Ποιό μουσικό κομμάτι ακούτε τώρα;







Μηνύματα
4.544
Reaction score
3.085
(Το πρώτο και στη μνήμη του ανυπέρβλητου, του παγκόσμιου Τσιτσάνη)
Για το συγκεκριμένο τραγούδι και για τον στιχουργό του Κώστα Βίρβο, αξίζει μια μικρή αναφορά, εν είδει βιογραφικού.

Γεννημένος το 1926, στα Τρίκαλα, το 1943 έδωσε εξετάσεις και πέρασε στην Πάντειο και αργότερα στη Νομική Θεσσαλονίκης. Την ίδια χρονιά ο Κ. Βίρβος οργανώνεται στην Εθνική Αντίσταση. Το Μάρτιο του '44 συλλαμβάνεται να γράφει συνθήματα στους τοίχους και μεταφέρεται στην Ειδική Ασφάλεια, όπου βασανίστηκε. Στις 12 Ιουνίου 1944 κατάφερε ν' αποφυλακιστεί και ύστερα από πολλές περιπέτειες έφτασε στον Κόζιακα και παρουσιάστηκε στην αντάρτικη οργάνωση, που έδρευε στο Γοργογύρι. Από εκεί στάλθηκε στο χωριό Λιόπρασο των Χασίων και εντάχθηκε σε άλλη μονάδα.

Ο Κώστας Βίρβος αποτύπωσε ανάγλυφα στο στίχο του όλες τις ανησυχίες, τα όνειρα και τους πόθους των αδικαίωτων ανθρώπων του λαού μας. Σημάδεψε ολόκληρη εποχή. Η λυρικότητα που αναβλύζει πηγαία δίνοντας έμφαση στις οδυνηρές εμπειρίες και τα βιώματα της γενιάς του, ανανέωσε και εμπλούτισε τη θεματολογία, το ύφος και το περιεχόμενο του λαϊκού τραγουδιού.

Οι μεγάλες στιγμές της πορείας του, αλλά και της χώρας μας τον συγκλονίζουν. Η Κατοχή, η Αντίσταση, ο Εμφύλιος, αλλά και τα καθημερινά προβλήματα του λαού, το δράμα των πολιτικών προσφύγων, η μετανάστευση, βρίσκουν την έκφρασή τους στους λιτούς, αληθινούς, γεμάτους αισθήματα στίχους του. Δημοκράτης, αγωνιστής, με δυνατή γλωσσική αρματωσιά, με ανήσυχο πνεύμα και πηγαία ευαισθησία, ο Κ. Βίρβος συλλαμβάνει τους εσωτερικούς κραδασμούς του λαού μας και τους κάνει τραγούδι.

Η στιχουργική του πορεία ξεκίνησε το 1948 με τον «Φαντάρο», που μελοποίησε ο Απ. Καλδάρας, αλλά δε δισκογραφήθηκε, καθώς η εταιρεία φοβήθηκε να το στείλει στη «Λογοκρισία». Το τραγούδι του «Θα το βρεις από άλλη» (σε μουσική Απ. Καλδάρα) ανοίγει τη δισκογραφική πορεία του, το '49, για ν' ακολουθήσει μια διαδρομή γεμάτη επιτυχίες. Το έργο του δεν περιορίζεται στον έρωτα, στη μάνα, στην κοινωνική αδικία. Είναι τραγούδι πολιτικό. Η - εμβληματική - «Καταχνιά» σε μουσική Χρ. Λεοντή, αν και κυκλοφόρησε το 1964, περιλαμβάνει παλιότερα τραγούδια, ορισμένα από τα οποία εμπνεύστηκε στα κρατητήρια της οδού Ελπίδας 5, όπως το «Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια», όταν σκότωσαν τους διακόσιους αγωνιστές στην Καισαριανή και κάποια άλλα στο βουνό. Την ίδια περίοδο (1962) το τραγούδι του:

"... Κοιμήσου, περιστέρι μου,
να γίνεις σαν ατσάλι
να γίνει κι η καρδούλα σου
σαν του Χριστού μεγάλη,

για να μην πεις μες στη ζωή σου «δεν μπορώ»,
και αν πρέπει ακόμα να σηκώσεις και σταυρό

Κοιμήσου, αγγελούδι μου,
γλυκά με το τραγούδι μου
"

περιλαμβάνεται στο δίσκο του Μίκη Θεοδωράκη «Του νεκρού αδελφού».

Και στη συνέχεια ήρθε το αξεπέραστο "Της γερακίνας γιος"

«Ούτε στρώμα να πλαγιάσω,
ούτε φως για να διαβάσω,
το γλυκό σου γράμμα, ωχ! μανούλα μου,

καλοκαίρι κι είναι κρύο,
ένα μέτρο επί δύο, είναι το κελί μου, ωχ! μανούλα μου.

Μα εγώ δε ζω γονατιστός,
είμαι της γερακίνας γιος,
τι κι αν μ' ανοίγουνε πληγές,
εγώ αντέχω τις φωτιές.

Μάνα μη λυπάσαι, μάνα μη με κλαις....
».

Ο εμπνευσμένος από τα βασανιστήρια τόσων και τόσων αγωνιστών λόγος του Κώστα Βίρβου, που έσμιξε με τη μουσική του Βασίλη Τσιτσάνη, μας έδωσε το τραγούδι , ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της σύγχρονης μουσικής ιστορίας μας («Σκοπευτήριο» 1975). Είναι μερικά από τα εκατοντάδες κομμάτια που μας πρόσφερε η δημιουργική πένα του ευαίσθητου ποιητή του λαϊκού μας τραγουδιού.

Περισσότερα από 2.000 τραγούδια έχει γράψει ο σεμνός δημιουργός με το σπάνιο και ανεξάντλητο ταλέντο, στη διάρκεια της πολύχρονης πορείας του. Τραγούδια βιωματικά, κοινωνικά, πολιτικά, που ντύθηκαν με τη μουσική σπουδαίων συνθετών (Τσιτσάνη, Καλδάρα, Δερβενιώτη, Μπακάλη, Λεοντή, Θεοδωράκη, Τζουανάκου κ.ά.) και ερμηνεύτηκαν από μεγάλες φωνές (Μπέλλου, Νίνου, Μπίνης, Λίντα, Γκρέυ, Πάνου, Λύδια, Καζαντζίδης, Μπιθικώτσης, Αλεξίου, Μαρινέλα κ. ά.).

Ο Κώστας Βίρβος "έφυγε" στις 6 αυγούστου του 2010.

Εδώ, ένα μικρό αφιέρωμα από ...την ¨Καθημερινή":

Κώστα Βίρβος: Εκανε τραγούδι τις πληγές και τα όνειρα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr)

Όσο για τον συνθέτη, τον Βασίλη Τσιτσάνη, ό,τι και να γράψει κανένας θα είναι λίγο και φτωχό. Πολύ φτωχό. Η φήμη του έχει περάσει τα σύνορα της χώρας και έχει παγκόσμια εμβέλεια. Άλλωστε, όλοι οι νεότεροι συνθέτες της χώρας, μερικοί από τους οποίους έχουν επίσης παγκόσμια αναγνώριση, αναφερόμενοι στον Τσιτσάνη, τον ονομάζουν πρότυπο. Θεοδωράκης, Χατζηδάκις, Μαρκόπουλος, Μικρούτσικος, Λεοντής, Ξαρχάκος και τόσοι άλλοι.

Καλημέρα.
 















Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.323
Μηνύματα
2.858.524
Members
37.895
Νεότερο μέλος
Mark Zappa
Top