Ποιος προβολέας, σε τι απόσταση, με τι σύνδεση και ποια φωτεινότητα σε σαλόνι

Καλά, πόσο μεγάλο είναι αυτό το πόστ!

• Καλό είναι, δεν είναι και τεράστιο

Votes: 0 0,0%
  • Τόσο μεγάλο όσο πρέπει, εμπεριστατωμένο!

Votes: 3 37,5%
  • Ωχ, πολύ μπλα μπλα..για να δούμε τι λέει

Votes: 4 50,0%
  • Μας τα έπρηξες ρε φίλε, ένα προτζέκτορα θέλεις, ηρέμησε ναούμ

Votes: 1 12,5%

• Total voters
    8
Reaction score
1.147
Όπως καταλαβαίνετε έχω πολλά ερωτήματα.
(Εισαγωγή/μπλαμπλα)
Είχα ενδιαφερθεί στο παρελθόν εφόσον βλέπω αρκετές σειρές (μα και ταινίες) να έβαζα ένα παν...εεεε οθόνη εννοούσα και έναν projector για να βλέπω. Με μια γρήγορη ματιά όμως σε κάποια θέματα έπεσα σε κάτι οθόνες 1300€ και προτζέκτορες των 2500€ και "αν δεν σκάσεις 3000, ταινία δεν βλέπεις" και άλλα τέτοια που έβαλα το θέμα "home cinema" στο όταν κερδίσω το τζόκερ, αν και δεν παίζω.
Επισκέφτηκα όμως ένα φίλο που απλά είχε ένα άσπρο τοίχο και πέταξε τον πιο φτηνό hd προτζέκτορα στην άλλη άκρη του τοίχου και ...μπήκα σε σκέψεις. "Ναι μεν η εικόνα έχει "κόκκο", ναι μεν είναι θαμπά τα χρώματα, ναι μεν είναι λίγο αχνό επειδή είναι μεσημέρι... αλλά κοίτα μια τεράστια εικόνα ρε φίλε" είπα από μέσα μου και μου έκλεισα το μάτι!

(Κυρίως θέμα)
Ενδιαφέρομαι λοιπόν να πάρω έναν φτηνό hd προτζέκτορα για να κάνω τη δουλειά μου, να βλέπω τις ταινίες και τις σειρές μου, 3D χέστηκα προς το παρόν αλλά ξέρεις τώρα πως είναι αυτά, και να ζήσω και εγώ τη ζωή που μου αξίζει.
Που να τον βάλω όμως τον προβολέα? Το σαλόνι είναι σχετικά μικρό, στο ταβάνι είναι ένα φωτιστικό που δεν παίζει να φύγει και ακριβώς απέναντι από τον τοίχο προβολής είναι τζαμαρία..σχεδόν. Πόση θα είναι η διάμετρος προβολής, θα είναι οκ για το σαλόνι μου? Μήπως δεν θα μπορώ να την μικρύνω και θα πέφτει πάνω στα ηχεία? Μια βοήθεια ρε παιδιά! Ας περάσουμε στις τεχνικές λεπτομέρειες για να βγάλουμε και άκρη.
  1. Στον τοίχο προβολής υπάρχει ήδη τηλεόραση άρα η οθόνη θα πέφτει ακριβώς μπροστά από την tv.
  2. Η οθόνη θα πρέπει να χωρέσει ανάμεσα στα 2 ηχεία.
  3. Η απόσταση του τοίχου της οθόνης και του καναπέ είναι 2.5 με 2,75 μέτρα. Μετά αρχίζει η γκρίνια
  4. Η απόσταση μεταξύ προτζέκτορα και οθόνης υπολογίζεται στα 4,2 μέτρα.
  5. Η απόσταση μεταξύ των 2 ηχείων είναι 2 μέτρα αλλά αν αντιστρέψω το ένα ηχείο με το sub είμαι στα 2,3 μέτρα
  6. Από το 5 για 16:9 οθόνη σύμφωνα με τον Πυθαγόρα έχουμε διάμετρο οθόνης 90" και 104" αντίστοιχα.
  7. Οι ταινίες θα αναπαράγονται από htpc που βρίσκεται στον τοίχο της οθόνης.
  8. Το σαλόνι είναι αρκετά ευήλιο αλλά αυτό έχει σημασία μόνο για τα Σ/Κ αφού τις καθημερινές επιστρέφω αργά και η προβολή θα γίνεται σε σκοτεινό περιβάλλον
  9. Δεν θα κάνω surround.
  10. Ακριβώς απέναντι από τον τοίχο προβολής (εκεί δηλαδή που θα έπρεπε να είναι ο προβολέας) έχει τζαμαρία. 20cm πιο δεξιά όμως αρχίζει ο τοίχος. Ίσως με κάποιον βραχίονα μπορούσα να το φέρω στην ευθεία.

Ανέβασα και κάποιες φωτογραφίες για να καταλάβετε το "δράμα" μου! (η φουτουριστική φωτογραφία είναι από το nexus 5. ζήτω)

Είχα σταμπάρει και τον optoma hd141x που έχει πολύ καλές επιδόσεις αλλά δεν ξέρω, φοβάμαι μεν ότι θα είναι πολύ φωτεινός και ότι θα βγάζει περισσότερες ίντσες από όσες μπορώ να "χωρέσω".

http://www.optomaeurope.com/projectordetailshe.aspx?PTypeDB=Home Entertainment&PC=HD141X
http://www.projectorcentral.com/Optoma-HD141X-projection-calculator-pro.htm

Εν τω μεταξύ χτυπάει και μια προσφορά ένα κατάστημα για μία εβδομάδα, προσφορά -10% από την στάνταρ τιμή στο skroutz και είμαι στην τσίτα!
οκ...άρα τι στο καλό κάνω τώρα, από που να αρχίσω; Δεν είναι και hifi να ξέρω, να διαβάσω 20 σελίδες Κόγια και μετά να αποφασίσω!

Attachments

Reaction score
11.750
Πόσο ύψος (δεν) είπες ότι έχουν τα ηχεία σου; Σε πόσο ύψος θα είναι τα μάτια σου όταν θα κάθεσαι για να δεις ταινία;

Reaction score
1.147
τα ηχεία μου είναι 1 μέτρο και κάτι. Τα μάτια μου είναι στο 1 μέτρο ύψος, καθήμενος επί του καναπέως.

...χμμ παίζει να πιαστεί ο λαιμός μου τώρα που το σκέφτομαι..

Last edited:

melina

Cargo 200
Reaction score
45.228
Ξεκίνα από το εργαλείο στο link να παίζεις με μοντέλα και αποστάσεις ώστε να βλέπεις το μέγεθος εικόνας που μπορείς να προβάλεις και τη φωτεινότητα (δεν νομίζω να έχεις θέμα με φωτεινότητα σε αυτές τις αποστάσεις και μεγέθη προβολής).
Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι ότι θα χρειαστείς προβολέα με lensh shift, οριζόντιο και κάθετο από ότι μπορώ να καταλάβω, οπότε για κάθε προβολέα που θα κάνεις την άσκηση με το εργαλείο θα κυττάς και στις πληροφορίες από το ίδιο site αν έχει lens shift και για περισσότερες λεπτομέρειες θα πηγαίνεις και στο manual του για να δεις ακριβώς πόσο έχει και αν σου κάνει.

Αν παραμείνεις και με την τηλεόραση τότε αναγκαστικά πας σε οθόνη που θα κατεβαίνει...είτε χειροκίνητα είτε ηλεκτρικά, δεν έχει σημασία, οι φθηνές είναι προβληματικές με ζάρες και με τέτοια για κάτι καλύτερο θέλει λεφτά. Σκέψου αν μπορεί να φύγει η τηλεόραση από εκεί και να πάει κάπου αλλού. Τηλεοπτικό πρόγραμμα θα μπορείς να βλέπεις και με τον προβολέα εύκολα με ένα mpeg τηλεοπτικό δέκτη (αν και μεταξύ μας είναι μια καλή ευκαιρία να μην ξαναδείς τηλεοπτικό πρόγραμμα...έτσι το έκανα εγώ και σώθηκα!). Αν φύγει η τηλεόραση είσαι άρχοντας. Ξεκινάς με το να προβάλεις κατευθείαν πάνω στον τοίχο ακόμη και στο χρώμα που είναι βαμμένο! μετά από λίγες ταινίες θα αλλάξεις χρώμα στον τοίχο και θα πας σε κάτι πιο σωστό χρωματικά για τις προβολές σου. Μετά...το χάος...πάντως με έναν sony 700 euro μτχ και προβολή στον τοίχο ξεκίνησα και εγώ και το ευχαριστήθηκα έτσι για 1.5 χρόνο περίπου...μετά άρχισε η φαγούρα αλλά εν τω μεταξύ είχα αποκτήσει και κάποια εμπειρία.

Καλές προβολές! ;)

http://www.projectorcentral.com/projection-calculator-pro.cfm

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.505
Όπως καταλαβαίνετε έχω πολλά ερωτήματα.
(Εισαγωγή/μπλαμπλα)
Είχα ενδιαφερθεί στο παρελθόν εφόσον βλέπω αρκετές σειρές (μα και ταινίες) να έβαζα ένα παν...εεεε οθόνη εννοούσα και έναν projector για να βλέπω. Με μια γρήγορη ματιά όμως σε κάποια θέματα έπεσα σε κάτι οθόνες 1300€ και προτζέκτορες των 2500€ και "αν δεν σκάσεις 3000, ταινία δεν βλέπεις" και άλλα τέτοια που έβαλα το θέμα "home cinema" στο όταν κερδίσω το τζόκερ, αν και δεν παίζω.
Επισκέφτηκα όμως ένα φίλο που απλά είχε ένα άσπρο τοίχο και πέταξε τον πιο φτηνό hd προτζέκτορα στην άλλη άκρη του τοίχου και ...μπήκα σε σκέψεις. "Ναι μεν η εικόνα έχει "κόκκο", ναι μεν είναι θαμπά τα χρώματα, ναι μεν είναι λίγο αχνό επειδή είναι μεσημέρι... αλλά κοίτα μια τεράστια εικόνα ρε φίλε" είπα από μέσα μου και μου έκλεισα το μάτι!

(Κυρίως θέμα)
Ενδιαφέρομαι λοιπόν να πάρω έναν φτηνό hd προτζέκτορα για να κάνω τη δουλειά μου, να βλέπω τις ταινίες και τις σειρές μου, 3D χέστηκα προς το παρόν αλλά ξέρεις τώρα πως είναι αυτά, και να ζήσω και εγώ τη ζωή που μου αξίζει.
Που να τον βάλω όμως τον προβολέα? Το σαλόνι είναι σχετικά μικρό, στο ταβάνι είναι ένα φωτιστικό που δεν παίζει να φύγει και ακριβώς απέναντι από τον τοίχο προβολής είναι τζαμαρία..σχεδόν. Πόση θα είναι η διάμετρος προβολής, θα είναι οκ για το σαλόνι μου? Μήπως δεν θα μπορώ να την μικρύνω και θα πέφτει πάνω στα ηχεία? Μια βοήθεια ρε παιδιά! Ας περάσουμε στις τεχνικές λεπτομέρειες για να βγάλουμε και άκρη.
  1. Στον τοίχο προβολής υπάρχει ήδη τηλεόραση άρα η οθόνη θα πέφτει ακριβώς μπροστά από την tv.
  2. Η οθόνη θα πρέπει να χωρέσει ανάμεσα στα 2 ηχεία.
  3. Η απόσταση του τοίχου της οθόνης και του καναπέ είναι 2.5 με 2,75 μέτρα. Μετά αρχίζει η γκρίνια
  4. Η απόσταση μεταξύ προτζέκτορα και οθόνης υπολογίζεται στα 4,2 μέτρα.
  5. Η απόσταση μεταξύ των 2 ηχείων είναι 2 μέτρα αλλά αν αντιστρέψω το ένα ηχείο με το sub είμαι στα 2,3 μέτρα
  6. Από το 5 για 16:9 οθόνη σύμφωνα με τον Πυθαγόρα έχουμε διάμετρο οθόνης 90" και 104" αντίστοιχα.
  7. Οι ταινίες θα αναπαράγονται από htpc που βρίσκεται στον τοίχο της οθόνης.
  8. Το σαλόνι είναι αρκετά ευήλιο αλλά αυτό έχει σημασία μόνο για τα Σ/Κ αφού τις καθημερινές επιστρέφω αργά και η προβολή θα γίνεται σε σκοτεινό περιβάλλον
  9. Δεν θα κάνω surround.
  10. Ακριβώς απέναντι από τον τοίχο προβολής (εκεί δηλαδή που θα έπρεπε να είναι ο προβολέας) έχει τζαμαρία. 20cm πιο δεξιά όμως αρχίζει ο τοίχος. Ίσως με κάποιον βραχίονα μπορούσα να το φέρω στην ευθεία.

Ανέβασα και κάποιες φωτογραφίες για να καταλάβετε το "δράμα" μου! (η φουτουριστική φωτογραφία είναι από το nexus 5. ζήτω)

Είχα σταμπάρει και τον optoma hd141x που έχει πολύ καλές επιδόσεις αλλά δεν ξέρω, φοβάμαι μεν ότι θα είναι πολύ φωτεινός και ότι θα βγάζει περισσότερες ίντσες από όσες μπορώ να "χωρέσω".

http://www.optomaeurope.com/projectordetailshe.aspx?PTypeDB=Home Entertainment&PC=HD141X
http://www.projectorcentral.com/Optoma-HD141X-projection-calculator-pro.htm

Εν τω μεταξύ χτυπάει και μια προσφορά ένα κατάστημα για μία εβδομάδα, προσφορά -10% από την στάνταρ τιμή στο skroutz και είμαι στην τσίτα!
οκ...άρα τι στο καλό κάνω τώρα, από που να αρχίσω; Δεν είναι και hifi να ξέρω, να διαβάσω 20 σελίδες Κόγια και μετά να αποφασίσω!
Αυτό δεν είναι post, είναι σεντόνι. :p

Λοιπόν μια και τον είδες (τον Optoma HD141), χτύπα τον, αφού πριν σκεφτείς:
1. Δεν υπάρχει περίπτωση να σου δώσει τις ίντσες διαγωνίου (όχι διαμέτρου) που ζητάς από τα 4,2 μέτρα απόστασης τοίχου-οθόνης. Ο μόνος τρόπος είναι να τοποθετήσεις τον προβολέα σε μια χαμηλή βάση πάνω στο τραπέζι που βλέπω, πίσω από τον καναπέ.
2. Χρειάζεσαι το παραπάνω φως τα Σ/Κ. Τις καθημερινές βάζεις τη λάμπα στο eco και cinema mode και απολαμβάνεις, έστω και με μικρό συμβιβασμό για το παραπάνω φως από το ιδανικό.
3. Τοποθετείς την οθόνη ανάμεσα στα ηχεία, και την κατεβάζεις όσο σου επιτρέπει το έπιπλο ανάμεσά τους.

ΥΓ. Πήγα να σου προτείνω τον HD26, νομίζοντας ότι έχει τον ίδιο φακό και zoom με τον 25, αλλά έχει το ίδιο zoom με τον 141.

spylab

TrumpoMusk
Moderator
Reaction score
36.930
<Αν φύγει η τηλεόραση είσαι άρχοντας. Ξεκινάς με το να προβάλεις κατευθείαν πάνω στον τοίχο ακόμη και στο χρώμα που είναι βαμμένο! μετά από λίγες ταινίες θα αλλάξεις χρώμα στον τοίχο και θα πας σε κάτι πιο σωστό χρωματικά για τις προβολές σου.>
Ακριβως!!
Εμενα δεν θα με πειραζε να εμπαινε και λιγο το αριστερο ηχειο μεσα στην εικονα.
Οι 105' ειναι τελειες αλλα να βαλεις τον PJ ταβανι γιατι χαμηλα δεν βολευει !
Δηλαδη κατι πρεπει να κανεις με το φωτιστικο.

Reaction score
2.482
Εγω παρθενος απο προτζέκτορες, πηρα περσυ τον Benq W1070. Ακομα τον καταφχαριστιέμαι, γιατι φυσικα δεν έχω μετρο συγκρισης και ετσι δεν τρελλαίνομαι. Τον καλιμπραρισα επεγγελματικα φυσικα και έκανε την διαφορα αυτο.

Μονο μετα απο 1.5 χρόνο με ηλεκτρική οθονη που κατεβαίνει. με ενοχλουν ΛΙΙΙΙΙΙΓΟ οι ζαρες όταν δειχνει π.χ. έναν φωτεινο ουρανο στην οθόνη. Αλλου δεν τις βλέπω. Εφτιαξα και ένα masking για 1:2,35 και είμαι μια χαρα. Νομιζω κι εσυ το ίδιο θα είσαι ευχαριστημένος, αν κρινω απο τα λεγόμενά σου.

Την οθόνη την πήρα απο visivo.de για οικονομικη λυση. Π.χ. γυρω στα 300+ ευρώ έχει ηλεκτρική 107" με τα μεταφορικά, ενω tensioned-tab γυρω στα 800Ε...

Reaction score
15.548
αυτη η οικονομικη λυση ειναι πολυ καλη για οθονη με εντατηρες.στο μεγεθος που θες και με χρωμα οθονης γκρι που ειναι οτι πρεπει για τον χωρο σου που ειναι φωτεινος..

... ο προβολεας αυτος παιζει τις ιντσες της οθονης που ειπα απο αποσταση φακου 1.45μ ως 1.65μ

τον βαζεις εκει στο φωτιστικο μπροστα και εισαι ετοιμος.

δλδ με 1300e και ενα hdmi εισαι ετοιμος ....

Reaction score
1.147
Λοιπόν πρώτα απ' όλα ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Είμαστε δυνατή κοινότητα εδώ στο avsite!

Να απαντήσω λίγο στα μηνύματα:
  1. Ο χώρος είναι σαλόνι-> το σαλόνι έχει γυναίκα->η γυναίκα θέλει το φωτιστικό οροφής ->το φωτιστικό παραμένει. Έτσι είναι, δυστυχώς. Το καταλαβαίνω, το ενστερνίζομαι, είναι καλύτερο, αλλά απλά δεν γίνεται. Άσε που είναι ολόκληρη διαδικασία να αλλάζω φωτιστικό. Θα πρέπει μετά να βάζω άλλο φωτιστικό, κρυφούς φωτισμούς μπλα μπλα..δυστυχώς το φωτιστικό μένει.
  2. Η tv παραμένει. Όχι ότι βλέπουμε τηλεόραση (χαχα, τι να δούμε, διαφημίσεις?) αλλά είναι συνδεδεμένη με το htpc. Από τη στιγμή που το βάλαμε, η tv είναι συνέχεια ανοικτή για facebook, youtube, avsite.gr (!). Αν χρησιμοποιούσαμε τον προτζέκτορα για όλα αυτά, θα άλλαζα λάμπα σε 3 μήνες. Άρα η οθόνη προβολής θα πέφτει μπροστά από την tv.
  3. To budget είναι συγκεκριμένο. Δηλαδή στα 800 με 850 για προτζεκτορα και οθόνη. Μπορεί να είναι πολύ λίγα για κάποιους αλλά για μένα πριν από λίγους μήνες ξεπερνούσε το μηνιάτικό μου. Αφήστε που στον πραγματικότητα το νο.1 χόμπι μου είναι το hifi, όχι το hc, αλλά ας το αφήσουμε αυτό..
  4. Lens shift. Ναι, το είχα δει και συμφωνώ αλλά το βλέπω σε πιο ακριβά μοντέλα. Προφανώς λοιπόν πρέπει να πάω σε μεταχειρισμένο. Είμαι όμως σφιγμένος ως προς το μεταχειρισμένο γιατί δεν μπορώ να αξιολογήσω ένα μηχάνημα όπως μπορώ για ένα ηχείο ή έναν προενισχυτή. Δηλαδή θέλω έναν γκουρού να τον ρωτάω κάθε φορά που βγαίνει μια αγγελία και να τον πάρω και μαζί μου στον ιδιοκτήτη του προτζέκτορα για να κάνει την αξιολόγηση. Δηλαδή πραγματικά, για μεταχειρισμένο είμαι φουλ μέσα αλλά έχω θέματα στο διαδικαστικό: απλά δεν ξέρω.

Για την τοποθέτηση έχω σκεφτεί 2 λύσεις. Ή θα βάλω μια βάση πάνω στο έπιπλο που έχω πίσω από τον καναπέ και θα πάω το έπιπλο πιο πίσω (λόγω μεγέθους οθόνης και θορύβου του ανεμιστήρα) ή έναν (κάποιο) βραχίονα στην άκρη του τοίχου που θα εκτείνεται προς τα δεξιά και θα πηγαίνει προς στο κέντρο του σαλονιού. Δεν είναι και τόσο μακριά ο τείχος από το κέντρο: 30cm που με έναν βραχίωνα θα φέρνει τον προτζέκτορα στο κέντρο. Υπάρχει κάτι τέτοιο? Θα ήταν καλή φάση γιατί θα είναι πιο μόνιμο. Ενώ η βάση στο έπιπλο θα πρέπει να μαζεύεται καθημερινά μην φάει καμιά αγκωνιά και πέσει κάτω.

Στο http://www.projectorcentral.com/Optoma-HD141X-projection-calculator-pro.htm? ο προτζέκτορας στα 4m βγάζει 116". Εγώ μάξιμουμ έχω για 104". Άρα τι φάση? Οι 116" είναι με το zoom (1.1:1) ή είναι σκέτο?

Γενικότερα ποια αγορά κάνω πρώτα? Πρώτα ο προτζέκτορας, μετά η οθόνη και μετά η βάση?

Μετά είναι και η σύνδεση. Hdmi ή κάποιο chromecast? Οι καραγκιόζηδες στη google δεν μας αφήνουν να στείλουμε από το mpc-hc στο chromecast, μόνο streaming (βλάκες).

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.505
Για να περιοριστεί το κόστος πρέπει να πας σε οθόνη με συνηθισμένο μέγεθος και όχι custom. Άρα 92 ή 100 ίντσες.
Στις 92" η απόσταση φακού-οθόνης πρέπει να είναι 3 - 3,3 μέτρα.
Στις 100" 3.3 - 3,6 μέτρα.
Αναγκαστικά λοιπόν ο προβολέας θα πρέπει να μπει πάνω στο έπιπλο, που είναι και η ευκολότερη λύση.

Εγώ θα αγόραζα πρώτα τον προβολέα και μετά την οθόνη, ή και μαζί. Για βάση μόνο αν χρειαζόταν.

Απαραίτητα θα χρειαστεί HDMI.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.851
Members
38.508
Νεότερο μέλος
Ioanniss