Ποδήλατο

bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
13.214
Reaction score
41.808
Μη κάνς ετσά αρέ, χαλάρωσε και απόλαυσε το βίνδεο, αν πάνε όλα καλά και είμαστε αντιπολίτευση μου έχουν τάξει όλο το σύνολο.,ακριβώς όπως το βλέπς, πιθανότατα δεν τη γνωρίζεις τη festka, δώσε σημασία μεγάλη στο πλαίσιο...

 

Μηνύματα
19.208
Reaction score
13.481
Μας έφαγε η φτήνια πάλι... :roflmao: :geek:

 

bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
13.214
Reaction score
41.808
Η τιμή του παραπάν scalatore Σώτο του βίνδεο ξεφεύγει ακόμα περισσότερο, 5 ψηφία έχει η απόδειξη, δγιό στο κόζμο και ένα το θκόμ, τρία :biggrin:
 

Μηνύματα
19.208
Reaction score
13.481
Φαίνεται αυτό, αφού λέει μόνο 2 τέτοια έχουν φτιαχτεί! Απλά όταν βλέπεις τη βάση... φτάνει! :geek:
 


Μηνύματα
14.982
Reaction score
20.650
Άσχετο , χαλάω και εγώ σιγά σιγά
IMG_20230524_074344.jpg

Κοίτα δουλειά που έκανε ο μαραθώνιος ρε...
 


wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.944
Reaction score
20.445
Ρε 'σεις, από πότε βελτιώθηκαν τόσο πολύ οι επικάρπιοι αισθητήρες καρδιακών παλμών για να θεωρούνται αξιόπιστα τα αποτελέσματα που βγάζουν;

Ρωτάω, όχι επειδή αμφισβητώ τις ενδείξεις, απλώς επειδή μέχρι πριν κάποιο καιρό (1 χρόνο; 2 χρόνια; κάποια στιγμή σταμάτησα να παρακολουθώ το ζήτημα) η "καραμέλα" ήταν ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τις ενδείξεις καρδιακών παλμών που δείχνουν τα fitness watches (γενικά), επειδή οι αισθητήρες δεν είναι ακριβείας, επειδή επηρεάζονται από την ιδρώτα κτλ. Άλλαξε κάτι;
 

bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
13.214
Reaction score
41.808
Γιώργο έχς δίκιο, ισχύει το ίδιο ακόμα με τα διάφορα κινέζικα ρολόγια, όχι όμως με τα ρολόγια της garmin
 


bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
13.214
Reaction score
41.808
Φυσικά και είναι ενδιαφέρον, όλα ξεκίνησαν από τα πολλά υποσχόμενα και ακριβά σμαρτ ρολόγια τα οποία υπόσχονται ακρίβεια και ως fitness ρολόγια.
Υπάρχουν εκτός από τη garmin και άλλες αξιόπιστες εταιρίες σε όλα τα επίπεδα.
Garmin δλέυω και γιαυτό μπορώ να μιλήσω μαναχά, η ακρίβεια στους παλμούς ως αισθητήρα καρπού αγγίζει τη αξιοπιστία της ζώνης μέσης, άρα δεν χρειάζεσαι ουσιαστικά ζώνη στη προπόνηση.
 

Μηνύματα
14.982
Reaction score
20.650
υπάρχουν 2 θέματα προς επίλυση, το ένα είναι ο ίδιος ο αισθητήρας και το άλλο το λογισμικό που τον χρησιμοποιεί.
ο αισθητήρας δεν μετράει παλμούς ή αναπνοές , βλέπει διαταραχές στο φάσμα του φωτός που εκπέμπει και τις μετατρέπει σε ηλεκτρικό σήμα.
το λογισμικό θα αφαιρέσει τον θόρυβο από το σήμα και θα διακρίνει παλμούς, ανάσες και αν υποστηρίζεται από τον αισθητήρα κορεσμό οξυγόνου.
εννοείται οτι η ακρίβεια είναι σίγουρα υποδεέστερη από την μέτρηση μέσω ηλεκτροδίων της ζώνης και φυσικά μέσω ηλεκτροδίων του ιατρικού καρδιογράφου.
ωστόσο
στις ακριβές σειρές υπάρχουν οι "καλοί" αισθητήρες που γενικά βελτιώνονται συνεχώς και το λογισμικά σε εταιρίες που στοχεύουν σε εξειδικευμένη αθλητική χρήση (garmin, suunto, polar κλπ) είναι πιο προσεγμένα για να δίνουν σε περισσότερες περιπτώσεις αξιόπιστα αποτελέσματα.
ως αποτέλεσμα , εκεί που το vivo active 3 που είχα , έχανε μετρήσεις όταν το χρησιμοποιούσα στην αρχή στην ποδηλασία μόνο του , μέχρι να βραχεί στοιχειωδώς το χέρι (δεν ξέρω γιατί) , το 955 που θεωρείται από τα κορυφαία τριαθλητικά εργαλεία χάνει μόνο τις έντονες μεταβολές (πχ σε διαλειμματικές προπονήσεις ή στα βάρη) και όλη τη μέρα γράφει αξιόπιστα, τόσο καλά που την στιγμή του καρδιογραφήματος του καρδιολόγου έχει μικρή ή καθόλου απόκλιση στο κομμάτι της μέτρησης κπ (προφανώς ο καρδιογράφος μετράει και άλλα πράμματα που στο ρολόι ή δεν μετριούνται ή δεν έχουν νόημα).
σε επέκταση του παραπάνω, η garmin μετράει πλέον κατά τον ύπνο την διαταραχή των κπ το περίφημο HRV (heart rate variation), δηλαδή την χρονική απόσταση των κπ κατά την διάρκεια του ύπνου που χρησιμοποιείται ως δείχτης ξεκούρασης, καθώς (καλό είναι να το διαβάσετε κάπου πιο έγκυρα από εδώ , μπορεί να χρησιμοποιώ λάθους ορισμούς) ο ξεκούραστος οργανισμός χρησιμοποιεί πιο συχνά το συμπαθητικό σύστημα για την προσαρμογή των κπ ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού , από ότι το παρασυμπαθητικό που εκτελεί με σταθερό ρυθμό την δουλειά αυτή (καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια).
δηλαδή υψηλό HRV είναι ένδειξη καλής φυσικής κατάστασης και ξεκούρασης ενώ χαμηλό ένδειξη οτι το παράκανες την προηγούμενη μέρα/περίοδο και δεν δουλεύει καλά το σύστημα.
ο χρήστους βέβαια είναι ντιπ χαλασμένος και δεν μετράει ούτε το γάρμιν πάνω του.

πάντως πέρα απο την πλάκα (όχι οτι θα μιλήσω και πολύ σοβαρά) καθώς διανύω μια περίοδο πτώσης γενικά μετά το συγκριτικό αντιβιοτικών που έκανα από το νοέμβρη μέχρι και τον μάρτιο, με όλους τους δείκτες να τραβούν κατηφόρα (ftp/vo2max/lactate threshold) ή ανηφόρα (κπ ανάπαυσης) - ανάποδα όλα - η καταπόνηση του μαραθωνίου (με την ανεπαρκή προετοιμασία) άρχισε με τις μέρες να λειτουργεί σιγά σιγά θετικά ( προφανώς ο οργανισμός προσπαθεί να ανταπεξέλθει στην επόμενη 4ωρη καταπόνηση).

στο θέμα του garmin, πλέον στην καθημερινή χρήση σταμάτησα την χρήση της ζώνης κπ για ποδήλατο commuting αλλά και για τρέξιμο. Είδα μάλιστα στους δύο αγώνες που έτρεξα πρόσφατα οτι οι ενδείξεις είναι απολύτως αναμενόμενες για την προσπάθεια και την αίσθηση που είχα.
 

bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
13.214
Reaction score
41.808
ο χρήστους βέβαια είναι ντιπ χαλασμένος και δεν μετράει ούτε το γάρμιν πάνω του.
Αλήθεια είναι αυτό, έχω τρελάνει όλους τους δείκτες υγείας της garmin.
Τι να κάνει και αυτή η έρμη με εμένα, με 2 ώρες ύπνο τη μέρα ή και καθόλου βγαίνω και πατάω για 3-4 ώρες κόφτες, έχει χάσει τη μπάλα το connect, ειδικά το vo2 max δεν είναι σε θέση να με παρακολουθήσει.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.714
Reaction score
83.429
Ο παλμογράφος καρπού έχει πιο πολλές δυσκολίες να αντιμετωπίσει για να είναι ακριβής. Μορφολογία καρπού, πάχος δέρματος, τρίχες, ιδρώτας, σφίξιμο, απότομες κινήσεις, τυχαία χτυπήματα.

Για παράδειγμα, στον δικό μου καρπό, η ωλένη εξέχει και για να σφίξω το λουράκι πρέπει να φορέσω το ρολόι πιο ψηλά και μ' ενοχλεί.

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ γρήγορα και τα τρέχοντα καλά μοντέλα ρολογιών είναι σχεδόν απροβλημάτιστα.
 

bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
13.214
Reaction score
41.808
Κάτι ακόμα που πρέπει να αναφερθεί έχει να κάνει και με το hardware εκτός από το software. Ο αισθητήρας καρπού της garmin διαθέτει διαφορετικά λαμπάκια για κάθε μέτρηση, συμβάλει σημαντικά ώστε να έχς αξιόπιστες μετρήσεις.
IMG_20230524_105357.jpg
 

bretsos

Μπάμιας
Μηνύματα
13.214
Reaction score
41.808
Λεπόν, το τελευταίο καιρό αντιμετώπισα σοβαρό θέμα με το συνολικό φλεξάρισμα στο mtb. Λόγο γεωμετρίας σκελετού η κατανομή βάρους του αναβάτη στα πλαίσια αυτά είναι πολύ περίεργη, μεγάλο ποσοστό πέφτει στο πίσω μέρος ώστε να υπάρχει πρόσφυση στο πίσω ελαστικό υπό όλες τις συνθήκες. Ενώ αυτό βολεύει αρκετούς αναβάτες επειδή απορροφά κραδασμούς, εμένα με ενοχλούσε πολύ στο πάτημα γιατί μόνιμα και ειδικά στο πάτημα έψαχνα να βρω τη ιδανική θέση πατήματος. Γενικότερα ο σκελετός είναι νταμάρι αλλά η Scott κατασκευάζει όλο το άνω μέρος του σκελετού με τη φιλοσοφία του φλέξ. Όλο το πρόβλημα επιδεινώνεται με το παλουκόσελο να εξέχει αρκετά έξω από το σκελετό ώστε να κουμπώσει ο αναβάτης στο σύνολο, γύρω στα 37cm μαζί με τη σέλα. Οπότε ξεκίνησε δράση επίλυσης μέρος της ελαστικότητας.
Ως γνωστό το carbon ως υλικό είναι άκαμπτο και εκεί έξω υπάρχουν άφθονες επιλογές, δεν προσφέρουν όμως όλες οι υλοποιήσεις ακαμψία, κυρίως λόγο επιλογής υλικών και σφιγκτήρα σέλας.
Σκέφτηκα αρχικά και τη επιλογή σέλας με carbon rails αλλά πολύ γρήγορα κατάλαβα πως θα ήταν καταδικασμενα αργά ή γρήγορα με θραύση λόγο της χρήσης και φιλοσοφίας του ποδηλάτου.
Όλα αυτά που ζητούσα εντέλει οδηγούσαν στις πολύ εξειδικευμένες εταιρείας τέτοιον εξαρτημάτων, οι οποίες ζητάνε και ένα σκασμό παράδες... Έτσι κατέληξα στη beast Components, είναι Γερμανίκη εταιρία με χειροποίητα προϊόντα που σιάχνει τιμόνια, σέλες, παλουκόσελα, παγουροθηκες και τώρα τελευταία τροχούς.
Τώρα ξέρτε εγώ με αυτά τα πολύ γυαλιστερά πράματα είμαι λιγάκι μαλωμένος, ειδικά όταν αυτά συνοδεύονται από περίτεχνα κουτάκια με κορδέλες, ευχαριστήριο μήνυμα μέσα σε φάκελο, που αναγράφει μέχρι το όνομα αυτού/αυτής που ανέλαβε τη συσκευασία του εξαρτήματος (ξερνάω) έκανα τη καρδιά μου πέτρα όμως και κατέληξα σε αυτούς.
Το παλουκόσελο που κατέληξα διαθέτει 420mm μήκος, 31,6mm διάμετρο σωλήνα με 15mm οπισθοδρόμηση. Λόγο της γυαλάδας του πράγματος μπορείς να επιλέξεις και το χρώμα της ρητίνης ανάμεσα σε πολύ κίτς χρωματισμούς, μπλέ, κόκκινο και άλλες τέτοιες κίτς παπαριές, το ud φινίρισμα ήταν αρκετό για μένα.
Το παλουκόσελο που έφτασε σπίτι είναι από αυτά τα πράματα που σε κάνουν να ασχολείσαι πολύ ώρα μαζί τους πριν τη τοποθέτηση, είναι από τις περιπτώσεις που ψάχνεις να βρεις ψεγάδι, να κατανοήσεις τη χρήση υλικών, τη όλη φιλοσοφία και όχι απαραίτητα επειδή έδωσες ένα σκασμό παράδες, αλλά επειδή έχει άρτια κατασκευή!!
Το πρώτο σοκ ήρθε βλέποντας το πάχος του υλικού, χωρίς υπερβολή δεν ξεπερνά το 1,5mm, είναι τόσο λεπτό που νομίζεις ότι άμα το σφίξει κάποιος με τα δάχτυλα θα σπάσει, όσο όμως αυτό ανεβαίνει στο offset σημείο με το σφιγκτήρα της σέλας γίνεται πχιο παχύ με το σημείο που μπαίνει η σέλα να είναι πολύ παχύ το υλικό. Αυτό με καθησύχασε γιατί έδειξε να έχει ενίσχυση μόνο στα σημεία καταπόνησης και στα υπόλοιπα είναι φλοίδα για όσο το δυνατό λιγότερο βάρος ως εξάρτημα. Τα υλικά είναι εκτός από carbon, αλουμίνιο 7075, cnc εξαρτήματα και τιτάνιο, δλδ φουλ γυαλάδα :roflmao:
Η ρύθμιση κλίσης της σέλας προσφέρει ακρίβεια χιλιοστού χωρίς περιορισμούς λόγο της εγκάρσια σύσφιξης του clamp της σέλας, πολύ θετικό και αυτό άμα χοροπηδας δυνατά στο ζόρι, δεν αλλάζει θέση η κλίση της σέλας με τίποτα.
Στο δια ταύτα, μετά τη τοποθέτηση και τη εξαντλητική δοκιμή είναι αυτό που έψαχνα, ειδικά στα πάτημα καθισμένος στη σέλα. Αξίζει όλες αυτές τις παράδες? Φυσικά όχι, είναι απλά ένα παλουκόσελο, αλλά άμα το ζητούμενο είναι όλοι οι παραπάν προβληματισμοι, τα δίνεις και το βουλωνεις :)

IMG_20230525_102431.jpg


IMG_20230525_094943.jpg
 


wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.944
Reaction score
20.445
ΜΠΡΑΒΟ ρε! ΜΠΡΑΒΟ!

Εις ανώτερα και καλές επιτυχίες!
 

Μηνύματα
229
Reaction score
109
Από σήμερα εκτός από μαραθωνοδρόμος θα δηλώνω και τριαθλητής. Ευτυχείτε ναουμ
Ωραία διοργάνωση! Πολλά ποδήλατα για οφθαλμολουτρο και ακόμη πιο πολλά Canyon
 

Μηνύματα
14.982
Reaction score
20.650
Χαριτωμένα ήταν όντως ,αλλά πολύ ανηφόρα.
Ανηφορα στο ποδήλατο , ανηφόρα στο τρέξιμο, στο κολυμπι ήθελα τη μαμά μου.
Βάρβαρο άθλημα είναι η αλήθεια , θέλει διαφορετική αντιμετώπιση από ότι όταν τα κάνεις όλα αυτά χώρια.
Μεγάλη ικανοποίηση που δεν το παράτησα στο νερό, στα 100 μέτρα σκέφτηκα να γυρίσω πίσω. Δεν έβλεπα τη σημαδούρα από τον ήλιο , χάλασα τον ρυθμό μου ακολουθώντας τους μπροστινούς, γαμηθηκαν οι ανάσες, ανέβηκαν σφυγμοί, δεν έλεγα να ζεσταθώ , πήγα και εγώ πρώτη φορά να κάνω την μεγάλη διαδρομή παναθεμαμε.
Με τα πολλά όταν έμεινα μαναχος μου στο νερό (όταν βγήκα στη ζώνη αλλαγής είχε αλλά 5 ποδήλατα που περιμένανε) τα έφτιαξα όλα σιγά σιγά (εκτός από τον προσανατολισμό, έκανα εύκολα 180 μέτρα παραπάνω). Στο ποδήλατο πήρα λίγο αίμα πίσω , πέρασα τουλάχιστον 15 προπορευόμενους από το κολύμπι, στο τρέξιμο πάλι μου πήρε πάνω από 5χλμ να χαλαρώσουν τα πόδια από το ποδήλατο.
Γενικά η καταπόνηση συγκρίνεται σαν φορτίο με 30χλμ τρέξιμο ή 90 ποδήλατο αλλά μοιράζεται σε όλο τον κορμό και φαίνεται περισσότερο (διότι στα 3 αθλήματα αυτά υπάρχει ένα τουλάχιστον αδύναμο σημείο και σε άπειρους τριαθλητές περισσότερα)
Περίεργη εμπειρία, μεγάλη ικανοποίηση στον τερματισμό, δεν είναι όμως ότι ψήνομαι για άλλον ένα αγώνα φέτος.
Του χρόνου ίσως αν αποτινάξω το παλτό από πάνω μου
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.599
Μηνύματα
2.865.482
Members
37.933
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top