Ποιο NAS ? Αξίζει το D-Link DNS-320 ?

Reaction score
0
Χαίρετε.

Μιας και έχουν αρχίσει να μαζεύονται παντού εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, αποφάσισα να πάω σε μια πιο ριζική λύση προκειμένου να έχω μαζεμένα κάπου όλα τα δεδομένα μου και διαθέσιμα σε οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού.
Επειδή έχω προσωρινά μετακομίσει επαρχία (μακριά από το Home Cinema του σπιτιού μου !!!), για τους επόμενους 12 περίπου μήνες η χρήση θα είναι αποκλειστικά streaming xvid στο laptop. Πήρα, λοιπόν, έναν WD SATA Caviar Green 3 TB (~200 ευρώ), τον οποίο θέλω να συνδέσω πάνω στο router για να κατεβάζω torrents 24/7 και, ενίοτε, να υπάρχει η δυνατότητα να δώ xvid ασύρματα στο laptop.

Γνωρίζω, βέβαια, ότι με λίγα περισσότερα χρήματα (~250 ευρώ) θα μπορούσα να πάρω έναν Etehrnet εξωτερικό σκληρό ίδιας χωρητικότητας (π.χ. WD ΜyΒοοk) και να γλιτώσω την αγορά ενός ξεχωριστού NAS, όμως σε 12 μήνες θα επιστρέψω Αθήνα οπότε θέλω η λύση που θα βρω να μπορεί να στριμάρει χωρίς πρόβλημα 1080p στον wireless media player που έχω συνδέσει στον home cinema στο σπίτι μου. Από αυτά που διάβασα, οι λύσεις τύπου WD MyBook γι' αυτό το σκοπό είναι αστείες και αναποτελεσματικές.

Εξέτασα αρκετές επιλογές (από custom made home-server μέχρι και έτοιμες λύσεις όπως HP Microserver) αλλά επειδή ούτε όρεξη να στήνω συστήματα έχω αλλά, κυρίως, ούτε εμπειρία, αποφάσισα να πάρω κάποιο NAS. Όντας εντελώς noob στο χώρο των NAS, θα αποφύγω προς το παρόν ακριβές λύσεις τύπου Synology ή QNAP (το QNAP TS-412 TURBO το ζαχαρώνω τρελά !! ), οπότε βρήκα αρκετά ενδιαφέρον το D-Link DNS-320. Με τιμή γύρω στα 100 ευρώ, πιστευω είναι η κατάλληλη λύση για να μπω στο χώρο της δικτύωσης.

Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι αν το έχει/είχε κανείς το συγκεκριμένο μηχανάκι και αν, για τη χρήση που το θέλω, θα με βολέψει. Τόσο τώρα (streaming xvid στο laptop, που φαντάζομαι είναι κάτι πολύ απλό), όσο και, κυρίως, όταν θα χρειαστεί να στριμάρει ματρόσκες στο media player που έχω σπίτι.

Ευχαριστώ πολύ.

Defkalion

Administrator
Reaction score
915
Απάντηση: Ποιο NAS ? Αξίζει το D-Link DNS-320 ?

Σε παρόμοια φάση αναζήτησης είμαι κι'εγώ, και επειδή δεν ήθελα να δώσω πολλά λεφτά, έλεγα να ψωνίσω αυτό:

http://www.plaisio.gr/Computers/Ser...work-Storage-STORA-Diskless-MS2000-100PES.htm

αλλά με 2 θέσεις νομίζω δε θα μου φτάσουν και μετά από λίγο πάλι θα ψάχνω άλλο, οπότε λέω να χτυπήσω το QNAP τελικά που έχει και 4 θέσεις για σκληρούς.

Reaction score
0
QNAP TS-412 TURBO έχω εδώ και λίγο καιρό ύστερα από αρκετό ψάξιμο. Νομίζω ότι είναι μια πάρα πολύ καλή επιλογή...

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Ποιο NAS ? Αξίζει το D-Link DNS-320 ?

QNAP TS-412 TURBO έχω εδώ και λίγο καιρό ύστερα από αρκετό ψάξιμο. Νομίζω ότι είναι μια πάρα πολύ καλή επιλογή...
Το έχω υπόψην μου και μάλιστα σκεφτόμουν να το πάρω... Είναι όντως μια πολύ καλή επιλογή, δεδομένου ότι κάνει 320 ευρώ (τόσο κάνουν συνήθως τα καλά 2-bay NAS των Synology και QNAP), παρ' όλα αυτά το παρακάτω review με έβαλε σε σκέψεις γιατί φαίνεται πως υπολείπεται αρκετά σε σχέση με τα υπόλοιπα :

http://www.legionhardware.com/articles_pages/synology_diskstation_ds212j_and_ds212,7.html

Η δική σου εμπειρία τι λέει ? Είναι ικανοποιητικό από πλευράς ταχύτητας, ειδικά μέσω wireless ?

Όπως προείπα, δεν το θέλω για πολύ εξειδικευμένη χρήση, πάνω στο router θα το συνδέσω και θα στριμάρω ματρόσκες στον media player και το PC μέσω wireless.

Thanks in advance για το feedback.

Reaction score
4

Χαίρετε.

Γνωρίζω, βέβαια, ότι με λίγα περισσότερα χρήματα (~250 ευρώ) θα μπορούσα να πάρω έναν Etehrnet εξωτερικό σκληρό ίδιας χωρητικότητας (π.χ. WD ΜyΒοοk) και να γλιτώσω την αγορά ενός ξεχωριστού NAS, όμως σε 12 μήνες θα επιστρέψω Αθήνα οπότε θέλω η λύση που θα βρω να μπορεί να στριμάρει χωρίς πρόβλημα 1080p στον wireless media player που έχω συνδέσει στον home cinema στο σπίτι μου.
Wireless και 1080p θα έχεις κάποια θεματάκια.... Μόνο τα πανάλαφρα αρχέια θα παίζουν... Στα υπόλοιπα θα έχεις σπασίματα και κολήματα...
Οχι οτι αλλάζει κάτι στην αναζήτησή σου, αλλά απλά να το έχουμε υπόψιν μας...

Reaction score
19

Reaction score
0

εχω ηδη δυο στημενα τετοια και ειμαι απολυτα ευχαριστημενος
Η εμπειρία σας με τα μηχανήματα τι λένα από ταχύτητες... Το έχετε δοκιμάσει σε wireless ? Το TS-412 περισσότερη RAM από το 411j, περισσότερες υποδοχές και hot swappable drives, αλλά δεν μπορείς να προσθέσεις δίσκους αν δεν ξαναφτιάξεις από την αρχή όλο το array. Αυτό σημαίνει ότι αν π.χ. έχεις 2 HDDs στο μηχάνημα και θες να προσθέσεις άλλον έναν, πρέπει να κάνεις backup ΟΛΑ τα δεδομένα των 2 αρχικών HDDs γιατί προσθέτοντας τον 3ο, το μηχάνημα θα κάνει format σε όλους...

Δεδομένου, βέβαια, ότι εγώ δεν θέλω RAID και τέτοια πράγματα παρά μόνο ατόφιο αποθηκευτικό χώρο, το NAS είναι overkill για τις ανάγκες μου και θα μπορούσα να είμαι απολύτως ικανοποιημένος στήνοντας ένα PC που θα το κάνω share σε όλο στο σπίτι προκειμένου να έχω πρόσβαση σε αυτό από το laptop και το media player μέσω wireles... Έλα όμως που δεν σκαμπάζω μία από δίκτυα !!

gas

Reaction score
8

Θελεις να μας λίγο για αυτα;
Γιατι ας πουμε το 411J και οχι το 411 σκετο
Ρωταω γιατι θελω να στήσω ενα τετοιο αποθηκευτικό χωρο κυριως για να παιζει το Logitech SqueezeBox

Reaction score
1
Σε όλα αυτά τα μηχανάκια το σημαντικό είναι να δεις τα χαρακτηριστικά τους. Τι CPU κ τη μνήμη φοράνε, επίσης τι controller έχουν για το δίκτυο (τα 100 απαγορεύονται δια ροπάλου).

Έχω ένα MyBook World Edition με το 1TB πάνω. Αρκετά τίμιο, αθόρυβο κ φοράει 300άρι ARM με 128MB μνήμη (επικίνδυνα μικρή). Το χρησιμοποιούσα μέχρι πρότινος για file κ music server καθώς κ 24/7 για κατεβαστήρι. Του είχα περάσει μαμά linux (debian) χωρίς γραφικό περιβάλλον. Ζοριζόταν πάρα πολύ όταν ανανέωνα τη συλλογή από έναν από τους clients (μεγάλη συλλογή πάνω σε mysql).

Αγόρασα ένα πανέμορφο κουτάκι για mini pc (lian li pc-q11), πήρα μεταχειρισμένη mini-ATX ΜΒ με 2GB μνήμη κ ενσωματωμένο έναν atom διπύρηνο στα 1,8, του έστησα το linux κ το μηχανάκι πετάει με προδιαγραφές πολύ πολύ ανώτερες από αυτές που θα βρεις σε οποιοδήποτε έτοιμο NAS (σύγκρινε επεξεργαστές κ μνήμη)

ΥΓ: Το WD MyBook το έχω ακόμα για 24/7 κατεβαστήρι με transmission-cli κ transgui για remote έλεγχο από το κεντρικό PC που έχω στο γραφείο του σπιτιού ή για να βλέπω τι κάνει μέσω internet από το γραφείο

Reaction score
0

Σε όλα αυτά τα μηχανάκια το σημαντικό είναι να δεις τα χαρακτηριστικά τους. Τι CPU κ τη μνήμη φοράνε, επίσης τι controller έχουν για το δίκτυο (τα 100 απαγορεύονται δια ροπάλου).

Έχω ένα MyBook World Edition με το 1TB πάνω. Αρκετά τίμιο, αθόρυβο κ φοράει 300άρι ARM με 128MB μνήμη (επικίνδυνα μικρή). Το χρησιμοποιούσα μέχρι πρότινος για file κ music server καθώς κ 24/7 για κατεβαστήρι. Του είχα περάσει μαμά linux (debian) χωρίς γραφικό περιβάλλον. Ζοριζόταν πάρα πολύ όταν ανανέωνα τη συλλογή από έναν από τους clients (μεγάλη συλλογή πάνω σε mysql).

Αγόρασα ένα πανέμορφο κουτάκι για mini pc (lian li pc-q11), πήρα μεταχειρισμένη mini-ATX ΜΒ με 2GB μνήμη κ ενσωματωμένο έναν atom διπύρηνο στα 1,8, του έστησα το linux κ το μηχανάκι πετάει με προδιαγραφές πολύ πολύ ανώτερες από αυτές που θα βρεις σε οποιοδήποτε έτοιμο NAS (σύγκρινε επεξεργαστές κ μνήμη)

ΥΓ: Το WD MyBook το έχω ακόμα για 24/7 κατεβαστήρι με transmission-cli κ transgui για remote έλεγχο από το κεντρικό PC που έχω στο γραφείο του σπιτιού ή για να βλέπω τι κάνει μέσω internet από το γραφείο
Η λύση του server είναι η καλύτερη από πλευρά τόσο αποδοτικότητας όσο και οικονομίας... Το θέμα είναι να ξέρεις να το στήσεις.. Κι εγώ, δυστυχώς, ΔΕΝ ξερω ! :104:

Reaction score
1
ΟΚ οπότε για πρόχειρη λύση στα μηχανάκια οικιακών NAS (Qnap, Dlink, κλπ) τα στοιχεία που κοιτάς είναι τα εξής:

1. Μνήμη
2. Επεξεργαστής
3. Τι λειτουργικό φοράνε κ τι σου επιτρέπει να κάνεις (δλδ πόσο κλειδωμένο το έχουν κ τι support έχει)
4. Φυσικά τιμή

ΥΓ: (είναι καλύτερα να έχεις μεγαλύτερη μνήμη κ μικρότερο επεξεργαστή εάν έχεις να επιλέξεις μεταξύ δύο)
ΥΓ2: Πάντως ευκαιρία θα ήταν να το παλέψεις για ένα mini-pc server. ΜΒ με CPU σε αυτά έρχονται μαζί κ βρίσκεις μτχ στα φόρα κάνα 50άρικο, σκληρό πιστεύω να έχεις, ένα PSU, οι μνήμες έχουν ξεφτυλιστεί σε τιμές (παίρνεις 2GB με κάνα 15άρι) κ το κουτάκι που θα τα στεγάσει (δε χρειάζεται να πας σε Lian Li όπως εγώ, υπάρχουν κ με κάνα 40άρι: http://www.skroutz.gr/s/317496/Gigabyte-GZ-M1.html)

Reaction score
4

Η λύση του server είναι η καλύτερη από πλευρά τόσο αποδοτικότητας όσο και οικονομίας... Το θέμα είναι να ξέρεις να το στήσεις.. Κι εγώ, δυστυχώς, ΔΕΝ ξερω ! :104:
Παίρνεις ένα PC με δίσκους κτλ κτλ, βάζεις για λειτουργικό ένα FreeNAS και είσαι έτοιμος.

Reaction score
4

ΟΚ οπότε για πρόχειρη λύση στα μηχανάκια οικιακών NAS (Qnap, Dlink, κλπ) τα στοιχεία που κοιτάς είναι τα εξής:

1. Μνήμη
2. Επεξεργαστής
3. Τι λειτουργικό φοράνε κ τι σου επιτρέπει να κάνεις (δλδ πόσο κλειδωμένο το έχουν κ τι support έχει)
4. Φυσικά τιμή

ΥΓ: (είναι καλύτερα να έχεις μεγαλύτερη μνήμη κ μικρότερο επεξεργαστή εάν έχεις να επιλέξεις μεταξύ δύο)
ΥΓ2: Πάντως ευκαιρία θα ήταν να το παλέψεις για ένα mini-pc server. ΜΒ με CPU σε αυτά έρχονται μαζί κ βρίσκεις μτχ στα φόρα κάνα 50άρικο, σκληρό πιστεύω να έχεις, ένα PSU, οι μνήμες έχουν ξεφτυλιστεί σε τιμές (παίρνεις 2GB με κάνα 15άρι) κ το κουτάκι που θα τα στεγάσει (δε χρειάζεται να πας σε Lian Li όπως εγώ, υπάρχουν κ με κάνα 40άρι: http://www.skroutz.gr/s/317496/Gigabyte-GZ-M1.html)
Για δωσε καποια ενδεικτικη πληρη συνθεση με μικρη καταναλωση ρευματος !!

Reaction score
1
Είναι μια χαρά με τις εξής μόνο παρατηρήσεις:

1. Δεν έχει σκληρό δίσκο κ δεν έχει θέση για να βάλεις εσύ σκληρό δίσκο. Οπότε αναγκαστικά πας σε USB εξωτερικό με ότι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια των data κ την ταχύτητα διαμεταγωγής (θα περιορίζεσαι από αυτή του USB). Γενικά μου φαίνεται ΟΚ λύση, πάνω κάτω σε αυτά τα χρήματα φτιάχνεις κ μόνος σου
2. Δεν έχει οπτικό drive, μικρό το κακό, εάν δεν σε ενδιαφέρει να καις CD-DVD, το λειτουργικό μπορείς να το εγκαταστήσεις κ από USB

Ενδεικτική σύνθεση:

Κουτί: http://www.skroutz.gr/s/87674/Aopen-G325.html?keyphrase=aopen 29euro
Μ/Β, CPU, GPU: http://www.skroutz.gr/s/282119/Gigabyte-GA-D525TUD.html 74euro (H ΜΒ παίρνει 4 sata)
PSU: Μπορείς να βάλεις ότι θέλεις, θα έλεγα κάποιο fanless 350-400W κάνει μια χαρά δουλειά να πω κάνα 30άρα - 35άρι?
Σκληρό εάν έχεις τον κοτσάρεις, μνήμες στα 1000 κάνα 15άρι τα 2GB (4GB δεν θα χρειαστείς εκτός εάν πας σε 64bit σύστημα κ πάλι είναι overkill για σερβεράκι)

Άρα είμαστε στο 150άρι ή κ λιγότερο αν βρεις μεταχειρισμένο MB-CPU-GPU-μνήμες (εγώ τα πήρα στο 60ευρω) κ κόψεις στο τροφοδοτικό. Η άλλη εναλλακτική είναι να πας σε pico psu για ακόμα πιο αθόρυβο σύστημα αλλά ανεβάζεις λίγο το κόστος

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.670
Members
38.589