Πολύπριζο

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.550
Πριν ξεκινήσω την περιγραφή να υπενθυμίσω πως...
Κατασκευές που έχουν άμεση εμπλοκή με την ηλεκτρική εγκατάσταση καλό είναι να επιχειρούνται από γνώστες, που είναι απόλυτα σίγουροι για το τι κάνουν, και δεν διακινδυνεύουν την σωματική τους ακερεότητα ή την ασφάλεια της οικίας τους.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.550
Πριν λίγους μήνες μετακομίσαμε στο καινούριο μας σπίτι.
Είχα παραγγείλει στον ηλεκτρολόγο πως θέλω σε συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού, εκεί που θα τοποθετηθεί το σύστημα ήχου, να υπάρχει ξεχωριστεί γραμμή από τον πίνακα με ασφάλεια 25 Ampere και καλώδιο τέσσερα καρέ.
Το μόνο λάθος που έκανε ήταν αντί για το κέντρο του τοίχου που του είχα πει έβγαλε την γραμμή στην άκρη.
Μικρό το κακό αφού όλα διορθώνονται και το μόνο που έμελε να γίνει ήταν να διαφοροποιηθεί ελαφρώς το πολύπριζο.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.550

Αυτό είναι λοιπόν το πολύπριζο που κατασκεύασα για να τροφοδοτήσει το σύστημα ήχου μου.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.550

Χωρίς κατασκευαστικές υπερβολές, αλλά και χωρίς να γίνει κάποια παραχώρηση, περιέλαβα οχτώ πρίζες.
Υπάρχουν τέσσερις πρίζες χαμηλής ισχύος για πηγές και προενισχυτικές βαθμίδες και τέσσερις υψηλής ισχύος για τους τρεις ενισχυτές (δύο monoblock και ένας δικάναλος λόγο διενίσχυσης) και για τυχόν μελλοντικό επιπλέον πολύπριζο.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.550
Το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή είναι σιμίδα που λουστραρίστηκε με σκούρο βερνίκι.
Έκανα και δοκιμή αντοχής σε θερμοκρασία για την περίπτωση που όλα πάνε στραβά και γίνει βραχυκύκλωμα χωρίς να δουλέψει ούτε η ασφάλεια της συσκευής αλλά ούτε και του πίνακα.
Ειλικρινά δεν περίμενα να δείξει τόσο καλή συμπεριφορά το ξύλο αυτό.

Οι πρίζες είναι με καπάκι για προστασία, ασφαλίζουν το φις εξαιρετικά ενώ μπορούν να δεχτούν μεγάλης διατομής καλώδιο.

Για χαμηλής ισχύος καλώδιο χρησιμοποίησα απλό ηλεκτρολογικό 1,5 καρέ και για υψηλής επάργυρο καλώδιο ηχείων 2,5 καρέ.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.550

Και μια φωτογραφία της πλάτης του πολύπριζου όπου διακρίνονται οι καλωδιώσεις.
Αριστερά η χαμηλής ισχύος ρευματολήπτες και δεξιά η υψηλής.
Για να έχετε μια ιδέα του μεγέθους η κλέμα που υπάρχει στη φωτογραφία είναι βιομηχανικού τύπου και ικανή για 80 Ampere.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.881
μπραβο για το μερακι , αλλα βλεπω λαθη στο τροπο που <μοιραζεις> το ρευμα........+ υπο αλλες προυποθεσεις μπορουσες να το βελτιωσεις πολυ.Παρολα αυτα μπραβο.....

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.550
Ωραίος Πέτρο!
Έχεις βάλει κάποιο φίλτρο ή όχι;
Στο συγκεκριμένο δεν έχω κάποιο βάλει κάποιο φίλτρο.
Γενικά σπανίως χρησιμοποιώ φίλτρα τη στιγμή που όλα τα τροφοδοτικά μου είναι DIYδικα και δεν έχουν ανάγκη.
Ξέρεις τώρα εσύ...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.550
μπραβο για το μερακι , αλλα βλεπω λαθη στο τροπο που <μοιραζεις> το ρευμα........+ υπο αλλες προυποθεσεις μπορουσες να το βελτιωσεις πολυ.Παρολα αυτα μπραβο.....
Σε ευχαριστώ.
Αν θέλεις πες μου ποιο το λάθος.

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
111.777
Απάντηση: Re: Πολύπριζο

...βλεπω λαθη στο τροπο που <μοιραζεις> το ρευμα........+ υπο αλλες προυποθεσεις μπορουσες να το βελτιωσεις πολυ.
Για λέγε...

Reaction score
2.098
Απάντηση: Πολύπριζο

Ωραία κατασκευή! Κατά την άποψη μου τα φίλτρα δεν κάνουν καλό!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.550
Re: Απάντηση: Πολύπριζο

Ωραία κατασκευή! Κατά την άποψη μου τα φίλτρα δεν κάνουν καλό!
Συμφωνώ απόλυτα. Θα πρέπει να είναι πολύ χάλια από βιομηχανικούς θορύβους μια περιοχή για να έχουν χρησιμότητα.
Επιπλέον όταν έχεις καλά τροφοδοτικά δεν τα χρειάζεσαι.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.505

ΙΜΗΟ είναι λάθος να χρησιμοποιείς καλώδιο ηχείων σε τέτοια χρήση. άλλες οι τάσεις που παίζουν στη μια εφαρμογή, κι άλλες στην άλλη (πρέπει να είσαι πολύ μαγκάιβερ για να δώσεις 230 βολτ σε ηχείο).

δε ξέρω καν ποιο ακριβώς καλώδιο ηχείων χρησιμοποίησες Πίτερ μου σε αυτή την υλοποίηση, και πιθανά να είναι και παραπάνω από ΟΚ, αλλά δε θα ήθελα να περάσει έτσι απαρατήρητο στον κόσμο (και στους πιθανούς ντιούηδες που θα θελήσουν να το αντιγράψουν) πως είναι σωστό και καλή ιδέα τέλος πάντων να χρησιμοποιηθεί καλώδιο ηχείων σε καλωδιώσεις ρεύματος. Άλλος μπορεί να θέλει να δοκιμάσει κανα νόρντοστ ασημένιο φλατ, ξέρω γω? όλα τα λάθη έτσι μπορούν να προκύψουν...

επίσης, ως καλώδιο ρεύματος, δεν έχει να κερδίσει τίποτα από το να είναι επάργυρο ή επίχρυσο ή επιροδιωμένο ή οτι άλλο θέλετε.

Θα πρότεινα λοιπόν, σε όλους όσους επιχειρήσουν να φτιάξουν κάτι αντίστοιχο, 2 διαφοροποιήσεις από την υλοποίηση του πέτρου:

1. σασί μεταλλικό που να είναι και γειωμένο, και
2. χρήση αποκλειστικά καλωδίων ρεύματος παντού (κι όχι καλωδίων ηχείων), και μεγάλης διατομής, χωρίς κολλήσεις πουθενά, μόνο με σύσφιξη όλες οι επαφές.

Για καλώδιο ρεύματος το χοντρό (2,5 καρέ) απλό ηλεκτρολογικό καλώδιο του εμπορίου είναι οκ. Αν θέλετε κάτι καλύτερο, ένα belden ίδιας διατομής καλώδιο ρεύματος, σας δίνει την εγγύηση ενός μεγάλου κατασκευαστή καλωδίων, με τεράστια τεχνογνωσία στην πλάτη του.

Πάνω απ'όλα η ασφάλειά μας, οκ?

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.550

επίσης, ως καλώδιο ρεύματος, δεν έχει να κερδίσει τίποτα από το να είναι επάργυρο ή επίχρυσο ή επιροδιωμένο ή οτι άλλο θέλετε.

Θα πρότεινα λοιπόν, σε όλους όσους επιχειρήσουν να φτιάξουν κάτι αντίστοιχο, 2 διαφοροποιήσεις από την υλοποίηση του πέτρου:

1. σασί μεταλλικό που να είναι και γειωμένο, και
2. χρήση αποκλειστικά καλωδίων ρεύματος παντού (κι όχι καλωδίων ηχείων), και μεγάλης διατομής, χωρίς κολλήσεις πουθενά, μόνο με σύσφιξη όλες οι επαφές.

Πάνω απ'όλα η ασφάλειά μας, οκ?
Το επάργυρο καλώδιο ρεύματος έχει να κερδίσει σε βάθος χρόνου τη βεβαιότητα πως δεν θα έχει ποτέ προβλήματα οξείδωσης.

Μεταλλικό σασί γιατί?
Το 99% των πολύπριζων της αγοράς είναι πλαστικά εξασφαλίζοντας έτσι πως δεν θα υπάρχουν επικίνδυνες διαρροές. Σε βάθος χρόνος η οποιαδήποτε καλή γείωση εξασθενεί οπότε μια διαρροή στο μεταλλικό σασί θα δημιουργούσε προβλήματα.
Το συγκεκριμένο πολύπριζο είναι έτσι φτιαγμένο που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εμφανισεί ποτέ διαρροή.

Η σύσφιξη είναι άλλο ένα θέμα προς συζήτηση.
Όλα τα μαλακά μέταλλα, όπως είναι ο χαλκός, όταν δεχτούν πίεση μεταβάλλουν τη γεωμετρία τους.
Έτσι φτάνουμε στο σημείο μετά από καιρό το σφίξιμο να μην είναι αυτό που αρχικά ήταν και να εμφανίζονται οξειδώσεις στο σημείο επαφής.

Ενώ γνωρίζω πως η θεωρεία λέει πως η σύσφιξη αρκεί για τέτοιες εφαρμογές η λογική μου έλεγε άλλα.
Στη συγκεκριμένη λοιπόν κατασκευή έκανα το εξής...
Έσφιξα πολύ καλά όλες τις επαφές όχι μία, αλλά τρεις φορές, αφήνοντας μεταξύ τους αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να πάρει ο χαλκός την τελική του μορφή.
Μετά έριξα και κόλληση εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση τη στερεότητα της σύνδεσης.
Μόνο στην τελική επαφή της κλέμας με τα καλώδια που έρχονται από τον τοίχο απλά έσφιξα καλά ώστε να είναι εφικτή η μετακίνηση του πολύπριζου αν ποτέ χρειαστεί.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.550

Και μια φωτογραφία που δείχνει την κλέμα για τη σύνδεση του πολύπριζου με το δίκτυο.
Ένα μέρος του πλαστικού της κλέμας έχει αφαιρεθεί ώστε μετά την πολύ καλή σύσφιξη των καλωδίων να γίνει και κόλληση.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.505

http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=AP9559

το επάργυρο καλώδιο ηχείων δεν έχει καμιά θέση ως καλώδιο ρεύματος, και δε κερδίζει από την οξείδωση που λες, αυτά δε στέκουν. και μη μου ξεκινήσεις για επιδερμικό φαινόμενο στα 50 χέρτζ... κρίμα είναι.

πολύμπριζα υπάρχουν και πλαστικά, και μεταλλικά. δεν τίθεται θέμα "επικίνδυνης διαρροής", αν είναι δυνατόν... τα πλαστικά είναι πιο φτηνά, εκεί τελειώνει το παραμύθι. γι'αυτό έχουν επικρατήσει.

τέλος, η κόλληση δεν έχει καμιά θέση σε καλώδια ρεύματος. έχει θέση σε ιντερκονέκτ και σε καλώδια ηχείων. αν δεις κανα ηλεκτρολογικό πίνακα με κολλητά καλώδια, σφύρα μου.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.505

η κλέμα που χρησιμοποίησες είναι πολύ μικρής διατομής για τα καλώδια που χρησιμοποίησες. τα γυμνά καλώδια είναι έκθετα. επίσης είναι κακής ποιότητας, να προτιμάς τις πιο μεγάλες κλέμες, τις "βαρέος τύπου), που η βίδα δεν εισχωρεί μέσα στα καλώδια και δε τα κόβει, απλά πιέζει έμβολο με ομαλή επιφάνεια πίεσης προς το καλώδιο, που μπορεί να σφίξει και πολύ περισσότερο χωρίς να χαλάει τους αγωγούς του καλωδίου.

αυτές οι κλεμούλες είναι για κανα ποστατίφ.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.505

στα γρήγορα, κάποια από ό,τι έχω στα συρτάρια μου:

τέρμα αριστερά, βλέπεις την κλέμα "για πορτατίφ" (αυτή που χρησιμοποίησες).
τέρμα δεξιά, βλέπεις την κλέμα βαρέος τύπου, τη σένια.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.414
Members
38.697
Νεότερο μέλος
Spiromag