Ποιά κεφαλή;

Μηνύματα
7.229
Reaction score
1.218
Καλημέρα! Παρακολουθώ το site εδώ και ένα τρίμηνο περίπου αλλά ήρθε και η στιγμή του πρώτου post. Ενδιαφέρομαι λοιπόν για κεφαλή, όχι για μένα αλλά για τον φουκαριάρη τον.. πατέρα μου!! Η ιστορία έχει ως εξής: Προ οκταετίας περίπου αγοράστηκε μεταχειρισμένο ενα Thorens 320 με βραχίονα Sumiko. H κεφαλή με την οποία ακούμε χρόνια τωρα είναι μια Goldring 1012GX και ο ενισχυτής ένας Revox S-25. Έχω μια έντονη αίσθηση οτι η κεφαλή τα έχει φάει τα ψωμιά της εδώ και καιρό! Εδώ λοιπόν τίθεται και το ερώτημα: δεδομένου ενός χαμηλού κατωφλίου τιμής μέχρι 120 - το πολύ-πολύ 150 ευρώ τι μπορώ να πάρω; Ακόμη τίθεται θέμα αναβελόνωσης της υπάρχουσας κεφαλής; Και για να ολοκληρώσω την ερώτηση μαγαζί στην Αθήνα φέρνει κεφαλές διαφόρων εταιριών αναβελονομένες από το εργοστάσιο της Benz με δυο χρόνια εγγύηση και τιμές 130 ευρώ για μia Clearaudio και 200 για μια Sumiko Blue Point Special. Τι λέτε; Το phono του ενίσχυτή (και ο ενισχυτής γενικότερα!!!) τι σας λέει; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!!!!
 

Μηνύματα
226
Reaction score
712
Απάντηση: Ποιά κεφαλή;

Φίλε μου, την Sumiko Blue Point Special ΙΙΙ την έχω δοκιμάσει πρόσφατα και σ'ένα thorens 320 με marantz pm ενισχυτή και το αποτέλεσμα ήταν πέραν των προσδοκιών μου.
Μπάσα που σε πεθαίνουν, εξαιρετικά πρίμα, υποδειγματικός διαχωρισμός καναλιών, πλούσιος ήχος ακόμη και σε μέτριας ποιότητας βινύλια κλπ...
Αλλά ο εν λόγω ενισχυτής έχει και είσοδο κινητού πηνίου (mc), δεν ξέρω για τον revor s-25 που έχεις εσύ.
 

Μηνύματα
7.229
Reaction score
1.218
Re: Απάντηση: Ποιά κεφαλή;

Σε ευχαριστώ πολύ για την γρήγορη απάντηση φίλε μου!!Νομίζω οτι ο ενισχυτής έχει mc, αλλά και οτι ειναι κινητού πηνιου μεν, αλλά υψηλοέξοδη η συγκεκριμένη, οπότε δεν πιστεύω να έχω πρόβλημα επί τουτου! Το βασικό μου πρόβλημα είναι το οτι μεταχειρισμένη και αναβελονωμένη κοστίζει 200 ευρώ(δεν είμαι βέβαια απόλυτα βέβαιος για την έκδοση αυτής που βρήκα προς πώληση, αν είναι δηλαδή mkI ή ΙΙ ή ΙΙΙ)! Εντάξει έχει εγγύηση αλλά δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο αυτό με καλύπτει αρκετα σε ότι αφορά την ποιότητα αναπαραγωγής. Έχει κανείς άποψη για την αναβελόνωση; Γενικά δηλαδή δεν ξερω κατά πόσο μπορείς να εμπιστευθείς το δεύτερο χέρι σε κεφαλές!!Καταλαβαίνω οτι τα 200 ευρώ δεν είναι και κανένα τρελό νούμερο αλλα δυστυχώς δεν μπορώ να ξοδέψω παραπάνω από το πόσο που προανέφερα.
 

Μηνύματα
7.229
Reaction score
1.218
Κανένας άλλος ρε παιδιά;Καμμία συμβουλή για την αναβελόνωση; Και αν είναι εύκολο αν έχει κανείς γνώμη για την κεφαλή που έχω ήδη τώρα;
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.123
Reaction score
20.630
Απάντηση: Ποιά κεφαλή;

Λοιπόν, κατ' αρχάς όσον αφορά τον ενισχυτή, προσωπικά δεν τον γνωρίζω, αλλά κάτι μου λέει πως δεν θα τον άλλαζα, (ή θα τον άλλαζα για κάτι σαφώς ισχυρότερο, σε περίπτωση που είναι ανεπαρκής για την οδήγηση των ηχείων σου).

Δεύτερον, είναι αλήθεια πως μια βελόνα μετά από ζωή 15 ετών, δεν θα έχει και πολλή σχέση με αυτό που ήταν στα νιάτα της, όχι μόνον διότι μεταβάλλεται η ελαστικότητα της ανάρτησής της, αλλά και διότι έχει φθαρεί η ακίδα, (εάν βέβαια την έχεις χρησιμοποιήσει αρκετά). Μια προφανής λύση είναι η αντικατάσταση της βελόνας, μιας και η γεννήτρια της κεφαλής δεν παθαίνει σχεδόν τίποτα με την πάροδο του χρόνου, (εκτός αν έχει φάει πολλή υγρασία, σε κάποιες περιπτώσεις). Επειδή, όμως, για λόγους η συζήτηση των οποίων δεν είναι του παρόντος, οι βελόνες είναι πλέον πολύ ακριβές, είναι προφανώς προτιμότερη η αντικατάσταση ολόκληρης της κεφαλής.

Αναφορικά με την περίπτωση των κεφαλών κινητού πηνίου που έχουν προέλθει από "αναβελόνωση", προσωπικά δεν θα επέλεγα μια τέτοια κεφαλή, κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον, διότι από τη φύση της, μια κεφαλή κινητού πηνίου είναι εν πολλοίς κάτι "φιξαρισμένο", διότι κανένας κατασκευαστής δεν παράγει κεφαλές κινητού πηνίου, προνοώντας ότι κάποτε αυτές θα πάνε για αντικατάσταση βελόνας. Δεύτερον, διότι δεν είναι καθόλου σίγουρο πως ο κατασκευαστής που αναλαμβάνει τέτοιες δουλειές για κεφαλές άλλων κατασκευαστών, θα τοποθετήσει βελόνα με ανάρτηση (και γεωμετρία) όμοια με αυτά της αρχικής βελόνας. Αλήθεια, γιατί αυτές τις αναπαλαιωμένες Sumico και Clearaudio δεν ανέλαβαν να τις αποκαταστήσουν οι ίδιοι οι κατασκευαστές τους; Βέβαια, μπορεί και η Benz να έχει κάνει σωστή δουλειά, αλλά πώς μπορεί να είναι κανείς σίγουρος;
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.123
Reaction score
20.630
Απάντηση: Ποιά κεφαλή;

Αναφορικά με το πρόβλημα της επιλογής κεφαλής, τα πάντα -ΤΑ ΠΑΝΤΑ- εξαρτώνται από τον συνδυασμό της κεφαλής με βραχίονα ανάλογης ενεργού μάζας. Πάρα πολύς κόσμος, οι περισσότεροι, αναζητούν κεφαλή διαβάζοντας ρηβιού από εδώ κι από εκεί, και παίροντας γνώμες για το πώς ηχεί η μια και η άλλη, και σε τί πικάπ τη δοκίμασαν. ΌΜΩΣ, το ταίριασμα της κεφαλής δεν έχει την παραμικρή σχέση με το πικάπ, αλλά μόνο με την ενεργό μάζα του βραχίονα, ώστε στο πλαίσιο του εφικτού, και αναφορικά με την πλειονότητα των περισσοτέρων δίσκων της αγοράς, η κεφαλή να στέκει ακίνητη όταν η βελόνα σέρνεται και πάλλεται μέσα στο αυλάκι, (κατ' αντιστοιχία με τον τροχό του αυτοκινήτου, ο οποίος ΠΡΕΠΕΙ να αναπηδήσει όταν συναντήσει μια πέτρα, ενώ το σασί του αυτοκινήτου ΠΡΕΠΕΙ να παραμείνει στην ίδια απόσταση από το οδόστρωμα, πηγαίνοντας "ίσια" - δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις).

Γι' αυτόν το λόγο, το ταίριασμα μιας κεφαλής με ένα βραχίονα είναι μια διαδικασία που γίνεται καθαρά και μόνο με βάση τις προδιαγραφές τους ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ, και αυτές οι προδιαγραφές είναι η ενδοτικότητα της βελόνας και η ενεργός μάζα του βραχίονα. Αυτό ισχύει για όλες τις κεφαλές και όλους τους βραχίονες ανεξαιρέτως. Ο συνδυασμός αυτός ΠΡΕΠΕΙ να δίνει στο σύστημα κεφαλής - βραχίονα μια ιδιοσυχνότητα που μπορεί να κυμαίνεται από 10 έως 14Ηz. Εάν ο συνδυασμός αυτός είναι ακατάλληλος, δηλαδή αν ισχύει ο,τιδήποτε από τα παρακάτω...

  • η ανάρτηση της βελόνας είναι πολύ μαλακή για τη μάζα του βραχίονα,
  • ο βραχίονας είναι πολύ "βαρύς" για την ανάρτηση της βελόνας,
  • η ανάρτηση της βελόνας είναι πολύ σκληρή για τη μάζα του βραχίονα,
  • ο βραχίονας είναι πολύ "ελαφρύς" για την ανάρτηση της βελόνας,

τότε το σύστημα παρουσιάζει προβλήματα ταλάντωσης τέτοια, που καταλήγουν να δίνουν κακή ποιότητα ήχου. (Οι δύο πρώτες από τις παραπάνω περιπτώσεις δίνουν ιδιοσυχνότητα πολύ χαμηλή, κάτω από 8Hz, όπου ο βραχίονας ταλαντώνει ενεξέλεγκτα πάνω - κάτω, και οι δύο επόμενες υψηλή, άνω των 15Ηz, όπου ο βραχίονας πραγματοποιεί μικροδιαδρομές, ακολουθώντας την ακίδα όταν αυτή διαβάζει χαμηλές συχνότητες).

Άρα, για να κάνεις επιτυχημένη αγορά, πρέπει πρώτα να εξακριβώσεις την ενεργό μάζα του βραχίονα που ήδη έχεις, ανεξαρτήτως σε ποιο πικάπ είναι αυτός τοποθετημένος, και μετά να κατεβάσεις αυτό το προγραμματάκι που θα κάνει τους υπολογισμούς και θα σου πει πόση ενδοτικότητα πρέπει να έχει η κεφαλή που θα αγοράσεις. Αυτή η προδιαγραφή είναι το πρώτιστο, το αρνητικό κριτήριο με βάση το οποίο πρέπει να ψάξεις. Όποια κεφαλή έχει ενδοτικότητα πολύ έξω από το όριο, δεν σημαίνει πως είναι κακή, αλλά είναι ακατάλληλη για τον βραχίονά σου, ανεξαρτήτως μάρκας και τιμής, κι ας στην προτείνει ακόμα κι ο ίδιος ο Θεός.
 

Μηνύματα
7.229
Reaction score
1.218
Ημίθεε σε ευχαριστώ πολύ για την πολύ αναλυτική απάντησή σου! Ναι νομίζω κατάλαβα, είμαι και μηχανολόγος μηχανικός οπότε το ψιλοέπιασα. Αν έχεις το χρόνο και την καλοσύνη όμως για κοίτα λίγο εδώ, μήπως είμαι στραβός και δεν το βλέπω: http://www.vinylengine.com/library/sumiko/premier-mmt.shtml
γιατί δεν μπόρεσα να εντοπίσω το ενεργό βάρος. Για τον ενισχύτη ρώτησα επειδή τον αγόρασε ο πατέρας μου στα τυφλά μόνο και μόνο επειδή τον πέτυχε σε απίστευτη προσφορά από μαγαζί που εκλεινε (νομίζω 110-120 ευρώ!!!) και ήθελα να ακούσω τυχόν απόψεις από εσάς τους ειδήμονες! Στην πορεία προέκυψε λαχείο καθότι έχει αφενός είσοδο home cinema και αφετέρου ίδια ονομαστική ισχύ (2x65W) με τον AV, έναν denon επταετίας. Καλός ο ήχος πιο γεμάτος, αλλά και πιο λεπτομερής από τον πολυκάναλο, αλλά έχω την αίσθηση οτι πλέον είναι λίγα τα ηχεία, monitor audio monitor 3 κυρίως χαμηλά και προσωπικά δε μου αρέσει καθόλου το δέσιμο με το μικρό syb της Velodyne για μουσική. Αλλά μας αρέσει δε μας αρέσει ελλείψει χρημάτων δεν θα πάνε πουθενά! Σχετικά με την κεφαλή πάντως αν παραεπιμείνει ο Ύψιστος για τη δική του επιλογή θα τον παραπέμψω σε σένα!!!
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.640
Μηνύματα
2.870.111
Members
37.937
Νεότερο μέλος
daemon76
Top