Ποιο προγραμμα να χρησιμοποιησω για εγγραφη και mastering?

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ

απο-Συντονιστής
Reaction score
195
Παιδια, εχω ενα 15καναλο και θελω να κανω εγγραφη στον υπολογιστη καποια κομματια με το συγκροτημα (κιθαρες, μπασο, ντραμς, φωνητικα). Ποιο προγγραμα να χρησιμοποιησω? Αν ειναι δυνατον, να ειναι και ευκολο, καθως θα ασχοληθω για πρωτη φορα με το σπορ... Ευχαριστω!

Reaction score
1.844
Απάντηση: Ποιο προγγραμα να χρησιμοποιησω για εγγραφη και mastering?

Η κορυφή, απο πλευράς brand name τουλάχιστον, λέγεται Cubase. Όπου μπορείς να κάνεις και μίξη εντός προγράμματος. Π.χ. εισάγεις στο ένα κανάλι (του προγράμματος) τη μιά φωνή, στο άλλο την κιθάρα, στο άλλο το μπάσσο και μπορείς σέρνοντάς τα με το ποντίκι (δεξιά-αριστερά) να τα συγχρονίσεις.
Καταργεί δηλ την ανάγκη για πολυκαναλικές κονσόλες.
Πέρα απο τις άπειρες δυνατότητες τονικών και άλλων ρυθμίσεων.
:bravo:
Για τα περαιτέρω Φίλιππος Νάκας.

Reaction score
11
Re: Ποιο προγγραμα να χρησιμοποιησω για εγγραφη και mastering?

+1.
Πολύ καλό πρόγραμμα, αλλά για να κάνεις καλή δουλειά πρέπει να ασχοληθείς πολλές ώρες για να το μάθεις.
Εγώ το χρησιμοποιώ εδώ και 2-3 χρόνια αλλά είναι ζήτημα αν μπορώ να εκμεταλλευτώ έστω και το 1/20 των δυνατοτήτων του.
Υπάρχουν και βιβλία με αναλυτικές οδηγίες χρήσης για το πρόγραμμα αυτό.

Reaction score
1.844

Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί σοβαρά, υπάρχουν Οδηγοί για το Cubase.

Δεν ξέρω να χειρίζομαι το πρόγραμμα, αλλά παρακολούθησα φίλο που κάνει ερασιτεχνικές παραγωγές, και είδα πως είναι σούπερ.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ

απο-Συντονιστής
Reaction score
195

Eυχαριστω παιδια. Μπορω να κανω αναπαραγωγη του αρχειου (ντραμς πχ) ενω θα γραφω ενα αλλο καναλι? Χωρις να κανω συγχρονισμο εγω, αλλα αυτο? Η πολυκαναλικη υπαρχει.

Reaction score
11

Εδώ στα Χανιά είναι ένας τύπος που κάνει φροντιστήρια εκμάθησης του συγκεκριμένου προγράμματος.Κατά συνέπεια είναι δυσκολούτσικο.
Πάντως για τα πολύ βασικά δεν είναι και τόσο δύσκολο να μπει κάποιος στο νόημα.
Εγώ έχω γράψει τραγούδια με το πρόγραμμα αυτό.
Βάζεις το κάθε όργανο σε ξεχωριστό κανάλι, γράφονται πρώτα οι ρυθμοί με τα ντραμς μπάσα, στη συνέχεια οι υπόλοιποι ακούνε με τα ακουστικά τα ντραμς και παίζουν τα υπόλοιπα όργανα σε άλλο κανάλι. Μετά ο τραγουδιστής, κάνεις στο τέλος διάφορες ρυθμίσεις για το κάθε κανάλι ξεχωριστά (πρίμα μπάσα στάθμες κτλ) και όταν δεις οτι σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα το μιξάρεις και έτοιμο τα δημιούργημα.
Άντε και με ένα δίσκο!

Reaction score
11

Eυχαριστω παιδια. Μπορω να κανω αναπαραγωγη του αρχειου (ντραμς πχ) ενω θα γραφω ενα αλλο καναλι? Χωρις να κανω συγχρονισμο εγω, αλλα αυτο? Η πολυκαναλικη υπαρχει.
Αν έχεις το αρχείο έτοιμο μπορείς να το φορτώσεις στο ένα κανάλι και στη συνέχεια να παίζει αυτό και δίπλα στο άλλο κανάλι να γράφεις τα υπόλοιπα όργανα.
Αν δεν το έχεις έτοιμο παίζεις πρώτα τα ντραμς, τα αποθηκεύεις και στη συνέχεια τα βάζεις να αναπαράγονται και γράφεις πάλι στο διπλανό κανάλι τα υπόλοιπα όργανα ακούγοντας από τα ακουστικά που θα έχεις πάνω στην κονσόλα.

Reaction score
0

Παιδια, εχω ενα 15καναλο και θελω να κανω εγγραφη στον υπολογιστη καποια κομματια με το συγκροτημα (κιθαρες, μπασο, ντραμς, φωνητικα). Ποιο προγγραμα να χρησιμοποιησω? Αν ειναι δυνατον, να ειναι και ευκολο, καθως θα ασχοληθω για πρωτη φορα με το σπορ... Ευχαριστω!
15κάναλο, εννοείς κονσόλα;

Και εαν ναι, πόσες εισόδους θα έχει η audio κάρτα σου;

Και εφόσον έχεις μια τέτοια κάρτα (με αρκετά inputs) έχεις τα αντίστοιχα μικρόφωνα να "καλύψεις" την drums;

Και εαν τα έχεις και αυτά, έχεις αντίστοιχο χώρο να "στήσεις" την ντραμς; (με τη ντραμς ασχολούμαι όπως βλέπεις, για τα άλλα καλύπτονται εύκολα σχετικά..;;)..

Το Cubase (Nuendo) που σου συστήνουν τα παιδιά, σου καλύπτει άψογα τις ανάγκες σου, αρκεί ΠΡΩΤΑ να καλύψεις τις παραπάνω προϋποθέσεις...

(το Cubase είναι πολύ απλό στη λογική του.., τα άλλα είναι δύσκολο να καλύψεις.... εκτός και ΕΑΝ την drums την καλύψεις μέσω καποιου VST drum πχ ΕΖdrummer κλπ.)

Αν θες, ενημέρωσέ με για το budget σου να σου προτείνω ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ λύσεις..
Φιλικά :happy_4:

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ

απο-Συντονιστής
Reaction score
195

Ευχαριστω danaos! Την ντραμς μπορω να την καλυψω με τα μικροφωνα και με το στησιμο, καθως επισης μπορω να δανειστω μια ηλεκτρονικη αν δεν με καλυπτει ο ηχος. Η καρτα ηχου ειναι αυτη εδω http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.702252. Δεν ξερω αν κανει...

Reaction score
2

Αχεμ, ερωτηση. Ευελπιστεις να γραψεις καθε τυμπανο και πιατινι σε ξεχωριστο καναλι? Η ολη τη drums σε ενα? Εαν πας για το πρωτο, με λυπη μου σου ανακοινωνω οτι εχασες. Εαν πας για το 2ο, να ξερεις εκ των προτερων οτι ειναι σαφως κατωτερη λυση, και απο την αποψη της ευελιξιας.

Και εξηγουμαι. Ειδικα εαν δεν ειχες μικροφωνα, αλλα ειχες trigger, με πολυκαναλη εγγραφη η διορθωση λαθων, προσθηκη κλπ, θα ηταν παιχνιδακι. Και με μικροφωνα νομιζω γινεται. Ασε που με trigger μπορεις να βγαλεις κυριολεκτικα οτι ηχο θελεις. Βεβαια, αυτα απαιτουν και μια εξοικειωση με το cubase...

Ισως να ειναι καλυτερα να πειραματιστεις με ενα καλο VST, οπως το EZ Drummer, ή την BFD.
Αυτα τα ολιγα απο οσα βλεπω να γινονται στις δικες μας ηχογραφησεις. Εαν κανω καπου λαθος, παρακαλω διορθωστε με.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ

απο-Συντονιστής
Reaction score
195

Τι ειναι το trigger kai to vst ρε παιδια? Χαθηκα λιγο... :) Προτιμω να γραψω καθε μερος χωριστα, αλλα αν δεν γινεται θα την γραψω ολη και θα κανω τις ρυθμισεις απο την κονσολα...

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Ποιο προγγραμα να χρησιμοποιησω για εγγραφη και mastering?

Ευχαριστω danaos! Την ντραμς μπορω να την καλυψω με τα μικροφωνα και με το στησιμο, καθως επισης μπορω να δανειστω μια ηλεκτρονικη αν δεν με καλυπτει ο ηχος. Η καρτα ηχου ειναι αυτη εδω http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.702252. Δεν ξερω αν κανει...
Δεν κάνει σίγουρα....

Μια ντραμς για να καλυφθεί χρειάζεται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 7 μικρόφωνα, (5 για τα επιμέρους κομμάτια της ντραμς + 2 Overhead)...

Άρα χρειάζεται και μια κάρτα με 8 audio in για να την καλύψει... άσε και το γνωστικό πεδίο που χρειάζεται για να γράψεις ΣΩΣΤΑ μια ντραμς... ρυθμίσεις ξεχωριστές και μικρόφωνα διαφορετικά για το κάθε κομμάτι της ντραμς...

Ελπίζω να μη σε στεναχώρησα, αλλά έτσι είναι τα πράγματα..

Reaction score
0

Αχεμ, ερωτηση. Ευελπιστεις να γραψεις καθε τυμπανο και πιατινι σε ξεχωριστο καναλι? Η ολη τη drums σε ενα? Εαν πας για το πρωτο, με λυπη μου σου ανακοινωνω οτι εχασες. Εαν πας για το 2ο, να ξερεις εκ των προτερων οτι ειναι σαφως κατωτερη λυση, και απο την αποψη της ευελιξιας.

Και εξηγουμαι. Ειδικα εαν δεν ειχες μικροφωνα, αλλα ειχες trigger, με πολυκαναλη εγγραφη η διορθωση λαθων, προσθηκη κλπ, θα ηταν παιχνιδακι. Και με μικροφωνα νομιζω γινεται. Ασε που με trigger μπορεις να βγαλεις κυριολεκτικα οτι ηχο θελεις. Βεβαια, αυτα απαιτουν και μια εξοικειωση με το cubase...

Ισως να ειναι καλυτερα να πειραματιστεις με ενα καλο VST, οπως το EZ Drummer, ή την BFD.
Αυτα τα ολιγα απο οσα βλεπω να γινονται στις δικες μας ηχογραφησεις. Εαν κανω καπου λαθος, παρακαλω διορθωστε με.
Σωστός! :cool_4:

Reaction score
2

Να παρεις εναν guide για το cubase για αρχη, και στη συνεχεια να μου στειλεις το msn σου (αν εχεις).

Reaction score
0

Τι ειναι το trigger kai to vst ρε παιδια? Χαθηκα λιγο... :) Προτιμω να γραψω καθε μερος χωριστα, αλλα αν δεν γινεται θα την γραψω ολη και θα κανω τις ρυθμισεις απο την κονσολα...
VST είναι το πρωτόκολλο της Steinberg για τα ηλεκτρονικά όργανα που φτιάχνει ο κάθε κατασκευαστής για τα προγράμματά της... έτσι έχουμε τα VST Instruments, όπως το EZdrummer, και πολλά άλλα Virtual Synthesizers (σε sampled μορφή η και με δικές τους γεννήτριες)... άρα με το ΕΖdrummer έλεγχεις μέσω mIDI τον κάθε ήχο που έχει.. και το μιξάρεις ανεξάρτητα..

Το trigger είναι η ενεργοποίηση κάθε ήχου που γίνεται μέσω MIDI από κάποια MIDI συσκευή (κλαβιέ, ηλεκτρονική ντραμς (VDrum της Roland), MIDI κιθάρα κλπ.).

Reaction score
10

Logic pro για εγγραφη και τα Plugins της Waves για mastering. period

Reaction score
0

ΟΚ! Πειτε μου τι να παρω!! :)
Θα συνιστούσα, για αρχή, να δουλέψεις Ψηφιακά για τη drums... ετσι και με μια ΣΤΕΡΕΟ κάρτα δε θα σου λείψει τίποτα...(σου λέω μα άλλα λόγια ΟΥ ΜΠΛΕΞΕΙΣ με ζωντανή ΝΤΡΑΜΣ)... ούτε πολλά μικρόφωνα, ούτε ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ..

Από καρτα ήχου, θα κοιτάξω τι υπάρχει, και σε ενημερώσω ΣΥΝΤΟΜΑ..

Με άλλα λόγια... ένα καλό PC και .......μπόλικο software....:happy_4:

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.878
Members
38.513
Νεότερο μέλος
panosvlachos89