Ποιο πιάτο - ποιος δέκτης?

Reaction score
0
Καλησπέρα!
Επειδή καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με ένα σωρό εξυπνάδες, παρακαλώ για τη βοήθειά σας στα παρακάτω ερωτήματα ενός ΝΕΟΥ στο χώρο της δορυφορικής:

1. Ενδιαφέρομαι βασικά για το μπουκέτο της Nova. Έχω δει κυκλοφορούν και δέκτες που λαμβάνουν και τα "ψηφιακά" της ΕΡΤ. Αξίζει κάποια τέτοια κίνηση ή τα προγράμματα είναι ακόμη "κούκου"? Ποιο δέκτη προτείνετε? Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που "μετράνε" στη επιλογή?

2. Ποιο είναι το όριο της απόστασης στο καλώδιο του τηλεοπτικού σήματος για να στήσω το πιάτο στην ταράτσα?

3. Πιατάκι τουλάχιστον 90cm για αξιοπρεπή λήψη?

4. Τι θα πρέπει να λάβω υπόψη μου για την εγκατάσταση / το aligment ? (θέλω να τα κάνω μόνος μου...)

5. Πως μπορώ να έχω ανεξάρτητη επιλογή καναλιών σε δύο διαφορετικά σημεία στο σπίτι? (να γλυτώσω το διαζύγιο...)

Reaction score
14
kotsifas said:
Καλησπέρα!
Επειδή καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με ένα σωρό εξυπνάδες, παρακαλώ για τη βοήθειά σας στα παρακάτω ερωτήματα ενός ΝΕΟΥ στο χώρο της δορυφορικής:

1. Ενδιαφέρομαι βασικά για το μπουκέτο της Nova. Έχω δει κυκλοφορούν και δέκτες που λαμβάνουν και τα "ψηφιακά" της ΕΡΤ. Αξίζει κάποια τέτοια κίνηση ή τα προγράμματα είναι ακόμη "κούκου"? Ποιο δέκτη προτείνετε? Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που "μετράνε" στη επιλογή?
2. Ποιο είναι το όριο της απόστασης στο καλώδιο του τηλεοπτικού σήματος για να στήσω το πιάτο στην ταράτσα?
Με καλό καλώδιο ποιότητας που έχει καλή θωράκιση και το βασικότερο λίγες απώλειες, π.χ. Hirschmann, Belkin, Jaeger, μπορείς να τρέξεις και όλη την κουλούρα 100μ χωρίς να δείς σημαντικές απώλειες. Το στανταρντ που έχουν οι περισσότεροι είναι 30-50 μέτρα, δηλαδή 10 μέτρα στην ταράτσα και άλλα 15 για να κατέβεις 4 όροφους και άλλα 10 μέχρι την θέση θέασης. Αυτό 35μ, δηλαδή δεν σου έχει απώλειες όυτε και με μέτριο καλωδιο.

3. Πιατάκι τουλάχιστον 90cm για αξιοπρεπή λήψη?
Άνέβα λίγο στο 1.10μ ή ακόμα καλίτερα στο 1.25μ για να βάλεις και Astra 19E με δευτερο LNB

4. Τι θα πρέπει να λάβω υπόψη μου για την εγκατάσταση / το aligment ? (θέλω να τα κάνω μόνος μου...)
Αρκετά πράγματα και αν δεν το έχεις ξανακάνει δεν είναι θέμα απλό που μπορείς να το πετύχεις guarantee με οδηγίες απο εμαιλ. Μερικά πολύ βασικά βήματα που στα έχω απλουστέυσει όσο μπορώ για να μην σε μπρεδέψω.

Ξεκινάς με σκόπευση στον Νότο, σε κανόνα ακολουθέις την σκόπευση περίπου που έχουν όλοι οι ηλιακοι θερμοσίφωνες στις ταράτσες. Στήνεις την βάση σου έιτε στον τοιχο (επίτοιχη) έιτε στο πάτωμα (επιδαπέδια), και βεβαιώνεσαι ότι αν εχεις τρυπήσει το πάτωμα της ταράτσας δεν θα δημιουργήσεις πλυμμήρες και αιτία για εισροή νερόυ απο τα στριφώνια που έχεις βάλει. Εκει καλό είναι να βάλεις σιλικόνη μεσα στην τρύπα και αφού τελειώσεις μες την βαση να την εχεις παστώσει στην σιλικόνη ώστε να αποφύγεις μελοντικές ζημιές (το τσιμέντο δεν ξέρεις αν μπάσει νερά που θα σου τα "ξεράσει") οπότε πάρτο σοβαρά αυτό που λέω το θέμα μόνωσης

Οπως κοιτάς τον Νότο με πυξίδα πάς περίπου 8 μόιρες Ανατολικά εχεις μοντάρει το πιάτο σου και το έχεις στήσει ώστε το πιάτο και ή βάση να έχουν σχηματίσει γωνία 38 μοίρες.

Αφού τοποθετήσεις το πιάτο πάνω στην βάση και εχεις αφήσει λάσκα τις βίδες του ποτηριου του πιατου ώστε να μπορείς να το κάνεις Pivot αριστερά δεξιά άνετα μέχρι να σκοπευσεις σωστά.

Το  LNB όπως κοιτάς το πιάτο απο μπροστά να το έχεις να στρίβει λίγο πρός τα αριστερά σου κατά 8-10 μοίρες (ετσι έχεις καλίτερο διαχωρισμό στισ ορίζ/καθ πολώσεις)

Μετά συνδέεις τον δέκτη σου με μια μικρή φορητή τηλεόραση και συνδεέις το LNB στον δέκτη. Πας σε ένα κανάλι έυκολης λήψης στον Hotbird π.χ. RAI UNO (Freq:11766 Pol:V - SR:27500 FEC:2/3) και αρχίζεις το "ψάρεμα" αριστερά δεξιά και με κυκλικές κινήσεις αργές όμως καθώς οι περισότεροι ψηφιακοί δέκτες δεν είναι πολύ γρήγοροι στο "λοκάρισμα" και θέλουν 1-2 δευτερόλεπτα να κάνουν signal Lock.

Υπομονή και επιμονή εδώ και θα κατεβάσεις κάτι σίγουρα. Οταν λοιπόν δείς ότι κάτι κατεβηκε αρχίζεις με το γαλλικό κλειδί το 13άρι συνήθως και σφίγγεις τις εξάγωνες βίδες σιγά σιγά κοιτόντας στην ΤιΒί την μπάρα με το σήμα μήν σου έχει ξεφύγει αρκετά. Εδώ θέλει εξάσκηση να είσαι με το ένα μάτι στην τηλεόραση και με το άλλο στις βίδες που "μαζεύεις" (σφίγγεις).

Ο δέκτης σου πρέπει να εχει και BER (Bit Error Correction) δηλαδή αυτό που λέμε όλοι ποιότητα σήματος (το BER είναι ο λόγος (το ratio) ποσες διορθώσεις εχει υποστεί το σήμα πρίν ο αποκωδικοποιητής το αποκωδικοποιήσει με επιτυχία. Εδώ π΄ρεπει να δωσεις προσοχή να κρατήσεις σε μια ρεγουλα την ποιότητα (signal quality) με την δύναμη του σήματος (Signal Strength).

Καλή τύχη και καλη υπομονή. Μην το βάλεις κάτω κάθε αρχή και δύσκολη αλλά η γοητεία του φτιαξτο μόνος σου είναι η μισή κάβλα της δορυφορικής (προσωπική αποψη πάντα)!

5. Πως μπορώ να έχω ανεξάρτητη επιλογή καναλιών σε δύο διαφορετικά σημεία στο σπίτι? (να γλυτώσω το διαζύγιο...)
Επειδή το διαζύγιο κοστίζει αρκετά( :p !!!!!! ) θα βάλεις το λεγόμενο TWIN LNB που είναι πολύ "μπακάλικα" 2 ανεξάρτητα LNB σε ένα casing. Εχουν δύο εξόδους ανεξάρτητες μεταξύ τους και μπορείς να οδηγήσεις έτσι δύο δέκτες. Μοναδικό μειονέκτημα ότι απο την ταράτσα σου (απο το πιάτο δηλαδή) θα κατεβάζεις δύο καλώδια μέχρι εκεί που έιναι οι δύο σου δέκτες (φυσικά it goes without saying ότι θες και δυο δέκτες). Ομως έτσι θα έχεις ανεξάρτητα δυο συστήματα που θα σου επιτρέπουν να παιζεις εσυ ότι θές και το έταιρο ήμισι ότι την ευχαριστεί. αν πάλι βάλεις ΝΟΒΑ θα πάρεις και ένα ασύρματο card splitter (Wi-max) Που επιτρέπει την ασύρματη μετάδωση των κλειδιών της ορίτζιναλ κάρτας σου σε δεύτερο δεκτη εντός του σπιτιού σου.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.863
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef