Προβλημα(lens shift)

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731

Καθως εγινε μεγαλη συζητηση για το θεμα των ευκολιων που μπορει να εχει ενας βιντεοπροβολεας σημερα, σας εχω ενα μικρο προβληματακι που αφορα το lens shift.

Εστω λοιπον, οτι εχουμε δυο ιδιους βιντεοπροβολεις με ιδιες ρυθμισεις, και ιδιες ωρες λαμπας.Τους εχουμε δοκιμασει ηδη και βλεπουμε πως αποδιδουν την ιδια ακριβως εικονα.
Τοποθετουμε τον ενα ακριβως απεναντι απο την οθονη μας διχως χρηση lens shift , ενω τον αλλο λιγο πλαγια και χρησιμοποιουμε το lens shift για να φερουμε την εικονα ακριβως εκει που θελουμε.
H ερωτηση ειναι:
"Θα εχουν πια την ιδια εικονα?" με δεδομενο ιδιο μεγεθος και ποιοτητα οθονης παντα.

Υ.Γ.Σκοπος αυτων των ερωτησεων δεν ειναι να αμφισβητησουν αλλα να ενημερωσουν, και ελπιζω να το καταλαβαινετε :wink:

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
31.169
Ναι θα έχουν την ίδια εικόνα, εκτός αν το Lens shift το πάμε τέρμα στα όριά του.
Τότε υπάρχει ελαφρά παραμόρφωση στα άκρα της εικόνας λόγω φακού.
Κάποιος φίλος οπτικός που ασχολείται με γυαλιά μυωπίας κ.λ.π. μου είπε ότι για να μην υπάρχει παραμόρφωση από το φακό θα πρέπει αυτός να έχει πολύ μεγάλη διάμετρο ώστε η εικόνα να προβάλεται από όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κέντρο του φακού και όχι προς την εξωτερική του περίμετρο.
Όμως με μια μικρή, αλλά σωτήρια μερικές φορές απόκλιση της τάξεως του 30%, δεν παραμορφώνει η εικόνα.
Άλλωστε τι νόημα θα είχε κάτι τέτοιο. Λέτε να μην το έχουν μελετήσει οι κατασκευαστές;

Reaction score
298
Ναι, θα υπάρχει ασφαιρική παραμόρφωση. Το θέμα είναι κατά πόσον θα είναι ορατή. Αυτό εξαρτάται από την ποιότητα του φακού και από το άνοιγμα της ίριδας, αν υπάρχει. Όσο πιο κλειστή είναι η ίρις, τόσο λιγότερο ορατή η παραμόρφωση.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Πω, πω!Ειδατε τι μαθαινει κανεις οταν ρωταει? :oops:
Και δεν μου λετε, και δεν μου λετε?
Η φωτεινοτητα παραμενει η ιδια?

Reaction score
7
Για καντε ΟΛΟΙ μια προσπαθεια να δειτε που "σκαει" η εικονα στο φακο με το LS στο μηδεν.... Εχω την εντυπωση οτι το 16:9 φωτεινο "σημαδακι" που ξεκιναει απο το φακο ΔΕΝ ειναι στο κεντρο του, αλλα πιο πανω ή πιο κατω, ΑΡΑ... και LS να μην εχουμε το φως δε βγαινει απο το κεντρο του φακου... εχει σχεση με το offset...;

btw,... καποια παραμορφωση -αορατη στο ματι- θα υπαρχει...

Η φωτεινοτητα μαλλον θα πεφτει στο σημειο της οθονης που προερχεται απο την "ακρη" του φακου, αλλα θα ειναι αορατη και αυτη.

Reaction score
13
Επίσης δεν ξέρω αν επέρχεται και χρωματική παραμόρφωση στις άκρες του φακού. Εδώ ας μιλήσουν οι πιο έμπειροι (Unforgiven μ' ακούς :) ) που γνωρίζουν καλύτερα το χωράφι...
Πάντως είναι ένα σημείο που τελικά δεν του πολύ δίνουμε σημασία εμείς οι "ερασιτέχνες του παιχνιδιού", αλλά κάποιοι άλλοι γκριζομάλληδες γερασμένοι πάνω σε αυτά δεν το αφήνουν στην τύχη τους (εσύ με τα μαύρα γυαλιά μ' ακούς; :) ). Για να δούμε και άλλες απόψεις, έχει ενδιαφέρον...

Reaction score
182
ΑΝΔΡΕΑΣ Κ. said:
Η φωτεινοτητα παραμενει η ιδια?
Lens shift works like a charm, but it does reduce light output and contrast, so I’d use as little of it as is practical for your installation.

After reducing lens shift, this is no longer a problem. Now the Medium Iris setting is actually too bright in High Lamp mode, though this will obviously change as the bulb ages.

Once I reduced the amount of lens shift from 21" to 6", both the light output and contrast were improved substantially. After making this adjustment to my installation, light output is no longer a major concern for me.

Μάλλον όχι.... σύμφωνα με τα παραπάνω...

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Ποσα μαθαινω σημερα!!! :oops:
Και για πειτε μου τωρα που πηραμε φορα.
Εαν χρησιμοποιησουμε ενα πατερνακι που εχει ευθειες και καθετες γραμμουλες στον βιντεοπροβολεα που εχουμε χρησιμοποιησει lens shift, θα υπαρχει η ιδια αποκλιση στην συγκλιση με αυτον που παιζει καθετα με την οθονη? :?:

Reaction score
6
JohnnyWalker said:
Τώρα μας έχεις πείσει... :D
Ασε ασε
Μου ρχετε να ανοίξω νέο θέμα από κατω
Είναι χρήσιμο το lens shift στους DLP?

Βρε λες για αυτό να μην το προτιμούν οι κατασκευαστές DLP το lens shift ;

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Δηλαδη δεν υπαρχουν DLP που εχουν lens shift?
Πραγματι, εχω μαθει πολλα σημερα :lol:

Αλλα νοιωθω και λιγο απογοητευμενος διοτι κανεις δεν εχει απαντησει την τελευταια μου ερωτηση :(

Reaction score
4
Γιατί έχω την εντύπωση ότι το 16χ9 τετραγωνάκι είναι σταθερό στο κέντρο?

Μήπως μετατοπίζετε όλο το σύστημα απο μεσα, ή όλο το σύστημα του φακού με τέτοιο τρόπο ώστε το κέντρο του να παραμένει σταθερό? Αν ναι τότε πιστεύω ότι δεν τίθετε θέμα φωτεινότητας, ή τουλάχιστον δεν πρέπει να τίθετε.
Φυσικά και τίθετε θέμα γεωμετρίας καθώς και ομοιομορφίας καθώς δεν απέχουν όλα τα διαμετρικά αντίθετα σημεία προβολής την ίδια απόσταση απο το φακό (οπότε τίθετε και θέμα εστίασης).

Για να δούμε, για να δούμε....

Reaction score
1
Re: Προβλημα(lens shift)

Βρε άτιμε ψυχοβγάλτη Αντρέα!  :roll:
Κάθε λίγο και λιγάκι μπαίνεις στο θέμα, αμολάς τη "δήθεν" μπηχτή σου (λέγε με "αθώα ερώτηση") και περιμένεις...  8)

Μου θυμίζεις κάτι αρπακτικά που περιφέρονται πάνω από το θύμα τους, που και που κάνουν μία μικρή επίθεση -έτσι για να μην ξεχνιόμαστε-  στο "θήραμα", μέχρι αυτό να εξαντληθεί οριστικά και τότε κάνουν την επίθεσή τους!  :twisted:

Άντε πές μας και μας έσκασες, που περιμένεις να "εκτεθούμε" ανεπανόρθωτα για να μας βάλεις στη θέση μας :p
Εμπρός, γιατί κάτι μου μυρίζεται ότι πας να ανατρέψεις τα δεδομένα (όπως πάντα) στη κατηγορία "ευκολίες" στα συγκριτικά test...  :mrgreen:

Έχω άδικο????

Reaction score
6
ΑΝΔΡΕΑΣ Κ. said:
Δηλαδη δεν υπαρχουν DLP που εχουν lens shift?
Πραγματι, εχω μαθει πολλα σημερα :lol:

Αλλα νοιωθω και λιγο απογοητευμενος διοτι κανεις δεν εχει απαντησει την τελευταια μου ερωτηση :(
Σωστά ,έπρεπε να γράψω
Για αυτό ο optoma δεν εχει lens shift? :lol:

Προφανώς ολοι οι άλλοι εχουν :(

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
@stelexos
Καθολου Στεφανε.Απλα χρησιμοποιω την μεθοδο των ερωταπαντησεων για να μας μεινουν στο μυαλο καποια πραγματα.Ηδη εχουν δωθει σπουδαιες απαντησεις.

@RD
Thanx! :wink:

@Cinemusic-Ανδρεας
Σε παρακαλω ξαναδιαβασε εαν θες το "Υ.Γ." στο πρωτο μου μηνυμα
Συνηθως μονο οι τριτσιπικοι DLP εχουν lens shift και πρεπει να υπαρχει καποιος λογος για αυτο, ετσι δεν ειναι? :wink:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.486
Members
38.705
Νεότερο μέλος
jimacid