Πισω στα βασικα...

Reaction score
2
Τα dvd ΕΧΟΥΝ αποθηκευμενη πληροφορια σε παραλλαγη του RGB (YUV) που ειναι καθαρα μαθηματικος μετασχηματισμος για καλυτερη αντοχη του σηματος (rgb) σε σχεση με τα μηκη καλωδιων.

Υπαρχουν ηλεκτρομηχανικες διαταξεις (διχρωικα φιλτρα κλπ) που αναλυουν το φως της λαμπας σε 3 συνιστωσες και μετα μεσω του τροχου "ανασυντυθονται" (στους μονοτσιπους φυσικα).

Αυτο συμβαινει και στις καμερες αντιστοιχα.
Δεν μπορεις να παρεις την ακριβη εικονα απο μια μονοτσιπη σε σχεση με μια τριστιπη.
ΙΣΩΣ αυτο απο τη μια και το καλυτερο CONTRAST απο την αλλη να δημιουργουν την αισθηση πιο ευκρινους εικονας.

Reaction score
2
"Ένας προβολέας είναι ευκρινής όταν κάθε προβαλλόμενο εικονοστοιχείο του αναπαριστά υπάρχουσα πληροφορία φωτεινότητας και χρωματος του σήματος εισόδου"

Αυτο αν διαβασα καλα , ειναι γραφομενα πριν λιγο καιρο, για το "νεο" ορισμο της ευκρινειας... και συμφωνω απολυτα !

Οσο πιο πιστη αναπαραγωγη (και εγγραφη κατ επεκτασην, οσον αφορα τις καμερες) εχουμε , τοσο πιο ευκρινης εικονα βλεπουμε... παντα συμφωνα με το δικο σου ορισμο.

Αν λοιπον κρατησουμε σταθερες τις υπολοιπες παραμετρους (φακους, κλπ) τοτε η υπαρξη και μονο 3 τσιπ , προσδιδει "ευκρινεια".

Reaction score
173
Απάντηση: Re: Πισω στα βασικα...

Υπαρχουν ηλεκτρομηχανικες διαταξεις (διχρωικα φιλτρα κλπ) που αναλυουν το φως της λαμπας σε 3 συνιστωσες και μετα μεσω του τροχου "ανασυντυθονται" (στους μονοτσιπους φυσικα).
Μέχρι ο Νίκος να βρει ξανά τη λαλιά του, να πω ότι το παραπάνω είναι λάθος. Οι προβολείς DLP δεν χρησιμοποιούν διχρωικά φίλτρα, αφού στον χρωματικό τροχό φτάνει ασπρόμαυρη εικόνα, με τα χρώματα να προστίθενται από τα φίλτρα του τροχού. Γι' αυτό προσοχή στο μέλλον, γιατί είμαστε και σε ηλικία επικίνδυνη για εγκεφαλικά :)

Reaction score
2
Δεν αναφερομαι μονο στους dlp προβολεις αλλα γενικοτερα σε διαταξεις καταγραφης και προβολης.

Για το θεμα λοιπον που εχει τεθει γιατι δεν απαντατε ?

Τα περισσοτερα λεγομενα μου, ειναι "κλεμμενα" απο δικο σας παλιοτερο thread.

Reaction score
164
"Ένας προβολέας είναι ευκρινής όταν κάθε προβαλλόμενο εικονοστοιχείο του αναπαριστά υπάρχουσα πληροφορία φωτεινότητας και χρωματος του σήματος εισόδου"

Αυτο αν διαβασα καλα , ειναι γραφομενα πριν λιγο καιρο, για το "νεο" ορισμο της ευκρινειας... και συμφωνω απολυτα !

Οσο πιο πιστη αναπαραγωγη (και εγγραφη κατ επεκτασην, οσον αφορα τις καμερες) εχουμε , τοσο πιο ευκρινης εικονα βλεπουμε... παντα συμφωνα με το δικο σου ορισμο.

Αν λοιπον κρατησουμε σταθερες τις υπολοιπες παραμετρους (φακους, κλπ) τοτε η υπαρξη και μονο 3 τσιπ , προσδιδει "ευκρινεια".
Αν τα 3 τσιπ δεν έχουν απόλυτη σύμπτωση, που αποκλείεται να έχουν, τότε τα διπλά, χρωματιστά είδωλα, είναι κάτι το οποίο "δεν αναπαριστά υπάρχουσα πληροφορία φωτεινότητας και χρωματος του σήματος εισόδου".
Αν θεωρήσουμε ότι η σύπτωση είναι απόλυτη, τότε τα τρία τσιπ δείχνουν ό,τι δείχνει και το ένα.
Δεν μπορώ να ακολουθήσω τον συλλογισμό σου.

Reaction score
2
Τοτε λοιπον μια καμερα ενος τσιπ, ειναι πιο ευκρινης και ακριβης (χρωματικα) απο μια τριτσιπη !!!

Γιατι λοιπον καιγομαστε να εχουμε προβολεα τριτσιπο και οχι μονοτσιπο (δε μιλω μονο για dlp που το θελουμε και για λογους rainbow).

Aν λοιπον δεχομαστε οτι οι τριτσιποι (dkp, sxrd , dil κλπ) εχουν καλυτερη χρωματικη πιστοτητα, τοτε συμφωνα με το αρθρο του zoglair περι ευκρινειας, οι τριτσιποι ειναι πιο πιστοι στην αναπαραγωγη και κατ επεκταση πιο "ευκρινεις".

Reaction score
164
Οι κάμερες δουλεύουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο, μιας και δεν χρησιμοποιούνται τροχοί και άλλα τέτοια κόλπα, αλλά ένα CCD σε διάταξη Bayer

H διάταξη αυτή, από μόνη της, μειώνει την ευκρίνεια και τρία ccd/cmos είναι προτιμότερα, ακόμα και αν υπάρχει το θέμα της σύγκλισης.

Reaction score
2
Το θεμα ειναι αν δεχομαστε οτι οι τριτσιποι προβολεις ειναι ακριβεστεροι χρωματικα ή οχι.
Φυσικα και οι περισσοτεροι δεχομαστε οτι λογω πρακτικων προβληματων (τροχοι κλπ) οι μονοτσιποι δεν εχουν την χρωματικη ακριβεια ενος τριτσιπου.

Reaction score
1
Μου φαίνεται ότι ο τίτλος που επέλεξε ο Ανδρέας ήταν προφητικός...

Reaction score
2
Μαλλον δεν διαβαζετε σωστα, απλα βιαζεστε να κρινετε.

Zoglair , αναιρεις αυτα που εγαψες περι ορισμου ευκρινειας στο αντιστοιχο thread ?

Δεν ειναι λοιπον η χρωματικη πιστοτητα , συστατικο της ευκρινειας ?

Αν ναι, τοτε Unforgiven συζηταμε παλι για ευκρινεια !

Reaction score
1
Τι να αναιρέσω, βρε toxoti μου... Αν διάβασες το άρθρο μου - όλο - λέω ακριβώς το αντίθετο! Ότι το χρώμα δεν έχει καμία συμβολή στην ευκρίνεια!

Με μπερδεύεις με τον Κεφάλα! Αυτός υποστηρίζει αυτά που λες, στο ίδιο άρθρο περί ου ο λόγος...

Reaction score
2
Φιλε zoglair αυτο που λες ειναι μια παραδοχη, κι οχι αποδειξη.
Αυτο συζηταμε λοιπον, αν 2 προβολεις με μονη εξαιρεση το αν ειναι μονοτσιποι η όχι, μπορει να καθορισει την ευκρινεια ή να δωσει τη ψευδαισθηση αυτης.

Reaction score
1
Να συμπληρώσω, μιας και ανέφερα το όνομά του, πως ο Κώστας (Κεφάλας) σαφώς και υποστηρίζει ότι η σύγκλιση είναι το Α και το Ω της προβολής και πως γι αυτόν το λόγο ένας μονότσιπος ξεκινά με προβάδισμα στην ευκρίνεια...

Reaction score
2
Για να πω την αληθεια, κι εγω ετσι πιστευα....
Απλα μερικα τελευταια τεστ, με εκαναν να αναθεωρησω.

Κι εγω ψαχνω το αν πχ το contrast ή κατι αλλο , μπορει να δωσει την "αισθηση" της καλυτερης ευκρινειας.

Reaction score
51
Από όσα έχω παρατηρήσει σε δοκιμές, το contrast μεγενθύνει το φαινόμενο του rainbow (αναφέρομαι βεβαίως σε DLP)

Για να μην ξεφεύγω από το ζητούμενο, πιστεύω ότι ένας μονότσιπος θα έχει καλύτερη ευκρίνεια σε σχέση με έναν 3τσιπο (με την βασική προϋπόθεση του κοινού φακού και σαφέστατα της ίδιας συνδεσμολογίας)
Το ζητούμενο όμως πιστεύω είναι άλλο....
Πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ποιότητα ενός φακού (ακόμα κι αν μιλάμε για ίδια μηχανήματα αλλά κατασκευασμένα με φακούς άλλης παρτίδας) και ακόμα χειρότερα πως μπορούμε να συγκρίνουμε τους διαφορετικούς φακούς από άσχετα μηχανήματα....

Θα είμαι δε ευτυχισμένος, αν καταφέρω μέχρι το επόμενο έτος, να χτυπήσω μονότσιπο DLP (1080p) κάτω από τα 3 χιλιάρικα......

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Ίσως, (ίσως λέω) θα ήταν καλύτερο αν δεν παίζαμε με τις βασικές έννοιες της βιντεοπροβολής. Τι εννοώ:

- Άλλο η ευκρίνεια και άλλο η αίσθηση, ή η ψευδαίσθηση της ευκρίνειας.
- Άλλο το κοντράστ και άλλο η αίσθηση, ή η ψευδαίσθηση του κοντράστ.
- Άλλο η χρωματική ακρίβεια και άλλο η αίσθηση, ή η ψευδαίσθηση της χρωματικής ακρίβειας.

κ.ο.κ.

Οι αισθήσεις και οι ψευδαισθήσεις είναι δύο πολύ κοντινές έννοιες και δείχνουν ποσο σχετικά είναι κάποια πράγματα, συχνό φαινόμενο και στον ήχο. Για παράδειγμα, αν σε ένα ηχητικό σύστημα βγάλουμε λίγα μπάσα, ένα μη εκπαιδευμένο αυτί θα νομίζει ότι αυξήθηκαν τα πρίμα και το αντίθετο...
Νομίζω ότι σε μια τέτοια, τεχνικής φύσεως συζήτηση, η κολοκυθόπιτα, το τελικό υπό συνθήκες αποτέλεσμα (που μπορεί να είναι και ψευδαίσθηση), δεν μας ενδιαφέρει. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το αληθές, αυτό δηλαδή μόνο που εξηγείται με βάση τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά και την κοινή λογική.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Ίσως, (ίσως λέω) θα ήταν καλύτερο αν δεν παίζαμε με τις βασικές έννοιες της βιντεοπροβολής. Τι εννοώ:

- Άλλο η ευκρίνεια και άλλο η αίσθηση, ή η ψευδαίσθηση της ευκρίνειας.
- Άλλο το κοντράστ και άλλο η αίσθηση, ή η ψευδαίσθηση του κοντράστ.
- Άλλο η χρωματική ακρίβεια και άλλο η αίσθηση, ή η ψευδαίσθηση της χρωματικής ακρίβειας.

κ.ο.κ.

Οι αισθήσεις και οι ψευδαισθήσεις είναι δύο πολύ κοντινές έννοιες και δείχνουν ποσο σχετικά είναι κάποια πράγματα, συχνό φαινόμενο και στον ήχο. Για παράδειγμα, αν σε ένα ηχητικό σύστημα βγάλουμε λίγα μπάσα, ένα μη εκπαιδευμένο αυτί θα νομίζει ότι αυξήθηκαν τα πρίμα και το αντίθετο...
Νομίζω ότι σε μια τέτοια, τεχνικής φύσεως συζήτηση, η κολοκυθόπιτα, το τελικό υπό συνθήκες αποτέλεσμα (που μπορεί να είναι και ψευδαίσθηση), δεν μας ενδιαφέρει. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το αληθές, αυτό δηλαδή μόνο που εξηγείται με βάση τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά και την κοινή λογική.
Μα ολη η εικονα βασιζεται σε μια ψευδαισθηση.
Εαν δεν υπηρχαν τα "παιχνιδια" που παιζουν τα ματια μας δεν θα υπηραν και DLP προβολεις, για παραδειγμα.Η scalers...

Η ερωτηση μου ηταν σαφεστατη και αφορουσε την ευκρινεια και μονο.
Ουτε χρωματα, ουτε κινησεις, ουτε τροχους.
Να την κανουμε ακομα πιο απλη?
Ωραια λοιπον, επαναλαμβανω το αρχικο μου ερωτημα με την διαφορα πως αυτη την φορα θα βλεπουμε ασπρομαυρη εικονα.
Θα υπαρχει διαφορα στην ευκρινεια και υπερ ποιου προβολεα?
Τριτσιπου η μονοτσιπου?

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.558
Members
38.716
Νεότερο μέλος
Κ.Κωνσταντίνος