απο την Ελληνικη αγορα, οπως μου προτειναν απο την ADA.

Στην ιδια τιμη ερχεται και το PP-1200 Phono Preamplifier

Αν θελετε επι πλεον χαρακτηριστικα πεστε μου να ρωτησω.
Ευχαριστω.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Αυτό το καιρό φτιάχνω ένα δωδεκάβολτο τροφοδοτικό 1,5 Α που θα αντικαταστήσει το εργοστασιακό (500 mA) ενός USB DAC άλλης εταιρίας, που ανήκει σε φίλη.
Για τα συμπεράσματα και τις επιδράσεις του τροφοδοτικού στον ήχο του DAC πολύ σύντομα.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Η δοκιμή ήταν για σήμερα αλλά αναβλήθηκε για τη Παρασκευή οπότε το Σαββάτο τα νεότερα του καλύτερου τροφοδοτικού.
Akoletsis ψήνεσαι να έρθεις ώστε να καταθέσεις και τη δική σου γνώμη?

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Η δοκιμή που λέγαμε έγινε χτες παρουσία φίλου συμφορουρίτη.
Μάρκες και τύποι συσκευών δεν θα αναφερθούν για ευνόητους λόγους.
Για το συγκριτικό χρησιμοποιήθηκε το δεύτερο σύστημα μου που αποτελείται από έναν λαμπάτο ολοκληρωμένο με πάρα πολλές βελτιώσεις και ηχεία ιδιοκατασκευής μου. Τα ηχεία είναι δαπέδου με δύο γούφερ 6,5 ιντσών κεραμικoύ κώνου και τουίτερ Vifa.

Οι μετατροπείς που πήραν μέρος ήταν ένας σύγχρονος αλλά φτηνός USB DAC, της τάξης των 150 ευρώ, με το βασικό του τροφοδοτικό αλλά και ένα βελτιωμένο που έφτιαξα καθώς και ένας υψηλής κατηγορίας αλλά περασμένης εποχής.
Να σημειωθεί ότι το κόστος της καινούργιας συσκευής είναι παραπλήσιο με το κόστος του παλαιού μετατροπέα σαν μεταχειρισμένου.

Σαν ψηφιακή πηγή χρησιμοποιήθηκε ένα από τα καλύτερα Cd player της τάξης των χιλίων ευρώ από το οποίο έγινε και ακρόαση της αναλογικής του εξόδου, ενώ για το USB DAC ένα laptop που αναπαρήγαγε το ίδιο δισκάκι κάθε φορά.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Τον χειρότερο ήχο της δοκιμής είχε το USB DAC με το αρχικό του τροφοδοτικό.
Συγκεκριμένα είχε χαλαρό χαμηλό που έδινε την εντύπωση ότι του λείπει μιάμιση οκτάβα, μεσαία περιοχή χωρίς σώμα και υψηλές συχνότητες κουραστικές, χωρίς αληθοφάνεια.
Επίσης ήταν εμφανής η έλλειψη λεπτομέρειας σε όλο το φάσμα ενώ οι επιμέρους περιοχές του έδειχναν αποκομμένες μεταξύ τους χωρίς ροή.

Η κατάσταση σαφώς βελτιώθηκε με το καλύτερο τροφοδοτικό.
Συγκεριμένα το χαμηλό <<έδεσε>> ενώ νόμιζες ότι μεγάλωσε η διάμετρος των γούφερς. Η μεσαία περιοχή απέκτησε καλύτερο σώμα, χωρίς όμως εντυπωσιακές αλλαγές, ενώ τα πρίμα μαλάκωσαν και έδειχνε να ανεβαίνει υψηλότερα σε απόκριση.
Η λεπτομέρεια αυξήθηκε όπως και η γενικότερη παρουσία με τη μουσική να γεμίζει καλύτερα το χώρο.

Συμπέρασμα πρώτο: όποιος σκέφτεται την αγορά ενός φτηνού USB DAC και ψάχνει το κάτι παραπάνω, οποσδήποτε να υπολογίσει και το κόστος ενός καλύτερου τροφοδοτικού.
Το καλύτερο τροφοδοτκό να έχει οποσδήποτε διακόπτη (το δικό του ήταν συνέχεια υπό τάση οπότε λειτουργούσε και το DAC συνεχώς) καθώς και κοντό καλώδιο μεταξύ τροφοδοτικού και συσκευής.

Reaction score
1.844
Απάντηση: Re: Περι DAC και USB convertors ....

... Συμπέρασμα πρώτο: όποιος σκέφτεται την αγορά ενός φτηνού USB DAC και ψάχνει το κάτι παραπάνω, οποσδήποτε να υπολογίσει και το κόστος ενός καλύτερου τροφοδοτικού ...
Για να είμαστε πιο ακριβείς, ενός σταθεροποιημένου (stabilized) τροφοδοτικού. Οπότε και το μήκος του καλωδίου που το συνδέει με την κατανάλωση είναι λιγότερο κρίσιμο. :123:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Δημήτρη και στη περίπτωση του σταθεροποιημένου τροφοδοτικού, ακόμα και μέσα στις συσκευές, καλό είναι το μήκος του καλωδίου να μην υπερβαίνει τα 20 άντε 25 εκατοστά.
Το αρχικό τροφοδοτικό είναι ένα πακάκι που μπαίνει στη πρίζα με μήκος καλωδίου γύρω στο 1,5 μέτρο.:118:

Reaction score
4.250
Απάντηση: Περι DAC και USB convertors ....

Καλημερα σας,

Τον τελευταιο καιρο δεχομαι πολλα τηλεφωνα σχετικα με τα DAC και USB convertors της ADA.

Αναφερομαι στα :

DAM-2, Digital to Analog Audio convertor ,

USB-ADO, USB to PCM convertor.

Μερικα χαρακτηριστικα που δεν θα δειτε στα λινκ ειναι τα εξης :

DAM-2 : 2 chips, AK4395 ( AKEMD ) is the DAC, CS8415 ( Cirrus Logic ) is the Receiver. The chips are capable of passing 24/192.

USB-ADO : single chip PCM2902 ( Burr-Brown now owned and manufactured by Texas Instruments ) that is 16/48.

The most important thing to note about both these products is that they are not passing 5.1 or 7.1 !
They are both passing PCM type ( 2-channel ) digital only !

Η τιμη τους με βαση το δολαριο σημερα ειναι 470 ευρω.
Αν τελικα σας ενδιαφερει και μπορειτε να μαζευτειτε μερικοι να κανουμε μια παραγγελια η τιμη θα ειναι για σας 350 ευρω.

Σημειωνω οτι δεν περιλαμβανεται το τροφοδοτικο 12V, 500mA γιατι απλα θα ειναι στα 110V. Οποτε θα βρουμε ενα καλο απο την Ελληνικη αγορα, οπως μου προτειναν απο την ADA.

Στην ιδια τιμη ερχεται και το PP-1200 Phono Preamplifier

Αν θελετε επι πλεον χαρακτηριστικα πεστε μου να ρωτησω.
Ευχαριστω.

Μπορει η τιμη να ειναι καλη αλλα δε νομιζω να ειναι αυτος ο δρομος για μια μαζικη αγορα. Πιο συγκεκριμενα πρεπει καποιος ν ακουσει, να συγκρινει με αλλα dac της κατηγοριας του και μετα εφοσον κινησει το ενδιαφερον των συνφορουμιτων να γινει η επομενη κινηση.

Petermeni πολυ ενδιαφεροντα τα οσα μας εγραψες.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Συνέχεια των ακουστικών εντυπώσεων...
Η έκπληξη της δοκιμής ήρθε από το, υποτίθεται, παλαιάς γενιάς αλλά υψηλής τότε κατηγορίας, μετατροπέα.
Συγκεκριμένα είχε ικανοποιητικότατη λεπτομέρεια με γρήγορο και αβίαστο χαμηλό, μεσαία περιοχή σωστά τοποθετημένη που το μόνο που της έλειπε ήταν ελαφρός περισσότερος όγκος και αεράτη ψηλή περιοχή με πολύ καλή απόσβεση.
Η εικόνα και η γενικότερη παρουσία του ήταν σε πολύ καλά επίπεδα.

Σε σχέση με το σύγχρονο cd player, που προσωπικά το θεωρώ το καλύτερο έως τα 1500 ευρώ, οι διαφορές με το παλαίμαχο μετατροπέα ήταν περισσότερο θέμα άποψης και συνοδών παρά ουσίας.

Τα συμπεράσματα μου, δεδομένης και της τιμής που έχει πλέον στην αγορά των μεταχειρισμένων ένας καλός αλλά παλαιός μετατροπέας, είναι ότι αξίζει με το παραπάνω η απόκτηση του.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Απόστολε, εκτιμώ την διάθεση για ενημέρωση των μελών αλλά μιας και είσαι αντιπρόσωπος των εν λόγω ειδών, θα προτιμούσα φίλε τις κανονικές τιμές, καθώς και τις μειωμένες για την περίπτωση μαζικής αγοράς, να τις αναφέρεις μόνον στην ανάλογη κατηγορία για τους επαγγελματίες. Όταν η πρωτοβουλία είναι μιας μερίδας μελών το θέμα αλλάζει, οπότε το εξετάζουμε κατά περίπτωση.

thnx

...

Reaction score
8

Σε σχέση με το σύγχρονο cd player, που προσωπικά το θεωρώ το καλύτερο έως τα 1500 ευρώ, οι διαφορές με το παλαίμαχο μετατροπέα ήταν περισσότερο θέμα άποψης και συνοδών παρά ουσίας.
σε ενα παρομοιο συμπερασμα ειχα φτασει κι εγω μαζι με καποιους φιλους, σε συγκριτηκο παλιων με καινουργια ντακ που εγινε σχετικα προσφατα.

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Περι DAC και USB convertors ....

Συνέχεια των ακουστικών εντυπώσεων...
Η έκπληξη της δοκιμής ήρθε από το, υποτίθεται, παλαιάς γενιάς αλλά υψηλής τότε κατηγορίας, μετατροπέα.
Συγκεκριμένα είχε ικανοποιητικότατη λεπτομέρεια με γρήγορο και αβίαστο χαμηλό, μεσαία περιοχή σωστά τοποθετημένη που το μόνο που της έλειπε ήταν ελαφρός περισσότερος όγκος και αεράτη ψηλή περιοχή με πολύ καλή απόσβεση.
Η εικόνα και η γενικότερη παρουσία του ήταν σε πολύ καλά επίπεδα.

Τα συμπεράσματα μου, δεδομένης και της τιμής που έχει πλέον στην αγορά των μεταχειρισμένων ένας καλός αλλά παλαιός μετατροπέας, είναι ότι αξίζει με το παραπάνω η απόκτηση του.
Πετρο μην ξεχνας οτι το παλαιου τυπου DAC (10ετιας) το τονιζω ειχε αρχικη τιμη 2500.Αρα κατι καλο κουβαλαει στα σωθικα του.ΚΑι ειναι μια κατασκευη βαρους 15κιλων.
Ειλικρινα δεν πιστευα οτι μπορουσε να παιξει τοσο καλα.
Αλλα αμεινα αφωνος με την τοσο εντυπωσιακη διαφορα στον ηχο απο την νεα τροφοδοσια στο μικρο.
Σαν να ακουγες ενα αλλο μηχανημα.
Πιο καθαρο, πιο σφιχτο μπασο,γλυκο ψηλα.Για 200 συνολο μαζι με την νεα τροφοδοσια ειναι μια πολυ καλη καρτα ηχου.

Καλημερααα

Reaction score
4

Ενδιαφέρον !

Αυτό το νέο βελτιωμένο τροφοδοτικό, τι διαφορά έχει με αυτό που προμηθεύει η εταιρεία με το DAC ?

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Θα προτιμούσα να μην αναφερθούν φίρμες μηχανήματα και τύποι ώστε να μη θεωρηθεί διαφήμιση και προώθηση προϊόντων.

Αντώνη καλημέρα. Έχει γραφτεί κατ' επανάληψη στον <<ειδικό>> τύπο ότι τα ψηφιακά εξελίσσονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και ένα παλαιότερο μηχάνημα δεν μπορεί να σταθεί δίπλα στα σημερινά.

Η πρόσφατη εμπειρία άλλα έδειξε.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Re: Απάντηση: Περι DAC και USB convertors ....

Ενδιαφέρον !

Αυτό το νέο βελτιωμένο τροφοδοτικό, τι διαφορά έχει με αυτό που προμηθεύει η εταιρεία με το DAC ?
Το αρχικό τροφοδοτικό είναι ένα πολύ μικρό πακ σφραγισμένο. Τα χαρακτηριστικά του είναι 12 Volts και 500 mA.
Φυσικά και δεν το άνοιξα αφού η συσκευή είναι ακόμα στην εγγύηση αλλά και δεν σκοπεύω να το ανοίξω.

Το <<βελτιωμένο>> είναι ένα απλά καλό σταθεροποιημένο τροφοδοτικό 12 Volts 1,2 Α, με επαρκέστατη χωρητικότητα (πάνω από 10000 μF) και κάποια προσοχή, χωρίς υπερβολές λόγο και της κατηγορίας του μετατροπέα, στα σημεία.
Το δε μέγεθος του, έχοντας κάνει πλήρη εκμετάλλευση του χώρου, είναι Χ 3 του αρχικού ενώ φέρει διακόπτη on/off και κοντό καλώδιο για να τοποθετηθεί δίπλα στη συσκευή.

Reaction score
0

Δεν λεω μαρκες.
εχει μεγαλη σημασια το οτι το υπολοιπο συστημα σου ειναι καλα ταιριαγμενο.Και απο ενισχυτη αλλα και απο ηχεια.Σε ενα αλλο μη ομοιογενες συνολο δεν θα ειχε τοσο μεγαλη διαφορα

Reaction score
10
Απόστολε, εκτιμώ την διάθεση για ενημέρωση των μελών αλλά μιας και είσαι αντιπρόσωπος των εν λόγω ειδών, θα προτιμούσα φίλε τις κανονικές τιμές, καθώς και τις μειωμένες για την περίπτωση μαζικής αγοράς, να τις αναφέρεις μόνον στην ανάλογη κατηγορία για τους επαγγελματίες. Όταν η πρωτοβουλία είναι μιας μερίδας μελών το θέμα αλλάζει, οπότε το εξετάζουμε κατά περίπτωση.

thnx

...
Αγαπητε Νικο,

Οπως και το αναφερω στην αρχη του θεματος, το θεμα ανοιξε μετα απο τηλεφωνηματα που ειχα απο μερικα μελη του φορουμ που ενδιαφερθηκαν για τα συγκεκριμενα προιοντα.
Μου ζητηθηκε μαλιστα να φερω καποια demo και να γινει τεστ εδω στο φορουμ, πραγμα που θα κανω με την επομενη εισαγωγη απο Αμερικη, αν φυσικα αυτο ενδιαφερει, πραγμα που δεν βλεπω.

Θελω να τονισω οτι το θεμα δεν ανοιξε για κανενα αλλο λογο εκτος απο αυτον που γραφω και δεν εχει κανενα σκοπο προωθησης των προιοντων αυτων. Εγω προσωπικα δεν ειμαι φαν αυτων των πραγματων και εχω μαυρα μεσανυχτα σχετικα με αυτα.

Ευχαριστω.

Reaction score
4

Ενας απο αυτους που πηραν τηλεφωνο ειμαι και εγω.
Μεταξυ των αλλων εγω πιεσα για καποιο demo κομματι σκεπτομενος οτι θα ηταν καλο να μαζευαμε 3-4 dac's της ιδιας περιπου τιμης για ενα αμεσο συγκριτικο και να το παρουσιαζαμε εδω.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.842
Members
38.505
Νεότερο μέλος
wendigo