Ποιό παιδικό καρότσι και κάθισμα αυτοκινήτου;

gstriftos

gilectronikos
Μηνύματα
17.601
Reaction score
4.135
Καλύτερα να μην μπλέξει κάθισμα με καρότσι.
Είναι πολύ δύσκολο τώρα αλλά θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τη χρήση του καροτσιού.
Θέλει να πηγαίνει ταξίδια με το μωρό και το καρότσι; Μικρά ή μεγάλα ταξίδια; με αυτοκίνητο μόνο ή και με άλλα μέσα (αεροπλάνο, καράβι);
Μεγάλο ταξίδι (πάνω από 2 ώρες) δεν γίνεται παρά μόνο 1 ή φορές ετησίως για τις διακοπές.
Θέλει απλά μια λύση για μια κοντινή βόλτα που περιλαμβάνει και μικρή διαδρομή με αυτοκίνητο. Υπάρχει η δυνατότητα για βόλτα κατευθείαν έξω από το σπίτι;
Υπάρχει και λογικά θα είναι η πλειοψηφία των διαδρομών, άντε και κανά πάρκο σε εμβέλεια μισής ώρας με το αυτοκίνητο.
Εγώ βρήκα χρήσιμο το συνδυασμό 2 καροτσιών. 1 απλό, λιτό, που μαζεύει σε πολύ μικρό μέγεθος και το είχα για τις περιπτώσεις που έπρεπε να μπούμε αμάξι για να πάμε παραπέρα. Υπήρχε και ένα δεύτερο, πιο μεγάλο, που έπαιρνε και το πορτ μπεμπέ, που είχε μεγάλες ρόδες και η χρήση του ήταν για άμεση βόλτα από το σπίτι. Το δεύτερο τελικά δεν δούλεψε καθόλου, έμεινε στο χωριό και κάπου χαρίστηκε μετά. Το πρώτο είχε λίγο παραπάνω χρήση αν και γενικά δεν κάναμε πολλές μετακινήσεις όταν ήταν τόσο μωρά τα παιδιά που χρειάζονταν καρότσι για τις μετακινήσεις τους. Βαριόμουν όλη αυτή τη βαβούρα. Για απλές μετακινήσεις (επισκέψεις σε φίλους, εξόδους σε ταβέρνες) το κουβάλημα στην αγκαλιά ήταν προτιμότερο. Περνάει ο καιρός γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προβλέψει τις ανάγκες του ή ακόμα καλύτερα να κάνει τις επιλογές του όταν δημιουργηθούν οι ανάγκες. Μπορεί να σκέφτεται τώρα ότι θα πηγαίνει βόλτα κάθε μέρα με το μωρό στο πάρκο αλλά στην πράξη τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά λόγω υποχρεώσεων.
Υπάρχει ως σκέψη το ενδεχόμενο αυτό, απλά για να μείνει εντός budget θα πρέπει να ρίξει το κόστος του καροτσιού που δέχεται το port bebe πάρα πολύ.
Είναι κακό αυτό; Όχι αλλά δεν έχει δει ακόμα κάποιο ''οικονομικό'' (μέχρι 400άρι) σύστημα που να του γέμισε το μάτι.
Πάσχουν πολύ σε ευκολία κλεισίματος και εν γένει κατασκευή.
Τα καθίσματα είναι άλλο κεφάλαιο. Είναι θέμας ασφάλειας στη μετακίνηση με το αυτοκίνητο και εκεί δεν χωράνει εκπτώσεις, ακόμα και μόνο για τον παιδίατρο να γίνεται η μετακίνηση πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν ασφαλέστερα.
Από μαιευτήριο και για κάνα 2-3 μήνες θα χρησιμοποιεί το καλάθι.
Μετά καθισματάκι που καθήμενο το μωρό κυττάει προς τα πίσ, μέχρι να φτάσει το χρόνο περίπου. Θεωρώ και αυτά που πιάνουν μόνο με τη ζώνη είναι αρκούντως ασφαλή. Κάθε καθισματάκι (οφείλει να) έχει το CE και την κατηγορία του, μέχρι πόσα κιλά παιδιού αντέχει. Ενοοείται ότι όταν έχουμε παιδί μέσα πάμε πιο αργά και πιο προσεκτικά.
Μετά καθισματάκι που κυττάει μπροστά το παιδί, μέχρι τα 3-5 χρόνια, κάποια είναι φτιαγμένα για να λειτουργούν και ως πρώιμα booster seats, όπου το παιδί κάθεται και δένεται με τη ζώνη του αυτοκινήτου.
Μετά και μέχρι τα ...12 χρόνια σε κάποιες χώρες και μέχρι 1,60 ύψος, booster seat, για να κάθεται στο σωστό ύψος στο κάθισμα και να δένεται σωστά με τη ζώνη.

Γενικά δεν χρειάζονται υπερβολές αλλά αν είναι δυνατόν ας μην πάει σε no name. Ειδικά για τα πρώτα μεγέθη ιδανικά βρίσκει από φίλο συγγενή που δεν το χρειάζεται πιά. Αγοράζει ένα επώνυμο που δεν ξεφεύγει πολύ στην τιμή (εγώ με τα recaro ήμουν πολύ ευχαριστημένος) που έχει την πιστοποίηση που χρειάζεται. Αν έχει isofix καλώς, αλλά να ξέρετε η σωστή τοποθέτηση απαιτεί και τον ιμάντα που πιάνει πίσω σε άγκιστρο στο πορτμπαγκάζ. Επίσης κάποια έχουν έξτρα βάση που μένει στο αυτοκίνητο και κουμπώνει σε αυτή το κάθισμα. Δεν ξέρω πόσο πρακτικό είναι αυτό. Τοποθέτηση με μόνο τη ζώνη ασφαλείας είναι νομίζω αρκετή εφόσον γίνει σωστά. Τέλος κυκλοφορούν και κάποια ματ προστασίας των καθισμάτων. Για τα μεγέθη των καθισμάτων μέχρι 5 χρονών που πιάνουν σφιχτά με τη ζώνη ασφαλείας και γενικά μένουν συνέχεια στο αυτοκίνητο τα θεωρώ χρήσιμα. Είχα πάρει ένα βαρύ, λαστιχένιο από mother care νομίζω περίπου στα 50 ευρώ, και έκανε πολύ καλή δουλειά για αυτά τα καθίσματα. Στα πιο μεγάλα αρκεί και κάτι πιο ελαφρύ για προστασία του καθίσματος. Επίσης, προστασία της πλάτης του καθίσματος μπροστα από το παιδικό κάθισμα είναι και αυτή χρήσιμη, κυκλοφορούν ωραίες πλάτες με τσεπούλες χρήσιμες για τζάτζαλαματζαλα του παιδιού και θα προστετέψουν από τις κλωτσιές του παιδιού.
Το no name δεν ελκύει, υπάρχουν κάποιες προσφορές από φίλους για το ''αυγουλάκι'' οπότε αν κάνουν θα είναι μια ανάσα.
 

Μηνύματα
14.877
Reaction score
20.422
Kαλαθούνα με το μωρό γυρισμένο ελαφρά και σφηνωμένο με τα κουβερτάκια στο πλάι με την πλάτη στην κίνηση του αυτοκίνητου. Η καλαθούνα πιασμένη σωστά και σφιχτά με τη ζώνη. Βασικά η μετακίνηση απο το μαιευτήριο έγινε έτσι. Τα είχα ψάξει όλα τότε δεν είχα βρει καλύτερη λύση...πάνε και 11 χρόνια από το τελευταίο. Να πω την αλήθεια δεν θυμάμαι να κάναμε και άλλη μετακίνηση με αυτοκίνητο τους πρώτους 2-3 μήνες, η παιδίατρος ερχόταν σπίτι. Το πρώτο κάθισμα ήταν αυτά για τα πολύ babies που κυττάνε προς τα πίσω.
στο πρωτο (ψαρωμενος) το εφερα και εγω με καλαθουνα (αν και ειχα ηδη το καθισμα)
οταν ηρθε ο παιδιατρος σπιτι (ο δευτερος που εχουμε και σημερα, γιατι η πρωτη που ηρθε ηταν γτπκ) τον ρωτησα "αν κανει" να τον βαλω στο καθισματακι οταν θα τον βγαλουμε βολτα με το αυτοκινητο.
"ναι εννοειται, γιατι πως τον φερατε σπιτι;"
"εεεεεεε με το καλαθι εεεεε "
"κακως, επρεπε να τον φερετε με το καθισμα"

οποτε στο επομενο πηγαμε κατα γραμμα.
η αληθεια ειναι οτι τις πρωτες μερες το μωρο κουναει μονο χερια ποδια και ελαχιστα κεφαλι, το να μπει "περιορισμενο" και δεμενο στο καθισμα δεν εχει καμια αρνητικη επιπτωση
 

Μηνύματα
9.772
Reaction score
1.824
Quax καροτσι/ Port bebe κλπ και Μaxi Cosi καθισμα αυτοκινητου. Ολα μαζι κοντα στο 1000ρικο.
 

Μηνύματα
12
Reaction score
17
Με καρότσι δεν ασχολήθηκα ποτέ(κι έχω δίδυμα).Μου έδωσε ένας φίλος ένα mclaren διπλό που το είχε για τα παιδιά του,που είχαν διαφορά ηλικίας 2 χρόνια και με αυτό τη βγάλαμε μέχρι που διαλύθηκε.Ατελείωτες βόλτες,υπερατλαντικά ταξίδια και τι δεν κάναμε με αυτό το (μεταχειρισμένο) καρότσι.Το οποίο ήταν τελείως απλό,πιστεύω ότι δεν χρειάζεται τέτοιο ξεψάχνισμα για το καρότσι,κάτι απλό στη χρήση και γερό,μην μπλέκετε με πολλές λειτουργίες,περίεργα διπλώματα κλπ κλπ.Καρεκλάκι,στην αρχή δεν θυμάμαι τη μάρκα είχαμε,τα δεύτερα που βάλαμε όμως είναι besafe με isofix.Ακριβά,αλλά αξίζουν.Ακόμη αυτά έχουμε και τα παιδιά είναι 8.5 χρονών.
 


wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.882
Reaction score
20.368
@gstriftos Τα Peg-Perego είναι εκτός του προϋπολογισμού του;
Ψιλο οριακά.
Δεν τα έχουν δει από κοντά. Αν έχεις πρόταση για μοντέλο ρίχτο.
Φίλε, άκυρο από μένα, τα μοντέλα που έχω υπόψη μου είναι 6 ετών, μπορεί να μην υπάρχουν καν τώρα.
 

TGD

Μηνύματα
6.987
Reaction score
7.079
Εγώ αγόρασα δυο Pebble (Maxi Cosi ή μια άλλη μάρκα που δεν θυμάμαι τώρα, είναι ακριβώς τα ίδια) για τα δίδυμα από την πρώτη μέρα. Τα διάλεξα γιατί είχαν πιστοποίηση και για πρόωρα (φύλαγε τα ρούχα σου...). Χωρίς Isofix, γιατί ήταν πολύ γρήγορο να λύσω την ζώνη και να τα κουβαλίσω στο σπίτι. Έτσι καλύφθηκα για το "0". Προφανώς δεν φθείρονται τα "0" οπότε μπόρεσα και τα πούλησα μεταχειρισμένα στη μισή τιμή.

Για το "1" πήρα ένα από τον κουμπάρο. Ένα Romer με Isofix. Για δεύτερο διάλεξα ένα Recaro "1-2-3" που υποτίθεται ότι δεν χρειάζεται να το αλλάξεις ποτέ. Δεν είχε Isofix, αλλά πλέον τώρα βγαίνει και με. Ακόμα το χρησιμοποιεί η κόρη μου (8 ετών), αλλά επειδή είναι πολύ αδύνατη, ο γιός μου δεν χωράει γιατί είναι στενό.

Τα "2-3" είναι είναι της Cybex. Εξαιρετικό κάθισμα. Όταν φτάσεις εκεί στήσε καρτέρι στο Amazon της Γερμανίας. Επειδή κάθε χρόνο αλλάζουν χρώματα (εκτός από τα τυπικά μαύρο - μπεζ - ροζ - γαλάζιο) ξεστοκάρουν τα παλιά. Αγόρασα δυο δίχρωμα μωβ-ροζ για εμένα και έναν φίλο και μαζί μετα μεταφορικά με DHL από Γερμανία ήρθαν σχεδόν το ίδιο απ' ότι πουλιόταν το ένα στην Ελλάδα. Συμβουλή: αγόρασε και τα καλυμματάκια. Είναι εξωφρενικά ακριβά, αλλά τρώνε όλη τη βρώμα και τον ιδρώτα και δεν χρειάζεται να βγάζει και να πλένεις το ίδιο το κάθισμα.

Καρότσι διδύμων MacLaren. Ναι, υπάρχουν καλύτερα, αλλά είναι ελαφρύ και πολύ μικρό όταν μαζεύεται. Από τα ακριβά καρότσια το μόνο που μου έκανε κλικ ήταν το Stokke. Και απ' ότι είδα πωλείται πολύ και μεταχειρισμένο. Αλλά δεν βγάζουν για δίδυμα!
 

Μηνύματα
14.877
Reaction score
20.422

δυνατο μαγαζι
στελνει ελλαδα
εχει και after sales
μου εστειλε δωρεαν μπροστινες ροδες για το καροτσι επειδη κολλαγανε στην αλλαγη πορειας (κυριως γιατι η μανουλα δεν ειχε ανοιξει καλα το καροτσι)
 

symos

You're not worthy!
Μηνύματα
2.962
Reaction score
6.687
Αν μπορώ να προσθέσω μια γνώμη για το κάθισμα αυτοκινήτου, θα ήθελα να αναφέρω κάτι που πολύ σπάνια βλέπω να αναφέρεται στην Ελλάδα και σχεδόν ποτέ να εφαρμόζεται.

Αυτό είναι πως τα ανάποδα (rear facing) καθίσματα είναι πολύ πιο ασφαλή, όμως στην Ελλάδα τα χρησιμοποιούμε για πολύ λίγο καιρό. Σε πολλές περιπτώσεις, λιγότερο κι απ'όσο ορίζει ο νόμος.

Συγκεκριμένα, ο νέος κανονισμός R129 ορίζει πως θα πρέπει να χρησιμοποιείται ανάποδο κάθισμα τουλάχιστον μέχρι τους 15 μήνες. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να χρησιμοποιείται και μετά.

Σε πολλές χώρες μάλιστα όπως η Σουηδία, οι οποίες έχουν (γκουχ γκουχ) ας πούμε κάπως καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με εμάς σε ότι αφορά την οδική ασφάλεια, εφαρμόζουν το λεγόμενο "extended rear facing" (ERF). Χρησιμοποιούν δηλαδή ανάποδα καθίσματα για όσο περισσότερο γίνεται και συγκεκριμένα τουλάχιστον μέχρι τα 4 έτη και πολλές φορές έως και τα 6. Το είδα και με τα μάτια μου σε πρόσφατο ταξίδι εκεί.

Εδώ πολλοί αλλάζουν 10 χρώματα όταν τους αναφέρεις το παραπάνω, όμως μπορώ να σας πω από προσωπική εμπειρία πως δεν είναι κάτι περίεργο, ούτε δύσκολο. Η δική μου μεγάλη κόρη (που είναι και ψηλή) είναι ακόμα σε ανάποδο κάθισμα και είναι πλέον 4μισυ. Και δεν προβλέπεται να την αλλάξω για αρκετό καιρό ακόμα, δεν έχει κανένα πρόβλημα. Όπως είπα και παραπάνω όμως, δεν έχω δει κανέναν άλλον να το εφαρμόζει και όλοι μάλιστα μας κοιτάνε σαν εξωγήινους όταν βλέπουν τα καθίσματα.

Επειδή λοιπόν κανείς δεν το εφαρμόζει εδώ, είναι δύσκολο να βρεις και τα αντίστοιχα καθίσματα. Όχι όμως ακατόρθωτο, ειδικά στην εποχή μας. Ένα πολύ καλό resource είναι αυτό το site και το e-shop του. Έστω ως κατάλογος (για να δείτε ποιά καθίσματα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και τι χαρακτηριστικά έχουν) αλλά και ως e-shop. Από εκεί αγόρασα το πρώτο κάθισμα. Το δεύτερο το είδα εκεί αλλά το αγόρασα από εδώ.

Α, και προσωπική μου γνώμη, είναι το ένα θέμα που δεν παίρνει τσιγκουνιές. Χρειάζεται κάθισμα από δοκιμασμένη εταιρεία, με R&D, με crash tests κλπ. Καρότσι πάρτε βουλγάρικο, αλλά όχι κάθισμα.
 

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Μηνύματα
37.640
Reaction score
77.065
Αν μπορώ να προσθέσω μια γνώμη για το κάθισμα αυτοκινήτου, θα ήθελα να αναφέρω κάτι που πολύ σπάνια βλέπω να αναφέρεται στην Ελλάδα και σχεδόν ποτέ να εφαρμόζεται.

Αυτό είναι πως τα ανάποδα (rear facing) καθίσματα είναι πολύ πιο ασφαλή, όμως στην Ελλάδα τα χρησιμοποιούμε για πολύ λίγο καιρό. Σε πολλές περιπτώσεις, λιγότερο κι απ'όσο ορίζει ο νόμος.

Συγκεκριμένα, ο νέος κανονισμός R129 ορίζει πως θα πρέπει να χρησιμοποιείται ανάποδο κάθισμα τουλάχιστον μέχρι τους 15 μήνες. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να χρησιμοποιείται και μετά.

Σε πολλές χώρες μάλιστα όπως η Σουηδία, οι οποίες έχουν (γκουχ γκουχ) ας πούμε κάπως καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με εμάς σε ότι αφορά την οδική ασφάλεια, εφαρμόζουν το λεγόμενο "extended rear facing" (ERF). Χρησιμοποιούν δηλαδή ανάποδα καθίσματα για όσο περισσότερο γίνεται και συγκεκριμένα τουλάχιστον μέχρι τα 4 έτη και πολλές φορές έως και τα 6. Το είδα και με τα μάτια μου σε πρόσφατο ταξίδι εκεί.

Εδώ πολλοί αλλάζουν 10 χρώματα όταν τους αναφέρεις το παραπάνω, όμως μπορώ να σας πω από προσωπική εμπειρία πως δεν είναι κάτι περίεργο, ούτε δύσκολο. Η δική μου μεγάλη κόρη (που είναι και ψηλή) είναι ακόμα σε ανάποδο κάθισμα και είναι πλέον 4μισυ. Και δεν προβλέπεται να την αλλάξω για αρκετό καιρό ακόμα, δεν έχει κανένα πρόβλημα. Όπως είπα και παραπάνω όμως, δεν έχω δει κανέναν άλλον να το εφαρμόζει και όλοι μάλιστα μας κοιτάνε σαν εξωγήινους όταν βλέπουν τα καθίσματα.

Επειδή λοιπόν κανείς δεν το εφαρμόζει εδώ, είναι δύσκολο να βρεις και τα αντίστοιχα καθίσματα. Όχι όμως ακατόρθωτο, ειδικά στην εποχή μας. Ένα πολύ καλό resource είναι αυτό το site και το e-shop του. Έστω ως κατάλογος (για να δείτε ποιά καθίσματα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και τι χαρακτηριστικά έχουν) αλλά και ως e-shop. Από εκεί αγόρασα το πρώτο κάθισμα. Το δεύτερο το είδα εκεί αλλά το αγόρασα από εδώ.

Α, και προσωπική μου γνώμη, είναι το ένα θέμα που δεν παίρνει τσιγκουνιές. Χρειάζεται κάθισμα από δοκιμασμένη εταιρεία, με R&D, με crash tests κλπ. Καρότσι πάρτε βουλγάρικο, αλλά όχι κάθισμα.
τα δικά μας αν τα βάλεις τεσσάρων ετών να κάθονται ανάποδα....θα σου σπάνε σε κάθε βόλτα το παρμπρίζ
στα 6 θα σου σπάνε και τα φανάρια :laugh:
 

Μηνύματα
365
Reaction score
382
Το φτηνότερο, μεγαλώνουν γρήγορα. Βάλε και καμμιά αγγελία, όλο και κάτι θα βρεθεί.
 

Μηνύματα
369
Reaction score
916
Με προσοχή στα μεταχειρισμένα ακόμη και αν είναι δώρα γιατί τα καθίσματα αυτοκινήτου ειναι σαν τα κράνη, έχουν ημερομηνία λήξης που δεν είναι ίδια για κάθε εταιρία.
 

symos

You're not worthy!
Μηνύματα
2.962
Reaction score
6.687
τα δικά μας αν τα βάλεις τεσσάρων ετών να κάθονται ανάποδα....θα σου σπάνε σε κάθε βόλτα το παρμπρίζ
στα 6 θα σου σπάνε και τα φανάρια :laugh:
Γιατί τι έχουν τα δικά μας; Είναι κατά το "ο Έλληνας δεν πειθαρχεί"; Φταίει το DNA;

Όπως συνηθίσουν είναι τα παιδιά. Δεν λέω να τα βάλεις ξαφνικά στα 4 να (ξανα)κάτσουν ανάποδα. Αλλά αν αυτό έχουν μάθει και ειδικά αν τους το έχεις εξηγήσει κιόλας (αν και αυτό είναι επιστημονική φαντασία στη χώρα του "θα σε μαλώσει ο κύριος") δεν έχουν πρόβλημα.

Επίσης, το θέμα έχει να κάνει με την ασφάλεια, άρα δεν θα πάρουμε και τη γνώμη τους. Και στα κάγκελα του μπαλκονιού μπορεί να θέλουν να ανεβαίνουν, αλλά δεν επιτρέπεται. Δεν πα να φωνάζουν, να ωρύονται, αυτό είναι κι άμα θέλουν (αφού το έχεις εξηγήσει και 250 φορές προφανώς).

Αν και ξαναλέω, όταν το έχουν μάθει από μωρά, δεν θα γυρίσουν μια μέρα να κάνουν επανάσταση για κάτι που το έχουν μάθει έτσι όλη τους τη ζωή.
 

Μηνύματα
14.877
Reaction score
20.422
το θεμα με το αναποδο καθισματακι εχει προκυψει τα τελευταια χρονια και ειναι οντως ασφαλεστερο (λογικα αν το δει κανεις στην περιπτωση αυτη η πλατη του καθισματος κραταει ολο το κορμι ασκοντας σχεδον σταθερη πιεση παντου ενω στο κανονικο ασκειται τοπικη πιεση απο τη ζωνη και στο κεφαλι καμια συγκρατηση)

ωστοσο τα καθισματα που στηριζουν αναποδα παιδια 13 κιλων ειναι πολυ βαρια και ογκωδη και θελουν χωρο για τα ποδια
ειναι πολλα αυτοκινητα στα οποια δεν θα μπουν χωρις να καταστρεψουν την μπροστινη τους θεση (που θα παει τερμα μπροστα) ενω αν εχεις δυο παιδια (δηλαδη δυο καθισματα) σε τριθυρο οχημα η προσβαση ειναι προβληματικη ως αδυνατη.

προφανως μπορεις να το κανεις αν δεν εχεις παει πιο πριν σε κανονικο καθισμα και αισθανεται ηδη οτι "μεγαλωσε" και καθεται "σαν μεγαλος".
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.323
Μηνύματα
2.858.537
Members
37.895
Νεότερο μέλος
Mark Zappa
Top